InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Handzame Classic 2016 live op tv

Handzame Classic 2016 live op tv

Handzame Classic 2016 live op tv Op vrijdag 18 maart 2016 wordt de Handzame Classic verreden. Deze Belgische profwielerkoers is een 1.1-wedstrijd in de UCI Europe Tour. De Handzame Classic is in 2016 een onderdeel van de Napoleon Games Cycling Cup. Deze wedstrijd wordt live op tv uitgezonden door VTM, Eurosport en RTBF. Hoe is de geschiedenis van de Handzame Classic verlopen? Welke teams zullen in 2016 op de startlijst staan? Hoe ziet het parcours van deze Vlaamse koers eruit?

Geschiedenis

Handzame Classic is een jonge, maar ambitieuze wedstrijd. De organisatoren hopen dat deze koers in de komende jaren uitgroeit tot een vooraanstaande Vlaamse koers. Hoewel deze wedstrijd pas sinds 2011 onder de naam 'Handzame Classic' bestaat, zijn de organisatoren van deze koers beslist niet onervaren: voordat zij besloten om vanaf 2011 zelf een eendagswedstrijd te organiseren, organiseerden zij jarenlang één etappe in de etappewedstrijd 'de Driedaagse van West-Vlaanderen'. Deze etappe finishte altijd in Handzame.

Erelijst

De eerste editie van de Handzame Classic werd in 2011 door de Belg Steve Schets gewonnen. De Italiaan Francesco Chicci won in 2012 de twee editie. In 2013 ging de zege naar de Belg Kenny Dehaes. Luka Mezgec uit Slovenië won de Handzame Classic in 2014. In 2015 werd deze koers gewonnen door de Belg Gianni Meersman.

Op de erelijst die de organisatie van de Handzame Classic verspreidt, staan ook winnaars vermeld achter edities van de Handzame Classic van 2002 t/m 2004 en van 2006 t/m 2010. In werkelijkheid gaat dit echter niet om winnaars van de eendagswedstrijd 'Handzame Classic', maar om winnaars van de etappe van de Driedaagse van West-Vlaanderen die in Handzame finishte.

Napoleon Games Cycling Cup 2016

De Handzame Classic is in 2016 een onderdeel van de eerste editie van het regelmatigheidsklassement Napoleon Games Cycling Cup. Voor dit klassement tellen tien Belgische wedstrijden mee. Alle koersen van de Napoleon Games Cycling Cup worden live op tv uitgezonden door VTM, RTBF en Eurosport. Dit klassement is vooral bedoeld om jonge talenten te stimuleren. Deze Cycling Cup is mede een initiatief van ex-renner Nick Nuyens.

Parcours

De start is 's middags om 12u30 aan het Meeting- en Eventcentrum Staf Versluys in Bredene. De afstand van het parcours is 199 kilometer. De finishlijn is aan de Handzamestraat te Handzame. De finish wordt rond kwart over vijf verwacht. Er zijn behoorlijk wat kasseistroken en korte hellingen opgenomen in het parcours van deze koers. De belangrijkste helling voor het wedstrijdverhaal is mogelijk de Steenstraat (Ruidenberg) die in de finale (tijdens de plaatselijke rondes) meermaals moet worden beklommen.

Deelnemers: startlijst

World Tour-team Etixx-QuickStep heeft reeds toegezegd dat men in de Handzame Classic 2016 van start zal gaan. Dat geldt onder meer ook voor de ProContinentale teams Wanty-Groupe Gobert, Team Roth, One Pro Cycling en Topsport Vlaanderen, en het Continentale team 3M. Zodra er meer bekend is over de deelnemerslijst van deze koers, dan zal dat hier worden gemeld. Uiteindelijk wordt hier de definitieve startlijst met rugnummers geplaatst.

Voorbeschouwing en favorieten

De kans op opnieuw een massasprint als ontknoping van de Handzame Classic is tamelijk groot, maar toch biedt dit parcours ook mogelijkheden voor een ander koersverloop. Voor een deel zal dit ook van het weer afhangen. Als er bijvoorbeeld een sterke wind staat in de beginfase van de koers, wanneer de renners in de buurt van de zee rijden, dan is er veel kans op waaiervorming. Zodra er meer bekend is over de deelnemerslijst, zal hier een overzicht van de favorieten voor de zege worden geplaatst.

Organisatie

De voorzitter van de organisatie van de Handzame Classic 2013 is Bert Pattyn De secretaris van deze organisatie is Dieter Honraet en de koersdirecteur is Stefaan Decleir. Hieronder vindt u het correspondentieadres van de organisatie:
 • Handzameplein 11
 • 8610 Handzame

UCI-categorie

Door de internationale wielerunie UCI is de Handzame Classic ingedeeld in categorie 1.1 van de Europe Tour. Dit houdt in dat deze wedstrijd officieel net zo belangrijk is als bijvoorbeeld de Druivenkoers en de Schaal Sels.

Handzame

Handzame is een West-Vlaamse dorp met circa drieduizend inwoners en ligt in de gemeente Kortemark. Handzame heeft een roemrucht verleden. In de middeleeuwen had het een zeehaven en was het een aanzienlijke handelsplaats. Helaas is er in Handzame nog maar weinig te zien van dat roemruchte verleden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er in dit dorp heel veel vernietigd.

Tv

Deze Belgische wielerkoers wordt live op tv uitgezonden door de commerciële Vlaamse zender VTM. Daarnaast zenden ook de publieke Waalse zender RTBF en de Europese sportzender Eurosport deze koers live uit. De Handzame Classic zal ook live op het internet te volgen zijn via een livestream. Zodra er meer bekend is over de uitzendingen op tv en op het internet, dan zal dat hier worden gemeld.
© 2013 - 2016 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Handzame Classic 2012Op vrijdag 16 maart 2012 wordt de tweede editie verreden van de Handzame Classic. Deze wielerwedstrijd is een onderdeel…
Veldrit Heerlen 2014: Boels Classic - programma, deelnemersOp zondag 16 februari 2014 wordt in Heerlen de Boels Classic Internationale Cyclocross verreden. Hoe ziet het programma…
Beverbeek Classic 2012Op zaterdag 25 februari 2012 wordt in Belgisch Limburg de wielerwedstrijd 'Beverbeek Classic - Herdenkingsprijs Hans Win…
Scheldecross Antwerpen 2013 - deelnemers, programma, tvOp zaterdag 7 december 2013 wordt in Antwerpen de negende editie van de Scheldecross verreden. Deze veldrit behoort tot…
Veldrit Essen 2013 deelnemers, programma, live op tvOp zaterdag 21 december 2013 wordt de Stannah Cyclocross van Essen verreden. In het verleden stond deze veldrit bekend o…
Bronnen en referenties
 • http://sportmagazine.knack.be/sport/belga-sport/zeven-worldtourteams-in-handzame-classic/article-4000254367802.htm
 • http://www.hln.be/hln/nl/952/Wielrennen/article/detail/1586829/2013/02/27/Handzame-Classic-en-Handzame-Challenge-moeten-begrip-worden.dhtml
 • http://www.sportuitslagen.org/wielrennen-handzame-classic-2012-uitslagen-heren-s2-c0-b0-g23-t4723-u281-m150863-v1.html
 • http://www.handzameclassic.be/
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.wielerland.nl
 • http://www.cqranking.com
 • http://www.procyclingstats.com

Reageer op het artikel "Handzame Classic 2016 live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!