Vlinderslag techniek aanleren

Vlinderslag techniek aanleren De vlinderslag is een slag die door veel zwemmers het liefst wordt ontlopen. Het is namelijk een slag die erg vermoeiend is, een ongeoefend zwemmer is na 1 baan gegarandeerd buiten adem. Dat maakt het echter wel een ideaal trainingsmiddel. De slag kost redelijk veel kracht voor het hele lichaam en daarom is het ideaal voor mensen die alle spiergroepen willen trainen.

Beenslag

Net zoals bij de borstcrawl is het bij de vlinderslag van belang dat je goed in het water ligt, voordat je de armbeweging kan maken. In tegenstelling tot bij de borstcrawl lig je nu echter niet de hele tijd plat in het water, bij de vlinderslag komt een groot deel van je borst boven water, waardoor je bij deze slag meer op en neer gaat met je lichaam. Om dat te kunnen doen heb je echter wel weer de voorstuwing van de benen nodig. Bij de vlinderslag bewegen de benen gelijk op en neer. Het lijkt op een golfbeweging die door je heen rolt, je zet hem in in de heupen (bij de hele slag zelfs in de romp) en je versterkt hem met je benen, tot zelfs een soort slaande beweging in je kuiten en voeten. Dit kan je los van de armslag oefenen door je armen voor je te houden of door gebruik te maken van een drijfmiddel (b.v. plankje of bal).

Hele slag

Als de houding in het water met de beenslag goed is, dan kan de gehele vlinderslag geprobeerd worden. In tegenstelling tot de borstcrawl volgen de armen en de benen hier dezelfde cyclus, per armslag trap je hier dus maar 1 keer met je benen. Je begint in gestrekte positie, dit is je rustpunt, vervolgens duiken je armen het water in en zet je jezelf tegen het water af. Hiermee beweeg je je romp naar voren en naar boven, zodat er adem gehaald kan worden. Als je armen achter je zijn duik je met je hoofd het water weer in en zo ontstaat de golvende beweging die je door je lichaam door voert tot uiteindelijk een trap met de benen. De armen bewegen weer tegelijk door de lucht naar voren en komen in gestrekte positie in het water te liggen. Om meer rust in je slag te krijgen is dit je uitdrijfpunt, blijf even in deze houding liggen om vervolgens aan een nieuwe cyclus te beginnen.

Ademhaling

Het moment van ademhalen zit in elke cyclus ingebouwd en is daarom makkelijk te vinden. Uitademen gebeurt als het hoofd onderwater gezakt is en gebeurt net als bij de andere slagen rustig. Het uitademen moet precies klaar zijn als het hoofd weer omhoog komt en er ingeademd moet worden.
Om uit te ademen moet de romp steeds omhoog komen. Eigenlijk wil je zo snel mogelijk vooruit, dus die energie is verspeelde moeite. Als je meer in de vlinderslag getraind raakt kan het daarom handig zijn om niet meer elke slag adem te halen. Door om de slag het hoofd niet geheel uit het water te halen beweegt het lichaam minder omhoog en bouw je die slag meer snelheid naar voren op. Zo kan een geoefende zwemmer hogere snelheden halen.

Variaties

In de verschillende takken van sport word de vlinderslag eigenlijk weinig gebruikt. Enkel bij het wedstrijdzwemmen is het een echte slag maar bij de andere disciplines is het weldegelijk een goed trainingsmiddel. Daarom bestaan er nog enkele variaties dit filmpje introduceert de tweede trap, een extra trap in de cyclus waarmee hogere snelheden gemaakt kunnen worden. Ook bestaat de vlinder armen schoolslag benen combinatie, deze combi zorgt voor een grotere arm en been belasting waardoor de training verzwaard word.
© 2011 - 2023 Steven2389, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oefeningen om de zwemtechniek te verbeterenOefeningen om de zwemtechniek te verbeterenZwemmen is goed voor het lichaam en geest. Het is goed voor de conditie, het versterken van de spieren en voor het vergr…
Zwemmen, ontspannend en toch intensiefZwemmen, ontspannend en toch intensiefZwemmen is een watersport waarbij men verschillende slagen gebruikt om voort te bewegen. Met zwemmen worden vrijwel alle…
Volledige zwemschema's en uitleg voor beginnende zwemmersVolledige zwemschema's en uitleg voor beginnende zwemmersZwemmen is een populaire sport, die bijdraagt aan de fysieke gezondheid. Er zijn verenigingen die trainingen geven, waar…

Schoolslag techniek aanlerenSchoolslag techniek aanlerenDe schoolslag is een zwemslag die veelal wordt gebruikt door amateur zwemmers. Het is een slag die makkelijk vol is te h…
Borstcrawl techniek aanlerenBorstcrawl techniek aanlerenBorstcrawl is verreweg de belangrijkste slag in wedstrijdverband. Het is de snelste zwemslag en wordt dan ook gebruikt i…
Bronnen en referenties
Steven2389 (36 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.