InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Olympisch vrouwenvoetbal 2020, live op tv en livestream

Olympisch vrouwenvoetbal 2020, live op tv en livestream

Olympisch vrouwenvoetbal 2020, live op tv en livestream Op woensdag 22 juli begint het vrouwenvoetbaltoernooi op de Olympische Spelen 2020. De finale van dit damesvoetbaltoernooi wordt gespeeld op zaterdag 8 augustus 2020. Nederland doet in 2020 voor eerst mee aan het Olympisch vrouwenvoetbaltoernooi. Het Olympisch toernooi is live op tv te volgen. Ook kan men het Olympisch vrouwenvoetbal online via een livestream bekijken.

Vrouwenvoetbal op de Olympische Spelen

Voetbal is voor vrouwen pas sinds 1996 een Olympische sport. Het is geen toeval dat het damesvoetbal juist in dat jaar geïntroduceerd werd op het Olympische programma. De Olympische Spelen vonden in 1996 namelijk plaats in de Amerikaanse stad Atlanta en in de USA werd vrouwenvoetbal toen reeds lang als een serieuze topsport beschouwd (in tegenstelling tot onder meer diverse conservatieve Europese landen).

De Verenigde Staten wonnen goud op dat allereerste Olympische damestoernooi in 1996. In de finale versloegen de Amerikaanse dames het Chinese team met 2-1. De USA zou uitgroeien tot veruit het succesvolste land in de geschiedenis van het Olympische damesvoetbal. Ook in 2004, 2008 en 2012 won Amerika de gouden Olympische medaille. In 2000 won Noorwegen goud en moest Amerika genoegen nemen met zilver. In 2016 won Brazilië goud en Duitsland zilver.

Olympisch vrouwenvoetbal 2020: deelnemers

Hoeveel landen doen er in 2020 mee aan dit eindtoernooi? In totaal mogen er 12 landen meedoen aan het Olympisch toernooi. Japan mag als gastland automatisch deelnemen. Brazilië heeft zich geplaatst via het Zuid-Amerikaanse kampioenschap vrouwenvoetbal. Nieuw-Zeeland heeft zich geplaatste via het Oceanisch kampioenschap vrouwenvoetbal. Via het WK vrouwenvoetbal hebben Groot-Brittannië en Nederland zich geplaatst voor dit Olympisch toernooi. Zodra de definitieve deelnemerslijst van het Olympisch vrouwenvoetbalkampioenschap bekend is, wordt die hier geplaatst.

Opzet speelschema en programma

Hoe zien het speelschema en het programma van dit Olympisch voetbaltoernooi eruit? De deelnemende ploegen zijn in de eerste ronde van het vrouwenvoetbaltoernooi van de Olympische Zomerspelen van 2020 ingedeeld in drie poules van vier ploegen. Die poulefase wordt gespeeld van woensdag 22 juli tot en met woensdag 29 juli. De beste acht teams plaatsen zich voor de kwartfinales. Die worden gespeeld op vrijdag 31 juli en zaterdag 1 augustus. De halve finales wordt gespeeld op 4 en 5 augustus. De troostfinale (wedstrijd om het brons) wordt gespeeld op vrijdag 7 augustus. De finale wordt gespeeld op zaterdag 8 augustus 2020.

Zodra de loting plaats heeft gevonden, wordt hier de indeling geplaatst van de poules voor de eerste ronde van dit Olympische toernooi. Tijdens het toernooi worden hier de uitslagen bijgehouden.

Live op tv

Nederland: NPO (NOS Studio Sport)

In Nederland zijn de uitzendrechten van dit Olympische voetbaltoernooi in handen van de publieke omroep NPO (NOS Studio Sport). Zij zijn van plan om sowieso alle wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen op deze Olympische Spelen live op tv uit te zenden. Zoals echter altijd het geval is bij Olympische Spelen, bestaat er wel de kans dat de live-uitzendingen van de wedstrijden deels worden onderbroken, als er op dat moment bij een andere sport iets sensationeels gebeurt. De NOS heeft de gewoonte om meestal naar een andere sport te schakelen, als op dat moment bij die andere sport een Nederlandse deelnemer op het punt staat om een medaille te winnen.

Europa: Eurosport

Eurosport heeft alle uitzendrechten van de Olympische Spelen 2020 voor heel Europa. Zij hebben dus ook de uitzendrechten van het vrouwenvoetbaltoernooi. Dit vrouwentoernooi is voor hen geen grote prioriteit, maar ze zullen zeker wel diverse wedstrijden live op tv uitzenden. Daarnaast is elke wedstrijd bij hen via de livestream te zien (meer info: zier verderop).

België: Sporza

In Vlaanderen heeft de VRT (Sporza) de uitzendrechten voor dit vrouwenvoetbaltoernooi. Aangezien België echter niet meedoet aan dit Olympisch toernooi, zal Sporza relatief weinig aandacht live op tv aan dit toernooi geven. Indien het uitkomt in hun programmering (tussen alle andere sporten door), zullen zij wel een aantal prominente wedstrijden live uitzenden, waaronder de finale.

Livestream Olympisch vrouwenvoetbaltoernooi 2020

NPO

De NOS heeft in Nederland de uitzendrechten voor de livestream. Zij zenden sowieso alle wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen integraal uit via hun livestream. Dit is een gratis livestream. Die livestream is wel geo-restricted: buiten Nederland mag men hun livestream niet bekijken. Hun livestream van het vrouwenvoetbal op de Olympische Spelen is tijdens het evenement te vinden op hun website. Daarnaast kan men de Olympische vrouwenvoetbalwedstrijden ook bekijken via de NOS-app.

Eurosport

Bij Eurosport zijn alle sporten van de Olympische Spelen van Tokio 2020 online via hun livestream te bekijken. Bij hen zijn dus ook alle wedstrijden van het vrouwenvoetbaltoernooi live te zien. Om een livestream bij hen te bekijken, dient men echter wel een abonnement te hebben op de Eurosport Player App.

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK 2019: Nederland  Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamWK 2019: Nederland Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamOp dinsdag 11 juni 2019 speelt Nederland op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal tegen Nieuw-Zeeland. Dit is voor beid…
Vrouwenvoetbal 2019: Nederland-Kameroen live tv & livestreamVrouwenvoetbal 2019: Nederland-Kameroen live tv & livestreamOp zaterdag 15 juni 2019 spelen de Oranje Leeuwinnen op het WK vrouwenvoetbal tegen het nationale vrouwenvoetbalteam van…
Finale WK vrouwenvoetbal 2019, live op tv en livestreamFinale WK vrouwenvoetbal 2019, live op tv en livestreamOp zondag 7 juli 2019 wordt de finale gespeeld van het WK vrouwenvoetbal. De WK-finale gaat tussen Nederland en de Veren…
EK vrouwenvoetbal 2017, kwartfinale Nederland live op tvEK vrouwenvoetbal 2017, kwartfinale Nederland live op tvOp zaterdag 29 juli 2017 speelt Nederland de kwartfinale van het EK vrouwenvoetbal. Deze wedstrijd vindt plaats in het S…
Vrouwenvoetbal 2019: Estland-Nederland live tv en livestreamVrouwenvoetbal 2019: Estland-Nederland live tv en livestreamOp vrijdag 30 augustus 2019 speelt het Nederlands vrouwenvoetbalelftal een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland. De we…
Bronnen en referenties
  • http://www.onze11.nl/30484/oranjenieuws/oranje-vrouwen/nederland-organiseert-olympisch-kwalificatietoernooi-vrouwenvoetbal/
  • http://www.fifa.com/fifa-world-ranking/ranking-table/women/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Sweden_women%27s_national_football_team
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Switzerland_women%27s_national_football_team
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Norway_women%27s_national_football_team
  • http://www.omroepwest.nl/nieuws/03-09-2015/olympisch-kwalificatie-toernooi-vrouwenvoetbal-naar-den-haag-halen

Reageer op het artikel "Olympisch vrouwenvoetbal 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 29-06-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!