InfoNu.nl > Sport > Tennis > De records van Roger Federer

De records van Roger Federer

De records van Roger Federer Roger Federer is een legende. Daar zijn alle tenniskenners het over eens. Gedurende zijn carrière heeft Federer jaar in jaar uit record na record gebroken. Geen speler in de geschiedenis van het mannentennis heeft dan ook zoveel records in handen als de Zwitser. Dit is dan ook één van de redenen dat Federer door velen gezien wordt als de beste tennisser aller tijden. Wat zijn in 2017 de belangrijkste records die hij in handen heeft?

Inhoud artikel


Roger Federer zijn Grand Slam records

Het hoogst haalbare voor een tennisser is het winnen van een Grand Slam-toernooi. Grand Slams, ook wel Majors genoemd, zijn de vier grootste tennistoernooien ter wereld (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open).

Achttien Grand Slam-titels herenenkelspel

In juli 2003 won Federer op het heilige gras van Wimbledon zijn eerste Grand Slam-toernooi. In de jaren daarna reeg hij de Grand Slam-zeges aaneen. Zijn winst op Roland Garros in 2009 betekende dat hij alle vier de Grand Slam-toernooien tenminste één keer gewonnen heeft. De Australian Open van 2017 was het achttiende Grand Slam-toernooi dat Federer won. Dit is de Zwitser zijn belangrijkste record en ook de voornaamste reden dat hij gezien wordt als de beste tennisser aller tijden.

Spelers met de meeste Grand Slam-titels in het herenenkelspel

NaamAantal Grand Slam-titelsAustralian openRoland GarrosWimbledonUS open
Roger Federer185175
Pete Sampras142075
Rafael Nadal141922
Roy Emerson126222
Novak Djokovic126132
Björn Borg110650
Rod Laver113242

Gouden tijdperk
Wat opvalt aan de lijst van spelers met de meeste Grand Slam-titels, is dat van de eerste zeven spelers er drie in hetzelfde tijdperk spelen (Federer, Djokovic en Nadal). Dit is uniek en betekent dat we hier te maken hebben met een onwaarschijnlijk sterke generatie. Tenniskenners spreken dan ook van het gouden tijdperk in het mannentennis.

Federer in actie op Roland Garros 2015 / Bron: Carine06 / FlickrFederer in actie op Roland Garros 2015 / Bron: Carine06 / Flickr
Overige Grand Slam-records
Naast het meeste aantal Grand Slam-titels heeft Federer nog veel meer Grand Slam-records in handen. De belangrijkste zijn:
 • 28 keer finalist in een Grand Slam.
 • Finalist in tien opeenvolgende Grand Slam-toernooien.
 • Halve finalist in 23 opeenvolgende Grand Slam-toernooien.
 • Kwartfinalist in 36 opeenvolgende Grand Slam-toernooien.
 • 41 keer de halve finale behaald op een Grand Slam.
 • 49 keer de kwartfinale behaald op een Grand Slam.
 • In totaal 313 wedstrijden gewonnen op Grand Slam-niveau.

Wimbledon

Wimbledon is het Grand Slam-toernooi waar Federer altijd het best gepresteerd heeft. Met name in de eerste helft van zijn carrière bleek Federer zo goed als onverslaanbaar op 'het heilige gras'. Op dit Grand Slam-toernooi heeft hij dan ook (nog) meer records gevestigd dan op de andere Grand Slams. De belangrijkste zijn:
 • Zeven titels in het herenenkelspel. Dit record deelt hij met Pete Sampras.
 • Winst in vijf opeenvolgende jaren. Dit record deelt hij met Björn Borg.
 • Tien keer finalist.
 • Zeven opeenvolgende jaren finalist.

Wereldranglijst

Elke maandag verschijnt de nieuwe wereldranglijst, de ATP rankings. Op de wereldranglijst is te zien hoeveel punten de spelers over de laatste 52 weken behaald hebben. Sta je nummer één op de ATP rankings? Dan ben je de beste speler over de 52 weken daarvoor. Wat zijn de belangrijkste rankingsrecords van Federer?

302 weken op nummer één

Op maandag 2 februari 2004 stond Roger Federer voor het eerst bovenaan de wereldranglijst. Op 16 juli 2012 verbrak hij het record van Pete Sampras van 286 weken. In totaal stond Federer 302 weken op de eerste plaats.

Overige interessante records wereldranglijst

De volgende records zijn ook in handen van de Zwitser:
 • 237 weken achter elkaar de nummer één op de wereldranglijst (van 2 februari 2004 tot 18 augustus 2008).
 • Tien jaar op rij in de top twee van de wereldranglijst (van 2003 tot 2014).

Federer won de ATP World Tour Finals zes keer / Bron: Francisco Antunes / FlickrFederer won de ATP World Tour Finals zes keer / Bron: Francisco Antunes / Flickr

ATP World Tour Finals

Aan het einde van elk tennisseizoen vinden in november de ATP World Tour Finals plaats. Dit is een toernooi waaraan alleen de beste acht spelers van de wereldranglijst meedoen. Het wordt ook wel gezien als het officieuze WK. Federer won de World Tour Finals voor het eerst in 2003. Hij won dit toernooi maar liefst zes keer. Geen enkele andere speler heeft dit ooit gepresteerd. De laatste keer dat Federer de World Tour Finals won was in 2011. Naast het meeste aantal titels heeft Federer meer records in handen bij dit toernooi. Zo haalde hij tien keer de finale en dertien keer de halve finale. Ook is hij de speler met het meeste aantal gewonnen wedstrijden (52) en de speler die zich het vaakst gekwalificeerd heeft voor dit toernooi (veertien keer).

ATP Master 1000 Series

Na de vier Grand Slams zijn de negen ATP Master 1000 Series-toernooien de grootste. Deze serie van toernooien wordt sinds 1990 georganiseerd. De belangrijkste records die Federer hier heeft zijn:
 • 44 keer finalist
 • 339 gewonnen wedstrijden.
 • In alle negen toernooien in de finale gestaan (dit record deelt Federer met Nadal en Djokovic).
 • Zeven keer winnaar van het toernooi van Cincinnati.

Record meeste aantal ATP 1000 Series-titels niet voor Federer
Opvallend genoeg heeft Federer niet het meeste aantal ATP 1000 Series-titels gewonnen. Twee spelers wonnen er meer. Djokovic won 30 titels. Nadal won er 28. Federer staat met 26 titels op de derde plaats.

Overige records Federer

Federer heeft in totaal meer dan 100 records. Bij vrijwel elk toernooi heeft de Zwitserse grootmeester wel één of meerdere records in handen. Een greep hieruit:
 • Acht keer winnaar van het toernooi van Halle.
 • Toernooien gewonnen in meer dan negen verschillende landen.
 • 24 finales op rij gewonnen.
 • Vijftien jaar op rij minimaal één toernooi gewonnen.
 • 24 keer op rij winst tegen een speler uit de top tien.

Tot slot, een uniek record van Federer dat bijna niemand weet

Er is één record van Federer dat bijna nergens is terug te vinden, maar desondanks indrukwekkend is. In 1345 wedstrijden heeft de Zwitser nog nooit geblesseerd hoeven opgeven tijdens de wedstrijd. Een uniek record dat aangeeft hoe goed Federer zijn fysiek altijd is geweest.

Alle cijfers en statistieken zijn bijgewerkt tot 4 april 2017.

Lees verder

© 2016 - 2017 Rascall, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Roger Federer vs Novak Djokovic: head to head 22-23Novak Djokovic leek onverslaanbaar in 2011, tot Roger Federer daar na 41 zeges op een rij een einde maakte in de halve f…
Rafael Nadal vs Roger Federer: head to headTennismeester Roger Federer en Rafael Nadal domineerden het moderne mannentennis in het eerste decennium van de 21ste ee…
Tennisser: Rafael NadalRafael Nadal wordt beschouwd als een van de beste spelers aller tijden, op gravel ondergrond wordt hij zelfs gezien als…
Erelijst van WimbledonErelijst van WimbledonOp Wimbledon heeft Roger Federer het record van Pete Sampras geëvenaard. Hij heeft het tornooi voor de 7e keer gewonnen.…
Tennissers: beste tennisser aller tijden en nuTennissers: beste tennisser aller tijden en nuWie zijn de beste tennissers aller tijden? En wie zijn de beste tennissers van nu anno 2011? Om de zoveel jaar staat er…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kulitat / Flickr
 • https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_career_achievements_by_Roger_Federer
 • https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ATP_number_1_ranked_singles_players
 • https://en.wikipedia.org/wiki/ATP_World_Tour_Finals
 • http://www.sportskeeda.com/slideshow/8-tennis-records-roger-federer-never-broken
 • http://www.atpworldtour.com/en/players/roger-federer/f324/overview
 • Afbeelding bron 1: Carine06 / Flickr
 • Afbeelding bron 2: Francisco Antunes / Flickr

Reageer op het artikel "De records van Roger Federer"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Rascall
Laatste update: 05-04-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Tennis
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!