Nederlanders in de Tour de France 2020

Nederlanders in de Tour de France 2020 De Tour de France gaat in 2020 van start in de Zuid-Franse stad Nice. Vanwege de coronacrisis begint deze Ronde van Frankrijk pas op 29 augustus. Welke Nederlandse deelnemers staan op de startlijst van de Tour 2020? Met welke ambities staan deze Nederlanders aan de start van deze Tour de France? Hoe heeft Nederland in het verleden in de Tour gepresteerd?

Geschiedenis: Nederlanders en de Tour de France

De Tour de France bestaat sinds 1903. In de eerste decennia deden er echter geen Nederlanders mee aan deze ronde. Nederland was in die tijd veel meer een baanwielerland dan een wegwielernatie. Dat had mede te maken met de Nederlandse wetgeving, die het erg moeilijk maakte om in Nederland wegwielerwedstrijden te organiseren.

Doorbraak

Pas in 1936 deed er voor het eerst een Nederlandse ploeg mee aan de Tour. De Zeeuw Theofiel Middelkamp was dat jaar de eerste Nederlander die een Touretappe won. Na de Tweede Wereldoorlog groeide de populariteit van het wegwielrennen in Nederland. De grote doorbraak van de Tour de France bij het grote publiek in Nederland vond plaats in de jaren vijftig, dankzij successen van renners zoals Wout Wagtmans, Wim van Est en Gerrit Voorting. In die tijd werd de Tour voor veel Nederlanders één van de favoriete jaarlijkse sportevenementen en dat is het sindsdien gebleven.

Grootste Nederlandse successen

Twee keer won een Nederlander het eindklassement van de Tour. In 1968 mocht Jan Janssen de gele trui aantrekken in Parijs en in 1980 zegevierde Joop Zoetemelk. De succesvolste Nederlandse rittenkapers uit de Tourhistorie waren Jan Raas, Gerrie Knetemann en Joop Zoetemelk: elk van hen won tien Touretappes. Jean-Paul van Poppel zegevierde in negen Touretappes.

Tour de France 2020

Op het rittenschema van de Tour 2020 staan 21 etappes. In tegenstelling tot veel eerdere edities, moet er ditmaal reeds in de eerste week behoorlijk veel worden geklommen. Er staat slechts één tijdrit op het programma en dat is dan ook nog eens een klimtijdrit. Die wordt verreden op de voorlaatste dag. De Tour de France 2020 is weer live op tv en per livestream te bekijken bij onder meer de NOS, Sporza en Eurosport.

Nederlandse deelnemers Tour 2020

Welke Nederlanders staan op de deelnemerslijst van de Tour 2020? Hieronder vindt u een overzicht van de Nederlandse deelnemers aan de Ronde van Frankrijk 2020. In de aanloop naar de Tour wordt dit schema regelmatig geüpdatet.

Tom Dumoulin

De beroemdste Nederlandse coureur die van start gaat in de Tour de France 2020 is Tom Dumoulin. Hij werd geboren op 11 november 1990 in Maastricht. Dumoulin is uitgegroeid tot één van de beste wielrenners ter wereld. Hij won in 2017 de Giro d'Italia en het WK tijdrijden. In het voorjaar van 2018 eindigde hij in het eindklassement van de Giro als tweede achter Froome.

Dumoulin in de Tour van 2018

Bij de Tour 2018 werd Dumoulin in theorie gerekend tot de kanshebbers voor de Tourzege. In de praktijk was af te wachten in welke vorm hij in de Tour 2018 van start zou gaan. Het verleden had namelijk geleerd dat de combinatie Giro-Tour voor veel klassementsrenners erg zwaar is. Een klein voordeel was wel, dat in 2018 de herstelperiode tussen deze twee koersen net iets langer is dan de meeste andere jaren (één week meer). Uiteindelijk bleek Dumoulin in buitengewoon sterke vorm van start te gaan in de Tour de France 2018. Hij eindigde als tweede in het algemeen klassement. Dat was de beste Nederlandse prestatie sinds 30 jaar (in 1988 werd Steven Rooks ook derde in de Tour). Ook won Dumoulin een etappe: de tijdrit in het slotweekend van deze Tour.

Dumoulin in 2019

In het seizoen 2019 koos Tom Dumoulin oorspronkelijk de Giro d'Italia als hoofddoel. In die ronde moest hij echter opgeven na een valpartij, wegens een knieblessure. Vervolgens probeerde hij om alsnog van de Tour 2019 het hoofddoel te maken van z'n seizoen. Uiteindelijk bleef hij echter te lang sukkelen met z'n blessureleed en moest hij alsnog beslissen om niet van start te gaan in de Tour 2019. Met ingang van het seizoen 2020 stapte Dumoulin over naar het Team Jumbo-Visma. In 2020 is hij, naast Roglic, één van de kopmannen van dat team in de Tour.

Robert Gesink

Naast Dumoulin zit er nog een Nederlander in de Tourselectie van Jumbo-Visma: Robert Gesink. Jarenlang was hij de 'grote hoop van Nederland' qua klassementsambities. Hij heeft in het verleden prachtige prestaties neergezet, maar ook extreem veel zware tegenslagen gehad. Anno 2020 rijdt deze coureur uit Varsseveld de Tour vooral als meesterknecht voor de kopmannen van Jumbo-Visma.

Bauke Mollema

Op 26 november 1986 werd Bauke Mollema in Groningen werd geboren. Mollema is drie keer in de top tien van het eindklassement van de Tour de France geëindigd: hij werd zesde in 2013, tiende in 2014 en zevende in 2015. Ook eindigde hij als vierde in de Vuelta van 2011 en als zevende in de Giro van 2017. In de Vuelta van 2011 won hij overigens ook het puntenklassement. Twee keer won Mollema een etappe in een grote ronde: één rit in de Vuelta van 2013 en één rit in de Tour van 2017.

In de Tour 2018 ging Mollema van start als kopman van Team Trek Segafredo. In theorie was het zijn hoofddoel om een topklassering in het algemeen klassement te behalen. Helaas kwam hij zwaar ten val in de kasseienrit, waardoor hij enige tijd met blessures sukkelde. Mollema speelde daardoor geen hoofdrol in het algemeen klassement. Wel reed hij nog diverse malen in de aanval tijdens de Tour 2018, doch dit leverde hem in deze Tour geen ritzege op.

In het voorjaar van 2019 was Mollema de kopman van Trek in de Giro. Deze ronde was het hoofddoel van zijn seizoen. Hij reed een sterke Ronde van Italië en eindigde als vijfde in het algemeen klassement. In de Tour de France van 2019 zou hij oorspronkelijk vooral in dienst rijden van de kopman Richie Porte. Tijdens die Tour bleek Porte echter niet in grootse vorm te zijn, waardoor Mollema een wat vrijere rol kreeg. Uiteindelijk was deze Tour voor Mollema 'vlees noch vis'. Hij reed zeker niet slecht, maar z'n vorm bleek na de zware Giro niet goed genoeg te zijn om nog een rol in het algemeen klassement van deze Tour te kunnen spelen. Mollema trok nog diverse malen ten aanval tijdens bergetappes, maar slaagde er niet in om een hoofdrol te spelen in de strijd om de ritzeges. In het najaar van 2019 won Mollema op prachtige wijze de topklassieker de Ronde van Lombardije. In 2020 is de Tour weer zijn hoofddoel.

Sunweb: Cees Bol en Joris Nieuwenhuis

In Tourselectie van Sunweb zitten twee Nederlandse talenten: Cees Bol en Joris Nieuwenhuis. Bol is een goede sprinter. In de Tour 2019 moest hij vooral rijden in dienst van z'n kopman, de Australiër Michael Matthews. Soms kreeg hij wel de kans om voor zichzelf te rijden, met als resultaat één top tien klassering in een rit. In de derde week van de Tour kwam Bol ten val en liep daar enig blessureleed bij op. Hij wilde in de volgende rit de Tour voortzetten, maar mede vanwege z'n jonge leeftijd besloot de ploegleiding dat Bol zich niet moest forceren. Hij ging die dag daarom niet meer van start. In de Tour van 2020 is Cees Bol de sprintkopman die Sunweb uitspeelt in de massasprints.

Joris Nieuwenhuis heeft bij het wielerpubliek vooral veel faam gemaakt als veldrijder. In 2017 werd hij wereldkampioen veldrijden bij de beloften. Enkele jaren later maakte hij als veldrijder ook indruk tussen de profs. Nieuwenhuis heeft echter ook grote ambities op de weg. In 2020 debuteert deze coureur uit Zelhem in de Tour.

Wout Poels

In de Tourselectie van Bahrain-McLaren zit de Nederlander Wout Poels. Deze klimmer krijgt in de Tour 2020 de vrijheid om voor ritzeges in het hooggebergte te gaan. Indien zijn kopman Landa echter zeer goed in vorm is, dan is het ook goed mogelijk dat Poels voor hem gaat optreden als meesterknechte. In het verleden was deze Nederlander al vele jaren een meesterknecht voor kopmannen zoals Chris Froome.

Dylan van Baarle

In de Tourselectie van Team Ineos zit weer de Nederlander Dylan van Baarle. Hij is doorgaans vooral een klassiekerspecialist en een zeer sterke tijdrijder. In de Tourploeg van Ineos moest hij vooral werken als tempobeul voor zijn kopman Bernal. Daarbij maakte hij in de Tour 2019 veel indruk. Van Baarle was met name opvallend sterk als knecht in de bergetappes. Daarin nam hij de rol over van diverse falende andere knechten (zoals Kwiatkowski en Moscon).

Afwezig: Nederlandse toppers die de Tour niet rijden

Sterke Nederlandse coureurs die in 2020 niet de Tour rijden zijn onder meer de sprinters Dylan Groenewegen en Mike Teunissen, klassiekerspecialisten Niki Terpstra en Mathieu van der Poel, en de klassementsrenners Steven Kruijswijk, Wilco Kelderman en Sam Oomen. Van diverse andere Nederlanders is officieel nog niet bekend of zij wel of niet van start gaan in de Tour 2020.

Steven Kruijswijk rijdt de Tour niet vanwege blessure, richt zich op Giro 2020

Helaas kan Steven Kruijswijk vanwege blessureleed niet van start gaan in deze Tour. Oorspronkelijk was de Tour in 2020 nochtans het hoofddoel van zijn seizoen. Hij zou één van de kopmannen van Jumbo-Visma zijn, naast Dumoulin en Roglic. Omdat hij de Tour niet kan rijden, heeft Kruijswijk de Giro d'Italia 2020 gekozen als nieuw hoofddoel.

Uitslagen Tour de France 2020

De Sloveen Pogacar won de Tour 2020. Zijn landgenoot Roglic werd tweede. De Nederlanders van Jumbo-Visma, Gesink en Dumoulin, stelden hun Tour vooral in het teken van het werk voor hun kopman Roglic. Desondanks werd Dumoulin toch nog zevende in het eindklassement. Bauke Mollema kwam in de Tour zwaar ten val en moest opgeven. Wout Poels viel ook zwaar; hij kon de Tour nog wel uitrijden, maar kon door z'n blessures geen erg grootse prestaties neerzetten (al werkte hij in de slotfase van de Tour nog wel enkele dagen sterk voor z'n kopman Landa). Dylan van Baarle kreeg meer een vrije rol dan hij gewend was, omdat z'n kopman Bernal op moest geven. Nieuwenhuis werkte in de Tour vooral voor z'n ploeg, met name voor sprinter Bol. Die reed goed, maar slaagde er net niet in om een etappe te winnen: zijn beste dagklassering was een tweede plaats in een massasprint.

Lees verder

© 2017 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Deelnemers Giro d'Italia 2020: startlijst met rugnummersDeelnemers Giro d'Italia 2020: startlijst met rugnummersDe Giro d’Italia 2020 gaat van start op zaterdag 3 oktober. Het is de 103e editie van deze Italiaanse wielerkoers. De la…
Tour de France 2020: parcours en rittenschemaTour de France 2020: parcours en rittenschemaHet nieuwe rittenschema en parcours van de Tour de France 2020 zijn bekend. De start van de Ronde van Frankrijk is in Ni…
Nederlanders in de Giro d'Italia 2020Nederlanders in de Giro d'Italia 2020De Giro d'Italia 2020 gaat op 3 oktober 2020 van start. Het is de 103e editie van deze Italiaanse rittenkoers. Op de sta…
Nederlanders in de Vuelta 2020Nederlanders in de Vuelta 2020In de Spaanse plaats Irun gaat op dinsdag 20 oktober 2020 de Vuelta Ciclista a Espana van start. Wie zijn de Nederlandse…

Spiergroei: Verschillende manieren om te bulkenSpiergroei: Verschillende manieren om te bulkenZoals voor menig fitnessfanaat bekend is, zijn er ruw gesplitst twee verschillende schema’s om met je energiebehoefte om…
Favorieten Giro d'Italia 2020Favorieten Giro d'Italia 2020De 103e editie van de Giro d'Italia wordt verreden in 2020. De openingsrit van deze Ronde van Italië is op zaterdag 3 ok…
Bronnen en referenties
  • http://www.procyclingstats.com/race/Tour_de_France_2017_Startlist
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Frankrijk_2017
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Theo_Middelkamp
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Nederlandse_etappewinnaars_Ronde_van_Frankrijk
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 22-09-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.