Nekspieren: train je nek en schouders met deze oefeningen

Nekspieren: train je nek en schouders met deze oefeningen Het is vrij moeilijk om je nekspieren apart te trainen. Ze zijn namelijk heel nauw verbonden met de schouder- en bovenrugspieren. En dan vooral de trapeziusspieren (traps of monnikskapspieren). Deze liggen aan beide zijden van de nek op het bovenste deel van de rug. Dus als je je nek sterker wilt maken en goed wilt ontwikkelen moet je de trapeziusspieren trainen.

Nekspieren trainen: nekspier en schouders oefeningen

In dit artikel vind je de volgende oefeningen:
  • Shrugs met dumbbells
  • Shrugs met barbell
  • Upright rowing (voor brede schouders)

Let op: het is belangrijk een arts te raadplegen voordat je begint met sporten. De schrijver van dit artikel, Victorho, is niet aansprakelijk voor eventuele blessures en/of klachten na het uitoefenen van de oefeningen.

Shrugs met dumbbells

Houding

Met een dumbbell in elke hand ga je met je armen langs je lichaam staan. Je voeten staan op schouderbreedte uit elkaar.

Uitvoering

Haal langzaam je schouders zo hoog mogelijk op. Adem daarbij diep in. Probeer je nek als in een bankschroef tussen je schouders te zetten.

Adem uit terwijl je langzaam je schouders naar de uitgangshouding laat zakken.

Bron: Pixelcreatures, PixabayBron: Pixelcreatures, Pixabay

Shrugs met barbell

Houding

Je gebruikt voor deze lift-en-shrug oefening een barbell (dus een lange halter). Pak hem vast in de bovenste greep (met je handpalmen in de richting van je lichaam). Houd je knieën iets gebogen. Til vervolgens de halter omhoog en houd hem ongeveer 10 centimeter boven je knieschijven. Buig daarbij vanuit je taille licht naar voren.

Uitvoering

Adem eerst in en ga dan langzaam rechtop staan, totdat je rug recht is. Adem daarbij uit. Haal weer adem als je langzaam je schouders ophaalt. Til je schouders daarbij zo hoog mogelijk.

Laat je schouders weer zakken en adem uit. Breng de barbell terug tot net boven je knieën.

Bron: Arcaion, PixabayBron: Arcaion, Pixabay

Upright rowing (brede schouders)

Houding

Met deze basisoefening creëert u een prachtig bovenlichaam. Pak een halter in de bovenhandse greep en houd hem ongeveer dertig centimeter van je lichaam ter hoogte van je dijen. Je voeten staan op schouderbreedte van elkaar.

Uitvoering

Terwijl je in ademt trek je de barbell omhoog tot aan je kin. Adem uit terwijl je hem laat zakken. Zoals de naam het al aangeeft lijk je bij deze oefening te ‘roeien’. Deze oefening is vooral geschikt voor mannen die graag bredere schouders willen krijgen.
© 2008 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biceps en triceps trainen: train ze met deze oefeningenBiceps en triceps trainen: train ze met deze oefeningenSterke armspieren ontwikkelen is helemaal niet zo moeilijk. Je traint je biceps, triceps en onderarmen. Meer niet, makke…
Je rug trainen doe je zo!Je rug trainen doe je zo!De meesten onder ons die veel fitnessen willen graag een brede rug. Maar hoe kun je het beste je rug trainen? In dit art…
Rugspieren: train je rug met deze oefeningenRugspieren: train je rug met deze oefeningenEen ontwikkelde nek en schouders geven je een voorsprong bij het trainen van je rugspieren. Want zonder de spieren in je…
Schouderspieren: brede schouders met deze oefeningenSchouderspieren: brede schouders met deze oefeningenJe trapeziusspieren en deltaspieren zijn schouderspieren die aandacht vergen. In dit artikel vind je dan ook drie oefeni…

Train je taille met deze oefeningenTrain je taille met deze oefeningenDe 'love handles' of liefdeshand-grepen zijn niet echt een fraai gezicht. Natuurlijk hoef je geen wespentaille te hebben…
Buikspieren: oefeningen voor sixpack of wasbordjeBuikspieren: oefeningen voor sixpack of wasbordjeEen mooie platte en sterke buik (sixpack) is erg belangrijk als je er goed uit wilt zien. Helaas is het een niet al te g…
Bronnen en referenties
Reactie

Truus, 11-11-2009
Kan het zijn dat het heel lang duurt voordat je resultaat krijgt? Reactie infoteur, 11-11-2009
Beste Truus,
Ja, dat kan. Het is namelijk zo dat het moeilijk is om je nekspieren apart te trainen, zie inleiding van het artikel. Persoonlijk vind ik shrugs een fijne oefening.
Succes!
Victor

Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 21-01-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.