InfoNu.nl > Sport > Tennis > Tennis: US Open 2018 live op tv en livestream

Tennis: US Open 2018 live op tv en livestream

Tennis: US Open 2018 live op tv en livestream Op maandag 27 augustus begint het US Open 2018. Dit tennistoernooi duurt tot en met zondag 9 september. Het evenement vindt plaats op het tennispark van Flushing Meadows (New York). Het US Open 2018 is in Nederland en België live op tv te volgen. Ook kan men de wedstrijden van het US Open 2018 online per livestream bekijken.

Geschiedenis: US Open (tennis)

De eerste editie van dit toernooi werd gehouden in 1881. In die begintijd werd het georganiseerd in Newport en er werd alleen een herentoernooi gehouden. Officieel was dit evenement toen nog het U.S. National Championship Tennis. Het overgrote merendeel van de deelnemers was in die periode Amerikaan, maar toch haalde bij de eerste editie een niet-Amerikaanse deelnemer de finale. Dat was de Brit William Glyn, die woonachtig was in Amerika. Hij verloor de finale overigens van de Amerikaan Richard Sears.

Internationalisering

In 1903 was de Brit Laurence Doherty de eerste niet-Amerikaan die erin slaagde om dit toernooi te winnen. De tweede niet-Amerikaan was de legendarische Fransman René Lacoste, die zegevierde in 1926 en 1927. In die jaren twintig van de twintigste eeuw was het toernooi inmiddels uitgegroeid tot een echt internationaal evenement en was er ook een damestoernooi aan gekoppeld. Het toernooi had in de tussentijd ook een nieuwe locatie gekregen: het tennispark in Forest Hills, in Queens (New York). Dat zou tot 1977 de vaste locatie van het evenement blijven.

Ondergrond: gras, gravel en hardcourt

Oorspronkelijk werd dit tennistoernooi op grasbanen gespeeld. Gras was in de 19e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw de logische ondergrond waarop veruit de meeste toptoernooien in het tennis werden gespeeld. Gras heeft echter veel nadelen als ondergrond voor tennisbanen. Grasbanen slijten snel, het onderhoud is duur en arbeidsintensief. Daarnaast stuitert een tennisbal minder hoog op een grasbaan dan op andere ondergronden, wat voor velen het tennisplezier vermindert. Daarom zijn er in de tweede helft van de twintigste eeuw allerlei andere ondergronden sterk opgekomen in de wereld van het tennis, die het gras uit het overgrote merendeel van de tennisparken hebben verjaagd.

Ook in het tennispark van Forest Hills, waar het US Open werd gespeeld, vond zo'n revolutie plaats. Tot en met 1974 werd er tennis gespeeld op gras, maar met ingang van 1975 waren de grasbanen vervangen door gravel. In 1978 verhuisde het US Open naar een ander tennispark: Flushing Meadows. De banen hebben daar hardcourt als ondergrond. Dat tennispark is sindsdien de vaste locatie van het toernooi gebleven en de ondergrond van het US Open is sindsdien ook altijd hardcourt gebleven. Een opvallende prestatie leverde Jimmy Connors. Hij is de enige speler die erin slaagde om het US Open op alle drie de ondergronden te winnen: gras, gravel en hardcourt.

US Open 2018

In 2018 doen er bij het hoofdtoernooi van het US Open weer 128 spelers mee aan het enkelspel bij de heren en eveneens 128 speelsters aan het enkelspel bij de dames. De Spanjaard Rafael Nadal is de titelverdediger bij de heren. Bij de dames is de Amerikaanse Sloane Stephens de titelverdedigster. Het totale prijzengeld van dit toernooi is ruim 50 miljoen dollar.

Programma Nederlanders op het US Open 2018: Kiki Bertens, Robin Haase, Arantxa Rus?

Hoe ziet het programma van de Nederlanders eruit op het US Open 2018? Kiki Bertens speelde in de eerste ronde tegen de Tsjechische Kristyna Pliskova (nummer 96 van de wereldranglijst). Bertens won met 6-0 7-5. In de tweede ronde speelde Bertens tegen de Amerikaanse Francesca Di Lorenzo. Ditmaal won Bertens met 6-2 6-1.

Kiki Bertens-Marketa Vondrousova (zaterdag 1 september)

In de derde ronde speelde Bertens tegen Markéta Vondrousová (Tsjechië). De wedstrijd Bertens-Vondrousova vond plaats op zaterdag 1 september, het was de eerste wedstrijd die op deze dag in het Louis Armstrong Stadium wordt gespeeld. De match Bertens-Vondrousova begon om 11u00 plaatselijke tijd in New York, dat is om 17u00 Nederlandse tijd. De wedstrijd van Kiki Bertens in de derde ronde werd weer live uitgezonden door Eurosport (tv en livestream). Helaas verloor Kiki Bertens deze match uiteindelijk in drie sets: 6-7 6-2 6-7.

Robin Haase speelde in de eerste ronde tegen de Amerikaan Mackenzie McDonald (nummer 79 van de wereldranglijst). Haase won deze wedstrijd in vijf sets: 4-6 4-6 6-3 6-16-3. In de volgende ronde speelde Haase tegen de Belg David Goffin (10). De Nederlander verloor deze wedstrijd met 2-6 7-6 3-6 2-6.

Arantxa Rus had zich via het kwalificatietoernooi geplaatst voor het US Open. Zij speelde in de eerste ronde van het damesenkelspel tegen Dominika Cibulkova. Rus begon deze wedstrijd goed en won de eerste set, maar uiteindelijk verloor zij toch deze wedstrijd met 6-4 2-6 3-6.

Kiki Bertens op het US Open 2018

Vanwege haar sterke prestaties in de aanloop naar het US Open 2018 werd Kiki Bertens door veel kenners gerekend tot de outsiders voor de zege in dit Grand Slam-toernooi. In de aanloop naar het US Open 2018 won Kiki Bertens het prestigieuze toernooi van Cincinnati. In de finale versloeg Bertens de nummer één van de wereld (Halep). In voorgaande jaren werd Kiki Bertens door velen vooral beschouwd als een gravelspecialiste. In het seizoen 2018 heeft Bertens echter uitmuntend bewezen dat zij ook absolute wereldtopprestaties kan leveren op andere ondergronden, zoals hardcourt en gras. Helaas werd ze op het US Open 2018 uiteindelijk verrassend uitgeschakeld door Markéta Vondrousová (nummer 103 op de wereldranglijst).

US Open 2018 live op tv: Eurosport

Op welke zender is het US Open 2018 in Nederland en België live te zien? Voor beide landen zijn de uitzendrechten van het US Open 2018 (live tv en livestream) in handen van Eurosport. Zij zenden het US Open live uit op hun zenders Eurosport 1 en Eurosport 2. Eurosport 1 is het hoofdnet dat in de meeste standaard tv-pakketten zit. Eurosport 2 zit bij de meeste Nederlandse en Vlaamse tv-kijkers niet in het standaardpakket, maar het is meestal wel beschikbaar in een extra tv-pakket.

Uitzendschema Eurosport: Tennis US Open 2018

Vanwege het grote tijdsverschil tussen Nederland en de Verenigde Staten vinden veel live tv-uitzendingen voor de Nederlandse en Vlaamse kijkers 's avonds en 's nachts plaats. Op Eurosport 1 beginnen de live tv-uitzendingen in de eerste week doorgaans om circa 18u00 (na de Vuelta-uitzendingen). Op Eurosport 2 beginnen de live tv-uitzendingen van de US Open 2018 in de eerste week al wat vroeger, namelijk omstreeks 17u00.

Hieronder vindt u het uitzendschema van het US Open. De afkorting E1 betekent de zender Eurosport 1, de afkorting E2 betekent Eurosport 2. De livestreams zijn in de eerste week overigens in de praktijk doorgaans al enkele minuten voor vijf uur te bekijken; de wedstrijden beginnen echter pas om vijf uur (Nederlandse en Vlaamse tijd).

US Open live op tv en livestream bij Eurosport: eerste week

 • Ma. 27 augustus: 17u00 E2 en livestream, om 18u00 op E1
 • Di. 28 augustus: 17u00 E2 en livestream, om 18u00 op E1
 • Wo. 29 augustus: om 17u00 op E1, E2 en livestream
 • Do. 30 augustus: 17u00 E2 en livestream, om 19u00 op E1
 • Vr. 31 augustus: 17u00 E2 en livestream, om 17u30 op E1
 • Za. 1 september: 17u00 E2 en livestream, om 17u30 op E1
 • Zo. 2 september: 17u00 E2 en livestream, om 18u00 op E1

US Open live op tv en livestream bij Eurosport: tweede week

 • Ma. 3 september: 17u00 op E1, E2 en livestream
 • Di. 4 september: 18u00 op E1 en livestream
 • Wo. 5 september: 18u00 op E1 en livestream
 • Do. 6 september: 18u00 op E1 en livestream
 • Vr. 7 september: 18u00 op E2 en livestream, ca. 21u45 op E1
 • Za. 8 september: 18u00 op E1 en livestream
 • Zo. 9 september: 19u00 op E1 en livestream

Finale damesenkelspel en finale herenenkelspel live op tv en livestream

Wanneer worden de finales van het enkelspel van het US Open 2018 gespeeld? De finale van het damesenkelspel vindt plaats op zaterdag 8 september. De finale van het herenenkelspel vindt plaats op zondag 9 september. Deze finales zijn vanzelfsprekend live op tv en via de livestream te zien bij Eurosport.

Finale dames (enkelspel), live tv en livestream op zaterdag 8 september:

Serena Williams (USA, 17) - Naomi Osaka (Jap, 20)

Finale heren (enkelspel), live tv en livestream op zondag 9 september:

Juan Martín del Potro (Arg, 3) - Novak Djokovic (Ser, 6)

Live op tv bij Sporza?

In het verleden werd het US Open in België ook vaak live op tv uitgezonden door de publieke omroep VRT (Sporza). In 2018 is het US Open echter niet live op tv te zien bij Sporza. Ook het Nederlandse NOS Studio Sport zond soms wedstrijden live op tv uit (met name bij Nederlandse successen) van de US Open. De NOS heeft in 2018 echter ook niet de live tv-uitzendrechten van dit toernooi.

Livestream US Open 2018

Livestream Eurosport Player

Het US Open 2018 is online te volgen via een livestream van de Eurosport Player App. Hiermee kan men dus op een computer (tablet, smartphone, laptop, enzovoort) live naar de US Open kijken. Om een livestream op die app te bekijken, dient men echter wel een (betaald) abonnement te hebben op deze dienst van Eurosport. De Eurosport Player App biedt doorgaans zeer interessante opties voor de fanatieke fans van het tennis. Zo kan men via die app allerlei partijen van het US Open per livestream bekijken, die niet op televisie worden uitgezonden. Eurosport Player biedt ook aparte abonnementen aan voor tennisfans. Daarmee kan men elk Grand Slam-toernooi via de livestream bekijken en hoeft men daarvoor dus niet een compleet 'Player-abonnement' te nemen.

Livestream US Open kwalificatietoernooi bij Eurosport

Eurosport zendt niet alleen het hoofdtoernooi van het US Open per livestream uit. Ook kan men via de livestream van deze sportzender het kwalificatietoernooi volgen. Ook voor deze livestream dient men overigens wel een abonnement op de Eurosport Player App te hebben. Op dinsdag 21 augustus begint de livestream van de eerste dag van het kwalificatietoernooi van het Tennis US Open 2018. Deze livestream is doorgaans te zien vanaf 's middags circa 17u00 (Nederlandse en Vlaamse tijd) tot 's nachts ongeveer 3u00. Men kan via de Eurosport Player kiezen naar welk court men met zo'n livestream wil kijken.

Uitzendschema kwalificatietoernooi op Eurosport Player

 • Di. 21 augustus: livestream 17u00-3u00
 • Wo. 22 augustus: livestream 17u00-3u00
 • Do. 23 augustus: livestream 17u00-3u00
 • Vr. 24 augustus: livestream 17u00-3u00

Livestream Sporza?

Bij voorgaande edities van het US Open, toen Sporza dit evenement op tv uitzond, boden zij online ook een gratis livestream aan van hun uitzendingen. Deze gratis livestream was overigens wel geo-restricted (alleen in België mocht men die stream officieel bekijken). In 2018 heeft Sporza echter niet de live-uitzendrechten (tv en online) van dit evenement, met als gevolg dat zij dus ook niet zo'n gratis livestream meer aan kunnen bieden aan hun Belgische kijkers.

Uitslagen Finales Enkelspel US Open 2018:

 • Finale dames: Serena Williams (USA, 17) - Naomi Osaka (Jap, 20) 2-6 4-6
 • Finale heren: Juan Martín del Potro (Arg, 3) - Novak Djokovic (Ser, 6) 3-6 6-7 3-6

Het volgende grote evenement live: Davis Cup

Het eerstvolgende grote tennisevenement dat na de US Open live op tv en per livestream wordt uitgezonden is de Davis Cup 2018. In het weekend van 14 t/m 16 september 2018 vinden de halve finales plaats en de playoffs. Door Ziggo Sport Totaal worden de playoff-wedstrijd Canada-Nederland en de halve finale Frankrijk-Spanje live uitgezonden.

Lees verder

© 2012 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kiki Bertens: biografie en resultatenKiki Bertens: biografie en resultatenDe Nederlandse tennisster Kiki Bertens werd geboren op 10 december 1991. Ze begon te tennissen toen ze zes jaar oud was.…
Australian Open 2019, live op tv en livestreamAustralian Open 2019, live op tv en livestreamHet Australian Open is traditioneel het eerste Grand Slam-tennistoernooi van het jaar. Dit toernooi werd voor het eerst…
New York Marathon 2018 - live op tv en livestreamNew York Marathon 2018 - live op tv en livestreamOp zondag 4 november 2018 wordt de marathon van New York gehouden. Dit is de 48e editie van de TCS New York City Maratho…
Vuelta 2019 - live op tv en livestreamVuelta 2019 - live op tv en livestreamDe Ronde van Spanje 2019 gaat van start op zaterdag 24 augustus. Dit is de 74e editie van deze Spaanse wielerwedstrijd.…
WK voetbal 2018: België-Japan, live tv en livestreamWK voetbal 2018: België-Japan, live tv en livestreamBelgië speelt op maandag 2 juli tegen Japan in de achtste finale van het WK voetbal 2018. De match België-Japan wordt ge…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/US_Open_(tennis)
 • https://derotsmedia.com/2015-wie-zendt-welke-tenniswedstrijd-uit/

Reageer op het artikel "Tennis: US Open 2018 live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 10-09-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!