UFC live bekijken op tv en livestream in Nederland en België

UFC live bekijken op tv en livestream in Nederland en België De UFC is de grootste mondiale organisatie in de MMA (Mixed Martial Arts). De vechtsportgala's van de UFC worden door diverse omroepen live uitgezonden op tv. Ook zijn de evenementen op het internet via een livestream te volgen. Bij welke omroepen zij hun evenementen in Nederland en België live op tv bekijken? En waar is een livestream te vinden voor de kijkers in Nederland en België?

Historie: UFC

UFC is een afkorting van Ultimate Fighting Championship. Deze organisatie bestaat sinds november 1993. Het oorspronkelijke concept van de UFC is bedacht door een directeur van een reclamebureau. Zijn idee was dat de UFC een kampioenschap zou worden, waarbij vechters uit verschillende vechtsporten het tegen elkaar op zouden nemen, om zo te bepalen wie de beste 'overall fighter' ter wereld zou zijn. De UFC was overigens beslist niet de eerste organisatie die met dit idee kwam. Daarvoor waren er al diverse organisaties die dergelijke 'freefights' organiseerden tussen vechters uit diverse vechtsportdisciplines. De UFC is op den duur echter wel overduidelijk de succesvolste organisatie geworden binnen deze wereld.

Regels: MMA

In de begintijd waren er nog weinig regels bij de wedstrijden van de UFC. In die periode werd deze vechtsport door de buitenwereld vaak 'kooivechten' genoemd. Op den duur is het steeds meer een reguliere sport geworden, waarbij regels van diverse vechtsporten worden gecombineerd. De officiële benaming van deze sport werd in de loop van de jaren '90 MMA (Mixed Martial Arts).

Fusies

Naast de UFC waren in de loop der jaren ook diverse andere grote organisaties actief binnen de wereld van de MMA. Sommige daarvan werden serieuze concurrenten van de UFC. Vooral de Japanse organisatie Pride leek enige jaren de UFC te gaan overschaduwen. Een tactiek die het kapitaalkrachtige UFC daarbij in de loop der jaren diverse malen heeft toegepast is, dat ze succesvolle andere MMA-organisaties opkochten. In 2007 kocht de UFC bijvoorbeeld de organisatie Pride, waarbij men onder meer de topvechters van die organisatie overnam. Zo groeide UFC op den duur uit tot de onbetwiste leidende organisatie binnen de MMA.

Locaties

De evenementen van de UFC worden doorgaans op allerlei locaties ter wereld georganiseerd. Zo vonden er ook gala's van hen plaats in Ahoy Rotterdam (o.a. met een hoofdrol voor Germaine de Randamie). De meeste evenementen vinden in de Verenigde Staten plaats. Met name vanwege de coronacrisis is men met ingang van 2020 wel een beperkter aantal locaties gaan gebruiken voor hun vechtsportgala's. Veel gebruikte locatie in de Verenigde Staten is de UFC Apex in Las Vegas (Nevada). Een locatie buiten de USA die zij vaak gebruiken is het Fight Island. Die locatie werd (om praktische redenen) geopend in 2020, maar wordt ook daarna veelvuldig gebruikt.

Fight Island

Tijdens de coronacrisis kwam men bij de UFC met het plan om een Fight Island te ontwikkelen. Dit zou een eiland zijn waarop men allerlei faciliteiten zou bouwen voor zowel trainingen als wedstrijden van vechtsporters. Een reden waarom deze Amerikaanse organisatie zo'n privé-eiland elders wilde hebben, is dat diverse vechtsporters de Verenigde Staten niet binnen kunnen komen door de reisbeperkingen die vanwege de coronacrisis zijn ingesteld.

Lange tijd was het een groot raadsel waar dit Fight Island zich zou bevinden. Er waren allerlei geruchten. Was het een eiland bij Thailand? Was het een eiland in de Stille Zuidzee? Bestond het eiland wel echt, of was het slechts een publiciteitsstunt? Uiteindelijk werd in juni 2020 bekend dat het gaat om het Yas Island in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten). Het Yas Island is onder meer ook bekend vanwege de Formule 1 Grand Prix die er jaarlijks plaatsvindt.

UFC live op tv: welke zenders?

Nederland: UFC live op tv?

De uitzendrechten van de UFC (live tv en livestream) zijn in Nederland in handen van Discovery. Tot dit concern behoren onder meer de tv-zender Eurosport en de online streamingdienst Discovery+. De hoofdprogramma's van alle evenementen bij hen live te bekijken door abonnees van Discovery+. Op de tv-zender Eurosport zijn veel 'gratis' voorbeschouwingen te bekijken. Een beperkt aantal evenementen is ook op tv bij Eurosport te zien. Voor Nederlandse fans is de overgang van de uitzendrechten van Talpa naar Eurosport wel jammerlijk, aangezien voorheen ervoor werd gezorgd dat alle evenementen via een gratis livestream te bekijken zouden zijn bij Kijk en er bovendien dikwijls een 'gratis' live tv-uitzending bij SBS9 was.

UFC Fight Night live op tv in België: welke zender?

In België wordt deze vechtsportgala's live op tv uitgezonden door Eleven Sports. Deze zender is te ontvangen door abonnees van Eleven Sports, maar ook door mensen met een abonnement op Telenet Play Sports of Proximus Sports. Bij zo'n live-uitzending is alleen het hoofdprogramma (de Main Card) van dit vechtsportevenement van de UFC te zien.

Livestream UFC

Livestream UFC in Nederland

De UFC kan men in Nederland via een livestream van Discovery+ bekijken. Met zo'n livestream kan men een evenement op een computer of smartphone volgen. Via die livestream wordt het hele hoofdprogramma live uitgezonden. De livestream van zo'n evenement wordt voor kijkers in Nederland geproduceerd door Eurosport (Discovery). Vaak zijn de Amerikaanse evenementen diep in de nacht per livestream te bekijken. De grote gala's (numbered events) die in de Verenigde Staten plaatsvinden beginnen doorgaans om 4u00 's nachts. De livestream van een Fight Night (een kleiner evenementen) begint soms een aantal uren vroeger. Als de grote gala's (numbered events) niet in de USA, maar in Europa of het Midden-Oosten (Abu Dhabi) plaatsvinden, dan is de live-uitzending vaak wel op een aantrekkelijker moment voor het Europese publiek te zien, namelijk 's avonds in plaats van middenin in de nacht.

Livestream UFC bij Eleven Sports (België)

Er wordt ook een livestream van de UFC aangeboden door Eleven Sports. Via die livestream is het hoofdprogramma van zo'n vechtsportgala live te bekijken. Eleven Sports is een internationale sportomroep die topsport via een livestream uitzendt. Het bedrijf is onder meer zeer actief in België. Het heeft met ingang van het seizoen 2020-2021 ook de livestream-uitzendrechten van de hoogste Belgische voetbalcompetitie. Ook had het enige tijd de uitzendrechten van Glory (tv en livestream) voor België. Om bij hen een livestream te kunnen bekijken, dient men een abonnement op hun dienst te hebben. Het is echter ook mogelijk om een beperkt abonnement bij hen af te sluiten. Wie bijvoorbeeld alleen de vechtsports-evenementen via een livestream bij hen wil bekijken, kan een 'Eleven Sports Fight Pass' bestellen. Met zo'n abonnement kan dus ook de livestream bekeken worden van deze vechtsportevenementen. Bij Eleven Sports is elke 'Fight Night' en elk 'Numbered Event' live te bekijken.

Livestream UFC bij Telenet Play Sports

Het is ook mogelijk om het hoofdprogramma van de Fight Night te bekijken via een livestream van Telenet Play Sports. Bij hen kan men namelijk per livestream naar de live tv-uitzending van het Belgische Eleven Sports kijken. Voor tv-abonnees van Play Sports is het mogelijk om die livestream te bekijken op de site van die tv-aanbieder.

Livestream UFC via Play Sports App (hele EU)

Het is echter ook mogelijk om het evenement live te bekijken met de Play Sports Go App. Dit is een mogelijkheid die men ook heeft als men geen tv-abonnement heeft op Telenet. Men kan bij hen dan een puur digitaal abonnement op die app nemen. Men kan ook een dagpas of weekendpas kopen, waarmee men een dag of weekend elke livestream van de zenders van Play Sports kan bekijken, plus drie zenders van Eleven Sports. Elke livestream van zo'n live-uitzending op de Play Sports Go App is in de hele EU live online te bekijken

Livestream UFC via tv-app?

Is het ook mogelijk om zo'n vechtsportgala te bekijken via een livestream op de Go App (online tv)? Alleen evenementen die door Eurosport live op tv worden uitgezonden, zijn ook via zo'n tv-app per livestream te bekijken. Zo'n tv-uitzending is online via een stream in de hele EU bekijken. Ook is het mogelijk om die live tv-uitzending hierop terug te kijken (terugkijken kan daarop zeven dagen). Die Go App is een service van Ziggo. Een soortgelijke service is de TV-app van KPN. Ook daarmee is de live tv-uitzending in de hele EU via een livestream te bekijken.

Livestream Prelims (voorprogramma) bij UFC Tv

Zo'n 'UFC Fight Night' wordt ook online via een livestream uitgezonden door UFC Tv. Deze internationale livestream was in het verleden bij grote evenementen van de UFC 'unavailable' voor Nederlandse kijkers omdat in die tijd FOX Sports voor Nederland de exclusieve uitzendrechten (live tv en livestream) had en dit daarom blokkeerde. Sinds Talpa de live-uitzendrechten kreeg, is die service niet meer geheel 'unavailable'. Kijkers uit Nederland die een abonnement (Fight Pass) hebben op UFC Tv, kunnen bij dit gala het voorprogramma via een livestream bekijken. Het hoofdprogramma kan men als abonnee niet automatisch per livestream bij hen bekijken. Dat was voor Nederlanders natuurlijk ook geen ramp, aangezien Talpa elders op het internet een geheel legale gratis livestream van dat hoofdprogramma voor kijkers in Nederland aanbood. Sinds Discovery+ de uitzendrechten heeft overgenomen, is dat helaas niet meer het geval.

Niet meer live bij Kijk

Jarenlang was de UFC via een gratis livestream van Talpa te zien. Op 31 december 2021 is er echter een einde gekomen aan dat contract en aan een paradijselijke periode voor Nederlandse MMA-fans. Op de livestream van Talpa was doorgaans het gehele hoofdprogramma te zien. Deze livestream was geo-restricted. Voor kijkers vanuit andere landen dan Nederland was deze gratis livestream van dit vechtsportgala op de website 'geo-blocked'. Met een app van Talpa was het mogelijk om de livestream ook in diverse andere (met name Europese) landen live te bekijken. Een gratis livestream van de UFC was te vinden op diverse websites van het media-imperium Talpa. Zo kon men natuurlijk deze gratis livestream van dit vechtsportgala onder meer bekijken via de website van Veronica en die van Kijk. Ook vond men die gratis livestream op de Kijk-app. Om zo'n gratis livestream te gebruiken op een site van Talpa, diende men doorgaans wel in te loggen op die site. Dit gold doorgaans zowel voor de stream bij Veronica als bij Kijk. Men kon bij op beide sites voor zo'n livestream inloggen met een gratis account van Kijk. Indien men echter niet over zo'n account van Kijk beschikte, dan kon men ook inloggen bij zo'n livestream met een account van Facebook. Na afloop kon men op de site van Veronica ook per stream de gevechten terugkijken.

Terugkijken UFC

De wedstrijden van het hoofdprogramma van een event van de UFC kan men doorgaans achteraf terugkijken bij de Discovery+.

Lees verder

© 2017 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
IFP Enfusion Live: Wuppertal via livestreamIFP Enfusion Live: Wuppertal via livestreamEr wordt jaarlijks groot vechtsportgala georganiseerd door Enfusion Live in Wuppertal (Duitsland). Daarbij staan op het…

Glory Kickboxing bekijken in Nederland via een livestreamGlory Kickboxing bekijken in Nederland via een livestreamGlory Kickboxing is mondiaal de toonaangevende organisatie in het profkickboksen. Tot de grote sterren die onder contrac…
Glory: wedstrijden van Rico Verhoeven via een livestreamGlory: wedstrijden van Rico Verhoeven via een livestreamRico Verhoeven is één van de grote sterren van Glory Kickboxing. Hij staat sinds 2012 onder contract bij deze organisati…
Bronnen en referenties
  • http://www.bbc.co.uk/bbcthree/item/86f00531-5bca-478b-957d-9b66ea04faf5
  • http://uk.ufc.com/fighter/conor-McGregor
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Floyd_Mayweather_Jr.
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Floyd_Mayweather_Jr._vs._Manny_Pacquiao
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Floyd_Mayweather_Sr.
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Conor_McGregor
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Roger_Mayweather
  • https://www.foxsports.nl/meer-sport/nieuws/artikel/1922451/live-fox-sports-mayweather-mcgregor#.
  • https://www.facebook.com/Eleven.Sports.Network.Belgium/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 05-04-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.