InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Olympische Spelen 2020: kwalificatie voor voetbal

Olympische Spelen 2020: kwalificatie voor voetbal

Olympische Spelen 2020: kwalificatie voor voetbal In de zomer van 2020 wordt de sport voetbal voor de 27e keer op de Olympische Zomerspelen beoefend. Sinds 1996 doet het vrouwenvoetbal ook mee aan de Olympische Zomerspelen. Het vrouwenvoetbal kent geen restricties tijdens de Zomerspelen van 2020, terwijl de mannen gebonden zijn aan een aantal regels. Het onderdeel voetbal wordt gehouden van 22 juli en 8 augustus 2020 in de stad Tokio (Japan). Welke landen kunnen er namens welke confederatie deelnemen?

Voetbal op de Olympische Spelen geschiedenis

Mannenvoetbal

Sinds 1900 wordt er door de heren gevoetbald op de Olympische Zomerspelen. Eerst was dat nog door clubteams, maar later vaardigden landen spelers af om deel te nemen namens een land. In de eerste decennia werd er uit gegaan van de Olympische gedachte, er mochten namelijk alleen amateurs deelnemen aan het toernooi. In 1932 werd de sport voetbal niet opgenomen in de te beoefenen sporten. De Verenigde Staten had het voetbal niet opgenomen in het programma omdat ze het Amerikaanse rugby wilden promoten. Tussen 1948 en 1980 waren de Oost-Europeaanse landen het vaakst succesvol. Dat kwam door de status van voetballers als amateur, terwijl zij wel degelijk topvoetballers waren. Vanaf 1984 werd het mogelijk voor landen om professionele voetballers naar het toernooi te sturen. Echter mochten deze spelers niet eerder op een WK voetbal gespeeld hebben. Om de FIFA enigszins tegemoet te komen besloot de organisatie dat vanaf 1996 alleen spelers onder de 23 jaar mee mogen doen aan de Olympische Zomerspelen. Daarnaast mag het land maximaal drie spelers opnemen in de selectie die niet aan die eis voldoen.

Groot-Brittannië en Hongarije hebben de meeste titels gewonnen op de Olympische Spelen (tot en met 2016). Zij werden beide drie keer olympisch kampioen. Groot-Brittannië zegevierde drie keer in de eerste vier edities, terwijl Hongarije in 1952, 1964 en 1968 olympisch kampioen werd. Brazilië won in 2016 de Olympische Spelen.

Vrouwenvoetbal

Sinds 1996 wordt er op elke Olympische Spelen ook door vrouwen gevoetbald. Het toernooi startte destijds met acht landen, terwijl er in 2020 twaalf landen aanwezig zijn. Er zijn geen regels voor vrouwen omtrent het opstellen van spelers met bepaalde leeftijden. De vrouwentak van het voetbal op de Olympische Spelen lijkt dus op het WK voor vrouwen. De vrouwen van de Verenigde Staten zijn sinds 1996 (tot en met 2016) het meest succesvol, zij wonnen namelijk vier van de zes toernooien. De Olympische Spelen van 2016 voor vrouwen werd gewonnen door Duitsland.

Kwalificatie voor de Olympische Spelen 2020 mannen

Er doen in totaal zestien landen mee aan het mannenvoetbal op de Olympische Spelen van 2020. Het gastland Japan is zeker van een plek en hoeft zich niet te kwalificeren. De andere landen moeten zich op de volgende manieren kwalificeren:

Europees kampioenschap onder 21

Tussen 16 juni en 30 juni 2019 werd het Europees kampioenschap gehouden in San Marino en Italië, waarbij voor de Europese halve finalisten een ticket in het verschiet lag voor de Olympische Spelen van 2020. Het Europees kampioenschap werd gespeeld door twaalf landen die daarvoor een kwalificatie afgewerkt hadden, met uitzondering van gastland Italië.

Afrika Cup onder 23

In Egypte werd er tussen 8 en 22 november 2019 besloten welke drie landen zich namens Afrika afvaardigen naar de Olympische Spelen. Na een kwalificatie werd op de Afrika Cup onder de 23 jaar door acht teams besloten welke drie landen er namens Afrika naar Japan gaan. Egypte, Ivoorkust en Zuid-Afrika bemachtigden een ticket.

Aziatisch kampioenschap onder 23

Van 8 tot en met 26 januari 2020 werd er door zestien teams het Aziatisch kampioenschap onder de 23 jaar afgewerkt in Thailand. De beste drie landen nemen deel aan de Olympische Spelen in Tokio. Australië, Saoedi-Arabië en Zuid-Korea zijn naast Japan de Aziatische landen die meedoen aan de Olympische Spelen.

Noord- en Midden-Amerikaanse kwalificatie

Van 20 maart tot en met 1 april 2020 wordt er door landen die aangesloten zijn bij de CONCACAF een toernooi afgewerkt in Mexico. Tijdens dat toernooi worden de twee tickets, die in Noord- en Midden-Amerika te verkrijgen zijn, uitgedeeld aan de finalisten.

Zuid-Amerikaans kampioenschap voetbal voor jongeren

Van 18 januari tot en met 9 februari 2020 vindt het kampioenschap plaats waar twee tickets te verkrijgen zijn voor de landen die terecht komen in de finale. Deze twee landen nemen dan deel namens Zuid-Amerika aan de Olympische Spelen van 2020. Er zijn tien landen die meedoen aan het Zuid-Amerikaans kampioenschap in Colombia.

Pacific Games (Oceanië)

Ook in Oceanië wordt er gevoetbald voor een ticket dat recht geeft op deelname aan de Olympische Spelen van 2020. De Pacific Games van 2019 vonden plaats in Fiji en werden afgewerkt van 21 september tot 5 oktober. Nieuw-Zeeland was daarvan de winnaar.

Kwalificatie voor de Olympische Spelen 2020 vrouwen

Aan de vrouwentak van het voetbal op de Olympische Spelen van 2020 doen twaalf teams mee, waarvan het gastland Japan er één is. Van elke confederatie wordt er minimaal één land naar de Olympische Spelen gestuurd. De landen die zich aangesloten hebben bij de UEFA, hebben het geluk dat er drie landen namens Europa deelnemen. Alle landen die een deelname af willen dwingen, moeten zich op de volgende manier kwalificeren:

WK voor vrouwen 2019

Op het WK voor vrouwen van 2019 werden de beste drie Europese landen geselecteerd voor deelname aan de Olympische Spelen. Het toernooi vond plaats van 7 juni tot en met 7 juli 2019. Alle andere niet-Europese-landen moeten zich via een continentale kwalificatie zien te kwalificeren. Van de vier halve finalisten kwamen er drie uit Europa, waardoor die zeker zijn van een plek op de Olympische Spelen in 2020.

Noord- en Midden-Amerikaanse kwalificatie

Speciaal voor de Olympische Spelen organiseert de bond van de Noord- en Midden-Amerikaanse landen van 28 januari tot en met 9 februari 2020 een toernooi in de Verenigde Staten. De beste twee landen op dat toernooi nemen deel aan de Olympische Spelen in Japan.

Aziatische kwalificatie

Ook de Aziatische voetbalbond organiseert voor de vrouwen een apart toernooi om uit te maken welke twee landen zich namens Azië vertegenwoordigen op de Spelen. Die wedstrijden vinden plaats van 6 maart tot en met 11 maart 2020. 25 landen nemen deel aan het toernooi dat deelname kan opleveren.

Copa América voor vrouwen

In 2018 werd er de Copa América georganiseerd voor Zuid-Amerikaanse landen. Brazilië won het toernooi en heeft daarom het recht om als enige land Zuid-Amerika te vertegenwoordigen op de Olympische Spelen. Daarentegen eindigde Chili als tweede en kan dat land zich alleen nog kwalificeren voor de Olympische Spelen door de play-off te winnen.

Oceanisch kampioenschap vrouwen

Van 18 november tot en met 1 december 2018 werd er door acht Oceanische landen het Oceanisch kampioenschap voetbal gehouden. In Nieuw-Caledonië werd beslist welk land er naar de Spelen gaat. Nieuw-Zeeland is het land dat zich namens de Oceanische voetbalbond richting de Olympische Spelen beweegt.

Afrikaanse kwalificatie

Van 2 tot en met 11 maart 2020 wordt er in verschillende Afrikaanse landen een toernooi afgewerkt, dat uitwijst welk land zich op mag maken voor een zomers voetbaltoernooi in Japan in 2020.

Play-off Zuid-Amerika - Afrika

Om te bepalen welk land toch nog deel mag nemen, wordt er een play-off wedstrijd gespeeld tussen Chili, de tweede beste op het Zuid-Amerikaans toernooi en de tweede beste tijdens de Afrikaanse kwalificatie. Deze play-off wordt tussen 9 en 15 april 2020 afgewerkt.

Mannenvoetbal op de Olympische Spelen van 2020

Landen

Het enige land dat op voorhand zeker is van een plek op de Olympische Spelen is Japan. De andere landen worden op basis van de kwalificatie toegelaten tot het toernooi. Japan en de overige landen die gekwalificeerd zijn:
 • Japan (gastland)
 • Frankrijk (Europa)
 • Duitsland (Europa)
 • Roemenië (Europa)
 • Spanje (Europa)
 • Nieuw-Zeeland (Oceanië)
 • Egypte (Afrika)
 • Ivoorkust (Afrika)
 • Zuid-Afrika (Afrika)
 • Australië (Azië)
 • Saoedi-Arabië (Azië)
 • Zuid-Korea (Azië)

Speeldata

Op 23 juli 2020 wordt de eerste groepswedstrijd gespeeld. De zestien landen worden opgedeeld in vier groepen van vier, waarbij de twee beste landen uit elke groep doorgaan naar de volgende ronde; de kwartfinales. Op 8 augustus 2020 vindt de finale plaats. Alle speeldata voor het mannenvoetbal:
 • Groepswedstrijd 1: 23 juli
 • Groepswedstrijd 2: 26 juli
 • Groepswedstrijd 3: 29 juli
 • Kwartfinales: 1 augustus
 • Halve finales: 4 augustus
 • Troostfinale: 7 augustus
 • Finale: 8 augustus

Vrouwenvoetbal op de Olympische Spelen van 2020

Landen

Japan is als gastland zeker van een plek op de Olympische Spelen, terwijl ook Brazilië en Nieuw-Zeeland zich al wisten te kwalificeren. Alle landen die zich geplaatst hebben:
 • Japan (gastland)
 • Brazilië (Zuid-Amerika)
 • Nieuw-Zeeland (Oceanië)
 • Groot-Brittannië (Europa)
 • Nederland (Europa)
 • Zweden (Europa)

Speeldata

In een week tijd worden de groepswedstrijden afgewerkt door de twaalf verschillende landen. Op 7 augustus 2020 vindt de finale plaats voor het vrouwenvoetbal. Daartussen worden de kwartfinales (door acht landen) en de halve finales (door vier landen) afgewerkt. De speeldata, met betrekking tot het vrouwenvoetbal:
 • Groepswedstrijd 1: 22 juli
 • Groepswedstrijd 2: 25 juli
 • Groepswedstrijd 3: 28 juli
 • Kwartfinales: 31 juli
 • Halve finales: 3 augustus
 • Troostfinale: 6 augustus
 • Finale: 7 augustus

Het artikel wordt aangepast wanneer er nieuwe gegevens beschikbaar zijn; voor het laatst op 26 januari 2020
© 2018 - 2020 Voetbol, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Uitslagen en programma synchroonzwemmen - OS 2020Uitslagen en programma synchroonzwemmen - OS 2020Artistiek zwemmen (voorheen synchroonzwemmen tot 2017) is een evenement op de Olympische Zomerspelen sinds de Spelen van…
De Olympische SpelenDe Olympische SpelenDe Olympische Spelen, de Paralympische Spelen en de Olympische Jeugdspelen zijn zeer populair en er worden grote prestat…
Uitslagen en programma triatlon - OS 2020Uitslagen en programma triatlon - OS 2020De Olympische Zomerspelen 2000 zagen het eerste optreden van de triatlon. 48 vrouwen en 52 mannen streden in afzonderlij…
De olympische ringenDe olympische ringenDe olympische vlag heeft vijf ringen in vijf verschillende kleuren. Wie is de bedenker hiervan en waarom staan er vijf g…
Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, BraziliëOlympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, BraziliëDe Braziliaanse grootstad Rio de Janeiro mag in 2016 de Olympische Spelen organiseren. De keuze voor de gaststad van het…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Thadius856 / Parutakupiu, Wikimedia Commons (CC BY-SA/bewerkt)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Football_at_the_Summer_Olympics
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Football_at_the_2020_Summer_Olympics

Reageer op het artikel "Olympische Spelen 2020: kwalificatie voor voetbal"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Voetbol
Laatste update: 26-01-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!