Frans kickboksen: Savate Boxe Française
Savate Boxe Française, ook wel bekend als Frans kickboksen is een Europese vechtsport gebaseerd op verschillende soorten schoptechnieken. Het is mengvorm van traptechnieken uit het Taekwondo, karate en slagtechnieken uit het Engelse boksen. In Frankrijk en België is deze sport erg populair, maar ook in Nederland krijgt savate steeds meer bekendheid. Het dragen van een bitje is belangrijk. Verder worden er speciale schoenen gedragen.
Geschiedenis
Het is ontstaan in Frankrijk aan het begin van de 19e eeuw om zich op straat te kunnen verdedigen. In Parijs ontstond een vorm van straatvechten, waarin zowel slag- als traptechnieken werden toegepast. Deze straatgevechten kwamen meestal voor bij mensen van lagere klasse die de naam “Apachen” kregen. Michel Casseux observeerde de vechters en stelde een theorie op; “de kunst van de Savate”. Hij gebruikte ook technieken uit het Engelse boksen. Michel Casseux begon sportscholen in Parijs op te richten. Hij werd hiermee zeer populair. In 1924 werd de sport gedemonstreerd op de Olympische Spelen in Parijs. Pas na de 2e Wereld Oorlog werd de sport populair. De populariteit verspreidde zich over diverse landen waaronder ook in Nederland. In 1976 ontstond de Fédération de Boxe Française Savate et Disciplinaires Associées wat betekent: ‘Franse federatie van het Franse Boks Savate en aanverwante disciplines’. De aanverwante disciplines zijn La Canne, Savate Défense, Savate Forme, Le Couteau en Le Baton. Hierna werd op 23 maart 1985 de internationale federatie van deze sport opgericht met de Fransman Jean-Marie Rousseau als President. De federatie had leden uit Italië, België, Duitsland, Engeland, Zwitserland, Marokko, Nederland, Senegal, Joegoslavië en Tunesië.
In België ontwikkelde de sport zich vooral in Wallonië en in 1987 werden al snel twee federaties gevormd. De LRBBF of ‘‘Ligue Royale Belge de Boxe Française’’. Deze ontstond in de streek rond Luik en de ABESBF of ‘‘Association Belge des écoles de Savate Boxe Française’’ in Henegouwen. Tegenwoordig is de toename van het aantal federaties niet meer bij te houden. Ook worden er veel records gebroken in verband met het aantal licenties. In 1903 kwamen de eerste officiële regels voor de wedstrijden. Veel van deze theorie is verloren gegaan vanaf 1914 tot 1945 vanwege het sneuvelen van leraren in de oorlogen. De sporttak werd bijna vergeten totdat deze in de jaren 70 weer populair werd.
Vechttechnieken
Tijdens deze contactsport worden zowel slag- en traptechnieken toegepast. In het kort volgt hieronder een opsomming van de technieken.
De vuistslagen
- linkse en rechtse directe slagen
- hoekslagen (crochets)
- uppercut (swing)
Deze slagen dienen boven de gordel te worden gegeven; het slaan in de nek is eveneens verboden. Het is vergelijkbaar zoals de slagen in het klassieke boksen.
De trappen
- fouetté (een trap met de wreef van de voet)
- chassé (trap met de voetzool)
- revers (een trap met de buitenste zijkant van de voet)
- coup de pied bas (een trap met de binnenkant van de voet)
Deze trappen kunnen op alle hoogtes worden uitgevoerd zowel al draaiend of al springend.
Om al deze verschillende technieken te leren beheersen is intensieve training nodig en hulp van een ervaren trainer. Savate kan je dus niet uit het boekje leren.
Benodigdheden
Je draagt een soort maillot, dat wordt tenue intégrales genoemd. Daarbij heb je bokshandschoenen nodig, een bitje of mondstuk en zwachtels die je om je handen/pols kunt binden als versteviging. In tegenstelling tot kickboksers wordt er bij savate schoenen gedragen.
Mondstuk of bitje
Het mondstuk is erg belangrijk omdat zonder het mondstuk serieuze verwondingen kunnen ontstaan aan de wangen, lippen en tong. Een bitje heb je in enkele vorm, maar ook in een dubbele vorm. De enkele vorm beschermt alleen de boventanden, en een dubbele beschermt zowel de boven- als onderkant van het gebit. Aangeraden wordt om een dubbele te gebruiken in verband met betere bescherming voor de ondertanden, maar ook lippen en tong. Tevens blijven de kaken beter op elkaar wanneer je goed geraakt wordt. Bitjes zijn er al vanaf 3 euro. Voor gebruik kun je ze vaak even verwarmen en daarna stevig tussen de tanden klemmen voor een optimale pasvorm.
Kleding
De kleding die gedragen wordt, wordt een tenue intégrale of maillot genoemd. Dit is van oudsher de kleding die de savateurs aanhadden, en dat is nooit echt veranderd. Tijdens de training is het niet verplicht om een dergelijk pak aan te hebben, echter het wordt natuurlijk wel, net als bij andere vechtsporten, gewaardeerd. Tijdens wedstrijden, examens, demonstraties en andere officiële gelegenheden is het over het algemeen wel verplicht dergelijke kleding te dragen. De tenues zijn in verschillende vormen, kleuren en maten te verkrijgen, en al een stuk verbeterd qua "looks" als je het vergelijkt met vroeger. Uitgangspunt van de kleding is dat het niet in de weg mag zitten (niet "flobberen") tijdens het vechten, en dat je de technieken goed kan observeren. Vaak kunnen de pakken, veelal handgemaakt, qua kleur aangepast worden aan bijvoorbeeld club kleuren. De pakken zitten strak rond het lichaam en hebben zeer goede "antizweet" eigenschappen. De stof die gebruikt wordt is veelal lycra en is dus rekbaar.
Er zijn verder nog wat regels zoals bijvoorbeeld wanneer 2 vechters de ring betreden met identieke maillots er 1 een andere aan moet doen. Hier wordt dan kop of munt op gedaan, en degene die verliest moet een andere maillot aantrekken.
Daarnaast mag niemand een zelfde pak aantrekken dan die van het Franse nationale team. Prijzen van de tenues variëren enorm. Goede tenues zijn er vanaf 70 euro. Dit zijn dan vaak de standaard tenues. Een tenue ziet er misschien wat onwennig uit, het zit echter erg fijn tijdens het vechten. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook pakken die korte mouwen hebben, of een kleine "turtle-neck". Dat is allemaal net iets speelser dan de authentieke pakken, en wordt wellicht iets sneller gedragen door de jongere garde onder ons.
Schoenen
Het kenmerk van het Frans Boksen zijn de schoenen. Er zijn verschillende merken savate schoenen verkrijgbaar. De schoenen moeten flexibel zijn, en alle randen en stiksels moeten afgewerkt zijn. Dit om te voorkomen dat er onnodige verwondingen ontstaan bij de tegenstander. Tevens is de zool tussen de 2 en 5 mm dik en niet te hard maar wel stijf genoeg om goed mee te kunnen vechten.
Zwachtels
Zwachtels worden gebruikt om je knokkels en andere botjes in je hand te beschermen en steun te geven. Ook je pols en duim worden beschermd met zwachtels. Goed ingepakte handen zijn minder blessure gevoelig. Het is dus niet zo dat je meer stootkracht genereert wanneer je je handen inzwachtelt. Zorg er altijd voor dat je ze nooit te strak om je handen doet, dit kan de bloedsomloop afknellen en ook dit kan tot blessures lijden. Het maakt trouwens niet uit of je ze tussen de vingers "inpakt" of niet. Dit is naar eigen voorkeur. Er is ook weer verschil tussen wedstrijd zwachtelen en training zwachtelen. Dit omdat er bij wedstrijden vaak ook tape wordt gebruikt die weer extra stevigheid biedt.
Overige informatie
Savate is een sport waarbij je zowel je conditie als kracht op een leuke wijze kunt trainen. Respect voor je tegenstander is ook erg belangrijk. Om een goed beeld te krijgen van deze sport is het raadzaam om eens een les bij te wonen en mee te doen.
Lees verder