Finale Europa League 2020 live op tv en livestream

Finale Europa League 2020 live op tv en livestream Op vrijdag 21 augustus 2020 staat de finale van de UEFA Europa League 2020 op de kalender. Deze finale vindt plaats in Keulen (Duitsland). De wedstrijd wordt in Nederland en België door diverse zenders live op tv uitgezonden. Daarnaast is deze finale van de UEFA Europa League ook online via een livestream te bekijken.

Nieuwe datum en nieuwe locatie

Oorspronkelijk zou de finale in het voorjaar van 2020 in Gdansk (Polen) worden gespeeld. Vanwege het coronavirus moest dit echter worden uitgesteld. Uiteindelijk heeft de UEFA besloten dat het slotdeel van de Europa League in augustus 2020 in toernooivorm in Duitsland wordt gespeeld. De finale vindt plaats in het stadion van FC Köln. Gdanks (Polen), dat oorspronkelijk de finale van 2020 zou organiseren, krijgt in 2021 alsnog die finale.

Geschiedenis Europa League

De Euro League is eigenlijk de gezamenlijke voortzetting van twee grote Europcup-toernooien (de Europacup II en de UEFA Cup) en één minder belangrijk toernooi (de Intertoto Cup). De benaming Europa League bestaat sinds 2009. De toernooien waaruit de Europa League voort is gekomen, hebben een lange en rijke geschiedenis.

Europacup II

Met ingang van het seizoen 1960/1961 ging de UEFA de Europacup II organiseren. Aan dit toernooi mochten de bekerwinnaars van de Europese landen meedoen. Sinds 1955 bestond er al een Europacup voor landskampioenen. Met de komst van een nieuw Europacup-toernooi voor bekerwinnaars, ging het toernooi voor landskampioenen Europacup I heten en kreeg het toernooi voor bekerwinnaars de naam Europacup II.

De succesvolste ploeg in de historie van de Europacup II is FC Barcelona. Deze Spaanse club won vier keer de Europacup II (in 1979, 1982, 1989 en 1997). Daarnaast was deze Catalaanse vereniging twee keer de verliezende finalist (in 1969 en 1991). Slechts één Nederlandse club slaagde erin om de Europacup II te winnen: Ajax won deze cup in 1987, door in de finale FC Lokomotive Leipzig (DDR) te verslaan. In 1988 verloor Ajax de finale van het Belgische KV Mechelen. De laatste editie van de Eurocup II werd in 1999 gespeeld. Lazio Roma won dat jaar de cup, door Mallorca in de finale met 2-1 te verslaan. Na die editie ging de Eurocup II op in de vernieuwde UEFA Cup.

UEFA Cup

De UEFA Cup bestond sinds het seizoen 1971/1972. Dit toernooi werd door de UEFA in het leven geroepen, om topclubs en subtopclubs uit de diverse landen, die geen kampioen waren en geen bekerwinnaar, toch de kans te geven om aan een officieel Europees clubtoernooi deel te nemen. Er bestond daarvoor al wel een officieus toernooi genaamd de Jaarbeursstedenbeker, maar dat was een particulier initiatief en wisselde vaak qua opzet en qua regels welke teams er mee mochten doen. De UEFA Cup werd soms ook wel de Eurocup III genoemd.

In 1999 fuseerde de UEFA Cup met de Europacup II: zowel clubs die zich via de reguliere nationale competitie voor UEFA Cup kwalificeerden, als teams die de nationale beker wonnen, speelden voortaan samen in één toernooi, dat de oude naam UEFA Cup behield. In 2009 fuseerde ook het toernooi om de UEFA Intertoto Cup met de UEFA Cup. In 2009 kreeg de UEFA Cup daarom een nieuwe naam: de UEFA Europa League.

Intertoto Cup

De Intertoto Cup was een kleiner en veel minder belangrijk toernooi, waaraan ploegen deelnamen die zich via hun competities niet voor Europees voetbal hadden geplaatst. De naam ‘Intertoto’ dankte dit toernooi aan één van de oorspronkelijke redenen waarom dit toernooi was opgezet: wedkantoren kregen hierdoor meer internationale wedstrijden, waarop gewed kon worden. Oorspronkelijk was de Intertoto een initiatief dat buiten de UEFA stond, maar midden jaren negentig nam de UEFA dit toernooi over en werd het mogelijk voor teams om zich via de Intertoto Cup alsnog voor de UEFA Cup te kwalificeren.

Erelijst UEFA Cup en Europa League

Sevilla FC is de succesvolste club uit de geschiedenis van de Europa League. Dit Spaanse team won deze beker vier maal. Drie clubs slaagden erin om drie keer de eindzege te pakken in het toernooi om de UEFA Cup (en/of zijn opvolger, de Europa League). Die drievoudige winnaars zijn: Juventus, Internazionale en Liverpool FC. De succesvolste Nederlandse club uit de historie van dit toernooi is Feyenoord. Zij wonnen twee keer de UEFA Cup: in 1974 en 2002. Ajax won het toernooi in 1992 en PSV won het in 1978.

Finalisten Europa League 2020?l

Welke teams staan in de finale van de Europa League 2020? Zodra dat bekend is, wordt dat hier gemeld. Er wordt hier t.z.t. ook een voorbeschouwing op die finale geplaatst.

Live op tv: RTL7, FOX Sports en Sporza

Nederland: finale live op RTL7 en FOX Sports

Op welke zender kan men live naar deze finale kijken? In Nederland is de finale Chelsea-Arsenal live op tv te zien bij zowel RTL7 (het open net) als bij FOX Sports (betaal tv). Op RTL7 begint de voorbeschouwing voor de wedstrijd om 20u00. Op de zenders FOX Sports 1 begint de voorbeschouwing ook om 20u00. Het begin van de match is om 21u00.

België: finale live bij Sporza

Op welke tv-zender kan men in België deze finale live zien? Op de Vlaamse publieke zender Canvas begint de uitzending van Sporza om 20u40. Opvallend genoeg is de finale niet live te zien bij Telenet Play Sports, terwijl er nochtans in de loop van het jaar wel diverse andere wedstrijden van de Europa League live op die zender te zien waren.

Livestream finale Europa League

Livestream FOX Sports

De wedstrijd is voor de Nederlandse kijkers per livestream te bekijken bij FOX Sports. Hun livestream van de finale vevindt zich op de FOX Sports Go App. Men dient hier echter wel een abonnement voor te hebben, om die livestream te kunnen bekijken. Net als op tv begint ook op de livestream de voorbeschouwing bij FOX Sports om 20u00.

Livestream Go App

Men kan ook via een livestream op de Go App (online tv) op woensdag 29 mei 2019 kijken naar deze finale van de Europa League. Op deze app kan men per livestream naar tv-zenders waaronder RTL7, Canvas en RTL Deutschland, waarop deze finale live te zien is. Het is een dienst van VodafoneZiggo. Alle abonnees van digitale tv bij Ziggo kunnen op die app per livestream tv kijken, men hoeft hier niet extra voor te betalen. Voor wie reeds een tv-abonnement bij dat bedrijf heeft, is dit dus eigenlijk in de praktijk een gratis livestream voor deze wedstrijd. Men kan het duel niet alleen per livestream op die app bekijken, men kan de live-uitzendingen van deze wedstrijd nadien ook een week lang terugkijken. Elke livestream op die app (en dus ook de streams van RTL7, Canvas en RTL Deutschland) is in de hele EU te bekijken. Buiten de Europese Unie is elke livestream op die app (en dus ook elke stream van deze Europa League Finale) 'geo-blocked'.

Livestream NLziet

Men kan deze finale ook bekijken via een livestream op de NLziet-app. Om deze livestream te kunnen bekijken, dient men een betaald abonnement op deze app te hebben. Op deze app kan men per livestream zenders bekijken van RTL Nederland, de NPO en Talpa (SBS Broadcasting). Via deze app kan men dus per livestream de live tv-uitzending van RTL7 van de finale Arsenal-Chelsea bekijken. De uitzending van FOX Sports is op deze app niet per livestream te bekijken.

Livestream België

In België kan men naar deze finale kijken via een gratis livestream van Sporza. Deze openbare livestream van de Vlaamse publieke omroep (VRT) bevindt zich op de avond van de finale op de website van Sporza in de rubriek 'nu live'. Ook kan men de livestream van de Europa League Finale op die avond vinden op hun site in de rubriek 'voetbal'. Eveneens kan men deze livestream van de wedstrijd vinden op de gratis Sporza-app. De livestream van de finale van de Europa League 2019 begint op 29 mei om circa 20u45. De livestream van Sporza is echter wel geo-restricted, wat inhoudt dat men hem alleen in België mag bekijken (en dus niet in Nederland).

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamOp maandag 7 september 2020 voetbalt Nederland tegen Italië. Deze wedstrijd wordt gespeeld in het kader van de UEFA Nati…
Slottoernooi Europa League 2020, live op tv en livestreamSlottoernooi Europa League 2020, live op tv en livestreamHet slottoernooi van de UEFA Europa League 2020 wordt gespeeld in augustus. Het vindt plaats in Duitsland. De duels van…
Manchester United-Chelsea, live tv en livestream (2020)Manchester United-Chelsea, live tv en livestream (2020)Op zaterdag 18 juli 2020 speelt Manchester United tegen Chelsea. Dit is een halve finale in het toernooi om de FA Cup. H…
Voetbal 2020: Nederland-Polen, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Polen, live op tv en livestreamHet Nederlands elftal speelt op vrijdag 4 september 2020 een interland tegen Polen. Dit is een wedstrijd in de groepsfas…

De tattoos van Lionel MessiDe tattoos van Lionel MessiLange tijd was Messi een van de weinige topvoetballers zonder tattoo's. Na een portret van zijn moeder op zijn rug, heef…
Johan Cruijff Schaal 2021, live op tv en livestreamJohan Cruijff Schaal 2021, live op tv en livestreamIn de zomer van 2021 wordt de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal gespeeld. Deze wedstrijd gaat tussen de landskampioen…
Bronnen en referenties
  • http://arenysportowe.eu/s/pl/stadion-narodowy/
  • http://www.rtl.nl/uefa-europa-league/#!/
  • http://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Intertoto_Cup
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/UEFA_Europa_League
  • http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/index.html

Reageer op het artikel "Finale Europa League 2020 live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 17-06-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!