Voetbal op de Olympische Spelen van 2021

Voetbal op de Olympische Spelen van 2021 Van 21 juli tot en met 7 augustus 2021 wordt de sport voetbal voor de 27e keer op de Olympische Zomerspelen beoefend. Sinds 1996 doet het vrouwenvoetbal ook mee aan de Olympische Zomerspelen. Het vrouwenvoetbal kent geen restricties tijdens de Zomerspelen, terwijl de mannen gebonden zijn aan een aantal regels. Het onderdeel voetbal wordt gehouden in de stad Tokio (Japan). Welke landen kunnen er namens welke confederatie deelnemen? In maart 2020 werd het besluit genomen de Olympische Spelen uit te stellen naar 2021.

Olympische Spelen 2020 uitgesteld

Vanwege de coronapandemie besloot de organisatie van de Olympische Spelen om het toernooi niet aan het einde van de zomer van 2020 te laten plaatsvinden. De organisatie liet direct weten de Spelen niet later dan de zomer van 2021 te organiseren. Voor het eerst in de geschiedenis van de Olympische Spelen werd het grootschalige sportevenement uitgesteld. Er werden eerder wel drie edities afgelast, vanwege de twee Wereldoorlogen.

Voetbal op de Olympische Spelen geschiedenis

Mannenvoetbal

Sinds 1900 wordt er door de heren gevoetbald op de Olympische Zomerspelen. Eerst was dat nog door clubteams, maar later vaardigden landen spelers af om deel te nemen. In de eerste decennia werd er uit gegaan van de Olympische gedachte, er mochten namelijk alleen amateurs deelnemen aan het toernooi. In 1932 werd de sport voetbal niet opgenomen in de te beoefenen sporten. De Verenigde Staten had het voetbal niet opgenomen in het programma omdat ze het Amerikaanse rugby wilden promoten. Tussen 1948 en 1980 waren de Oost-Europeaanse landen het vaakst succesvol. Dat kwam door de status van die voetballers als amateur, terwijl zij wel degelijk topvoetballers waren. Vanaf 1984 werd het mogelijk voor landen om professionele voetballers naar het toernooi te sturen. Deze spelers mochten echter niet eerder op een WK voetbal gespeeld hebben. Om de FIFA enigszins tegemoet te komen besloot de organisatie dat vanaf 1996 alleen spelers onder de 23 jaar mee mogen doen aan de Olympische Zomerspelen. Daarnaast mag het land maximaal drie spelers opnemen in de selectie die niet aan die eis voldoen. Door de uitstel van de Olympische Spelen naar 2021 heeft de FIFA besloten de leeftijd waarop meegedaan mag worden met een jaar te verhogen.

Groot-Brittannië en Hongarije hebben de meeste titels gewonnen op de Olympische Spelen (tot en met 2016). Zij werden beide drie keer olympisch kampioen. Groot-Brittannië zegevierde drie keer in de eerste vier edities, terwijl Hongarije in 1952, 1964 en 1968 olympisch kampioen werd. Brazilië won in 2016 de Olympische Spelen.

Vrouwenvoetbal

Sinds 1996 wordt er op elke Olympische Spelen ook door vrouwen gevoetbald. Het toernooi startte destijds met acht landen, terwijl er in 2021 twaalf landen aanwezig zijn. Er zijn geen regels voor vrouwen omtrent het opstellen van spelers met bepaalde leeftijden. De vrouwentak van het voetbal op de Olympische Spelen lijkt dus op het WK voor vrouwen. De vrouwen van de Verenigde Staten zijn sinds 1996 (tot en met 2016) het meest succesvol, zij wonnen namelijk vier van de zes toernooien. De Olympische Spelen van 2016 voor vrouwen werd gewonnen door Duitsland.

Kwalificatie voor de Olympische Spelen 2021 mannen

Er doen in totaal zestien landen mee aan het mannenvoetbal op de Olympische Spelen van 2021. Het gastland Japan is zeker van een plek en hoeft zich niet te kwalificeren. De andere landen moeten zich op de volgende manieren kwalificeren:

Europees kampioenschap onder 21

Tussen 16 juni en 30 juni 2019 werd het Europees kampioenschap gehouden in San Marino en Italië, waarbij voor de Europese halve finalisten een ticket in het verschiet lag voor de Olympische Spelen van 2021. Het Europees kampioenschap werd gespeeld door twaalf landen die daarvoor een kwalificatie afgewerkt hadden, met uitzondering van gastland Italië.

Afrika Cup onder 23

In Egypte werd er tussen 8 en 22 november 2019 besloten welke drie landen zich namens Afrika afvaardigen naar de Olympische Spelen. Na een kwalificatie werd op de Afrika Cup onder de 23 jaar door acht teams besloten welke drie landen er namens Afrika naar Japan gaan. Egypte, Ivoorkust en Zuid-Afrika bemachtigden een ticket.

Aziatisch kampioenschap onder 23

Van 8 tot en met 26 januari 2020 werd er door zestien teams het Aziatisch kampioenschap onder de 23 jaar afgewerkt in Thailand. De beste drie landen nemen deel aan de Olympische Spelen in Tokio. Australië, Saoedi-Arabië en Zuid-Korea zijn naast Japan de Aziatische landen die meedoen aan de Olympische Spelen.

Noord- en Midden-Amerikaanse kwalificatie

Van 20 maart tot en met 1 april 2020 zou er door landen die aangesloten zijn bij de CONCACAF een toernooi afgewerkt worden in Mexico. Door de uitbraak van het coronavirus ging dat toernooi niet door op die dagen. Waarschijnlijk wordt het toernooi simpelweg met een jaar verschoven, waardoor het plaatsvindt in maart 2021. Tijdens dat toernooi worden de twee tickets, die in Noord- en Midden-Amerika te verkrijgen zijn, uitgedeeld aan de finalisten.

Zuid-Amerikaans kampioenschap voetbal voor jongeren

Van 18 januari tot en met 9 februari 2020 vond het kampioenschap plaats waar twee tickets te verkrijgen waren voor de landen die terecht kwamen in de finale. Deze twee landen nemen dan deel namens Zuid-Amerika aan de Olympische Spelen van 2021. Er waren tien landen die meededen aan het Zuid-Amerikaans kampioenschap in Colombia. Argentinië en Brazilië gingen er met het ticket voor de Olympische Spelen vandoor.

Pacific Games (Oceanië)

Ook in Oceanië werd er gevoetbald voor een ticket dat recht geeft op deelname aan de Olympische Spelen van 2021. De Pacific Games van 2019 vonden plaats in Fiji en werden afgewerkt van 21 september tot 5 oktober. Nieuw-Zeeland was de winnaar van het toernooi.

Kwalificatie voor de Olympische Spelen 2021 vrouwen

Aan de vrouwentak van het voetbal op de Olympische Spelen van 2021 doen twaalf teams mee, waarvan het gastland Japan er één is. Van elke confederatie wordt er minimaal één land naar de Olympische Spelen gestuurd. De landen die zich aangesloten hebben bij de UEFA, hebben het geluk dat er drie landen namens Europa deelnemen. Alle landen die een deelname af willen dwingen, moeten zich op de volgende manier kwalificeren:

WK voor vrouwen 2019

Op het WK voor vrouwen van 2019 werden de beste drie Europese landen geselecteerd voor deelname aan de Olympische Spelen. Het toernooi vond plaats van 7 juni tot en met 7 juli 2019. Alle andere niet-Europese-landen moeten zich via een continentale kwalificatie zien te kwalificeren. Van de vier halve finalisten kwamen er drie uit Europa, waardoor die zeker zijn van een plek op de Olympische Spelen in 2021. Onder andere Nederland stond als Europees land in de halve finale van het WK.

Noord- en Midden-Amerikaanse kwalificatie

Speciaal voor de Olympische Spelen organiseerde de bond van de Noord- en Midden-Amerikaanse landen van 28 januari tot en met 9 februari 2020 een toernooi in de Verenigde Staten. De beste twee landen op dat toernooi nemen deel aan de Olympische Spelen in Japan. Canada en de Verenigde Staten zijn de vrouwenelftallen die zich op deze manier kwalificeerden.

Aziatische kwalificatie

Ook de Aziatische voetbalbond organiseerde voor de vrouwen een apart toernooi om uit te maken welke twee landen zich namens Azië vertegenwoordigen op de Spelen. Die wedstrijden vonden plaats van 6 maart tot en met 11 maart 2020. 25 landen namen deel aan het toernooi dat deelname kon opleveren. Australië is al zeker van kwalificatie. China en Zuid-Korea spelen nog tegen elkaar op 19 en 24 februari 2021. Die wedstrijden werden uitgesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Copa América voor vrouwen

In 2018 werd er de Copa América georganiseerd voor Zuid-Amerikaanse landen. Brazilië won het toernooi en heeft daarom het recht om als enige land Zuid-Amerika te vertegenwoordigen op de Olympische Spelen. Chili eindigde als tweede en kan zich alleen nog kwalificeren voor de Olympische Spelen door de play-off te winnen.

Oceanisch kampioenschap vrouwen

Van 18 november tot en met 1 december 2018 werd er door acht Oceanische landen het Oceanisch kampioenschap voetbal gehouden. In Nieuw-Caledonië werd beslist welk land er naar de Spelen gaat. Nieuw-Zeeland is het land dat zich namens de Oceanische voetbalbond richting de Olympische Spelen beweegt.

Afrikaanse kwalificatie

Van 5 tot en met 10 maart 2020 werd er in verschillende Afrikaanse landen een toernooi afgewerkt, dat uitwijst welk land zich op mag maken voor een zomers voetbaltoernooi in Japan in 2021. Zambia werd het land dat zich wist te kwalificeren.

Play-off Zuid-Amerika - Afrika

Om te bepalen welk land toch nog deel mag nemen, worden er play-off wedstrijden gespeeld tussen Chili, de tweede beste op het Zuid-Amerikaans toernooi en Kameroen, de tweede beste tijdens de Afrikaanse kwalificatie. Die wedstrijden worden 18 en 24 februari 2021 gespeeld.

Mannenvoetbal op de Olympische Spelen van 2021

Landen

Het enige land dat op voorhand zeker is van een plek op de Olympische Spelen is Japan. De andere landen worden op basis van de kwalificatie toegelaten tot het toernooi. Japan en de overige landen die gekwalificeerd zijn:
 • Japan (gastland)
 • Frankrijk (Europa)
 • Duitsland (Europa)
 • Roemenië (Europa)
 • Spanje (Europa)
 • Nieuw-Zeeland (Oceanië)
 • Egypte (Afrika)
 • Ivoorkust (Afrika)
 • Zuid-Afrika (Afrika)
 • Australië (Azië)
 • Saoedi-Arabië (Azië)
 • Zuid-Korea (Azië)
 • Argentinië (Zuid-Amerika)
 • Brazilië (Zuid-Amerika)

Speelschema mannen

Op 8 april 2021 wordt in Tokio geloot voor de groepsfase van de Olympische Spelen. Alle groepswedstrijden worden gespeeld op 22, 25 en 28 juli van 2021. Het speelschema voor het mannenvoetbal ziet er zo uit:

Groep A

Omdat Japan het toernooi organiseert, is dat land in ieder geval zeker van een plek in groep A. De overige landen worden na de loting bekend.
DatumWedstrijdUitslag
22 juli 2021A3 - A4n.n.b.
22 juli 2021Japan - A2n.n.b.
25 juli 2021A4 - A2n.n.b.
25 juli 2021Japan - A3n.n.b.
28 juli 2021A4 - Japann.n.b.
28 juli 2021A2 - A3n.n.b.

Groep B

DatumWedstrijdUitslag
22 juli 2021B3 - B4n.n.b.
22 juli 2021B1 - B2n.n.b.
25 juli 2021B4 - B2n.n.b.
25 juli 2021B1 - B3n.n.b.
28 juli 2021B4 - B1n.n.b.
28 juli 2021B2 - B3n.n.b.

Groep C

DatumWedstrijdUitslag
22 juli 2021C3 - C4n.n.b.
22 juli 2021C1 - C2n.n.b.
25 juli 2021C4 - C2n.n.b.
25 juli 2021C1 - C3n.n.b.
28 juli 2021C4 - C1n.n.b.
28 juli 2021C2 - C3n.n.b.

Groep D

DatumWedstrijdUitslag
22 juli 2021D3 - D4n.n.b.
22 juli 2021D1 - D2n.n.b.
25 juli 2021D4 - D2n.n.b.
25 juli 2021D1 - D3n.n.b.
28 juli 2021D4 - D1n.n.b.
28 juli 2021D2 - D3n.n.b.

Knock-out fase

Kwartfinale
De kwartfinales vinden plaats op 31 juli 2021 en wel tussen de volgende tegenstanders:
DatumWedstrijdUitslag
31 juli 2021(1) Winnaar groep A - Nummer twee groep Bn.n.b.
31 juli 2021(2) Winnaar groep B - Nummer twee groep An.n.b.
31 juli 2021(3) Winnaar groep C - Nummer twee groep Dn.n.b.
31 juli 2021(4) Winnaar groep D - Nummer twee groep Cn.n.b.

Halve finale
DatumWedstrijdUitslag
3 augustus 2021Winnaar kwartfinale 2 - Winnaar kwartfinale 4n.n.b.
3 augustus 2021Winnaar kwartfinale 1 - Winnaar kwartfinale 3n.n.b.

(Troost)finale
Op 6 augustus wordt de wedstrijd om de bronzen medaille gespeeld, terwijl een dag later de finale wordt gespeeld.

Vrouwenvoetbal op de Olympische Spelen van 2021

Landen

Japan is als gastland zeker van een plek op de Olympische Spelen. Alle landen die zich geplaatst hebben:
 • Japan (gastland)
 • Brazilië (Zuid-Amerika)
 • Nieuw-Zeeland (Oceanië)
 • Groot-Brittannië (Europa)
 • Nederland (Europa)
 • Zweden (Europa)
 • Canada (Midden- en Noord-Amerika)
 • Verenigde Staten (Midden- en Noord-Amerika)
 • Zambia (Afrika)
 • Australië (Azië)

Speelschema vrouwen

Op 8 april 2021 vindt de loting plaats voor de groepsfase van het vrouwenvoetbal op de Olympische Spelen van 2021. De vrouwen hebben groep E tot en met groep G toebedeeld gekregen. Anders dan bij de mannen doen er aan het vrouwendeel maar twaalf landen mee, waardoor er maar drie groepen gemaakt worden.

Groep E

Omdat Japan het toernooi organiseert, is dat land in ieder geval zeker van een plek in groep E. De overige landen zijn na de loting op 8 april 2021 bekend.
DatumWedstrijdUitslag
21 juli 2021E3 - E4n.n.b.
21 juli 2021Japan - E2n.n.b.
24 juli 2021E4 - E2n.n.b.
24 juli 2021Japan - E3n.n.b.
27 juli 2021E4 - Japann.n.b.
27 juli 2021E2 - E3n.n.b.

Groep F

DatumWedstrijdUitslag
21 juli 2021F3 - F4n.n.b.
21 juli 2021F1 - F2n.n.b.
24 juli 2021F4 - F2n.n.b.
24 juli 2021F1 - F3n.n.b.
27 juli 2021F4 - F1n.n.b.
27 juli 2021F2 - F3n.n.b.

Groep G

DatumWedstrijdUitslag
21 juli 2021G3 - G4n.n.b.
21 juli 2021G1 - G2n.n.b.
24 juli 2021G4 - G2n.n.b.
24 juli 2021G1 - G3n.n.b.
27 juli 2021G4 - G1n.n.b.
27 juli 2021G2 - G3n.n.b.

Knock-out fase

De knock-out fase start met de kwartfinale. Naast de nummers één en twee uit iedere groep, doen ook de twee beste nummers drie mee.

Kwartfinale
De kwartfinales vinden plaats op 30 juli 2021. De volgende wedstrijden worden gespeeld:
DatumWedstrijdUitslag
30 juli 2021(1) Winnaar groep E- Nummer drie groep F/Gn.n.b.
30 juli 2021(2) Winnaar groep F - Nummer twee groep Gn.n.b.
30 juli 2021(3) Winnaar groep G - Nummer drie groep E/Fn.n.b.
30 juli 2021(4) Nummer twee groep E - Nummer twee groep Fn.n.b.

Halve finale
DatumWedstrijdUitslag
2 augustus 2021Winnaar kwartfinale 2 - Winnaar kwartfinale 4n.n.b.
2 augustus 2021Winnaar kwartfinale 1 - Winnaar kwartfinale 3n.n.b.

(Troost)finale
Op 5 augustus wordt de wedstrijd om de bronzen medaille gespeeld, terwijl een dag later de finale wordt gespeeld.
© 2018 - 2020 Voetbol, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Olympisch vrouwenvoetbal 2021, live op tv en livestreamOlympisch vrouwenvoetbal 2021, live op tv en livestreamOp woensdag 22 juli 2020 zou het vrouwenvoetbaltoernooi op de Olympische Spelen beginnen. Vanwege het coronavirus zijn d…
De Olympische SpelenDe Olympische SpelenDe Olympische Spelen, de Paralympische Spelen en de Olympische Jeugdspelen zijn zeer populair en er worden grote prestat…
De olympische ringenDe olympische ringenDe olympische vlag heeft vijf ringen in vijf verschillende kleuren. Wie is de bedenker hiervan en waarom staan er vijf g…
Olympische Spelen 2021: 100 meter (atletiek)Olympische Spelen 2021: 100 meter (atletiek)In de zomer van 2021 worden de Olympische Spelen gehouden in Tokyo (Japan). Op vrijdag 30 juli staan de series van de 10…

Neymar: van Santos naar topclub Paris Saint-GermainNeymar: van Santos naar topclub Paris Saint-GermainNeymar begon zijn voetbalcarrière in 1998 in Brazilië. Neymar is ook geboren in Brazilië. Hij speelde onder andere bij d…
Hattrick in het voetbal: criteria in Nederland en buitenlandHattrick in het voetbal: criteria in Nederland en buitenlandVoor een hattrick moet een speler drie doelpunten in één wedstrijd maken. In een aantal landen waaronder Nederland g…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Thadius856 / Parutakupiu, Wikimedia Commons (CC BY-SA/bewerkt)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Football_at_the_Summer_Olympics
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Football_at_the_2020_Summer_Olympics

Reageer op het artikel "Voetbal op de Olympische Spelen van 2021"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Voetbol
Laatste update: 04-10-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!