InfoNu.nl > Sport > Tennis > Tennis live op tv in het seizoen 2018

Tennis live op tv in het seizoen 2018

Tennis live op tv in het seizoen 2018 Tennis behoort wereldwijd tot de populairste sporten op tv. Ook in Nederland en België wordt er jaarlijks veel tennis live op tv en per livestream uitgezonden. Tot de zenders die zich veel op het tennis richten, behoren Eurosport, Ziggo Sport en FOX Sports. Ook de publieke omroepen VRT (Sporza) en de NOS (Studio Sport) zenden regelmatig live tennis uit.

Geschiedenis van tennis

Het tennis is ontstaan uit diverse balspelen die al in de middeleeuwen werden gespeeld. Het moderne tennis vindt qua spelregels echter vooral zijn oorsprong in de tweede helft van de 19e eeuw. In die periode ontstonden ook toptoernooien zoals Wimbledon (1877) en het US Open (1881). Het toptennis was lange tijd officieel een amateursport.

Proftennis
In de jaren twintig ontstond er wel proftennis in de Verenigde Staten. De officiële bonden die het voor het zeggen hadden in de tenniswereld, moesten echter niets van het proftennis hebben. Op de toernooien van de ITF was het lang verboden om meer dan een reiskostenvergoeding te verdienen.

Naast de ITF-amateurtoernooien bestond er op den duur echter wel een serieus alternatief circuit van proftoernooien. Wie daaraan meedeed, mocht echter niet meer meedoen aan de ITF-amateurtoernooien. Hierdoor mochten proftennissers decennialang niet meedoen aan de Grand Slam-toernooien: Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en het US Open. De proftenniswereld ontwikkelde in die periode zijn eigen, alternatieve toptoernooien, de 'Pro Slams'. Hiertoe behoorden het Wembley Championships, de US Pro Tennis Championships en het French Pro Championship.

Wimbledon Pro
In de tweede helft van de jaren zestig kwam er steeds meer druk richting de officiële tennisautoriteiten (die de grote amateurtoernooien organiseerden), om het proftennis te accepteren. Een stap in de richting van die acceptatie vond plaats in augustus 1967. Er werd toen een apart Wimbledon-toernooi voor proftennissers georganiseerd: Wimbledon Pro. Dit was de eerste keer dat proftennissers officieel op het gras van Wimbledon mochten spelen.

The Open Area
De grote omwenteling in de tenniswereld vond plaats in het voorjaar van 1968. Er werd besloten dat met ingang mei 1968 ook proftennissers mee mochten doen aan de ITF-toernooien. Het eerste toptoernooi na dit revolutionaire besluit was Roland Garros 1968 (het Franse Open in Parijs). Het tijdperk dat in mei 1968 begon, waarbij de strikte scheiding tussen amateurs en profs werd opgeheven, noemt men in de tenniswereld 'The Open Area'.

Tennis als tv-sport

Mondiaal is tennis uitgegroeid tot één van de populairste tv-sporten. Juist deze sport, waarin de officiële autoriteiten zich zo lang hebben verzet tegen commercie en professionalisme, is uitgegroeid tot één van de commercieelste en professioneelste tv-sporten. Eén van de belangrijkste redenen, waarom tenniswedstrijden zoveel worden onderbroken door korte pauzes, is omdat men met name in de Verenigde Staten in al die korte pauzes goed reclameblokken op tv kan uitzenden.

Zenders: Tennis live in 2018 op tv en per livestream

Eurosport

Van oudsher zendt Eurosport erg veel tennis live uit. Zij zenden evenementen uit van de ATP-Tour (heren) en de ITF-Tour (dames), maar ook Grand Slam-toernooien. Zo hebben zij voor de Benelux de exclusieve rechten voor de live tv-uitzendingen van het Australian Open. Ook de uitzendrechten van Roland Garros (French Open), Wimbledon en het US Open zijn in handen van Eurosport. De tennis-uitzendingen van Eurosport zijn live te zien op tv, maar ook online via de Eurosport Player. Om de livestreams van de Eurosport Player App te bekijken, dient men wel een abonnement op die dienst te hebben.

Ziggo Sport Totaal

Een andere tv-zender die zich veel op tennis focust is Ziggo Sport Totaal. Zij zenden in de loop van het jaar enorm veel toernooien van de ATP-tour uit, waaronder het ABN Amro Toernooi te Rotterdam. Ook zenden zij (samen met Eurosport) het meest prestigieuze toernooi van het jaar uit: Wimbledon. Daarnaast zenden zij ook veel topontmoetingen live uit van de Davis Cup en de Fed Cup.

Een deel van de live tennis-uitzendingen vindt plaats op de zender Ziggo Sport (kanaal 14). Die digitale zender is te ontvangen door iedereen die een abonnement voor digitale tv bij Ziggo heeft. Er worden echter ook wedstrijden uitgezonden op andere zenders zoals Ziggo Sport Extra 1 en 2. Daarvoor dient men een extra abonnement te hebben. Ook is het mogelijk om online via een livestream naar de live tennis-uitzendingen van Ziggo Sport Totaal te kijken. Die livestreams zijn de vinden op de Ziggo Sport Totaal Go App. Als men geen abonnement op deze dienst heeft, kan men zo'n tennisuitzending per livestream toch bekijken via PPV (pay per view).

FOX Sports

Ook FOX Sports heeft doorgaans een groot aanbod aan live tennisevenementen. Om de zenders van FOX Sports op tv of online (livestream) te kunnen bekijken, dient men een abonnement te hebben. Behalve een vast abonnement, is het ook mogelijk om een abonnement voor één dag te kopen (dagpas).

NOS Studio Sport en Sporza

Ook de publieke omroepen van Nederland en Vlaanderen, respectievelijk NOS Studio Sport en Sporza (VRT) zenden live tennis op tv uit, al is hun aanbod duidelijk minder groot dan bij de hierboven genoemde commerciële zenders. De tennisuitzendingen van NOS Studio Sport en Sporza zijn ook live online via een livestream te volgen. Het voordeel van die livestreams van de NOS en Sporza is, dat deze geheel gratis zijn. Het nadeel is echter, dat deze streams geo-restricted zijn. De livestream van de NOS mag men alleen in Nederland bekijken en die van Sporza alleen in België.

Kalender: Tennis live op tv en per livestream in het seizoen 2018

Hieronder vindt u een overzicht van tennistoernooien die in 2018 live op tv worden uitgezonden. Dit schema wordt in de loop van het seizoen regelmatig uitgebreid en geüpdatet. (De laatste update was op 16 mei 2018)

Uitzendschema: tennis live op tv en per livestream

 • 16 t/m 22 juli: WTA Boekarest live bij Fox Sports
 • 16 t/m 22 juli: WTA Gstaad live bij Fox Sports
 • 16 t/m 22 juli: ATP Newport live bij Ziggo Sport Totaal
 • 23 t/m 29 juli: WTA Moskou live bij Fox Sports
 • 23 t/m 29 juli: WTA Nanchang live bij Fox Sports
 • 23 t/m 29 juli: ATP Hamburg live bij Fox Sports
 • 23 t/m 29 juli: ATP Atlanta live bij Ziggo Sport Totaal
 • 30 juli t/m 5 augustus: ATP Washington live bij Fox Sports
 • 30 juli t/m 5 augustus: WTA Stanford live bij Fox Sports
 • 30 juli t/m 5 augustus: WTA Washington live bij Fox Sports
 • 30 juli t/m 5 augustus: ATP Kitzbühel live bij Ziggo Sport
 • 6-12 augustus: ATP Rogers Cup live bij Fox Sports
 • 6-12 augustus: WTA Rogers Cup live bij Fox Sports
 • 12-19 augustus: ATP Cincinnati live bij Fox Sports
 • 13-19 augustus: WTA Cincinnati live bij Fox Sports
 • 20-26 augustus: WTA New Haven live bij Fox Sports
 • 27 augustus t/m 10 september: US Open live bij Eurosport

Lees verder

© 2011 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Davis Cup 2018: Frankrijk-Nederland live op tv en livestreamDavis Cup 2018: Frankrijk-Nederland live op tv en livestreamVan vrijdag 2 februari tot en met zondag 4 februari 2018 wordt de eerste ronde gehouden van de Davis Cup. In de wereldgr…
Giro d'Italia 2018, live op tv en livestream bij EurosportGiro d'Italia 2018, live op tv en livestream bij EurosportDe Giro d'Italia gaat in 2018 van start in Israël. Dit is de 101e editie van de Ronde van Italië. De openingsrit vindt p…
Tennis: US Open 2018 live op tv en livestreamTennis: US Open 2018 live op tv en livestreamOp maandag 27 augustus begint het US Open 2018. Dit tennistoernooi duurt tot en met zondag 10 september. Het evenement v…
Finale Davis Cup 2017: Frankrijk-België, live op tvFinale Davis Cup 2017: Frankrijk-België, live op tvDe finale van de Davis Cup 2017 gaat tussen Frankrijk en België. De eindstrijd van dit officieuze WK tennis voor landent…
WK wielrennen 2018 Innsbruck, live op tv en livestreamWK wielrennen 2018 Innsbruck, live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen wegwielrennen 2018 worden gehouden van zondag 23 september tot en met zondag 30 september. Dit…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_tennis
 • http://info.ziggosporttotaal.nl/
 • http://www.atpworldtour.com/Finals/2011.aspx
 • http://www.nu.nl/sport/2668490/federer-en-nadal-in-zelfde-groep-atp-world-tour-finals.html

Reageer op het artikel "Tennis live op tv in het seizoen 2018"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 22-07-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!