InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Giro d'Italia 2017 live op tv - exclusief op Eurosport

Giro d'Italia 2017 live op tv - exclusief op Eurosport

Giro d'Italia 2017 live op tv - exclusief op Eurosport De Giro d'Italia gaat in 2017 van start op Sardinië. Dit is de honderdste editie van de Ronde van Italië. De openingsrit vindt plaats op vrijdag 5 mei en de laatste etappe wordt verreden op vrijdag 28 mei. De Giro d'Italia 2017 wordt in Nederland en Vlaanderen exclusief door Eurosport live op tv uitgezonden. Daarnaast is de Giro 2017 ook live op het internet te volgen via de livestream van de Eurosport Player. Het Vlaamse Sporza (VRT) en het Nederlandse NOS Studio Sport (NPO) hebben in 2017 niet de rechten om etappes van deze ronde live op tv uit te zenden.

Giro 2017

Hoe ziet het parcours van de Giro 2017 eruit? Deze Giro bestaat in totaal uit 21 etappes. Daaronder zijn zeven bergritten. De eerste echte bergrit is reeds de vierde etappe, die op 9 mei plaatsvindt. De finish van die rit ligt op de Etna. Er zijn twee individuele tijdritten opgenomen in het rittenschema: de tiende etappe (op 16 mei) en de slotrit (op 28 mei).

Op de deelnemerslijst van de Giro 2017 staan veel prominente renners. Tot de favorieten voor de eindzege behoren onder meer Nairo Quintana, Vincenzo Nibali, Fabio Aru, Tibaut Pinot en de gebroeders Yates. Ook veel bekende Nederlandse deelnemers gaan van start, waaronder Steven Kruijswijk, Tom Dumoulin, Bauke Mollema en Wilco Kelderman. Ook qua mondiale sprinttoppers heeft de Giro d’Italia 2017 een sterk deelnemersveld. Prominente sprinters op de deelnemerslijst zijn onder meer de Duitser André Greipel, de Argentijn Fernando Gaviria, de Australiër Caleb Ewan en de Italiaan Elia Viviani.

Afscheid van Sporza

Jarenlang werden alle etappes van de Giro d'Italia live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Met ingang van 2017 komt er echter een einde aan deze traditie. De Giro wordt georganiseerd door het bedrijf RCS, dat gerelateerd is aan de krant Gazzetta dello Sport. Dit bedrijf organiseert behalve de Giro ook veel andere wielerkoersen. In het seizoen 2017 wilde RCS de uitzendrechten van hun koersen niet per stuk verkopen, maar alleen als één groot pakket.

Pakket van RCS

Hoewel het Vlaamse Sporza gewend is om heel veel wielerkoersen op tv uit te zenden, had men toch geen interesse om werkelijk al die koersen van RCS in Vlaanderen op tv te brengen. Dit heeft ook mede te maken met het feit dat Sporza van de Vlaamse overheid de opdracht heeft gekregen om te bezuinigen. Uiteindelijk heeft men dus moeten besluiten om niet dat hele pakket van de RCS te kopen, zodat Sporza in 2017 niet de uitzendrechten heeft van Giro d’Italia, maar ook niet van andere grote Italiaanse koersen zoals Milaan-San Remo en de Ronde van Lombardije. Van al die koersen zal er dus ook geen livestream beschikbaar zijn op de website van Sporza.

Ronde van België

Tijdens de slotweek van de Giro zal Sporza de Ronde van België live op tv uitzenden. Bij veel voorgaande edities vond deze ronde ook plaats tijdens de Giro. In die tijd hield men daar expliciet rekening mee. De etappes van de Belgium Tour finishten toen met opzet vroeg, zodat Sporza dit eerst live uit kon zenden en daarna live naar de Giro kon gaan. In 2017 zal dit niet het geval zijn en zullen de finales van de etappes in België en Italië mogelijk regelmatig tegelijk plaatsvinden.

NOS Studio Sport

De Nederlandse publieke omroep (NPO) had doorgaans veel minder interesse in de Giro dan het Vlaamse Sporza. NOS Studio Sport zond dikwijls echter wel de etappes van de Giro live op tv uit die in de weekends werden verreden. Daarnaast was er bij diverse edities van de Giro ook een livestream van elke etappe beschikbaar op de website van de NOS. In 2017 heeft de NOS echter, net als Sporza, geen contract met RCS en zullen zij dus ook helemaal geen etappes van de Giro meer live op tv of op de website kunnen uitzenden.

Giro 2017 exclusief op tv bij Eurosport

Voor Nederland en Vlaanderen zijn de uitzendrechten van de Giro in 2017 dus exclusief in handen van Eurosport. Deze omroep profileert zich als 'The Home of Cycling' en zendt heel veel wielerkoersen live op tv uit, waaronder dus ook alle koersen van de RCS waarvan beelden beschikbaar zijn. Het exclusiviteitscontract van Eurosport met de Giro in Nederland en Vlaanderen geldt niet alleen voor 2017, maar tot en met het seizoen 2020.

De uitzendingen van de Giro 2017 zullen merendeels plaatsvinden op de zender Eurosport1. Mogelijk zal men incidenteel moeten uitwijken naar de zender Eurosport2. Dit zal met name mogelijk het geval zijn wanneer een Giro-etappe tegelijk wordt verreden met een Grand Prix uit de MotoGP, aangezien die wedstrijden bij Eurosport Nederland doorgaans de voorrang krijgen boven de andere sportevenementen. Zodra het definitieve uitzendschema bekend is van de Giro 2017, dan wordt hier meer info geplaatst.

Dat Eurosport zich duidelijk wil profileren als ‘The Home of Cycling’, is ook weer duidelijk te merken in de programmering in mei 2017. Behalve de Giro d’Italia, zenden zij onder meer ook Tour of California live op tv uit. De uitzendingen van de Giro zijn ’s middags, de live-uitzendingen van California zijn ’s avonds te zien.

Livestream Giro 2017

De Giro d'Italia 2017 is ook live op het internet te volgen bij Eurosport. Er zal een stream beschikbaar zijn op de Eurosport Player App, waarmee men de etappes live kan volgen op een smartphone of een computer. Daarnaast zullen er ook op diverse andere websites waarschijnlijk livestreams beschikbaar zijn, waaronder bij Procyclinglive en bij de Italiaanse RAI.

Lees verder

© 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Belgen in de Giro 2017Belgen in de Giro 2017De 100e editie van de Ronde van Italië gaat op vrijdag 5 mei 2017 van start. Welke Belgische coureurs zullen op de start…
Wielrennen live op tv in 2017Wielrennen live op tv in 2017Wielerliefhebbers kunnen in 2017 weer volop genieten van live wielrennen op tv. Met name Eurosport en het Vlaamse Sporza…
Tour de France 2017 op tv: live-uitzendingen en talkshowsTour de France 2017 op tv: live-uitzendingen en talkshowsIn de zomer van 2017 is er op tv weer volop aandacht voor de Tour de France. De etappes worden in Nederland en Vlaandere…
Live wielrennen op tv in 2014Welke koersen worden tijdens het wielerseizoen 2014 live op televisie uitgezonden? Op welke zenders zijn die wielerwedst…
De Giro d'Italia 2013, parcours en etappeschemaDe Giro d'Italia 2013, parcours en etappeschemaOp zondag 30 september 2012 is het definitieve parcours bekendgemaakt van de 96e editie van de Giro d'Italia. Deze 96e e…
Bronnen en referenties
  • http://www.wielerupdate.nl/wielernieuws/38683/giro-tot-en-met-2020-exclusief-te-zien-op-eurosport/
  • http://www.wielerflits.nl/nieuws/231239/nos-en-sporza-verliezen-giro-ditalia-aan-eurosport.html
  • http://wielerprikbord.nl/read.php?8,103747,103756
  • http://media.eurosport.com/pressR/name/More_of_the_best_racing_action_guaranteed_for_Eurosport_cycling_fans_with_exclusive_Giro_dItalia_coverage_and_extended_race_calendar/id/6850/folder/Press%20Releases/folderId/22/;jsessionid=CB15DBCC5482E7ECE6DA3FE3FA5C16E5.prem1

Reageer op het artikel "Giro d'Italia 2017 live op tv - exclusief op Eurosport"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 15-04-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Giro 2017
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!