UFC met Jairzinho Rozenstruik, live op tv en livestream

UFC met Jairzinho Rozenstruik, live op tv en livestream Jairzinho Rozenstruik is een wereldbefaamde MMA-vechter uit Suriname. Zij bijnaam is 'Bigi Boy'. Rozenstruik vecht bij 's werelds meest prestigieuze MMA-organisatie: de UFC. De evenementen van de UFC worden wereldwijd door diverse omroepen live op tv uitgezonden. Ook zijn de vechtsportgala's van de UFC online via een livestream te bekijken.

Geschiedenis van UFC

UFC is een afkorting van 'Ultimate Fighting Championship'. Dit fenomeen ontstond begin jaren negentig. Er werd toen gezocht naar een concept om sporters uit verschillende vechtsporten (martial arts) het tegen elkaar op te laten nemen, om zo te strijden om de titel 'de beste vechtsporter ter wereld'. Op 12 november 1993 werd er voor het eerst een groot evenement gehouden onder de naam UFC. Dit vond plaats in Denver en werd gewonnen door Royce Gracie. In de finale versloeg hij de Nederlander Gerard Gordeau. Dit toernooi werd publicitair een groot succes en daarna volgden er meer van dit type evenementen.

Vale tudo

In de begintijd was UFC nog een erg extreme vorm van vechtsport. De basis van de regels kwam uit de Braziliaanse vechtsport 'vale tudo'. De naam van die sport is eigenlijk Portugees voor: 'alles mag'. Toch waren er in de praktijk een paar dingen die niet mochten: bijten en in de ogen krabben. Men werd echter niet gediskwalificeerd als men dit toch deed, men kreeg slechts een boete bij zo'n overtreding.

Extreem

De wedstrijden in die oertijd waren zeer extreem. De gevechten werden niet in rondes ingedeeld, er waren geen verschillende gewichtsklassen, er was geen puntentelling, pas bij een knock-out eindigde een wedstrijd. In die oertijd werd UFC vaak 'kooivechten' genoemd en men noemde de wedstrijden ook wel 'menselijke hanengevechten'. Dat extreme imago uit de begintijd is altijd deels aan de UFC blijven kleven. In de praktijk is de UFC in de loop der tijd echter steeds meer een 'normale' vorm van Mixed Martial Arts (gemengde vechtkunst) geworden, met meer regelgeving, jurybeslissingen, enzovoort.

Groei

UFC heeft in de loop der jaren een grote groei doorgemaakt, mede door fusies en overnames van diverse andere grote vechtsportorganisaties, waarbij meestal ook de grote sterren van die andere organisaties zich vervolgens aansloten bij UFC. Op den duur is UFC uitgegroeid tot de toonaangevende bond op het gebied van de MMA (Mixed Martial Arts).

Biografie Jairzinho Rozenstruik (Suriname)

Rozenstruik als kickbokser

Jairzinho Rozenstruik werd op 17 maart 1988 in Paramaribo (Suriname) geboren. De bijnaam van Jairzinho Rozenstruik is 'Bigi Boy'. Tot aan 2016 was Rozenstruik een kickbokser. Jarenlang was Jairzinho Rozenstruik een sterke subtopper in het kickboksen. Rozenstruik versloeg grote namen zoals Benjamin Adegbuyi en Donegi Abena. Jairzinho Rozenstruik behaalde in het kickboksen echter niet de absolute wereldtop.

MMA: de opmars van Rozenstruik

Rozenstruik focust zich sinds 2017 op MMA (Mixed Martial Arts). Daarin heeft Rozenstruik binnen korte tijd een geweldige opmars gemaakt. De vechtsporter uit Suriname won zijn eerste tien MMA-partijen allemaal. Jairzinho Rozenstruik versloeg onder meer de legendarische Alistair Overeem. In 2019 kreeg de Jairzinho Rozenstruik de award van de 'nieuwkomer van het jaar' in de UFC.

Nederlaag van Rozenstruik tegen Ngannou

In het voorjaar van 2020 nam Rozenstruik het op tegen de absolute wereldtopper Francis Ngannou. Er werd verwacht dat Rozenstruik een wereldtitelgevecht zou krijgen, indien hij Ngannou zou verslaan. Het gevecht tegen Ngannou werd echter een ontgoocheling voor de Surinaamse vechter: al in de beginfase van de wedstrijd werd Rozenstruik knock-out geslagen.

Zege van Rozenstruik tegen ex-wereldkampioen

In de zomer van 2020 vocht Rozenstruik zijn eerste wedstrijd sinds die nederlaag. De tegenstander van Jairzinho Rozenstruik was toen ex-wereldkampioen Junior dos Santos. Rozenstruik maakte weer een zeer sterke indruk: de Surinaamse vechter won de wedstrijd via een technische knock-out in de tweede ronde.

In 2021 kwam Rozenstruik drie keer in actie: hij verloor van de 'rising star' Gané en van Curtis Blaydes, maar won van de Braziliaan Sakai. Jairzinho Rozenstruik heeft grote ambities. Rozenstruik hoopt in één van deze jaren alsnog een kans op de wereldtitel in het zwaargewicht te krijgen.

Live op tv in Nederland? Neen

Jarenlang waren de uitzendrechten (live tv en livestream) van de UFC in Nederland in handen van FOX Sports. Daarna waren de de uitzendrechten enkele jaren in handen van Talpa (SBS Broadcasting). Talpa zond het hoofdprogramma (de Main Card) van een UFC Fight Night meestal live uit op de tv-zender SBS9. Ook was er een gratis livestream voor de Nederlandse kijkers beschikbaar. Op die gratis stream was ook het gehele hoofdprogramma te zien. Vervolgens zijn de uitzendrechten (live tv en livestream) echter verhuisd naar Discovery+. Zij zenden de hoofdprogramma's via een livestream voor hun abonnees uit. Incidenteel is er bij hun wel een evenement 'gratis' live op tv te zien (op de zender Eurosport 1, die ook van het moederbedrijf Discovery is), maar dit gaat doorgaans om Fight Nights die in Europa plaatsvinden. De evenementen waarop Rozenstruik in actie komt, zijn doorgaans in de Verenigde Staten.

UFC Fight Night in België live op tv, welke zender? Eleven Sports

Op welke tv-zender is zo'n UFC Fight Night met Jairzinho live te zien in België? Elk hoofdprogramma van een vechtsportgala van de UFC (en dus ook elke wedstrijd van Jairzinho Rozenstruik op een 'main card') wordt live op tv uitgezonden door Eleven Sports. Die zender is in Vlaanderen onder meer ook te ontvangen voor abonnees van Play Sports en Proximus. Net als bij Kijk is ook bij Eleven alleen het tweede deel van het programma (het hoofdprogramma) live te bekijken. (Het eerste deel van het programma, de PreLims, is alleen via de UFC Fight Pass te bekijken.)

Livestream Jairzinho Rozenstruik (UFC)

Met een livestream van de UFC kan men elke vechtsportgala van deze organisatie live bekijken op een computer of smartphone. De officiële livestream wordt in Nederland geproduceerd door Discovery+. Via die livestream is het gehele hoofdprogramma te zien van elk gala van deze Amerikaanse vechtsportorganisatie. Om zo'n livestream te bekijken dient u een abonnement op Discovery+ te hebben. De voorprogramma's zijn meestal niet op de livestream van Discovery+ te zien, maar wel via een stream van UFC Tv.

Historie: livestream Kijk

In Nederland werd er enige jaren een gratis livestream verzorgd door Streamingdienst Kijk. Er wordt ook een link naar de officiële livestream van Kijk geplaatst op de site van Veronica Tv. Talpa zond ook veel andere grote vechtsportevenementen via een gratis stream uit. Zo waren de gala's van Glory Kickboxing ook bij hen vaak via een gratis stream te zien. Ook heel wat andere grote sportevenementen waren via een gratis livestream bij het multimediaplatform Kijk van Talpa te bekijken. Zo zonden zij ook veel interlands van de Oranje Leeuwinnen (vrouwenvoetbal) live online via zo'n gratis livestream uit. Ook de wedstrijden van de Europa League waren live online middels een gratis stream te bekijken. Om bij Talpa die gratis livestream te bekijken, moest de gebruiker dikwijls wel in te loggen. Bij die livestream kon men inloggen met een Kijk-account. Het was echter ook mogelijk om bij zo'n livestream in te loggen met een Facebook-account. Zo'n livestream op de site was wel geo-restricted. Buiten Nederland mocht deze gratis livestream van deze Fight Night op de website niet gebruikt worden. Het was wel mogelijk om de livestream in andere EU-landen te gebruiken via de app (als die eerst in Nederland is gedownload).

Livestream UFC Fight Night via Eleven Sports Fight Pass

Het is mogelijk om de UFC Fight Night te bekijken via een livestream van het Eleven Sport Network. Dit is een digitale sportomroep die in een groot aantal landen actief is. Tot die landen behoort onder meer België. Zij zenden net als Kijk en Veronica ook alleen het hoofdprogramma van de UFC Fight Night uit op hun stream en dus ook elk gevecht van Jairzinho Rozenstruik bij die organisatie.

Die livestream van de gevechten van Jairzinho Rozenstruik is te bekijken door abonnees van Eleven Sports Network heeft. Wie geen volledig abonnement bij hen wil hebben, maar wel de vechtsportevenementen bij hen live online via een stream wil bekijken, kan een Eleven Sports Fight Pass bij hen kopen.

Livestream Play Sports Go App (hele EU)

Men kan ook een livestream vinden van het hoofdprogramma via de Telenet Play Sports Go App. Via die app kan men namelijk niet alleen zenders van Play Sports via een livestream bekijken, maar ook de zender van Eleven Sports waarop dit evenement live te zien is. Zo'n livestream begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending. De livestream van de Play Sports Go App is in de hele EU live te bekijken. Is dit een gratis livestream van zo'n MMA-evenement met Jairzinho Rozenstruik? Neen, men dient te betalen om naar een livestream op die app te kunnen kijken. Dit kan men doen door een vast abonnement te nemen, waarmee dus fulltime elke livestream bekeken kan worden. Wie echter geen vast abonnement op die dienst heeft, kan de livestream voor een gala met Jairzinho Rozenstruik ook verkrijgen door een dagpas of weekendpas aan te schaffen.

Livestream Telenet Play Sports

Mensen in Vlaanderen, die een abonnement hebben op digitale tv bij Telenet en daaraan gekoppeld een abonnement hebben op het zenderpakket Play Sports, kunnen het hoofdprogramma van het vechtsportgala ook per livestream bekijken via de site van Play Sports. Zij kunnen inloggen op die site en dan daarop live online per livestream naar de zenders van Play Sports en Eleven Sports kijken.

Livestream voorprogramma's Fight Night: UFC Tv

Het voorprogramma van zo'n vechtsportgala is ook live online per livestream te bekijken. Die livestream bevindt zich op de site van UFC Tv. Dit is echter geen gratis livestream. Om de livestream van UFC Tv te kunnen bekijken, dient men een abonnement op hun Fight Pass te hebben.

Het hoofdprogramma van dit evenement is niet per livestream op die site te bekijken voor de UFC Fight Pass-abonnees. Om in landen zoals de Verenigde Staten de livestream te kunnen bekijken van een hoofdprogramma, moet er vaak een PPV-stream gekocht worden. Wat dat betreft zijn de vechtsportfans in Nederland dus bevoorrecht dat ze het hoofdprogramma gratis live online via een livestream kunnen bekijken.

Terugkijken UFC Fight Night

De wedstrijden van het hoofdprogramma van een UFC-evenement (en dus ook de wedstrijden van Jairzinho Rozenstruik) kan men meestal de volgende dag terugkijken op de site van Veronica Tv. Ook kan men de live-uitzending van de UFC Fight Night gratis terugkijken bij de streamingdienst Kijk.

Lees verder

© 2017 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt Oranje op het EK voetbal tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde v…

MMA: Bellator in Nederland (Amsterdam)MMA: Bellator in Nederland (Amsterdam)Bellator MMA gaat een groot vechtsportgala gehouden in Nederland. Het Amerikaanse Bellator behoort mondiaal tot de toona…
MMA: Bellator bekijken op tv of via een livestreamMMA: Bellator bekijken op tv of via een livestreamBellator is één van de populairste mondiale organisaties in de MMA (Mixed Martial Arts). De vechtsportgala's van Bellato…
Bronnen en referenties
  • http://frontpage.fok.nl/nieuws/760422/1/1/50/overeem-aankomend-weekend-weer-in-actie-tijdens-ufc-209.html
  • https://www.foxsports.nl/meer-sport/nieuws/artikel/1972972/overeem-vecht-december-tegen-ngannou
  • http://uk.ufc.com/schedule/event/NL
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ultimate_Fighting_Championship
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Alistair_Overeem
  • http://www.mmaplanet.nl/mmanieuws/gkhan-saki-terug-actie-op-ufc-226
Reactie

Joep Evers, 08-05-2020
Kan je na de livestream de wedstrijden van UFC 249 ook nog ergens terugkijken? Reactie infoteur, 08-05-2020
Ja hoor, normaal gesproken kan men de wedstrijden van het hoofdprogramma allemaal terugkijken op de sites van Veronica Tv en Kijk.

Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 27-02-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.