Slotrit Tour de France 2020, live op tv en livestream

Slotrit Tour de France 2020, live op tv en livestream Sinds 1975 is het traditie dat de laatste etappe van de Tour de France finisht op de Champs-Élysées in Parijs. De eerste uren van die etappe worden meestal in een wandeltempo afgelegd. Er heerst dan een feeststemming in het peloton. Men maakt grappen en sommige renners drinken op de fiets champagne. Na drie weken afzien is het einde nabij. De koers breekt vaak pas los als Parijs bereikt is, waar de renners nog een aantal ronden moeten afleggen op een plaatselijk circuit. De slotrit van de Tour de France is ook in 2020 weer live op tv en online via een livestream te bekijken.

Klassementsrenners

Meestal verandert er op die laatste dag niets meer in de top van het algemeen klassement. Toch zijn er soms wel spectaculaire aanvallen in die laatste etappe. In 2005 trok Alexander Vinokourov bijvoorbeeld ten aanval in de slotrit. Hij won de etappe en werd vijfde in het eindklassement, terwijl hij voor die slotrit nog zesde stond. In 2002 trok Raimondas Rumsas, die derde stond in het klassement, ten aanval tijdens de laatste etappe. De nummer twee van het klassement, Joseba Beloki, zette zijn ploeg toen voluit aan het werk. Uiteindelijk kon men Rumsas nog terughalen.

In 1979 viel Joop Zoetemelk aan in de rit naar Parijs. Hij stond tweede in het algemeen klassement. Gele trui-drager Bernard Hinault reageerde echter sterk op de demarrage van de Nederlander. Het gevolg hiervan was, dat de nummers één en twee van het klassement ruim twee minuten voor het peloton aan de finish arriveerden. Hinault won uiteindelijk de sprint van Zoetemelk.

1989

In 1989 was de etappe naar de Champs-Élysées niet een rit in lijn, maar een tijdrit. Dit zorgde voor de sensationeelste ontknoping in de geschiedenis van de Tour de France. Laurent Fignon startte die tijdrit in de gele trui. Greg Lemond reed die rit met een revolutionair ligstuur. De Amerikaan won de tijdrit en slaagde er alsnog in om het eindklassement te winnen. Lemond had in dat eindklassement slechts acht seconden voorsprong op Fignon. Dit is het kleinste verschil waarmee ooit iemand de Tour won.

Armstrong versus Simeoni

In 2004 was de slotrit van de Tour een podium waarop Lance Armstrong en Filippo Simeoni hun conflict uitvochten. Simeoni was in 2001 geschorst wegens dopinggebruik. Hij had toen bekend dat hij doping had gekregen van dokter Michele Ferrari. Die arts was ook een begeleider en vertrouwensman van Armstrong. De Amerikaan was woedend over uitlatingen die Simeoni tijdens zijn proces en later ook tijdens interviews over Ferrari deed. Door die uitlatingen ontstond het beeld in de pers, dat Ferrari een arts was die doping uitdeelde aan alle wielrenners die hij begeleidde. Voor Armstrong werd Simeoni een Persona Non Grata. Armstrong werkte hem fel tegen in het peloton. Dat deed hij onder meer op een zeer pesterige manier tijdens de 18e etappe van de Tour van 2004.

Enige dagen later leek er in eerste instantie tijdens de slotrit, zoals gewoonlijk, een feestelijke stemming in het peloton te heersen. Men reed stapvoets en veel renners gingen bij Armstrong langs om hem te feliciteren met zijn zesde Tourzege. Simeoni had vanzelfsprekend totaal geen zin in dat feestje en demarreerde. In plaats van feestvieren, moest de hele ploeg van Armstrong toen aan het werk om Simeoni terug te halen.

Sprinters

Meestal eindigt de afsluitende rit van de Tour in een massasprint. Die slotrit heeft veel prestige onder sprinters. Het wordt weleens 'het WK voor wegsprinters' genoemd. Vijf renners slaagden er twee maal in om op de Avenue des Champs-Élysées te winnen: Abdoujaparov, Hinault, McEwen en Kittel. Eén renner won al vier maal deze slotrit: Mark Cavendish.

Parcours slotrit Tour de France 2020

De laatste etappe van de Ronde van Frankrijk 2020 gaat van start in de plaats Mantes-la-Jolie. Het parcours van deze slotrit heeft een lengte van 122 kilometer. Daarvan gaan de eerste ruim 80 kilometer van de startplaats Mantes-la-Jolie naar het centrum van Parijs (de Champs Elysees). Vervolgens worden in het centrum van de Franse hoofdstad acht plaatselijke rondes gereden, die gezamenlijk in totaal een lengte hebben van circa 38 kilometer.

Hoe laat gaat de slotrit van start?

Hoe laat begint de laatste etappe van de Tour de France 2020? In tegenstelling tot de overige etappes gaat deze slotrit niet 's ochtends of 's middags van start, maar pas 's avonds. De start is waarschijnlijk pas rond 18u10. De finish wordt rond 21u20 verwacht.

Slotrit Tour de France 2020 live op tv: hoe laat en op welke zenders?

Deze etappe wordt live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport, Eurosport en het Vlaamse Sporza. Aangezien de start van deze rit pas 's avonds is, beginnen de live tv-uitzendingen ook pas laat. De slotrit is op de meeste zenders integraal te zien, dus de live tv-uitzendingen beginnen rond 18u00 's avonds.

Hoe laat beginnen de live tv-uitzending van de slotrit?

Bij NOS Studio Sport begint de live tv-uitzending van de slotrit waarschijnlijk om 18u10 op de zender Nederland 1 (NPO1). Op Eurosport 1 begint de live tv-uitzending van deze slotrit om circa 17u55. Bij Sporza begint de live tv-uitzending van deze laatste etappe van de Tour 2020 waarschijnlijk om 18u05 op VRT één. (Deze live tv-uitzending verhuist om 18u55 tijdelijk naar de zender Canvas, omdat men dan op VRT één 'Het Zeven Uur Journaal' uitzendt. Na afloop van dat journaal, om circa 19u35, keert de live tv-uitzending weer terug op VRT één.) Bij al deze omroepen is niet alleen deze laatste etappe live te zien, maar besteedt men na afloop ook live aandacht aan de huldiging.

Livestream slotrit Tour de France 2020

Livestream bij de Sporza

Deze slotrit is ook live op het internet te volgen via een livestream van Sporza (VRT) De livestream begint bij deze Vlaamse publieke omroep tegelijk met de live tv-uitzending. Dit is een gratis livestream. De livestream van het Vlaamse Sporza bij deze Tour de France is echter wel geo-restricted. Dit houdt in dat men deze livestream van de slotrit van de Tour 2020 officieel alleen in België mag bekijken. De livestream van Sporza bevindt zich op hun website. Men kan hem in de namiddag van 20 september onder meer vinden via het menu 'Nu Live'.

Livestream NPO

De Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) biedt ook een livestream aan van deze slotrit van de Tour 2020. Ook dit is een gratis livestream, net als de stream van Sporza. Maar net als de livestream van Sporza is ook deze stream 'geo-blocked'. In het geval van de livestream van de NPO houdt dit in dat men deze stream van de Tour niet buiten Nederland mag bekijken. De livestream van de NOS bevindt zich in de namiddag van zondag 20 september 2020 op hun website. Daarnaast kan men de livestream van deze slotrit ook op de NOS-app bekijken. De livestream begint waarschijnlijk tegelijkertijd met de live tv-uitzending.

Livestream Eurosport

Ook kan deze etappe bekijken via een livestream van Eurosport. Hun livestream van deze slotrit bevindt zich op de Eurosport Player App. In tegenstelling tot de livestreams van de NOS en Sporza is de livestream van Eurosport niet gratis. Men dient een abonnement op deze dienst te hebben om deze slotrit van de Tour de France 2020 via hun livestream te kunnen bekijken.

Livestream via Go App (in de hele EU)

Het is ook mogelijk om deze slotrit van de Tour 2020 via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Daarmee kan men per livestream naar tv kijken en kan men dus op de avond van zondag 20 september 2020 kijken naar de live tv-uitzendingen van de NOS, Sporza of Eurosport bij deze Touretappe. Deze streamingdienst is bedoeld voor klanten van Ziggo. Zij kunnen hiermee in de hele EU naar zo'n livestream kijken, wat natuurlijk handig is als men op vakantie is in een land in de Europese Unie en toch 's avonds de Nederlandse of Vlaamse live tv-uitzending van deze slotetappe wil bekijken.

Livestream slotrit via iTV-app

Het is ook mogelijk om op zondag 20 september 2020 deze laatste etappe te bekijken via een livestream op de iTV-app. Via die app kunnen klanten van interactieve tv bij KPN automatisch per livestream op een smartphone of tablet naar de live-uitzendingen van deze slotrit van de Tour kijken. Ook kan men bij KPN via de site van Interactieve Tv naar de livestream van deze slotrit van de Tour kijken op een laptop of desktop computer. Via deze opties kan men per livestream kijken naar de live tv-uitzendingen van zowel Sporza, de NOS en Eurosport.

Criteriums?

In de weken na deze slotrit van de Tour de France zijn de helden uit de Tour doorgaans volop in levende lijve te zien tijdens de vele criteriums in Nederland en België. In 2020 is dit echter niet het geval. Dit is het gevolg van de coronacrisis. Daardoor hebben veel wijzigingen plaats moeten vinden op de wielerkalender. Daarnaast was het lange tijd voor organisatoren onduidelijkheid in hoeverre zij publiek bij hun evenement zouden mogen toelaten, terwijl criteriums (veel meer dan grote wegwedstrijden die op tv te zien zijn) afhankelijk zijn van het aantal toeschouwers. Hierdoor heeft de overgrote meerderheid van de organisatoren van profcriteriums in Europa besloten om in 2020 geen criterium te organiseren en zich al op de organisatie van het evenement in 2021 te focussen.

Erelijst slotrit Tour de France - finish op de Champs-Élysées

jaartalwinnaar
1975 Walter Godefroot
1976 Gerben Karstens
1977 Alain Meslet
1978 Gerrie Knetemann
1979 Bernard Hinault
1980 Pol Verschuere
1981 Freddy Maertens
1982 Bernard Hinault
1983 Gilbert Glaus
1984 Eric Vanderaerden
1985 Rudy Matthijs
1986 Guido Bontempi
1987 Jeff Pierce
1988 Jean-Paul van Poppel
1989 Greg LeMond
1990 Johan Museeuw
1991 Dmitri Konyshev
1992 Olaf Ludwig
1993 Djamolidine Abdoujaparov
1994 Eddy Seigneur
1995 Djamolidine Abdoujaparov
1996 Fabio Baldato
1997 Nicola Minali
1998 Tom Steels
1999 Robbie McEwen
2000 Stefano Zanini
2001 Jan Svorada
2002 Robbie McEwen
2003 Jean-Patrick Nazon
2004 Tom Boonen
2005 Alexander Vinokourov
2006 Thor Hushovd
2007 Daniele Bennati
2008 Gert Steegmans
2009 Mark Cavendish
2010 Mark Cavendish
2011 Mark Cavendish
2012 Mark Cavendish
2013 Marcel Kittel
2014 Marcel Kittel
2015 André Greipel
2016 André Greipel
2017 Dylan Groenewegen
2018 Alexander Kristoff
2019 Caleb Ewan

Lees verder

© 2011 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Biografie: Thierry Marie, proloogspecialistBiografie: Thierry Marie, proloogspecialistThierry Marie werd geboren op 25 juni 1963 in Bénouville (Frankrijk). Hij debuteerde als profwielrenner in 1985 bij het…
Virtuele Tour de France via Zwift 2020, live tv & livestreamVirtuele Tour de France via Zwift 2020, live tv & livestreamVanwege het coronavirus kunnen veel wielerwedstrijden niet doorgaan in de eerste helft van het seizoen 2020. Daarom word…
Tour de France 2020: betekenis van de truien van de winnaarsTour de France 2020: betekenis van de truien van de winnaarsElke wielerploeg in de Tour de France heeft zijn eigen kleuren, de kleuren van de sponsor, maar de wielrenners strijden…
Tourheld: Philippe ThysAls er een ranglijst wordt gemaakt van de beste Belgische wielrenners aller tijden, dan zal iedereen Eddy Merckx op numm…

Olympische Spelen 1896-2020Olympische Spelen 1896-2020Aanvankelijk waren de 29ste Olympische Spelen gepland in Tokio van 24 juli tot 9 augustus 2020. Op 24 maart 2020 maakte…
Biografie Mario Cipollini: Sprintkoning en glamourkoningBiografie Mario Cipollini: Sprintkoning en glamourkoningOp 22 maart 1967 werd Marcio Cippollini geboren in Lucca (Italië). In 1989 werd hij profwielrenner. De flamboyante Cipol…
Bronnen en referenties
  • http://www.cyclingnews.com
  • http://en.wikipedia.org
  • http://www.dewielersite.net
  • http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2698/Sport/article/detail/666348/2005/03/16/Filippo-Simeoni-strijder-tegen-Armstrong-en-Cipollini.dhtml

Reageer op het artikel "Slotrit Tour de France 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 30-06-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!