InfoNu.nl > Sport > Geschiedenis > Milaan-San Remo 2019, live op tv en livestream

Milaan-San Remo 2019, live op tv en livestream

Milaan-San Remo 2019, live op tv en livestream Op zaterdag 23 maart 2019 wordt Milaan-San Remo verreden. Dit is de 110e editie van deze Italiaanse wielerklassieker. Milaan-San Remo 2019 wordt live op tv uitgezonden. Daarnaast is deze wielerwedstrijd ook online via een livestream te bekijken. Milaan-San Remo is een onderdeel van de UCI World Tour 2019.

Geschiedenis van Milaan-San Remo

Ontstaan

De eerste editie van Milaan-San Remo werd in 1907 georganiseerd. De wedstrijd was een idee van Armando Cougnet, de grote baas van de Italiaanse sportkrant Gazetta Dello Sport. Cougnet had een buitenhuis in San Remo. Het ging in die tijd economisch gezien niet erg goed met die badplaats. Om San Remo te promoten, besloot Cougnet om met zijn krant een wedstrijd te organiseren die zou starten in de plaats waar zijn krant gevestigd was (Milaan) en zou finishen in zijn favoriete badplaats. De eerste Milaan-Sanremo werd gewonnen door de Fransman Lucien Petit-Breton.

Van Hauwaert

De tweede editie van Milaan-SanRemo werd gewonnen door de eerste grote Vlaamse wielerheld: Cyriel van Hauwaert, alias De Leeuw van Vlaanderen. Dit was een buitengewoon heroïsche overwinning. Deze Vlaamse held reed een solo van 200 kilometer. Het weer was verschrikkelijk: van Hauwaert moest een sneeuwstorm trotseren. Onderweg moest hij ook nog afrekenen met een stationschef die duidelijk liever een Italiaan in plaats van deze Vlaming zag winnen. Toen de stationchef de Vlaming aan zag komen rijden, liet hij de spoorbomen bij zijn station zakken, terwijl er helemaal geen trein aankwam. Van Hauwaert kroop daarom onder die spoorbomen door. De woedende stationschef bedreigde de Vlaming vervolgens met een pistool. Van Hauwaert liet zich echter niet tegenhouden. Met een aantal rake vuistslagen schakelde hij de stationschef uit. Uiteindelijk arriveerde de 'Leeuw van Vlaanderen' met een enorme voorsprong op de andere renners aan de finish.

Bijnamen

Milaan-San Remo heeft verschillende bijnamen, waaronder La Primavera (= Italiaans voor 'de lente') en Het Wereldkampioenschap van het Voorjaar. Die laatste bijnaam is overigens enigszins overdreven. Hoewel Milaan-SanRemo buitengewoon hoog staat aangeschreven, beschouwt men buiten Italië andere voorjaarsklassiekers zoals Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix als wedstrijden die nog belangrijker zijn.

San Remo of Sanremo?

De schrijfwijze van de finishplaats van Milaan-San Remo is in het Italiaans overigens 'Sanremo'. In de meeste andere landen gebruikt men echter de schrijfwijze 'San Remo'. Dit is veroorzaakt door een misverstand. In het buitenland dacht men in het verleden dat deze plaats vernoemd was naar een 'heilige' (San) die de naam 'Remo' droeg. In dat geval zouden 'San' en 'Remo' inderdaad los van elkaar moeten worden geschreven. De plaats is echter in werkelijkheid helemaal niet naar een heilige genaamd Remo vernoemd en de naam hoort in het Italiaans één woord te zijn: Sanremo. In landen buiten Italië is in de loop der tijd de schrijfwijze 'San Remo' echter erg vaak gebruikt (veel vaker dan de oorspronkelijke Italiaanse schrijfwijze), met als gevolg dat dit in veel talen ingeburgerd is als de officiële schrijfwijze van deze plaatsnaam. In het Engels noemt men deze wielerkoers bijvoorbeeld ook 'Milan-San Remo'. In Italië heet de koers echter 'Milano-Sanremo'.

Erelijst

De succesvolste renner uit de geschiedenis van Milaan-SanRemo is Eddy Merckx. De Belgische 'Kannibaal' won deze koers maar liefst zeven keer (in 1966, 1967, 1969, 1971, 1972, 1975, 1976). De Italiaan Constante Girardengo won deze wedstrijd zes keer. Gino Bartali en Erik Zabel wonnen vier keer. Fausto Coppi, Roger de Vlaeminck en Oscar Freire wonnen drie keer. Drie Nederlanders slaagden erin om deze klassieker te winnen: Arie den Hartog (1965), Jan Raas (1977) en Hennie Kuiper (1985). Recente winnaars van Milaan-San Remo zijn Kristoff (2014), Degenkolb (2015), Démare (2016), Kwiatkowski (2017) en Nibali (2018).

Parcours Milaan-San Remo 2019

Milaan-San Remo heeft in 2019 ongeveer hetzelfde parcours als in 2017 en 2018. De route van deze Italiaanse klassieker heeft in 2019 een totale lengte van 294 kilometer. De start is 's ochtends om 10u10 in Milaan. Nadat de renners 145,2 kilometer hebben gereden, komen ze over de top van de eerste grote klim, de Passo del Turchino.

Na 242,6 kilometer koers (dus op ruim 50 kilometer van de finish) komen de renners op de top van de Capo Mele. Vlak daarna volgen ook de beklimmingen Capo Cervo en Capo Berto. Na 272,5 kilometer koers rijden de renners over de top van de Cipressa (dat is dus 21,5 kilometer voor de finish).

De laatste helling in het parcours is vanzelfsprekend ook in 2018 weer de Poggio. De top van die heuvel ligt op 5,4 kilometer van de finish. De eindstreep van Milaan - San Remo 2018 ligt weer aan de beroemde Via Roma te Sanremo. De finish wordt verwacht rond 17u00.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Wie staan in 2019 op de startlijst van deze Italiaanse klassieker? Zodra de definitieve startlijst met rugnummers van deze Italiaanse voorjaarsklassieker bekend is, wordt hier een link naar die deelnemerslijst geplaatst.

Startlijst: 24 teams in Milaan-San Remo 2019

Alle 18 World Tour-teams staan op de startlijst van Milaan-San Remo 2019. Daarnaast staan er op de deelnemerslijst ook zes ProContinentale Teams (PCT's), die wildcards krijgen van de organisatie (RCS). Hieronder vindt u een overzicht van de zes ploegen die een wildcard hebben gekregen voor Milaan-San Remo 2019.

Wildcards Milaan-San Remo 2019

 • Androni Giocattoli Sidermec
 • Bardiani CSF
 • Cofidis
 • Israel Cycling Academy
 • Neri Sottoli Selle Italia KTM
 • Norvo Nordisk

Live op tv: Eurosport en VTM

België: live op Eurosport

Door welke zender wordt Milaan-San Remo 2018 live op tv uitgezonden? Eurosport heeft voor België en Nederland de uitzendrechten (live op tv en livestream) voor de koersen van het Italiaanse organisatiebureau RCS, waaronder dus Milaan-San Remo. Voor sommige koersen verkoopt Eurosport echter sublicenties aan andere zenders, die dan dus ook die koers live kunnen uitzenden. In 2018 verkochten zij een sublicentie aan VTM, zodat die commeciële Vlaamse zender deze koers ook live op tv kon uitzenden. Mogelijk gebeurt dit in 2019 wederom. Zodra definitief bekend is op welk zenders Milaan-San Remo 2019 in België live te zien is, dan wordt die info hier geplaatst.

Nederland: live op Eurosport

In Nederland wordt deze Italiaanse klassieker in 2018 eveneens live op tv uitgezonden door Eurosport. De uitzending van Milaan-San Remo begint om 14u30 op de zender Eurosport 1. De uitzending van deze Italiaanse wielerkoers duurt op Eurosport 1 ongeveer tot 17u30.

Geen Sporza en NOS

Jarenlang werd Milaan-San Remo ook live op tv en per livestream uitgezonden door het Vlaamse Sporza (VRT) en het Nederlandse NOS Studio Sport. Met ingang van 2017 is daar echter een einde aan gekomen. Het organisatiebureau RCS, dat onder meer Milaan-San Remo organiseert, maar ook veel andere grote koersen, zoals de Giro d'Italia, heeft begin 2017 een groot contract getekend met Eurosport. Als gevolg daarvan zijn de meeste koersen van de RCS van 2017 tot en met 2020 in Nederland en België alleen maar live op tv te zien bij Eurosport. Eén van de uitzonderingen daarop is dus Milaan-San Remo, dat dankzij een subcontract in België in 2018 ook live op tv te zien was bij de Vlaamse commerciële zender VTM.

Livestream Milaan-San Remo 2019

Nederland: livestream Eurosport

De Italiaanse klassieker Milaan-San Remo is in 2019 ook online te bekijken via een livestream. Aangezien Eurosport de exclusieve uitzendrechten voor Nederland heeft, is de enige officiële livestream in Nederland daarom te vinden op de Eurosport Player App. Om die officiële livestream van Eurosport te gebruiken dient men een abonnement op deze app te hebben. Via de stream van de Eurosport Player kan men bijvoorbeeld op een smartphone of laptop naar Milaan-San Remo 2018 kijken. De livestream van Milaan-San Remo is bij Eurosport beschikbaar vanaf circa 14u30.

België: livestream Eurosport en VTM

In België kan men deze Italiaanse klassieker op Eurosportper livestream bekijken. De livestream van Eurosport bevindt zich echter op de Eurosport Player App, waarvoor men een betaald abonnement dient te hebben.

In 2018 was de wedsrijd ook te zien op een livestream van VTM. Indien zij in 2019 wederom de sublicentie van de uitzendrechten voor Milaan-San Remo kopen (wat wel de verwachting is), dan is er bij hen ook weer een livestream te vinden. Zo'n livestream van de VTM bevindt zich op de website van die commerciële Vlaamse zender, in hun programmagids. Om zo'n livestream van VTM te bekijken, moet men inloggen. Men kan hiervoor een (gratis) account aanmaken. Het is overigens ook mogelijk om bij zo'n livestream in te loggen met een Facebook-account. De livestream van VTM voor Milaan-San Remo is overigens wel geo-restricted (wat inhoudt dat men deze stream buiten België niet mag bekijken).Dit is dus anders dan doorgaans het geval is bij de veldritten die VTM live op tv en per stream uitzendt. Bij die crossen heeft VTM als het ware de 'mondiale uitzendrechten', zodat men die veldritten in elk land per livestream op de website van VTM mag bekijken. Bij Milaan-San Remo is dat echter niet het geval, VTM heeft bij die Italiaanse koers alleen de uitzendrechten voor de livestream in België. Eurosport heeft daarentegen wel de uitzendrechten van de livestream van Milaan-San Remo voor zowel België als Nederland, maar die stream heeft dus wel als nadeel dat men een abonnement op de Eurosport Player dient te hebben, om daar naar te mogen kijken.

Voorgaande editie: uitslag Milaan-San Remo 2018

Milaan San-Remo 2018 is op grootse wijze gewonnen door Vincenzo Nibali. De Italiaan trok in de finale ten aanval. Door een goede beklimming van de Poggio en vervolgens ook een geweldige afdaling van die heuvel, reed Nibali solo naar de zege. Vlak achter hem won de Australiër Ewan de sprint van de achtervolgende groep.

Uitslag 2018

 1. Vincenzo Nibali (Ita) in 7u18:43
 2. Caleb Ewan (Aus)
 3. Arnaud Demare (Fra)
 4. Alexander Kristoff (Noo)
 5. Jurgen Roelandts (Bel)
 6. Peter Sagen (Slw)
 7. Michael Matthews (Aus)
 8. Magnus Cort Nielsen (Den)
 9. Sonny Colbrelli (Ita)
 10. Jasper Stuyven (Bel)

Lees verder

© 2012 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tirreno-Adriatico 2019: live op tv en livestreamTirreno-Adriatico 2019: live op tv en livestreamOp woensdag 13 maart gaat Tirreno-Adriatico 2019 van start. De slotrit van deze Italiaanse wielerkoers vindt plaats op d…
Milaan - San Remo 2013: Deelnemers, uitslag, parcoursMilaan - San Remo 2013: Deelnemers, uitslag, parcoursDe wielerklassieker Milaan-San Remo is de eerste grote klassieker van het wielerseizoen. Zijn bijnaam is La Primavera ("…
Wielrennen: Milaan - San Remo 2012Wielrennen: Milaan - San Remo 2012De 103e editie van Milaan – San Remo wordt op 17 maart 2012 verreden. Milaan – San Remo is de eerste klassieker op de ka…
Kuurne-Brussel-Kuurne 2019 live op tv en livestreamKuurne-Brussel-Kuurne 2019 live op tv en livestreamKuurne-Brussel-Kuurne 2019 wordt verreden op zondag 3 maart. Dit is de 71e editie van de Belgische wielerkoers. Kuurne-B…
Strade Bianche 2019, live op tv en livestreamStrade Bianche 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 9 maart vindt Strade Bianche 2019 plaats. Dit is de dertiende editie van deze Italiaanse wielerwedstrijd. De…
Bronnen en referenties
 • Een eeuw onderweg - Robert Janssens - Uitgeverij Globe
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Milan–San_Remo

Reageer op het artikel "Milaan-San Remo 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 25-01-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!