Tennis, de geschiedenis van tennis

Tennis. Anno nu een sport voor iedereen, vroeger vooral bedoeld voor de elite. Over de oorsprong van de populaire sport. Elke sport heeft zo zijn geschiedenis. Neem voetbal. Deskundigen spreken elkaar over de oorsprong voortdurend tegen, maar een veel gehoord verhaal stamt uit Scandinavië. In een ver verleden schopten vechtlustigen elkaar het hoofd van een zojuist vermoorde tegenstander toe.

Solle

Het middeleeuwse balspel solle (een soort hockey) was vooral op het platteland populair. Bij gebrek aan spelregels ontaarde een wedstrijdje vaak in geweld en profiteerden opgehitste spelers van de gelegenheid af te rekenen met hun tegenstanders.

Tennis: vereenvoudigd kaatsspel

Bij tennis is de oorsprong en geschiedenis minder luguber. In 1874 vroeg majoor Wingfield octrooi aan op zijn zelf op te zetten lawn tennis set. Hij presenteerde het als een vereenvoudigde vorm van het kaatsspel en verkocht het onder de naam sphairistiké, het Oudgriekse woord voor balspel. De oorsprong van het tennisspel ligt echter in Frankrijk. Al in de elfde eeuw werd daar het kaatsspel Jeu de paume gespeeld: een met haar gevulde bal werd met de palm van de hand over en weer geslagen. Het spel was in trek bij de adel. Al snel verspreidde het zich dan ook over Europa.

Philips de Schone

Philips de Schone, landsheer van de Nederlanden, wordt in Nederland beschouwd als degene die zo rond 1500 de eerste trotse bezitter was van een heus tennisracket. In hetzelfde jaar liet hij een tennisbaan aanleggen op het Binnenhof, vlak achter de Ridderzaal. Alwaar ook nu nog veel gespeeld wordt, zij het andere spelletjes.

Den Haag; bakermat Nederlands tennis

Den Haag beschouwt zich gezien deze geschiedenis dan ook als de bakermat van het Nederlandse tennis. Naast het enkel baantje in Den Haag had badplaats Scheveningen eind negentiende eeuw de primeur het eerste tennispark van het land te hebben. Vreemd is dat geenszins. De rijken vermaakten zich immers vaak aan zee omdat daar chique hotels, muziektheaters en casino’s waren gevestigd. Tennis paste daar prima bij. Overigens ging het er toen anders aan toe dan nu. Een tennisparty was niet zo maar een sportmanifestatie, maar een sociaal evenement waarvan de het eten en drinken een essentieel onderdeel was.

Ook voor vrouwen

Een ander sociaal gegeven is dat tennis één van de eerste sporten was waaraan ook vrouwen mochten deelnemen. Mede onder invloed van tennis zou de oncomfortabele strakke damesmode van de upper class wijken voor iets kortere rokken.
© 2010 - 2023 Enroute, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geschiedenis van de sport tennisTennis is een gezonde sport welke veel wordt beoefend door jong en oud. Vroeger was het zo dat tennis alleen voor mensen…
Herkomst en geschiedenis van de racketsport tennisHerkomst en geschiedenis van de racketsport tennisDe geschiedenis over de ware oorsprong van tennis is erg onduidelijk en heeft geleid tot enige discussie, omdat het niet…
Dynamic Tennis (v/h Dutch Tennis)Dynamic Tennis voor iedereen, man of vrouw, jong of oud, kortom voor iedereen. De inspanning en ontspanning verbonden aa…
Wat zijn de grote toernooien in het Tennis?Wat zijn de grote toernooien in het Tennis?In het tennis zijn er veel grote toernooien, de belangrijkste zijn de Grand Slam toernooien. Dit zijn belangrijke toerno…

Tennissen op gravelTennissen gebeurt op vele ondergronden. Door het tennisseizoen heen speelt de mondiale top over de gehele wereld op wel…
Enroute (48 artikelen)
Gepubliceerd: 02-04-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.