InfoNu.nl > Sport > Geschiedenis > Milaan-San Remo 2018

Milaan-San Remo 2018

Milaan-San Remo 2018 Op zaterdag 17 maart 2018 wordt Milaan-San Remo verreden. Dit is de 109e editie van deze Italiaanse wielerklassieker. Milaan-San Remo 2018 wordt live op tv uitgezonden. Daarnaast is deze wielerwedstrijd ook online via een livestream te bekijken. Milaan-San Remo is een onderdeel van de UCI World Tour 2018.

Geschiedenis van Milaan-San Remo

Ontstaan

De eerste editie van Milaan-San Remo werd in 1907 georganiseerd. De wedstrijd was een idee van Armando Cougnet, de grote baas van de Italiaanse sportkrant Gazetta Dello Sport. Cougnet had een buitenhuis in San Remo. Het ging in die tijd economisch gezien niet erg goed met die badplaats. Om San Remo te promoten, besloot Cougnet om met zijn krant een wedstrijd te organiseren die zou starten in de plaats waar zijn krant gevestigd was (Milaan) en zou finishen in zijn favoriete badplaats. De eerste Milaan-Sanremo werd gewonnen door de Fransman Lucien Petit-Breton.

Van Hauwaert

De tweede editie van Milaan-SanRemo werd gewonnen door de eerste grote Vlaamse wielerheld: Cyriel van Hauwaert, alias De Leeuw van Vlaanderen. Dit was een buitengewoon heroïsche overwinning. Deze Vlaamse held reed een solo van 200 kilometer. Het weer was verschrikkelijk: van Hauwaert moest een sneeuwstorm trotseren. Onderweg moest hij ook nog afrekenen met een stationschef die duidelijk liever een Italiaan in plaats van deze Vlaming zag winnen. Toen de stationchef de Vlaming aan zag komen rijden, liet hij de spoorbomen bij zijn station zakken, terwijl er helemaal geen trein aankwam. Van Hauwaert kroop daarom onder die spoorbomen door. De woedende stationschef bedreigde de Vlaming vervolgens met een pistool. Van Hauwaert liet zich echter niet tegenhouden. Met een aantal rake vuistslagen schakelde hij de stationschef uit. Uiteindelijk arriveerde de 'Leeuw van Vlaanderen' met een enorme voorsprong op de andere renners aan de finish.

Bijnamen

Milaan-San Remo heeft verschillende bijnamen, waaronder La Primavera (= Italiaans voor 'de lente') en Het Wereldkampioenschap van het Voorjaar. Die laatste bijnaam is overigens enigszins overdreven. Hoewel Milaan-SanRemo buitengewoon hoog staat aangeschreven, beschouwt men buiten Italië andere voorjaarsklassiekers zoals Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix als wedstrijden die nog belangrijker zijn.

San Remo of Sanremo?

De schrijfwijze van de finishplaats van Milaan-San Remo is in het Italiaans overigens 'Sanremo'. In de meeste andere landen gebruikt men echter de schrijfwijze 'San Remo'. Dit is veroorzaakt door een misverstand. In het buitenland dacht men in het verleden dat deze plaats vernoemd was naar een 'heilige' (San) die de naam 'Remo' droeg. In dat geval zouden 'San' en 'Remo' inderdaad los van elkaar moeten worden geschreven. De plaats is echter in werkelijkheid helemaal niet naar een heilige genaamd Remo vernoemd en de naam hoort in het Italiaans één woord te zijn: Sanremo. In landen buiten Italië is in de loop der tijd de schrijfwijze 'San Remo' echter erg vaak gebruikt (veel vaker dan de oorspronkelijke Italiaanse schrijfwijze), met als gevolg dat dit in veel talen ingeburgerd is als de officiële schrijfwijze van deze plaatsnaam. In het Engels noemt men deze wielerkoers bijvoorbeeld ook 'Milan-San Remo'. In Italië heet de koers echter 'Milano-Sanremo'.

Erelijst

De succesvolste renner uit de geschiedenis van Milaan-SanRemo is Eddy Merckx. De Belgische 'Kannibaal' won deze koers maar liefst zeven keer (in 1966, 1967, 1969, 1971, 1972, 1975, 1976). De Italiaan Constante Girardengo won deze wedstrijd zes keer. Gino Bartali en Erik Zabel wonnen vier keer. Fausto Coppi, Roger de Vlaeminck en Oscar Freire wonnen drie keer. Drie Nederlanders slaagden erin om deze klassieker te winnen: Arie den Hartog (1965), Jan Raas (1977) en Hennie Kuiper (1985). Recente winnaars van Milaan-San Remo zijn Kristoff (2014), Degenkolb (2015), Démare (2016) en Kwiatkowski (2017).

Parcours Milaan-San Remo 2018

Milaan-San Remo heeft in 2018 bijna hetzelfde parcours als in 2017. De route van deze Italiaanse klassieker heeft in 2018 een totale lengte van 294 kilometer. De start is 's ochtends om 10u10 in Milaan. Nadat de renners 145,2 kilometer hebben gereden, komen ze over de top van de eerste grote klim, de Passo del Turchino.

Na 242,6 kilometer koers (dus op ruim 50 kilometer van de finish) komen de renners op de top van de Capo Mele. Vlak daarna volgen ook de beklimmingen Capo Cervo en Capo Berto. Na 272,5 kilometer koers rijden de renners over de top van de Cipressa (dat is dus 21,5 kilometer voor de finish).

De laatste helling in het parcours is vanzelfsprekend ook in 2018 weer de Poggio. De top van die heuvel ligt op 5,4 kilometer van de finish. De eindstreep van Milaan - San Remo 2018 ligt weer aan de beroemde Via Roma te Sanremo. De finish wordt verwacht rond 17u00.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Wie staan in 2018 op de startlijst van deze Italiaanse klassieker? Prominente namen op de deelnemerslijst zijn onder meer Kwiatkowski, Sagan, Demare, Nibali, Greipel, Trentin, Matthews, Cavendish, Viviani, Kristoff, Van Avermaet, Gilbert, Colbrelli, Cort Nielsen, Kittel, Ewan en Dumoulin. (De Nederlandse wielerheld Tom Dumoulin rijdt bij deze koers overigens waarschijnlijk vooral in dienst van de sprintkopman van zijn ploeg, de sterke Australiër Matthews).

Alle 18 World Tour-teams staan op de startlijst van Milaan-San Remo 2018. Daarnaast staan er op de deelnemerslijst ook zeven ProContinentale Teams (PCT's), die wildcards hebben gekregen van de organisatie (RCS). De wildcard-teams op de startlijst zijn: Bardiani - CSF, Cofidis, Gazprom, Israël Cycling Academy, Nippo, Novo Nordisk en Willier. In totaal staan er dus 25 ploegen op de startlijst van Milaan-San Remo.

Live op tv: Eurosport en VTM

België: live op VTM en Eurosport

Door welke zender wordt Milaan-San Remo 2018 live op tv uitgezonden? Eurosport heeft voor België en Nederland de uitzendrechten (live op tv en livestream) voor de koersen van het Italiaanse organisatiebureau RCS, waaronder dus Milaan-San Remo. Voor sommige koersen verkoopt Eurosport echter sublicenties aan andere zenders, die dan dus ook die koers live kunnen uitzenden. Eén van die wedstrijden is Milaan-San Remo. Daarvoor heeft men een sublicentie verkocht aan de Vlaamse commerciële zender VTM.

De live tv-uitzending van VTM begint om 14u30. De commerciële zender VTM is helaas door de meeste Nederlandse tv-kijkers niet te ontvangen. Bij VTM wordt het commentaar verzorgd door Merlijn Castelyn, met als co-commentator Tom Boonen. In België is Milaan-San Remo eveneens vanaf 14u30 live op tv te zien op de zender Eurosport 1.

Nederland: live op Eurosport

In Nederland wordt deze Italiaanse klassieker in 2018 eveneens live op tv uitgezonden door Eurosport. De uitzending van Milaan-San Remo begint om 14u30 op de zender Eurosport 1. De uitzending van deze Italiaanse wielerkoers duurt op Eurosport 1 ongeveer tot 17u30. Daarna volgt op die zender de live tv-uitzending van de kwalificatie voor de openingswedstrijd van het MotoGP-seizoen 2018 in Qatar.

Geen Sporza en NOS

Jarenlang werd Milaan-San Remo ook live op tv en per livestream uitgezonden door het Vlaamse Sporza (VRT) en het Nederlandse NOS Studio Sport. Met ingang van 2017 is daar echter een einde aan gekomen. Het organisatiebureau RCS, dat onder meer Milaan-San Remo organiseert, maar ook veel andere grote koersen, zoals de Giro d'Italia, heeft begin 2017 een groot contract getekend met Eurosport. Als gevolg daarvan zijn de meeste koersen van de RCS van 2017 tot en met 2020 in Nederland en België alleen maar live op tv te zien bij Eurosport. Eén van de uitzonderingen daarop is dus Milaan-San Remo, dat dankzij een subcontract in België ook live op tv te zien is bij de Vlaamse commerciële zender VTM.

Opvallend genoeg wordt Milaan-San Remo overigens in Wallonië via zo'n sublicentie live uitgezonden door de publieke Waalse omroep RTBF. Die Waalse live tv-uitzending begint ook om 14u30, op de zender 'RTBF - la Une'.

Wielrennen live op tv in maart

In de maand maart is er buitengewoon veel wielrennen live op tv en per livestream te zien. Vanaf maandag 19 maart zendt Eurosport bijvoorbeeld de Ronde van Catalonië (World Tour) live uit op tv en ook via hun livestream. Sporza zendt op woensdag 21 maart de wedstrijd Brugge-De Panne uit (wat de opvolger is van de vroegere Driedaagse De Panne). Op donderdag 22 maart is ook de damesversie van Brugge-De Panne live op tv te zien bij Sporza. Op vrijdag 23 maart is live op tv en per livestream één van de belangrijkste voorbereidingswedstrijden op de Ronde van Vlaanderen te bekijken: de E3 Prijs Harelbeke. Het hoogtepunt van het Vlaamse wielervoorjaar is vanzelfsprekend de Ronde van Vlaanderen 2018 die op 1 april plaatsvindt.

Livestream Milaan-San Remo 2018

Nederland: livestream Eurosport

De Italiaanse klassieker Milaan-San Remo is in 2018 ook online te bekijken via een livestream. Aangezien Eurosport de exclusieve uitzendrechten voor Nederland heeft, is de enige officiële livestream in Nederland daarom te vinden op de Eurosport Player App. Om die officiële livestream van Eurosport te gebruiken dient men een abonnement op deze app te hebben. Via de stream van de Eurosport Player kan men bijvoorbeeld op een smartphone of laptop naar Milaan-San Remo 2018 kijken. De livestream van Milaan-San Remo is bij Eurosport beschikbaar vanaf circa 14u30.

België: livestream VTM en Eurosport

In België kan men zowel bij Eurosport als bij VTM de wedstrijd per livestream bekijken. De livestream van Eurosport bevindt zich echter op de Eurosport Player App, waarvoor men een betaald abonnement dient te hebben. De livestream van de VTM bevindt zich op de website van die commerciële Vlaamse zender, in hun programmagids. De stream van VTM begint live om 14u30. Om die livestream van VTM te bekijken, dient men een (gratis) account aan te maken. De livestream van VTM voor Milaan-San Remo is overigens wel geo-restricted (wat inhoudt dat men deze stream buiten België niet mag bekijken).

Dit is dus anders dan doorgaans het geval is bij de veldritten die VTM live op tv en per stream uitzendt. Bij die crossen heeft VTM als het ware de 'mondiale uitzendrechten', zodat men die veldritten in elk land per livestream op de website van VTM mag bekijken. Bij Milaan-San Remo is dat echter niet het geval, VTM heeft bij die Italiaanse koers alleen de uitzendrechten voor de livestream in België. Eurosport heeft daarentegen wel de uitzendrechten van de livestream van Milaan-San Remo voor zowel België als Nederland, maar die stream heeft dus wel als nadeel dat men een abonnement op de Eurosport Player dient te hebben, om daar naar te mogen kijken.

Uitslag Milaan-San Remo 2018

Milaan San-Remo 2018 is op grootse wijze gewonnen door Vincenzo Nibali. De Italiaan trok in de finale ten aanval. Door een goede beklimming van de Poggio en vervolgens ook een geweldige afdaling van die heuvel, reed Nibali solo naar de zege. Vlak achter hem won de Australiër Ewan de sprint van de achtervolgende groep.

Uitslag

 1. Vincenzo Nibali (Ita) in 7u18:43
 2. Caleb Ewan (Aus)
 3. Arnaud Demare (Fra)
 4. Alexander Kristoff (Noo)
 5. Jurgen Roelandts (Bel)
 6. Peter Sagen (Slw)
 7. Michael Matthews (Aus)
 8. Magnus Cort Nielsen (Den)
 9. Sonny Colbrelli (Ita)
 10. Jasper Stuyven (Bel)

Lees verder

© 2012 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Lombardije 2018 - live op tv en livestreamRonde van Lombardije 2018 - live op tv en livestreamOp zaterdag 13 oktober wordt de Ronde van Lombardije 2018 georganiseerd. Het is de 111e editie van deze Italiaanse klass…
Milaan - San Remo 2013: Deelnemers, uitslag, parcoursMilaan - San Remo 2013: Deelnemers, uitslag, parcoursDe wielerklassieker Milaan-San Remo is de eerste grote klassieker van het wielerseizoen. Zijn bijnaam is La Primavera ("…
Wielrennen: Milaan - San Remo 2012Wielrennen: Milaan - San Remo 2012De 103e editie van Milaan – San Remo wordt op 17 maart 2012 verreden. Milaan – San Remo is de eerste klassieker op de ka…
Ster van Zwolle 2018 - live op tvSter van Zwolle 2018 - live op tvOp zaterdag 3 maart wordt de 58 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is traditionee…
Nokere Koerse 2018, live op tvNokere Koerse 2018, live op tvOp woensdag 14 maart 2018 wordt de 73 editie van Nokere Koerse - Danilith Classic verreden. Dit is wielerwedstrijd van c…
Bronnen en referenties
 • Een eeuw onderweg - Robert Janssens - Uitgeverij Globe
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Milan–San_Remo

Reageer op het artikel "Milaan-San Remo 2018"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 17-03-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!