Ajax 1918-1919: Ajax ongeslagen landskampioen

Ajax 1918-1919: Ajax ongeslagen landskampioen Ajax was in dit seizoen oppermachtig in het Nederlandse voetbal. De afdelingscompetitie werd met elf punten voorsprong op nummer twee Blauw Wit afgesloten en dus mocht Ajax weer deelnemen aan de strijd om de landstitel. Tegenstanders in deze competitie waren Be Quick, NAC, AFC en Go Ahead. Deze twee laatste clubs waren de grootste concurrenten voor Ajax maar ook zij konden de roodwitten niet verslaan. Ajax werd voor de tweede achtereenvolgende maal landskampioen en verloor in het gehele seizoen geen enkele wedstrijd.

Oppermachtig afdelingskampioen geworden

Na de tweede afdelingstitel op het hoogste niveau mocht Ajax wederom meedoen om het landskampioenschap. De Amsterdammers waren ongeslagen eerste geworden en slechts Haarlem, Hercules en HBS konden via een 0-0 gelijkspel een puntje pakken tegen de oppermachtige afdelingskampioen dat liefst elf punten meer verzamelde dan nummer twee Blauw Wit. De kampioenscompetitie leek veel op die van een jaar geleden, alleen Willem II was vervangen door NAC. Go Ahead (Oost), AFC (West B) en Be Quick (Noord) waren oude bekenden.

Zwaar bevochten zege

Op 6 april startte Ajax de kampioenscompetitie thuis tegen NAC. De ploeg uit Breda liet zich niet het kaas van het brood eten en voetbalde brutaal mee met het favoriete Ajax. Na veertien minuten spelen kwam het zelfs op een 0-1 voorsprong, welke enkele minuten later teniet werd gedaan door een treffer van Wim Gupffert (1-1). Ajax drong in de tweede helft sterk aan en NAC kon niets anders dan de gelijke stand verdedigen. Vier minuten voor tijd was het dan eindelijk Jan de Natris die het winnende doelpunt voor de thuisploeg maakte (2-1). Een zwaar bevochten Ajax-zege.

Dubbele winst met Pasen

In het Paasweekend stond er een dubbele confrontatie tegen Be Quick op het programma. In Groningen legde Ajax in de eerste helft de basis voor de uiteindelijke 0-4 overwinning. Tweemaal Jan van Dort en Jan de Natris zorgden voor een 0-3 ruststand. In de tweede helft geloofden de Amsterdammers het wel en spaarden zich voor de returnwedstrijd die een dag later zou worden gespeeld. Voor vijftienduizend toeschouwers werd het niet echt een spektakelstuk, daarvoor speelde Ajax te matig. Een eigen doelpunt, Theo Brokmann en Jan van Dort bezorgden Ajax een 3-0 voorsprong, maar de Groningers kwamen in de slotfase nog akelig dichtbij (3-2).

Ajax en AFC blijven ongeslagen

Een week later moest Ajax aantreden in het uitverkochte Stadion in Amsterdam voor de stadsderby tegen AFC. De belangstelling was overweldigend maar de weersomstandigheden minder, een zeer gure en koude wind maakte het niet aangenaam voor de 25.000 toeschouwers. Beide ploegen hielden elkaar in evenwicht (1-1) en bleven zodoende ongeslagen in de kampioenscompetitie.

De tussenstand

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Ajax4310710-4
AFC312042-1
Go Ahead210122-2
NAC310227-5
Be Quick401313-12

Tweemaal gelijk tegen Go Ahead

Beter weer, een heerlijke zomerzon, was er op 4 mei toen Ajax op bezoek moest bij Go Ahead. Door de hoger waterstand van de IJssel was het eerst onzeker of de wedstrijd wel in Deventer gespeeld kon worden maar gelukkig was het waterpeil weer enigszins gezakt. Toch moest Go Ahead de thuiswedstrijd spelen op het UD-terrein, dat voor deze wedstrijd stampvol zat met achtduizend toeschouwers. Het werd een enerverend schouwspel met kansen aan weerszijden maar uiteindelijk zouden beide ploegen met een gelijkspel genoegen nemen (2-2). De Ajax-gelijkmaker werd vijf minuten voor tijd gescoord door Wim Gupffert.

De returnwedstrijd tegen de afdelingskampioen van de oostelijke eerste klasse volgde twee weken later. Het werd geen bloedeloze wedstrijd maar het duel werd wel degelijk afgesloten zonder doelpunten. Er waren aan beide zijde voldoende kansen geweest. Bij beide teams werd een doelpunt afgekeurd wegens buitenspel en daarnaast schoot Ajax nog tweemaal tegen de lat. Maar de beide verdedigingen waren, in tegenstelling tot de aanvallers, goed op dreef en behielden ‘de nul’.

Onrust

De meeste opwinding was nog ontstaan buiten de lijnen. Voor de wedstrijd waren zwarthandelaren bezig geweest kaartjes te verkopen en drommen mensen verzamelden zich in de buurt van de stadion. Dit zorgde voor diverse opstoppingen en het werd zo erg dat de bereden marechaussee de buurt ‘schoonveegde’. Ook in het stadion was er op de tribunes onrust ontstaan. Na later bleek waren tientallen heren met hun hoeden in de weer geweest om insecten te verjagen die te lastig werden voor de dames!

Amsterdamse derby eindigt in chaos

Op 25 mei stonden de nummer één (Ajax) en twee (AFC) tegenover elkaar in het Houten Stadion. Het verschil was één punt in het voordeel van Ajax. Het Ajax-bestuur had geleerd van de gebeurtenissen tegen Go Ahead en besloot geen voorverkoop te houden. Door doelpunten van Jan van Dort en Wim Guppfert stond Ajax bij de rust met 2-0 voor en de wedstrijd leek als een nachtkaars uit te gaan. Totdat, tien minuten voor tijd, de vlam in de pan sloeg. AFC'er Antoon Kooy kon zich niet beheersen, nadat er een overtreding tegen hem was gemaakt, en sloeg de dader en zijn voormalige ploeggenoot Hein Delsen in zijn gezicht. Er ontstond een vechtpartij en het publiek kwam het veld op om zich ermee te bemoeien. Ook nu was er weer politie en marechaussee nodig om de boel te sussen. Nadat beide spelers het veld hadden verlaten ontstond even later wederom een vechtpartij na een overtreding op Jan de Natris door AFC'er Wim Addicks. Ook deze twee spelers werden van het veld gezonden door arbiter Job Mutters.

Toen de wedstrijd was afgelopen kwamen diverse toeschouwers verhaal halen en ontstond er even chaos op het veld. Eén van de Ajax-officials trachtte de menigte tot bedaren te brengen met een houten voorwerp dat verdacht veel leek op een pistool … Velen dachten dat waarschijnlijk ook want het terrein werd alras verlaten. Ajax had in ieder geval door deze winst AFC uitgeschakeld voor het landskampioenschap.

De tussenstand

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsldo
Ajax74301114-6
AFC732287-6
Go Ahead522166-5
Be Quick612368-16
NAC7115310-12

Landskampioen zonder te spelen

Met nog één duel in Breda tegen NAC in het verschiet op 1 juni had Ajax het kampioenschap binnen handbereik maar kreeg de titel al op 29 mei in de schoot geworpen. Het Nederlands elftal speelde als voorbereiding op de wedstrijd tegen Zweden een oefenduel op het Ajax-terrein tegen de Zwaluwen, een soort Nederland B. Tegelijkertijd werd in Groningen de wedstrijd Be Quick-Go Ahead gespeeld. Ook Jan de Natris en AFC-er Antoon Kooy waren uitgenodigd voor het Nederlands elftal maar waren na de incidenten bij de wedstrijd tussen beide teams voorlopig uit de selectie genomen. Terwijl de andere Ajax-spelers Henk Hordijk, Wim Guppfert en Theo Brokmann zich in het Nederlands elftal bezig hielden met deze oefenwedstrijd won Be Quick met 1-0 van Deventenaren. Door dit resultaat was Ajax ineens onbereikbaar geworden voor Go Ahead en landskampioen geworden!

Het hele seizoen ongeslagen

Ook de laatste wedstrijd van Ajax werd niet met 22 spelers afgesloten. Een gehandicapt Ajax, zonder de geschorsten Jan de Natris en Hein Delsen, kreeg voor aanvang van de wedstrijd een krans aangeboden door NAC wegens het behaalde kampioenschap en de nodige complimenten. De ploeg uit Breda wilde graag de Amsterdammers de eerste nederlaag van het seizoen toebrengen en verweerde zich dan ook kranig. Toch kwam Ajax al na een kwartier door Wim Gupffert op een 0-1 voorsprong tot groot genoegen van de toch nog zo’n driehonderd meegereisde fans. Na de theepauze waren er kansen over en weer maar niemand kon het net vinden. In de zestigste minuut kreeg ineens Frans de Haan van arbiter Bos het signaal ‘vertrekken’. De Ajax-speler had de scheidsrechter ingefluisterd ‘dat hij wel eens beter had gefloten’ … Onder enorme protesten van de andere Ajax-spelers en opvallend genoeg ook van de NAC-spelers, moest Frans de Haan tenslotte toch het veld verlaten. Toen enkele minuten later Theo Brokmann enige tijd met een blessure langs de kant stond, en Ajax dus met negen man speelde, scoorde Jan van Dort het tweede Amsterdamse doelpunt (0-2). Ook NAC speelde de wedstrijd niet met elf man uit daar in de laatste tien minuten Kant met een blessure van het veld ging.

Ajax was met opgeheven hoofd landskampioen van Nederland geworden. Met de afdelingscompetitie er bij gerekend was de ploeg van trainer Jack Reynolds dertig wedstrijden ongeslagen gebleven.

Uitslagen

Datum Wedstrijd Uitslag Ajax-doelpuntmakers
06-04-1919Ajax – NAC2-1Gupffert, De Natris
20-04-1919Be Quick – Ajax0-4Van Dort (2x), De Natris (2x)
21-04-1919Ajax – Be Quick3-2Brokmann, Van Dort, Eigen doelpunt
27-04-1919AFC – Ajax1-1Delsen
04-05-1919Go Ahead – Ajax2-2Van Dort, Gupffert
18-05-1919Ajax – Go Ahead0-0-
25-05-1919Ajax – AFC2-0Van Dort, Gupffert
01-06-1919NAC - Ajax0-2Gupffert, Van Dort

Eindstand

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Ajax85301316-6
Go Ahead8332912-10
AFC833299-8
Be Quick8224611-20
NAC8116310-14

Topscorers

Speler Doelpunten
Jan van Dort6
Wim Gupffert4
Jan de Natris3
Theo Brokmann1
Hein Delsen1
Tegenstander1

Selectie

Speler Wedstrijden
Theo Brokmann8
Frans Couton8
Jan van Dort8
Wim Gupffert8
Henk Hordijk8
Fons Pelser8
Joop Pelser8
Frits Terwee8
Jan de Natris7
Jan Smit6
Hein Delsen5
Frans de Haan3
Cor Andriesse2
Jan de Vos1
© 2017 - 2024 Blackflower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ajax 1918-1919: Ajax ongeslagen afdelingskampioenAjax 1918-1919: Ajax ongeslagen afdelingskampioenVoor het tweede achtereenvolgende seizoen werd Ajax afdelingskampioen in de westelijke eerste klasse. De ploeg van train…
Ajax 1917-1918: Afdelingskampioen in de eerste klasseAjax 1917-1918: Afdelingskampioen in de eerste klasseAjax was na drie seizoenen op het tweede niveau weer teruggekeerd in de eerste klasse en begon met een nederlaag tegen H…
Ajax 1917-1918: Ajax maakt haar droom waar en wordt kampioenAjax 1917-1918: Ajax maakt haar droom waar en wordt kampioenVoor het eerst in haar bestaan mocht Ajax in 1918 meedoen om het landskampioenschap van Nederland. De afdelingstitel in…
Gouden Meerbeker definitief voor AjaxGouden Meerbeker definitief voor AjaxNa de Meuwsenbeker, die in 1914 stopte, organiseerde Ajax in 1917 opnieuw een eigen toernooi. Ajax-voorzitter Wim Egeman…

Ajax 1969-1970: Kampioenschap met bijsmaakAjax 1969-1970: Kampioenschap met bijsmaakOok in dit seizoen werd het weer een titelrace tussen Ajax en Feijenoord. Beide teams verloren slechts eenmaal maar toch…
Ajax 1997-1998: Ajax rehabiliteert zich via landstitelAjax 1997-1998: Ajax rehabiliteert zich via landstitelNa een zeer teleurstellende vierde plaats in 1996-1997 hadden weinig mensen vertrouwen in het team van de nieuwe trainer…
Bronnen en referenties
  • Jubileumboek 100 jaar Ajax 1900-2000, Pagina 59, Evert Vermeer en Marcelle van Hoof, ISBN 90-245-3497-6
  • http://www.afc-ajax.info/nl/seizoen/1918-19
  • http://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=Ajax&page=1&coll=ddd
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_landskampioenschap_voetbal_1918/19
Blackflower (89 artikelen)
Laatste update: 12-08-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.