InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Nederlanders in de Tour de France 2017

Nederlanders in de Tour de France 2017

Nederlanders in de Tour de France 2017 De Tour de France gaat in 2017 van start in de Duitse stad Düsseldorf. De eerste etappe is een individuele tijdrit die verreden wordt op zaterdag 1 juli. De slotrit finisht op zondag 23 juli in Parijs. Welke Nederlandse deelnemers staan op de startlijst van de Tour 2017? Met welke ambities staan deze Nederlanders aan de start van deze Tour de France? Hoe heeft Nederland in het verleden in de Tour gepresteerd?

Geschiedenis: Nederlanders en de Tour de France

De Tour de France bestaat sinds 1903. In de eerste decennia deden er echter geen Nederlanders mee aan deze ronde. Nederland was in die tijd veel meer een baanwielerland dan een wegwielernatie. Dat had mede te maken met de Nederlandse wetgeving, die het erg moeilijk maakte om in Nederland wegwielerwedstrijden te organiseren.

Doorbraak

Pas in 1936 deed er voor het eerst een Nederlandse ploeg mee aan de Tour. De Zeeuw Theofiel Middelkamp was dat jaar de eerste Nederlander die een Touretappe won. Na de Tweede Wereldoorlog groeide de populariteit van het wegwielrennen in Nederland. De grote doorbraak van de Tour de France bij het grote publiek in Nederland vond plaats in de jaren vijftig, dankzij successen van renners zoals Wout Wagtmans, Wim van Est en Gerrit Voorting. In die tijd werd de Tour voor veel Nederlanders één van de favoriete jaarlijkse sportevenementen en dat is het sindsdien gebleven.

Grootste Nederlandse successen

Twee keer won een Nederlander het eindklassement van de Tour. In 1968 mocht Jan Janssen de gele trui aantrekken in Parijs en in 1980 zegevierde Joop Zoetemelk. De succesvolste Nederlandse rittenkapers uit de Tourhistorie waren Jan Raas, Gerrie Knetemann en Joop Zoetemelk: elk van hen won tien Touretappes. Jean-Paul van Poppel zegevierde in negen Touretappes.

Nederlandse deelnemers Tour 2017

Welke Nederlanders staan op de voorlopige deelnemerslijst van de Tour 2017 en wat zijn hun doelen? In 2017 lijkt er geen Nederlandse renner van plan te zijn om een hoofdrol te spelen in het algemeen klassement. Gesink wil zich vooral op etappezeges in bergetappes focussen. Mollema en Poels zullen vooral veel voor hun kopmannen moeten knechten. Eén van de Nederlandse speerpunten is de sprinter Dylan Groenewegen. Hieronder vindt u een voorlopig overzicht van de Nederlandse deelnemers.

Robert Gesink

Op 31 mei 1986 werd Robert Gesink geboren in de Gelderse plaats Varsseveld. In 2007 werd hij profwielrenner. Al snel bleek hij een zeer getalenteerde klassementsrenner te zijn. Hij werd de grote hoop van Nederland voor de grote rondes. Zes keer is Gesink in de top tien van het eindklassement van een grote ronde geëindigd: drie keer bij de Tour en drie keer bij de Vuelta.
Gesink heeft in de loop der jaren ook grote fysieke en persoonlijke tegenslagen meegemaakt. Ook heeft hij wel problemen gehad met de grote druk van pers en publiek, vanwege de hoge verwachtingen die men vaak van hem als klassementsrenner had.

Gesink: rittenkaper

Robert Gesink heeft aangegeven dat hij zich meer wil ontwikkelen tot rittenkaper (in de bergetappes), in plaats van klassementsrenner. Het eerste grote resultaat boekte hij wat dat betreft in de Vuelta van 2016, waarin hij de bergetappe naar de top van de Col d'Aubisque won. Ook in de Tour 2017 zal waarschijnlijk zijn hoogste doel het winnen van minstens één etappe zijn en zal het algemeen klassement voor hem geen hoofddoel zijn. Gesink rijdt anno 2017 voor het Nederlandse TEAMLottoNL-Jumbo.

Dylan Groenewegen

Op 21 juni 1993 werd Dylan Groenewegen in Amsterdam geboren. In de beloftencategorie was hij een groot talent voor zowel de klassiekers als de massasprints. In 2015 debuteerde hij als prof bij het team Roompot. Hij maakte dat jaar indruk door als debutant twee aanzienlijke profkoersen te winnen: de Arnhem Veenendaal Classic en de semiklassieker Brussels Cycling Classic (Parijs-Brussel).

Met ingang van 2016 maakte Groenewegen de overstap naar de World Tour-ploeg TEAMLottoNL-Jumbo. Hij boekte in 2016 grote successen als sprinter. Groenewegen won in dat seizoen meer dan tien koersen, waaronder het NK wielrennen op de weg en een rit in de Eneco Tour.

Sprinter

Binnen korte tijd is Dylan Groenewegen uitgegroeid tot één van de belangrijkste renners van TEAMLottoNL-Jumbo. In de Tour de France 2017 zal hij als sprinter ook één van de speerpunten van de ploeg zijn. Hij zal een sprinttrein tot zijn beschikking hebben en zijn doel is om in 2017 minstens één Touretappe te winnen.

TEAMLottoNL

Behalve Gesink en Groenewegen zullen er nog diverse andere Nederlanders opgenomen worden in de selectie van TEAMLottoNL voor de Tour 2017. Waarschijnlijk zullen daarbij sowieso Tom Leezer en Timo Roosen zijn, aangezien die beiden een belangrijke rol spelen in de sprinttrein van Groenewegen. Zodra er meer bekend is over de Tourselectie van dit team, dan zal het hier worden gemeld.

Bauke Mollema

Jarenlang was Bauke Mollema gewend om in de Tour te starten als kopman of toch minstens in een vrije rol. In 2017 is dat waarschijnlijk echter anders voor deze renner, die op 26 november 1986 in Groningen werd geboren. Mollema heeft in 2017 bij zijn team Trek-Segafredo namelijk gezelschap gekregen van de meervoudige Tourwinnaar Alberto Contador. Mollema zal in deze Tour van start gaan met als hoofddoel om Contador bij te staan in diens jacht op een nieuwe Tourzege.

Wout Poels

Net als Mollema gaat ook Wout Poels van start in de Tour 2017 in de rol van superknecht voor een grote kopman in het hooggebergte. In het geval van Poels is de kopman echter Chris Froome. Poels is al enige jaren gewend aan deze rol. In 2015 en 2016 was hij eveneens voor Team Sky in de Tour de France als superknecht van Froome. Wout Poels werd geboren op 1 oktober 1987. Dat Poels zelf een toprenner is, wanneer hij voor zijn eigen kansen mag rijden, bewees hij onder meer met zijn zege in Luik-Bastenaken-Luik 2016.

Maurits Lammertink

In de voorselectie van het team Katusha-Alpecin zit de Nederlander Maurits Lammertink. Hij werd op 31 augustus 1990 geboren in Enter. Lammertink is vooral een specialist in korte rittenkoersen en op heuvelachtige parcoursen. Ook kan hij een goede tijdrit rijden. In de Tour 2017 zal hij waarschijnlijk veel voor de sprinter Kristoff moeten knechten. Mogelijk krijgt hij echter wel een vrije rol in diverse ritten in het middengebergte.

Overige Nederlanders

Welke andere Nederlandse deelnemers staan in de zomer van 2017 op de startlijst van de Tour de France? Zodra er meer bekend is, wordt het hier gemeld. Met name in de selectie van Team Sunweb Giant zullen nog diverse Nederlanders worden opgenomen.

Afwezig: Dumoulin, Kruijswijk?

Prominente Nederlandse renners die waarschijnlijk niet op de startlijst van de Tour 2017 zullen staan zijn onder meer Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk, Wilco Kelderman en Stef Clement. Zij gaan van start in de Giro. Als zij toch een tweede grote ronde in 2017 rijden, dan is qua seizoensopbouw het logischer dat dit de Vuelta is, dan de Tour. Wanneer zij echter met tegenslag te maken hebben, bijvoorbeeld blessureleed of ziekte vlak voor of tijdens de Giro 2017, dan is het echter mogelijk dat zij alsnog hun programma aanpassen en toch aan de Tour 2017 deelnemen.
© 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Robert Gesink de favoriet voor de Tour de France 2011Robert Gesink de favoriet voor de Tour de France 2011Op 2 juli 2011 zullen 12 Nederlandse wielrenners aan de start staan van de Tour de France 2011. Nederlands grootste troe…
Tour de France 2016, de Nederlandse deelnemers en favorietenTour de France 2016, de Nederlandse deelnemers en favorietenDe 103e editie van de Tour de France gaat op zaterdag 2 juli 2016 van start met 198 wielrenners. Het complete deelnemers…
Tour de France 2011: de NederlandersAan de Tour de France doen ieder jaar weer meerdere Nederlanders mee. Wie doen er mee in 2011? Wat zijn hun specialiteit…
Nederlandse deelnemers Tour 2013Nederlandse deelnemers Tour 2013Aan de honderdste editie van de Tour de France nemen zeventien Nederlanders deel. Deze jubileum editie van de Tour is op…
Nederlanders in de Tour de France 2014Nederlanders in de Tour de France 2014De 101e editie van de Ronde van Frankrijk gaat van start op zaterdag 5 juli 2014 in Leeds. Welke Nederlandse coureurs st…
Bronnen en referenties
  • http://www.procyclingstats.com/race/Tour_de_France_2017_Startlist
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Frankrijk_2017
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Theo_Middelkamp
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Nederlandse_etappewinnaars_Ronde_van_Frankrijk

Reageer op het artikel "Nederlanders in de Tour de France 2017"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Gepubliceerd: 20-03-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!