MMA: Bellator in Nederland (Amsterdam)

MMA: Bellator in Nederland (Amsterdam) Bellator MMA gaat een groot vechtsportgala gehouden in Nederland. Het Amerikaanse Bellator behoort mondiaal tot de toonaangevende organisaties in Mixed Martial Arts. Tot de sterren van Bellator behoren de Nederlanders Gegard Mousasi, Jorina Baars, Denise Kielholtz en Melvin Manhoef. Het evenement van Bellator is live te volgen op tv en online via een livestream.

Geschiedenis: Bellator MMA

In september 2008 werd de organisatie Bellator opgericht door de Amerikaan Bjorn Rebney. De term Bellator is afkomstig uit het Latijn, het betekent 'strijder' of 'krijger'. Bellator organiseert vooral evenementen in de vechtsport MMA (Mixed Martial Arts), maar daarnaast ook kickbokswedstrijden. In de beginjaren heette de organisatie officieel 'Bellator Fighting Championships'. Later werd die naam veranderd in 'Bellator MMA'.

Opkomst

In november 2008 tekende de organisatie Bellator een tv-contract met ESPN Deportes, de Spaanstalige versie van de Amerikaanse sportzender ESPN. Binnen de wereld van de MMA bestonden in die tijd reeds allerlei rivaliserende bonden die allen om de macht binnen deze vechtsport streden. Bellator groeide al snel uit tot de op één na belangrijkste bond binnen de MMA, na de machtige UFC.

Viacom

De groeipotentie van Bellator werd opgemerkt door het machtige media-imperium Viacom. Dit moederbedrijf is eigenaar van onder meer MTV, Paramount Pictures, Spike tv en Comedy Central. Zij gingen in maart 2011 evenementen van Bellator uitzenden op MTV2. Het succes daarvan leidde later dat jaar ertoe dat ze besloten om een meerderheidsbelang in Bellator MMA te kopen.

Spike tv

Sindsdien heeft Viacom een zeer grote rol in het beleid van Bellator MMA. De uitzendingen van Bellator zijn verhuisd van hun zender MTV2 naar de zender Spike tv. Die Bellator-uitzendingen behoren sindsdien tot de belangrijkste programma's van deze zender. De merknamen Spike en Bellator worden vaak in één adem genoemd. Er zijn onder meer gezamenlijke evenementen en gezamenlijke websites van Spike en Bellator.

Wissel van de macht

Oprichter Bjorn Rebney hield tot juni 2014 de leiding bij Bellator MMA. Hij werd als CEO van deze organisatie opgevolgd door Scott Coker, een in Zuid-Korea geboren Amerikaan, die binnen de vechtsportwereld bekend als oprichter en CEO van de kickboksorganisatie Strikeforce.

Spike en Bellator op tv in Nederland

Sinds oktober 2015 bestaat er ook een Nederlandse versie van de tv-zender Spike, die zowel in Nederland als in Vlaanderen te zien is. Bij veel Nederlandse tv-abonnementen zit deze zender in het standaardpakket. In eerste instantie zond deze zender 's avonds uit op een kanaal waar overdag een andere zender van Viacom te zien was (dat was bij veel aanbieders Nickelodeon). Later heeft Spike een eigen kanaal gekregen, waarop het 24 uur per dag te zien is. Bij Ziggo is dat bijvoorbeeld kanaal 16.

Op de Nederlandse zender van Spike tv is nagenoeg dagelijks MMA van Bellator te zien. In verband met rechtenkwesties zijn de meeste evenementen van Bellator echter doorgaans niet live op deze zender te zien, maar wel in herhalingen.

Verschillen UFC en Bellator

De onbetwiste belangrijkste organisatie binnen de MMA is de bond UFC (Ultimate Fighting Championship). Deze in Las Vegas residerende bond heeft de grootste sterren, het meeste geld en de grootste evenementen. Door velen wordt Bellator als de op één na belangrijkste bond gezien.

Een verschil in mediabeleid tussen deze organisaties is dat de evenementen van UFC doorgaans via betaalzenders en betaalde livestreams te zien zijn. In Nederland was de UFC bijvoorbeeld jarenlang via de betaalzenders van FOX Sports te zien. Bellator kiest er daarentegen meestal voor om de evenementen via een 'open net' (doorgaans het Amerikaanse Spike tv) uit te zenden. Hiermee heeft Bellator met name in de USA heel wat sympathie gewonnen, vergeleken met UFC.

Een ander verschil is, dat Bellator doorgaans wat transparanter is qua sportieve structuur (rankings, toernooien, enzovoort), waardoor het duidelijker is wie bijvoorbeeld de volgende uitdager van een wereldkampioen kan zijn. Er is daarentegen regelmatig kritiek op de UFC, dat daar te veel in achterkamers via onderhandelingen wordt beslist wie de volgende uitdager van een wereldkampioen mag zijn.

Kooivechten?

De sport MMA wordt in de volksmond nog weleens ‘kooivechten’ genoemd. Dit komt vooral uit de begintijd van de UFC. Toen waren er nog heel weinig regels en leken de wedstrijden voor buitenstaanders vaak op ‘menselijke hanengevechten’. In die tijd was de term ‘kooivechten’ voor sommige deelnemers aan deze sport nog een soort geuzennaam. Op den duur is het echter meer een reguliere vechtsport met allerlei regels geworden en spreekt men doorgaans niet meer over kooivechten, maar over Mixed Martial Arts (MMA).

Sterren Bellator: Mondiaal en Nederland

Succesvolle sterren uit de geschiedenis van Bellator zijn onder meer de Braziliaan Patricio Freire en de Amerikanen Joe Warren, Ben Askren, Pat Curran en Joe Soto. Een Nederlandse ster bij Bellator was Marloes Coenen. In maart 2017 streed zij om de wereldtitel in het 'featherweight' bij de dames. Nadat ze deze wedstrijd verloor, besloot ze haar carrière in de MMA te beëindigen. Anno 2018 zijn er nog diverse Nederlandse toppers actief bij Bellator. Bij de dames zijn de grote namen Jorina Baars en Denise Kielholtz. Bij de heren zijn dat Gegard Mousasi en Melvin Manhoef.

Gala Bellator in Nederland in 2022: Locatie? Datum? Programma?

Al lange tijd gingen er verhalen dat Bellator van plan was om ook in Nederland grote evenementen te gaan organiseren. De geruchten werden op den duur steeds sterker dat er in 2018 of 2019 voor het eerst een groot Bellator MMA-gala in Nederland wordt gehouden. Eind 2017 gaf Jorina Baars in een interview aan dat Bellator daadwerkelijk bezig is om te onderzoeken of men in 2018 een gala in Nederland kon organiseren. Uiteindelijk bleek 2018 nog net wat te vroeg te zijn. In oktober 2018 werd aangegeven dat het eerste gala van Bellator in Nederland hoogstwaarschijnlijk in 2019 plaatsvindt. Om praktische redenen gebeurde het echter niet in 2019. Vervolgens had men het in planning om in het voorjaar van 2020 plaat te laten vinden; dat kon echter niet doorgaan vanwege het coronavirus. Ook in 2021 was dat het geval. Daarom hoopt men in 2022 het evenement alsnog plaats te laten vinden. Dit gala wordt waarschijnlijk gehouden in Amsterdam.

Het is ook nog niet zeker of het puur een MMA-gala wordt, of dat er ook (zoals vaker bij met name Europese Bellator-evenementen het geval is), er ook kickbokswedstrijden op het programma staan. Naast Jorina Baars zullen waarschijnlijk ook diverse andere Nederlandse sterren, zoals Kielholtz en Mouasasi, een MMA-wedstrijd op het programma krijgen.

Ook bestaat er de mogelijkheid dat Melvin Manhoef, die bezig is aan zijn nadagen als vechtsporter, op het Nederlandse evenement van Bellator zijn afscheidswedstrijd van de MMA gaat vechten. In 2017 nam hij al op grootse wijze afscheid van het kickboksen, door een afscheidswedstrijd tegen Remy Bonjasky te vechten, die live op tv te zien was bij Spike Tv. Hij gaf toen aan dat dit definitief zijn laatste kickbokswedstrijd was, maar dat hij nog wel enkele wedstrijden in de MMA zou vechten.

Live op tv

Het evenement van Bellator wordt in Nederland live op tv uitgezonden door Spike Tv.

Livestream Bellator

Hoe is dit vechtsportgala per livestream te bekijken? Met zo'n livestream is het te bekijken op een computer of smartphone. Het is onder meer per livestream via een tv-app te volgen (zoals de Go App en de itV-app). Daarnaast is het in diverse landen ook per livestream op de Bellator App te bekijken.

Lees verder

© 2017 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
IFP Enfusion Live: Wuppertal via livestreamIFP Enfusion Live: Wuppertal via livestreamEr wordt jaarlijks groot vechtsportgala georganiseerd door Enfusion Live in Wuppertal (Duitsland). Daarbij staan op het…
Enfusion Live bekijken via livestreamEnfusion Live bekijken via livestreamEnfusion is een organisatie die internationale vechtsportgala's houdt. Men focust zich daarbij doorgaans vooral op kickb…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…

UFC Fight Night met Alistair Overeem live op tv & livestreamUFC Fight Night met Alistair Overeem live op tv & livestreamAlistair Overeem behoort tot de allergrootste vechtsporters die Nederland ooit voort heeft gebracht. Hij bereikte de abs…
UFC met Jairzinho Rozenstruik, live op tv en livestreamUFC met Jairzinho Rozenstruik, live op tv en livestreamJairzinho Rozenstruik is een wereldbefaamde MMA-vechter uit Suriname. Zij bijnaam is 'Bigi Boy'. Rozenstruik vecht bij '…
Bronnen en referenties
  • http://www.mmaplanet.nl/mmanieuws/bellatorevenementen-dagelijks-op-nederlandse-spike-liveevenementen-dag-erna/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Cage_Rage_champions#World_Light_Heavyweight_Championship
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Pala_Alpitour
  • https://www.quora.com/Mixed-Martial-Arts-What-is-the-difference-between-Bellator-and-the-UFC-besides-that-they-are-different-fighting-organizations
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 31-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.