Cruyff Courts, een geweldig initiatief!

Cruyff Courts, een geweldig initiatief! Je vindt in steden steeds minder speelplekken, op straat voetballen is er ook bijna niet meer mogelijk. Kinderen moeten buiten kunnen spelen, jongeren moeten buiten kunnen sporten. De Johan Cruyff Foundation probeert met de Cruyff Courts mogelijk te maken dat er goede en veilige sport- en speelplekken worden gecreëerd in de wijken. Samen spelen en respect voor elkaar staan centraal. Er zijn ook Cruyff Courts aangepast (voor jeugd met een beperking).

Inhoud artikel


Hoe komen Cruyff Courts tot stand

De courts komen op verschillende manieren tot stand.
 • Het eerste veld, in Lelystad, is gerealiseerd in samenwerking met Aron Winter.
 • Daarna is het Cruyff Court een prijs geworden die gekoppeld is aan het talent van het jaar, die jaarlijks gekozen wordt op het Voetbalgala.
 • Maar een andere manier is het doneren van een Cruyff Court, het Nederlands Elftal heeft dit gedaan: vier Oranje Velden in Amsterdam, Rotterdam, Zeist en Eindhoven.

De kenmerken van een Cruyff Court

 • Het trapveld is 42 bij 28 meter.
 • Om het Cruyff Court staat een blauw hek en de goals zijn oranje.
 • De middenstip is groot en geel.
 • Een Cruyff Court is openbaar terrein.
 • Het is een plek waar veel verschillende partijen elkaar ontmoeten en samenwerken.

Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

De voorwaarden

Een gemeente (of stadsdeel) moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor de realisatie van een Cruyff Court:
 • Het moet een meerwaarde hebben in de buurt.
 • De mensen in de wijk moeten het willen/er moet draagvlak zijn in de wijk.
 • Het Cruyff Court moet centraal liggen in de wijk.
 • Het moet bijdragen aan de beperkte sportmogelijkheden voor de jeugd.
 • Sport is niet alleen het doel, het is ook een middel om thema’s aan te kaarten als integratie, samenspelen, normen en waarden. Daarom is er een minimaal aantal uren sociaal beheer per week zeer gewenst (het gaat dan om activiteiten of toezicht).

De 14 regels van Johan Cruijff

Bij ieder veld hangt een bord met daarop de 14 regels van Johan Cruijff:
 1. Teamspeler: alleen kun je niets, je moet het samen doen
 2. Verantwoordelijkheid: wees zuinig op wat je krijgt en waar je gebruik van mag maken
 3. Respect: heb respect voor de ander
 4. Integratie: betrek ook anderen bij jouw activiteiten
 5. Initiatief: durf iets nieuws te doen
 6. Coachen: in een team moet je elkaar altijd helpen
 7. Persoonlijkheid: wees wie je bent
 8. Sociale betrokkenheid: belangrijk in de sport, maar helemaal daarbuiten
 9. Techniek: de basis
 10. Tactiek: weten wat je doet
 11. Ontwikkeling: door sport ontwikkelt lichaam en geest
 12. Leren: probeer iedere dag weer iets nieuws te proberen
 13. Samenspelen: wezenlijk onderdeel van het spel
 14. Creativiteit: de schoonheid van de sport

Talent van het jaar en de Johan Cruijff Prijs

Sinds 2003 wordt tijdens het Voetbalgala (jaarlijks) het talent van het jaar gekozen. Het talent wordt gekozen door een jury die bestaat uit ex(voetballers) en ex(trainers). Er wordt gelet op 14 criteria op basis van de 14 regels van Johan Cruijff. De winnaar krijgt een trofee en een Cruijff Court op een locatie naar keuze.

JaarSpelerClubLocatie Cruijf Court
2003Arjen RobbenPSVBedum
2004Wesley SneijderAjaxUtrecht
2005Salomon KalouFeyenoordRotterdam
2006Klaas-Jan HuntelaarAjaxHummelo
2007Ibrahim AfellayPSVAl Hoceima, Marokko
2008Miralem SulejmaniSC HeerenveenAmsterdam
2009Eljero EliaFC TwenteDen Haag
2010Gregory van der WielAjaxCuraçao
2011Christian EriksenAjaxMiddelfart, Denemarken
2012Adam MaherAZDiemen
2013Marco van GinkelVitesseScherpenzeel
2014Davy KlaassenAjaxHilversum
2015Memphis DepayPSVMoordrecht
2016Vincent JanssenAZOss
2017Kasper DolbergAjaxVoel, Denemarken
2018Matthijs de LigtAjaxAbcoude
2019Frenkie de JongAjaxArkel*

*Het veld in Arkel is nog niet gerealiseerd tot nu toe (juni 2020).

Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

Cruyff Courts aangepast

De Cruyff Foundation steunt ook projecten voor jeugd met een beperking, zo zijn er ook Cruyff Courts aangepast. Dit zijn multifunctionele trapveldjes die zo optimaal mogelijk toegankelijk gemaakt worden voor jeugd met een beperking. Deze Cruyff Courts aangepast liggen op het terrein van een instelling zoals een revalidatiecentrum of een mytylschool. De instelling wordt eigenaar van het veld en op basis van behoefte wordt gekeken hoe het Cruyff Court aangepast er uit komt te zien. Het veld moet bijvoorbeeld rolstoeltoegankelijk zijn. Verder is het mogelijk om aanvullingen buiten het veld te kiezen zoals geluidstegels, een rolstoelparcours, telramen, renparcours.

Het onderhoud en beheer van een Court

Een Court is eigendom van de betreffende gemeente. De gemeente zorgt voor het onderhoud en dagelijks beheer. De kosten moeten worden opgenomen in de begroting van de gemeente. Bij aanvang van een project wordt er een overeenkomst afgesloten met de gemeente waarin staat opgenomen dat zij naast het onderhoud ook zorg zullen dragen voor activering van het veld. De Johan Cruyff Foundation doet jaarlijks een (online)evaluatie om te kijken hoe de actuele status van het project is, ook zaken als overlast komen hierin naar voren.
© 2011 - 2023 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Johan Cruijff de voetballer en trainer, een overzichtJohan Cruijff de voetballer en trainer, een overzichtJohan Cruijff (1947-2016) was een legendarische voetballer en heeft over de hele wereld bij verschillende clubs gespeeld…
Helden uit het voetbal: Johan CruijffHelden uit het voetbal: Johan CruijffJohan Cruijff groeide op vlakbij het Ajax-stadion en was een beloftevolle jeugdspeler bij deze club. In zijn professione…
Ajax 1972: De wereldbeker is voor AjaxAjax 1972: De wereldbeker is voor AjaxDe eindstrijd om de wereldbeker ging vanaf 1960 tussen de winnaars van de Europa Cup 1 en Copa Libertadores uit Zuid-Ame…
Johan Cruijff: beroemde uitspraken, quotes en versprekingen!Johan Cruijff: beroemde uitspraken, quotes en versprekingen!Johan Cruijff is zonder twijfel de beroemdste en beste Nederlandse voetballer ooit. De voormalige speler van onder meer…

Het Spaanse voetbalelftal op de grote toernooienHet Spaanse voetbalelftal op de grote toernooienHet Spaanse elftal is een grote referentie binnen de voetbalwereld. Europees kampioen 2008 en 2012 en Wereldkampioen 201…
De allergrootste Nederlandse voetballers aller tijdenDe allergrootste Nederlandse voetballers aller tijdenHet Nederlandse voetbal heeft in zijn historie bewezen een groot voetballand te zijn. Eén gewonnen EK, drie zilveren med…
Bronnen en referenties
 • www.cruyff-foundation.org
 • https://www.cruyff-foundation.org/activiteiten/cruyff-courts/johan-cruijff-prijs, geraadpleegd op 22 oktober 2019
 • Info uit een mailbericht dat ik ontving van de Johan Cruyff Foundation (n.a.v. enkele vragen van mij)
 • https://www.ad.nl/rivierenland/locatie-gevonden-voor-frenkie-s-cruyff-court-in-arkel-maar-aanleg-niet-in-een-paar-maanden-geregeld~aa7a6bdb/?referrer=https://www.google.com/ (geraadpleegd op 27 juni 2020)
 • Afbeelding bron 1: Foto infoteur
 • Afbeelding bron 2: Foto infoteur
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 27-06-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.