Verschil tussen sportlichaam van vrouw en man

Verschil tussen sportlichaam van vrouw en man Dat het lichaam van een vrouw anders in elkaar steekt dan van een man is geen nieuws. Dit verschil in lichaamsbouw leidt ook tot andere fysieke prestaties. Vandaar dat er meestal twee categorieën (M en V) in de sport zijn. Maar waar zitten die verschillen in het lichaam nu precies. En is het niet opmerkelijk dat mannen door te sporten last van hun tepels kunnen krijgen?

Onderscheid in lichaamsbouw tussen vrouw en man

De verschillen in lichaamsbouw tussen man en vrouw dienen vanzelfsprekend een doel waar een ieder vrede mee kan hebben. En waar we vaak van kunnen genieten. Maar voor de dames is het soms jammer dat de heren in principe fysiek sterker zijn. Want daardoor kunnen ze in takken van sport waar spierkracht belangrijk is, gemiddeld genomen nooit van de mannen winnen.

Uithoudingsvermogen

Het uithoudingsvermogen van mannen is beter dan van vrouwen. Daar liggen twee oorzaken aan ten grondslag: Een vrouw heeft een hoger lichaamsvetpercentage en dat maakt dat ze relatief meer ballast moet verplaatsen. Daarnaast is bij mannen de zuurstofopname per gewichtseenheid hoger. En dat zit in het feit dat het hart van een man per slag meer bloed rond pompt. Bloed dat bovendien een hoger hemoglobinegehalte bevat. Vrouwen hebben gemiddeld een 10% lager hemoglobinegehalte dan mannen. Hemoglobine is de stof die in de rode bloedlichamen zit en de transporteur van zuurstof is. De hemoglobine zorgt dus dat de zuurstof naar de spieren gaat. Bij een hoger hemoglobinegehalte kunnen de spieren daardoor over meer zuurstof beschikken waardoor ze bij belasting beter presteren.

Lichaamsbouw

Een breder bekken, knikvoeten en X-benen, zijn kenmerken van het vrouwenlichaam, die de kans op blessures (bij hardlopen) kunnen vergroten. Een vrouw zal bij hardlopen eerder over de binnenkant van de voeten afwikkelen, waardoor klachten aan de scheenbenen kunnen optreden. En bij enigszins naar binnen staande knieën, kunnen knieklachten ontstaan. Om blessures te voorkomen is het belangrijk een gezond gewicht te hebben, een beheerste trainingsopbouw en goede sport(loop)schoenen. Borsten: de banden van de borsten kunnen uitrekken met pijnklachten door de steeds repeterende loopbeweging. Een goede sportbeha is derhalve belangrijk.

Mannen kunnen (vooral bij hardlopen) trouwens last krijgen van zere of zelfs bloedende tepels, door de voortdurende schuring van het hemdje. Afplakken/beschermen met pleisters of iets dergelijks voorkomt dit indien je daarvoor gevoelig bent. Meestal speelt het probleem vooral in de zomer als de kleding wat losser op het lichaam zit.

Vetpercentage

Vet is de belangrijkste brandstof in ons lichaam. Het vetpercentage bij mannen bedraagt tussen de 10 en 15%. Bij vrouwen is dat hoger, namelijk tussen 20 en 25%. Als je regelmatig aan duurtraining doet wordt dat percentage lager, hoe meer je traint hoe lager het percentage. Je raakt op die manier “afgetraind”. Als het percentage te laag wordt heeft dat bij vrouwen consequenties voor de regelmaat van de menstruatie, die op een gegeven moment zelfs volledig kan uitblijven. Waarschijnlijk een veiligheidsmechanisme van de natuur, opdat te magere vrouwen niet bevrucht kunnen raken vanwege de onvoldoende bouwstenen voor het ongeboren kind. Ook kan door een veel te laag vetpercentage botontkalking ontstaan.

Spieren en kracht

Vooral bij explosieve en krachteisende sporten komen de verschillen tussen mannen en vrouwen duidelijk naar voren. Mannen hebben nu eenmaal veel meer spiermassa en presteren in deze sporten aanzienlijk beter. Bij duursporten, waarbij de spieren een minder grote rol spelen, zijn de prestatieverschillen tussen mannen en vrouwen aanzienlijk kleiner: Het Nederlands record 10 km hardlopen voor mannen op de weg bedroeg eens 28.09 min (Luc Krotwaar). Bij de dames was dat in hetzelfde jaar 30.59 min (Lornah Kiplagat). Dat betekent dat Krotwaar slechts ruim 9% sneller was dan Kiplagat, waarbij wel moet worden aangetekend dat zij over Afrikaanse kwaliteiten beschikt.

Menstruatie

Tijdens de ongesteldheid, blijven bij vrouwen de spierkracht, reactiesnelheid en zuurstofopname gelijk. Maar door moeheid, prikkelbaarheid en pijn kunnen de prestaties wel degelijk afnemen. Door transpiratie tijdens het sporten verliest een mens veel ijzer. Maar door bloedverlies tijdens de menstruatie natuurlijk ook. Daardoor kan het hemoglobinegehalte in het bloed te laag worden, waardoor de prestaties afnemen, maar ook het herstel na de sportieve inspanning meer tijd in beslag kan nemen.

Zwangerschap

Hardlopen tijdens zwangerschap is mogelijk, in overleg met de verloskundige. Uiteraard dient goed naar het lichaam te worden geluisterd. De kans op een blessure als gevolg van soepeler gewrichtsbanden is groter. In principe heeft hardlopen geen negatieve invloed op het ongeboren kind. Weliswaar neemt bij inspanning de doorbloeding naar de baarmoeder met ongeveer een kwart af, maar er wordt nog wel voldoende bloed naar de placenta toegevoerd. Het geboortegewicht van de baby wordt eveneens niet ongunstig beïnvloed door de inspanning.

Lees verder

© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen en verschil in lichaamsbouwHardlopen en verschil in lichaamsbouwEr zijn vele boeken vol geschreven over de verschillen tussen man en vrouw, maar hoe zit het met de verschillen tussen b…
Sport-bh tijdens het hardlopenSport-bh tijdens het hardlopenIedere vrouw die sport of hardloopt, kan niet zonder een goede sport-bh. Een goede sport-bh biedt voldoende steun en ond…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Hardlopen voor gevorderdenHardlopen voor gevorderdenAls hardlopen je hobby is (geworden), wil je wellicht een langere afstand kunnen hardlopen of juist dezelfde afstand ste…

Biologisch paspoort: spoort doping opBiologisch paspoort: spoort doping opThomas Dekker gaat in 2009 niet naar de Tour de France omdat er in zijn bloed dynepo zou zijn aangetroffen. Dit kon word…
Joggen is gezondJoggen is gezondJe ziet ze steeds vaker opduiken de joggers: in de straten, in de parken, in het bos. Vaak tijdens de middagpauze. Wat d…
Bronnen en referenties
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 03-12-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.