InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Tour 2017: sprinters en favorieten voor de groene trui

Tour 2017: sprinters en favorieten voor de groene trui

Tour 2017: sprinters en favorieten voor de groene trui In 2017 wordt de 104e editie van de Ronde van Frankrijk verreden. De Tour de France 2017 begint op 1 juli met een tijdrit in het Duitse Düsseldorf. Deze Tour eindigt op 23 juli in de Franse hoofdstad Parijs. Welke sprinters staan bij de Tour 2017 op de startlijst? Wie zijn de favorieten voor de groene trui bij de Tour de France 2017? En hoe werkt de puntentelling van het puntenklassement in de Tour?

Geschiedenis: groene trui

Het puntenklassement in de Tour de France bestaat sinds 1953. Men koos oorspronkelijk voor groen als kleur voor deze leiderstrui, omdat in de begintijd een merk van grasmaaiers de hoofdsponsor was. Toen het puntenklassement later een andere sponsor kreeg, besloot men vast te houden aan de kleur groen. Eén uitzondering hierop was de Tour van 1968, toen de leider van het puntenklassement een rode trui droeg.

Erik Zabel heeft de meeste eindzeges in het puntenklassement op zijn naam staan. Hij won de groene trui zes keer. Peter Sagan won hem vijf keer. Sean Kelly won vier keer de groene trui. De succesvolste Nederlander was Jan Janssen, die drie keer de puntentrui won. Ook twee Belgen wonnen drie keer de groene trui: Freddy Maertens en Eddy Merckx.

Parcours Tour 2017

Hoe ziet het rittenschema van de Tour 2017 eruit? Deze Tour bestaat in totaal uit 21 etappes. De opbouw van deze Tour is iets anders dan van de doorsnee editie van de Tour de France. Reeds in de eerste week krijgen de renners diverse heuvelritten en bergetappes voorgeschoteld. Toch zijn er in totaal wel voldoende kansen voor de sprinters. Volgens het officiële overzicht zijn er tien vlakke etappes in deze Tour (al is er vanzelfsprekend geen garantie dat die allemaal in een massasprint eindigen).

Belangrijkste sprinters Tour 2017

Welke sprinters staan op de voorlopige deelnemerslijst van de Tour de France 2017? Hieronder vindt u een overzicht met portretten van de belangrijkste sprinters. Sagan is in 2017 weer de favoriet voor de groene trui. Kittel en Cavendish zijn de topkandidaten voor de overwinningen in de massasprints bij de vlakke etappes.

Marcel Kittel

De Duitser Kittel rijdt in 2017 voor het Belgische team Quick Step Floors. Kittel wordt door velen beschouwd als de snelste sprinter van het profpeloton. Daar staat tegenover dat hij doorgaans wat minder goed dan veel andere topsprinters heuvels en bergen kan verteren. Hierdoor scoort hij bijvoorbeeld minder punten voor de groene trui in heuvelachtige ritten. Kittel moet dus wel beschouwd worden als één van de favorieten voor de dagzeges in de vlakke etappes, maar niet als de grote favoriet voor de eindzege in het puntenklassement.

Marcel Kittel is geboren op 11 mei 1988 in de Oost-Duitse plaats Arnstadt. In zijn jonge jaren was hij vooral als tijdrijder een groot talent. Bij het Nederlandse team Skil-Shimano werd hij echter omgeschoold tot sprinter en groeide hij uit tot één van de beste sprinters ter wereld. Kittel won in zijn carrière negen Touretappes, vier Giro-etappes en één rit in de Ronde van Spanje.

Peter Sagan

Anno 2017 is de Slowaak Peter Sagan de grote ster van de wielerwereld. Hij is een geweldenaar in eendagskoersen, zo won hij het WK in 2015 en 2016, en won hij de Ronde van Vlaanderen in 2016. Daarnaast is hij ook een goede sprinter. Bij vlakke sprints is hij doorgaans net wat minder snel dan specialisten zoals Kittel en Cavendish, maar Sagan presteert veel beter dan de meeste andere sprinters op heuvelachtig terrein.

Recordjacht

Omdat Sagan op diverse parcoursen punten kan scoren, presteert hij ook extreem goed in het puntenklassement van de Tour de France. Sagan heeft vijf keer deelgenomen aan de Tour en elke keer won hij het puntenklassement. In 2017 is hij wederom de favoriet voor de groene trui. Als hij deze voor de zesde keer wint, dan wordt hij mederecordhouder naast Erik Zabel, die ook zes keer dit klassement won.

Peter Sagan werd op 26 januari 1990 geboren in de Slowaakse plaats Zilina. In zijn jonge jaren combineerde Sagan het wegwielrennen met het mountainbiken en veldrijden, vandaar dat hij buitengewoon stuurvaardig en behendig is op de fiets. Hij rijdt anno 2017 voor het team Bora Hansgrohe. Sagan won in zijn carrière zeven Touretappes.

Mark Cavendish

Cavendish is een fenomeen. Hij behoort tot de allerbeste sprinters aller tijden. Op 21 mei 1985 werd hij geboren op het Britse eiland Man. In 2005 werd hij profwielrenner. Al snel werd hij een wereldtopper in het baanwielrennen en daarna werd hij ook een wereldtopper in het wegwielrennen.

Als baanwielrenner pakte hij wereldtitels in de ploegkoers. Als wegwielrenner werd hij profwereldkampioen in Kopenhagen (2011). Hij won klassiekers zoals Milaan-San Remo en de Scheldeprijs, maar hij won vooral verschrikkelijk veel etappes in grote rondes. In de Giro won hij in totaal 17 ritten, in de Vuelta won hij vier etappes, maar bovenal won hij 30 etappes in de Tour de France. Daarmee is hij de op één na succesvolste rittenkaper uit de Tourhistorie. De enige renner die meer ritten heeft gewonnen dan Cavendish, is de legendarische kannibaal Eddy Merckx, die 34 etappes won.

The fall and rise of the emperor

Cavendish was jarenlang de absolute sprintkoning van het wielerpeloton. In 2014 dachten sommigen dat er een einde kwam aan de bloeiperiode van sprintkeizer Cavendish. Dat seizoen won hij voor het eerst sinds jaren geen etappe in een grote ronde. Ook 2015 verliep voor zijn doen tamelijk moeizaam, met slechts één ritzege in een grote ronde. In 2016 was Cavendish echter weer helemaal terug aan de top met vier ritzege in de Tour de France. In 2017 moet hij wederom gerekend worden tot de grote kanshebbers voor de ritzeges in de vlakke etappes.

André Greipel

De Duitser André Greipel is de sprintkopman van het Belgische team Lotto Soudal. Zijn bijnaam is 'De Gorilla'. Greipel werd geboren op 16 juli 1982 in Rostock (DDR). In de loop van zijn carrière won hij zes etappes in de Giro, vier etappes in de Vuelta en elf etappes in de Tour de France. Greipel heeft zes keer deelgenomen aan de Tour de France en bij elke deelname slaagde hij erin om minstens één etappe te winnen. Zijn succesvolste Tour was in 2015, toen hij vier ritten won.

Alexander Kristoff

De Noor Kristoff is een grote klassiekerspecialist en daarnaast ook een zeer goede sprinter. Op zijn erelijst staan onder meer zeges in Milaan-San Remo (2014), de Ronde van Vlaanderen (2015), de Vattenfall Cyclassics (2014) en twee Touretappes (2014). Hij moet in 2017 wederom gerekend worden tot de kanshebbers voor etappezeges en daarnaast is hij ook een outsider voor de groene trui. Alexander Kristoff werd op 5 juli 1987 geboren in Oslo.

Dylan Groenewegen

Groenewegen is de grote hoop van Nederland en van TEAMLottoNL-Jumbo als het gaat om massasprints. Hij werd op 21 juni 1993 geboren te Amsterdam. In 2016 won hij meer dan tien massasprints, waaronder een rit in de Eneco Tour en het NK wielrennen op Goeree-Overflakkee. Hij heeft echter nog nooit een etappe in een grote ronde gewonnen. Het is een hoofddoel van hemzelf en van zijn sprinttrein bij TEAMLottoNL-Jumbo, om daar in de Tour 2017 verandering in te brengen.

Overige sprinters

Andere sprinters op de voorlopige deelnemerslijst zijn de Duitser John Degenkolb, de Italiaan Sonny Colbrelli, de Australiër Michael Matthews, de Brit Ben Swift, en de Fransen Arnaud Démare en Bryan Coquard. Zodra er meer bekend is over de startlijst van de Tour de France 2017 (welke renners worden geselecteerd door hun teams en wie worden uitgespeeld als sprinters?), dan wordt dat hier gemeld.

Puntentelling puntenklassement 2017

De eerste vijftien renners in de uitslag van elke etappe krijgen punten voor het puntenklassement. Bij vlakke ritten krijgt de winnaar 50 punten, bij heuvelritten krijgt de winnaar 30 punten, in bergetappes en tijdritten krijgt de winnaar 20 punten. Daarnaast zijn er ook dagelijks veel punten te verdienen in de tussensprint. Daarbij krijgen de eerste tien renners punten; de renner die als eerste over de streep van de tussensprint passeert krijgt 20 punten. Zodra de definitieve verdeling bekend is, hoeveel punten men per rit in de Tour 2017 kan verdienen, dan wordt die info hier gemeld.
© 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tour 2013 - sprinters - favorieten groene truiDe Tour van 2013 gaat op zaterdag 29 juni van start op Corsica. Welke sprinters zijn kanshebbers voor de groene trui (he…
Klassementen Tour de France: de truienDe tour heeft verschillende uitdagingen. In iedere etappe zijn er punten te verdienen. Er zijn verschillende categorieën…
Tour 2014: sprinters, favorieten groene truiTour 2014: sprinters, favorieten groene truiDe 101e editie van de Tour de France wordt verreden van zaterdag 5 juli tot en met zondag 27 juli 2014. Welke sprinters…
Tour 2012: Sprinters (favorieten groene trui)Op zaterdag 30 juni 2012 gaat in Luik de 99e editie van de Tour de France van start. Welke sprinters behoren tot de grot…
Tour de France 2014: schema etappes + uitleg truienTour de France 2014: schema etappes + uitleg truienIn de zomer van 2014 is het weer zover, iedereen zit aan de buis gekluisterd. Niet alleen voor het WK, maar ook de Tour…
Bronnen en referenties
  • http://www.procyclingstats.com/race/Tour_de_France_2017_Preview
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Frankrijk_2017
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mark_Cavendish
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Alexander_Kristoff
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Peter_Sagan
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Puntenklassement_Ronde_van_Frankrijk

Reageer op het artikel "Tour 2017: sprinters en favorieten voor de groene trui"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Gepubliceerd: 20-03-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!