InfoNu.nl > Sport > Geschiedenis > Milaan-San Remo 2019, live op tv en livestream

Milaan-San Remo 2019, live op tv en livestream

Milaan-San Remo 2019, live op tv en livestream Op zaterdag 23 maart 2019 wordt Milaan-San Remo verreden. Dit is de 110e editie van deze Italiaanse wielerklassieker. Milaan-San Remo 2019 wordt live op tv uitgezonden. Daarnaast is deze wielerwedstrijd ook online via een livestream te bekijken. Milaan-San Remo is een onderdeel van de UCI World Tour 2019.

Geschiedenis van Milaan-San Remo

Ontstaan

De eerste editie van Milaan-San Remo werd in 1907 georganiseerd. De wedstrijd was een idee van Armando Cougnet, de grote baas van de Italiaanse sportkrant Gazetta Dello Sport. Cougnet had een buitenhuis in San Remo. Het ging in die tijd economisch gezien niet erg goed met die badplaats. Om San Remo te promoten, besloot Cougnet om met zijn krant een wedstrijd te organiseren die zou starten in de plaats waar zijn krant gevestigd was (Milaan) en zou finishen in zijn favoriete badplaats. De eerste Milaan-Sanremo werd gewonnen door de Fransman Lucien Petit-Breton.

Van Hauwaert

De tweede editie van Milaan-SanRemo werd gewonnen door de eerste grote Vlaamse wielerheld: Cyriel van Hauwaert, alias De Leeuw van Vlaanderen. Dit was een buitengewoon heroïsche overwinning. Deze Vlaamse held reed een solo van 200 kilometer. Het weer was verschrikkelijk: van Hauwaert moest een sneeuwstorm trotseren. Onderweg moest hij ook nog afrekenen met een stationschef die duidelijk liever een Italiaan in plaats van deze Vlaming zag winnen. Toen de stationchef de Vlaming aan zag komen rijden, liet hij de spoorbomen bij zijn station zakken, terwijl er helemaal geen trein aankwam. Van Hauwaert kroop daarom onder die spoorbomen door. De woedende stationschef bedreigde de Vlaming vervolgens met een pistool. Van Hauwaert liet zich echter niet tegenhouden. Met een aantal rake vuistslagen schakelde hij de stationschef uit. Uiteindelijk arriveerde de 'Leeuw van Vlaanderen' met een enorme voorsprong op de andere renners aan de finish.

Bijnamen

Milaan-San Remo heeft verschillende bijnamen, waaronder La Primavera (= Italiaans voor 'de lente') en Het Wereldkampioenschap van het Voorjaar. Die laatste bijnaam is overigens enigszins overdreven. Hoewel Milaan-SanRemo buitengewoon hoog staat aangeschreven, beschouwt men buiten Italië andere voorjaarsklassiekers zoals Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix als wedstrijden die nog belangrijker zijn.

San Remo of Sanremo?

De schrijfwijze van de finishplaats van Milaan-San Remo is in het Italiaans overigens 'Sanremo'. In de meeste andere landen gebruikt men echter de schrijfwijze 'San Remo'. Dit is veroorzaakt door een misverstand. In het buitenland dacht men in het verleden dat deze plaats vernoemd was naar een 'heilige' (San) die de naam 'Remo' droeg. In dat geval zouden 'San' en 'Remo' inderdaad los van elkaar moeten worden geschreven. De plaats is echter in werkelijkheid helemaal niet naar een heilige genaamd Remo vernoemd en de naam hoort in het Italiaans één woord te zijn: Sanremo. In landen buiten Italië is in de loop der tijd de schrijfwijze 'San Remo' echter erg vaak gebruikt (veel vaker dan de oorspronkelijke Italiaanse schrijfwijze), met als gevolg dat dit in veel talen ingeburgerd is als de officiële schrijfwijze van deze plaatsnaam. In het Engels noemt men deze wielerkoers bijvoorbeeld ook 'Milan-San Remo'. In Italië heet de koers echter 'Milano-Sanremo'.

Erelijst

De succesvolste renner uit de geschiedenis van Milaan-SanRemo is Eddy Merckx. De Belgische 'Kannibaal' won deze koers maar liefst zeven keer (in 1966, 1967, 1969, 1971, 1972, 1975, 1976). De Italiaan Constante Girardengo won deze wedstrijd zes keer. Gino Bartali en Erik Zabel wonnen vier keer. Fausto Coppi, Roger de Vlaeminck en Oscar Freire wonnen drie keer. Drie Nederlanders slaagden erin om deze klassieker te winnen: Arie den Hartog (1965), Jan Raas (1977) en Hennie Kuiper (1985). Recente winnaars van Milaan-San Remo zijn Kristoff (2014), Degenkolb (2015), Démare (2016), Kwiatkowski (2017) en Nibali (2018).

Parcours Milaan-San Remo 2019

Hoe ziet in 2019 het parcours van deze klassieker uit? Milaan-San Remo heeft in 2019 hetzelfde parcours als in 2017 en 2018. De route van deze Italiaanse klassieker heeft in 2019 een totale lengte van 291 kilometer. De start is 's ochtends om 10u10 in Milaan. Nadat de deelnemers 142,2 kilometer hebben gereden, komen ze over de top van de eerste grote klim in het parcours van deze wedstrijd: de Passo del Turchino.

Na 239,6 kilometer koers (dus op ruim 50 kilometer van de finish) komen de renners op de top van de Capo Mele. Vlak daarna volgen ook de beklimmingen Capo Cervo en Capo Berto. Na 269,5 kilometer koers rijden de deelnemers over de top van de Cipressa (dat is dus 21,5 kilometer voor de finish).

De laatste helling in het parcours is vanzelfsprekend ook in 2019 weer de Poggio. De top van die heuvel ligt op 5,4 kilometer van de finish. De eindstreep van Milaan - San Remo 2019 ligt weer aan de beroemde Via Roma te Sanremo. De finish van deze klassieker wordt verwacht rond 17u00.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke toprenners staan in 2019 op de startlijst met rugnummers van deze Italiaanse klassieker? Wie zijn de favorieten voor de zege? Tot de belangrijke kanshebbers behoren onder meer Caleb Ewan, Fernando Gaviria, Elia Viviani, Julian Alaphilippe en Peter Sagan. Andere grote namen op de deelnemerslijst zijn onder meer Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali, Philippe Gilbert, Magnus Cort Nielsen, Michael Matthews, Greg van Avermaet, Arnaud Démare, Gianni Moson, Alexander Kristoff, Matteo Trentin, Edvald Boasson Hagen, Giacomo Nizzolo, Nacer Bouhanni, Christophe Laporte, Sonny Colbrelli, John Degenkolb en Sam Bennett.

Een opvallende Nederlandse naam op de startlijst is Dylan Groenewegen. Hij was oorspronkelijk niet van plan om in deze koers te starten, maar is dus van plan veranderd. Groenewegen rijdt deze koers echter vooral om ervaring op te doen; hij moet in theorie niet gerekend worden tot de grote kanshebbers voor de zege. Waarschijnlijk is de finale te heuvelachtig voor hem. Een andere befaamde Nederlandse deelnemer op de startlijst is Tom Dumoulin. Hij rijdt Milaan-San Remo vooral in dienst van z'n ploeg.

Startlijst: 25 teams in Milaan-San Remo 2019

Alle 18 World Tour-teams staan op de startlijst van Milaan-San Remo 2019. Daarnaast staan er op de deelnemerslijst ook zeven ProContinentale Teams (PCT's), die wildcards krijgen van de organisatie (RCS). Hieronder vindt u een overzicht van de zeven ploegen die een wildcard hebben gekregen voor Milaan-San Remo 2019. Alle 25 teams mogen met zeven renners op de startlijst van deze Italiaanse koers staan.

Wildcards Milaan-San Remo 2019

 • Androni Giocattoli Sidermec
 • Bardiani CSF
 • Direct Energie
 • Cofidis
 • Israel Cycling Academy
 • Neri Sottoli Selle Italia KTM
 • Norvo Nordisk

Live op tv: Eurosport en VTM

België: live op Eurosport en VTM

Door welke zender wordt Milaan-San Remo 2019 live op tv uitgezonden? Eurosport heeft voor België en Nederland de uitzendrechten (live op tv en livestream) voor de koersen van het Italiaanse organisatiebureau RCS, waaronder dus Milaan-San Remo. Voor sommige koersen verkoopt Eurosport echter sublicenties aan andere zenders, die dan dus ook die koers live kunnen uitzenden. In 2018 verkochten zij een sublicentie aan VTM, zodat die commerciële Vlaamse zender deze koers ook live op tv kon uitzenden. In 2019 hebben zij wederom aan VTM een sublicentie voor de live-uitzendrechten verkocht. Hoe laat beginnen de live tv-uitzendingen van Milaan-San Remo 2019 in België? De live-uitzending van Eurosport begint om 14u30. De live tv-uitzending van VTM begint om 14u25.

Nederland: live op Eurosport

In Nederland wordt deze Italiaanse klassieker in 2019 eveneens live op tv uitgezonden door Eurosport. De uitzending van Milaan-San Remo begint in Nederland ook om 14u30 op de zender Eurosport 1. De uitzending van deze Italiaanse wielerkoers duurt op Eurosport 1 ongeveer tot 17u30.

Geen Sporza en NOS

Jarenlang werd Milaan-San Remo ook live op tv (en via een gratis livestream) uitgezonden door het Vlaamse Sporza (VRT) en het Nederlandse NOS Studio Sport. Met ingang van 2017 is daar echter een einde aan gekomen. Het organisatiebureau RCS, dat onder meer Milaan-San Remo organiseert, maar ook veel andere grote koersen, zoals de Giro d'Italia, heeft begin 2017 een groot contract getekend met Eurosport. Als gevolg daarvan zijn de meeste koersen van de RCS van 2017 tot en met 2020 in Nederland en België alleen maar live op tv te zien bij Eurosport. Eén van de uitzonderingen daarop is dus Milaan-San Remo, dat dankzij een subcontract in België in 2018 ook live op tv (en online via een livestream) te zien was bij de Vlaamse commerciële zender VTM. Hoewel Milaan-San Remo 2019 dus bij de NOS niet live op tv of via een livestream wordt uitgezonden, kan men op de site en de app van de Nederlandse publieke omroep La Primavera op de middag van 23 maart wel volgen via een live-ticker (blog).

Live wielrennen

In de week na Milaan-San Remo is er veel wielrennen live op tv en online via een livestream te bekijken.Van 25 tot en met 31 maart is live de Ronde van Catalonië (Volta a Catalunya) te volgen. Op 27 en 28 maart kan men live kijken naar Brugge-De Panne (de voormalige driedaagse). Op vrijdag 29 maart is de E3 Harelbeke (Binck Bank Classic) live te bekijken op tv en via de livestream. Op zaterdag 31 maart wordt de klassiekerGent - Wevelgem live uitgezonden.

Livestream Milaan-San Remo 2019

Nederland: livestream Eurosport

De Italiaanse klassieker Milaan-San Remo is in 2019 ook online te bekijken via een livestream van Eurosport. Aangezien deze sportzender de exclusieve uitzendrechten voor Nederland heeft, is de livestream van de Eurosport Player de enige officiële livestream voor Nederlandse kijkers van Milaan-San Remo 2019. Via deze livestream op de Eurosport Player kan men bijvoorbeeld op een smartphone of laptop naar Milaan-San Remo 2019 kijken. Om die officiële livestream van Eurosport te gebruiken dient men een abonnement op deze app te hebben. De livestream van Milaan-San Remo is bij Eurosport beschikbaar vanaf circa 14u25. (Vanaf ongeveer dat tijdstip zijn er al wat live beelden beschikbaar; het Nederlandstalige commentaar begint daarentegen op de stream tegelijk met de live tv-uitzending: om 14u30.)

België: livestream Eurosport en VTM

In België kan men deze Italiaanse klassieker op Eurosport per livestream bekijken. De livestream van Milaan-San Remo voor Eurosport bevindt zich op de Eurosport Player App en begint voor de kijkers in België ook om 14u25. Om die specifieke stream van Milaan-San Remo te bekijken, dient men wel een abonnement op die app te hebben.

In 2018 was de wedstrijd ook te zien op een livestream van VTM. In 2019 is er bij hen ook weer een livestream te vinden van 'La Primavera'. Zo'n livestream van de VTM bevindt zich op de website van die commerciële Vlaamse zender, in hun programmagids. Om zo'n livestream van VTM te bekijken, moet men inloggen. Men kan hiervoor een (gratis) account aanmaken. Het is overigens ook mogelijk om bij zo'n livestream in te loggen met een Facebook-account. Deze livestream van 'La Primavera' begint bij VTM om 14u25. De livestream van VTM voor Milaan-San Remo is overigens wel geo-restricted (wat inhoudt dat men deze stream buiten België niet mag bekijken). Dit is dus anders dan doorgaans het geval is bij de veldritten die VTM live op tv en per livestream uitzendt. Bij die crossen heeft VTM als het ware de 'mondiale uitzendrechten', zodat men die veldritten in elk land per livestream op de website van VTM mag bekijken. Bij hun livestream van Milaan-San Remo is dat echter niet het geval. VTM heeft bij die Italiaanse koers alleen de uitzendrechten voor de livestream in België. Eurosport heeft daarentegen wel de uitzendrechten van de livestream van Milaan-San Remo voor zowel België als Nederland, maar die stream heeft dus wel als nadeel dat men een abonnement op de Eurosport Player dient te hebben, om daar naar te mogen kijken.

Alternatief: livestream Milaan-San Remo via Go App

Een legaal alternatief voor kijkers in Nederland om per livestream Milaan-San Remo te bekijken is de Go App (online tv). Hiermee kan men op een smartphone, tablet of computer per livestream naar een groot aantal televisiezenders kijken, waaronder Eurosport 1. Deze Go App is bedoeld voor klanten van digitale tv bij Ziggo. Zij kunnen alle zenders uit hun tv-pakket via deze app per livestream bekijken. Veel klanten van Ziggo kijken anno 2019 al veelvuldig naar tv-uitzendingen via een livestream op de Go App. Voor hen is er dus eigenlijk een soort legale gratis livestream voor deze Italiaanse voorjaarsklassieker te vinden op die app. Men kan op die app niet alleen via een livestream naar deze Italiaanse voorjaarsklassieker kijken, men kan de live-uitzending bij Ziggo ook terugkijken op die app. Via de Go App kan men alleen naar de live-uitzending van Eurosport kijken. VTM zit niet in de standaard tv-pakketten van Ziggo en men kan die zender dus ook niet live via een stream op die app bekijken.

NLziet livestream Milaan-San Remo?

Naast de Ziggo Go App is ook NLziet een bekende app waarmee men per livestream online televisie kan kijken. Is het mogelijk om Milaan-San Remo 2019 te bekijken via een livestream op de NLziet-app? Nee. Via die app kan men slechts naar een zeer beperkt aantal zenders via de livestream kijken en daartoe behoren geen zenders die de 'Primavera' live uitzenden. De zenders die men op die app wel via de livestream kan bekijken, behoren tot NPO Start (publieke omroep), RTL XL (RTL Nederland) en Talpa (SBS Broadcasting). Eurosport is geen onderdeel van dit mediaplatform.

Livestream Sporza? Livestream NOS? Neen

Bij veel voorgaande edities waren de uitzendrechten van Milaan-San Remo (live tv en livestream) in handen van de publieke Vlaamse omroep Sporza en de publieke Nederlandse omroep NOS Studio Sport. Sporza bood in die tijd doorgaans een gratis livestream aan van Milaan-San Remo op hun site. Die livestream was geo-restricted en alleen voor Belgische kijkers bedoeld. (Die livestream van Sporza was dus geo-blocked voor kijkers uit andere landen.) In Nederland werd er vaak een gratis livestream aangeboden van Milaan-San Remo door de publieke omroep NOS Studio Sport. Zij hadden die livestream zowel op hun site als op de NOS-app. Ook hun gratis livestream was geo-restricted: men kon die gratis stream alleen in Nederland live bekijken. Helaas hebben beide publieke omroepen in 2019 niet de uitzendrechten (tv en livestream) van deze wedstrijd. Zij kunnen dus beiden ook niet meer een gratis livestream van deze koers aanbieden.

Livestream Milaan-San Remo bij FloBikes (USA en Canada)

Tijdens het veldritseizoen gebruiken mondiaal heel wat wielerliefhebbers de streamingdienst FloBikes om per livestream naar wedstrijden te kijken. Is deze dienst ook een optie voor kijkers in Europa om via een livestream naar Milaan-San Remo 2019 te kijken? Nee, hun livestream van Milaan-San Remo 2019 is alleen in de Verenigde Staten en Canada te bekijken (in andere landen is die stream geo-blocked). Om de livestream van hen vanuit de USA of Canada te kunnen bekijken, dient men ook nog eens een abonnement op die streamingdienst te hebben.

Uitslag Milaan-San Remo 2019

 1. Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck QuickStep in 6u40:14
 2. Oliver Naesen (Bel) AG2R z.t.
 3. Michal Kwiatkowski (Pol) Sky
 4. Peter Sagan (Slw) Bora Hansgrohe
 5. Matej Mohoric (Slv) Bahrain Merida
 6. Wout van Aert (Bel) Team Jumbo Visma
 7. Alejandro Valverde (Spa) Team Movistar
 8. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain Merida
 9. Simon Clarke (Aus) Education First
 10. Matteo Trentin (Ita) Mitchelton Scott

Voorgaande editie: uitslag Milaan-San Remo 2018

Milaan San-Remo 2018 is op grootse wijze gewonnen door Vincenzo Nibali. De Italiaan trok in de finale ten aanval. Door een goede beklimming van de Poggio en vervolgens ook een geweldige afdaling van die heuvel, reed Nibali solo naar de zege. Vlak achter hem won de Australiër Ewan de sprint van de achtervolgende groep.

Uitslag 2018

 1. Vincenzo Nibali (Ita) in 7u18:43
 2. Caleb Ewan (Aus)
 3. Arnaud Demare (Fra)
 4. Alexander Kristoff (Noo)
 5. Jurgen Roelandts (Bel)
 6. Peter Sagen (Slw)
 7. Michael Matthews (Aus)
 8. Magnus Cort Nielsen (Den)
 9. Sonny Colbrelli (Ita)
 10. Jasper Stuyven (Bel)

Lees verder

© 2012 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tirreno-Adriatico 2019: live op tv en livestreamTirreno-Adriatico 2019: live op tv en livestreamOp woensdag 13 maart gaat Tirreno-Adriatico 2019 van start. De slotrit van deze Italiaanse wielerkoers vindt plaats op d…
Ronde van Lombardije 2019 - live op tv en livestreamRonde van Lombardije 2019 - live op tv en livestreamOp zaterdag 12 oktober wordt de Ronde van Lombardije 2019 georganiseerd. Het is de 113e editie van deze Italiaanse klass…
Bredene Handzame Koksijde Classic 2019: live tv & livestreamBredene Handzame Koksijde Classic 2019: live tv & livestreamOp vrijdag 22 maart 2019 wordt de Bredene Handzame Koksijde Classic verreden. Deze Belgische profwielerkoers is een weds…
Nokere Koerse 2019, live op tv en livestreamNokere Koerse 2019, live op tv en livestreamOp woensdag 20 maart 2019 wordt de 74 editie van Nokere Koerse - Danilith Classic verreden. Dit is wielerwedstrijd van c…
New York Marathon 2019 - live op tv en livestreamNew York Marathon 2019 - live op tv en livestreamOp zondag 3 november 2019 wordt de marathon van New York gehouden. Dit is de 49e editie van de TCS New York City Maratho…
Bronnen en referenties
 • Een eeuw onderweg - Robert Janssens - Uitgeverij Globe
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Milan–San_Remo

Reageer op het artikel "Milaan-San Remo 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 23-03-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!