Milaan-San Remo 2020, live op tv en livestream

Milaan-San Remo 2020, live op tv en livestream Op zaterdag 8 augustus 2020 wordt Milaan-San Remo verreden. Dit is de 111e editie van deze Italiaanse wielerklassieker zijn. Milaan-San Remo is een onderdeel van de UCI World Tour 2020. Deze Italiaanse klassieker is bij diverse omroepen live op tv te zien. Ook kan men Milaan-San Remo 2020 via een livestream bekijken.

Milaan-San Remo 2020 en de coronavirus

Milaan-San Remo kon in 2020 vanwege het coronavirus niet verreden worden op de geplande datum 21 maart. Op de herziene wielerkalender van 2020 heeft deze koers als nieuwe datum zaterdag 8 augustus gekregen.

Geschiedenis van Milaan-San Remo

Ontstaan

De eerste editie van Milaan-San Remo werd in 1907 georganiseerd. De wedstrijd was een idee van Armando Cougnet, de grote baas van de Italiaanse sportkrant Gazetta Dello Sport. Cougnet had een buitenhuis in San Remo. Het ging in die tijd economisch gezien niet erg goed met die badplaats. Om San Remo te promoten, besloot Cougnet om met zijn krant een wedstrijd te organiseren die zou starten in de plaats waar zijn krant gevestigd was (Milaan) en zou finishen in zijn favoriete badplaats. De eerste Milaan-Sanremo werd gewonnen door de Fransman Lucien Petit-Breton.

Van Hauwaert

De tweede editie van Milaan-SanRemo werd gewonnen door de eerste grote Vlaamse wielerheld: Cyriel van Hauwaert, alias De Leeuw van Vlaanderen. Dit was een buitengewoon heroïsche overwinning. Deze Vlaamse held reed een solo van 200 kilometer. Het weer was verschrikkelijk: van Hauwaert moest een sneeuwstorm trotseren. Onderweg moest hij ook nog afrekenen met een stationschef die duidelijk liever een Italiaan in plaats van deze Vlaming zag winnen. Toen de stationchef de Vlaming aan zag komen rijden, liet hij de spoorbomen bij zijn station zakken, terwijl er helemaal geen trein aankwam. Van Hauwaert kroop daarom onder die spoorbomen door. De woedende stationschef bedreigde de Vlaming vervolgens met een pistool. Van Hauwaert liet zich echter niet tegenhouden. Met een aantal rake vuistslagen schakelde hij de stationschef uit. Uiteindelijk arriveerde de 'Leeuw van Vlaanderen' met een enorme voorsprong op de andere renners aan de finish.

Bijnamen

Milaan-San Remo heeft verschillende bijnamen, waaronder La Primavera (= Italiaans voor 'de lente') en Het Wereldkampioenschap van het Voorjaar. Die laatste bijnaam is overigens enigszins overdreven. Hoewel Milaan-SanRemo buitengewoon hoog staat aangeschreven, beschouwt men buiten Italië andere voorjaarsklassiekers zoals Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix als wedstrijden die nog belangrijker zijn.

San Remo of Sanremo?

De schrijfwijze van de finishplaats van Milaan-San Remo is in het Italiaans overigens 'Sanremo'. In de meeste andere landen gebruikt men echter de schrijfwijze 'San Remo'. Dit is veroorzaakt door een misverstand. In het buitenland dacht men in het verleden dat deze plaats vernoemd was naar een 'heilige' (San) die de naam 'Remo' droeg. In dat geval zouden 'San' en 'Remo' inderdaad los van elkaar moeten worden geschreven. De plaats is echter in werkelijkheid helemaal niet naar een heilige genaamd Remo vernoemd en de naam hoort in het Italiaans één woord te zijn: Sanremo. In landen buiten Italië is in de loop der tijd de schrijfwijze 'San Remo' echter erg vaak gebruikt (veel vaker dan de oorspronkelijke Italiaanse schrijfwijze), met als gevolg dat dit in veel talen ingeburgerd is als de officiële schrijfwijze van deze plaatsnaam. In het Engels noemt men deze wielerkoers bijvoorbeeld ook 'Milan-San Remo'. In Italië heet de koers echter 'Milano-Sanremo'.

Erelijst

De succesvolste renner uit de geschiedenis van Milaan-SanRemo is Eddy Merckx. De Belgische 'Kannibaal' won deze koers maar liefst zeven keer (in 1966, 1967, 1969, 1971, 1972, 1975, 1976). De Italiaan Constante Girardengo won deze wedstrijd zes keer. Gino Bartali en Erik Zabel wonnen vier keer. Fausto Coppi, Roger de Vlaeminck en Oscar Freire wonnen drie keer. Drie Nederlanders slaagden erin om deze klassieker te winnen: Arie den Hartog (1965), Jan Raas (1977) en Hennie Kuiper (1985). Recente winnaars van Milaan-San Remo zijn Kristoff (2014), Degenkolb (2015), Démare (2016), Kwiatkowski (2017), Nibali (2018) en Alaphilippe (2019).

Parcours Milaan-San Remo 2020

Hoe ziet in 2020 het parcours van deze klassieker uit? Men was oorspronkelijk van plan om grotendeels hetzelfde parcours te gebruiken als in 2019. Bij diverse lokale overheden bleek de klassieker echter in augustus 2020 niet welkom te zijn, mede uit vrees voor zowel verkeersproblemen, maar ook uit vrees voor het coronavirus.

Wijzigingen

Hierdoor moest men dus een nieuw parcours bedenken. Diverse beroemde beklimmingen die al jaren in Milaan-San Remo waren opgenomen, kunnen in 2020 niet beklommen worden, waaronder de Turchino, Capo Berta, Capo Mele en Capo Cerva. Een nieuwe beklimming die is opgenomen in de route is de Colle di Nava. Op circa 70 kilometer van de finish komen de renners op de top van die klim. De finale (de laatste 40 kilometer van de koers) is overigens wel grotendeels hetzelfde als de voorgaande edities.

Finale hetzelfde

Op 21,5 kilometer voor de finish rijden de renners weer over de top van de bekende beklimming de Cipressa. De laatste helling in het parcours is weer de befaamde Poggio. De top van die heuvel ligt op 5,4 kilometer van de finish. De eindstreep van Milaan - San Remo 2020 ligt weer aan de beroemde Via Roma te Sanremo. De totale lengte van het parcours in 2020 is 305 kilometer. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste beklimmingen in het parcours. Achter elke klim staat vermeld hoe ver de deelnemers vanaf de top van die beklimming nog moeten rijden naar de finish.

Belangrijkste hellingen in het parcours in 2020:

 • Niella Belbo: top op 137,3 km van de finish
 • Colle die Nava: op 69,3 km v.d. finish
 • Cipressa: 21,5 km v.d. finish
 • Poggio: 5,5 km v.d. finish

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke toprenners staan in 2020 op de startlijst met rugnummers van deze Italiaanse klassieker? Wie zijn de favorieten voor de zege? Tot de belangrijke kanshebbers behoren onder meer Caleb Ewan, Wout van Aert, Fernando Gaviria, Elia Viviani, Julian Alaphilippe, Mathieu van der Poel, Arnaud Démare en Peter Sagan. Andere zeer interessante deelnemers op de startlijst zijn onder meer Philippe Gilbert, Alexander Kristoff, Sam Bennett, Giacomo Nizzolo, Michal Kwiatkowski, Michael Matthews, Vincenzo Nibali en Zdenek Sybar. Op de startlijst staan 27 ploegen: alle 19 World Tour Teams en de acht ploegen die een wildcard kregen. Elk team mag van start gaan met zes deelnemers.

Wildcards:

 • Alpecin-Fenix
 • Total Direct Energie
 • Arkéa- Samsic
 • Circus - Wanty Gobert
 • Gazprom-RusVelo
 • Bardiani
 • Androni-Sidermec
 • Vini Zabu - KTM

Live op tv, welke zender? Eurosport en VTM op 8 augustus 2020

België, welke zender en hoe laat? live op Eurosport en VTM

Door welke zender wordt Milaan-San Remo 2020 live op tv uitgezonden? Eurosport heeft voor België en Nederland de uitzendrechten (live op tv en livestream) voor de koersen van het Italiaanse organisatiebureau RCS, waaronder dus Milaan-San Remo. Voor sommige koersen verkoopt Eurosport echter sublicenties aan andere zenders, die dan dus ook die koers live kunnen uitzenden. In 2018 en 2019 verkochten zij een sublicentie aan VTM, zodat die commerciële Vlaamse zender deze koers ook live op tv kon uitzenden. In 2020 hebben zij wederom aan VTM een sublicentie voor de live-uitzendrechten verkocht.

Hoe laat beginnen de live tv-uitzendingen van Milaan-San Remo 2020 in België? De live-uitzending van Eurosport begint om circa 15u50. De live tv-uitzending van VTM begint eveneens om circa 15u50.

Nederland: live op Eurosport

In Nederland wordt deze Italiaanse klassieker in 2020 eveneens live op tv uitgezonden door Eurosport. De uitzending van Milaan-San Remo begint in Nederland ook om circa 15u50 op de zender Eurosport 1.

Geen Sporza en NOS

Jarenlang werd Milaan-San Remo ook live op tv (en via een gratis livestream) uitgezonden door het Vlaamse Sporza (VRT) en het Nederlandse NOS Studio Sport. Met ingang van 2017 is daar echter een einde aan gekomen. Het organisatiebureau RCS, dat onder meer Milaan-San Remo organiseert, maar ook veel andere grote koersen, zoals de Giro d'Italia, heeft begin 2017 een groot contract getekend met Eurosport. Als gevolg daarvan zijn de meeste koersen van de RCS van 2017 tot en met 2020 in Nederland en België alleen maar live op tv te zien bij Eurosport. Eén van de uitzonderingen daarop is dus Milaan-San Remo, dat dankzij een subcontract in België sinds 2018 ook live op tv (en online via een livestream) te zien was bij de Vlaamse commerciële zender VTM. Hoewel Milaan-San Remo 2020 dus bij de NOS niet live op tv of via een livestream wordt uitgezonden, kan men op de site en de app van de Nederlandse publieke omroep La Primavera wel volgen via een live-ticker (blog).

Livestream Milaan-San Remo 2020 (8 augustus)

Nederland: livestream Eurosport

De Italiaanse klassieker Milaan-San Remo is in 2020 ook online te bekijken via een livestream van Eurosport. Aangezien deze sportzender de exclusieve uitzendrechten voor Nederland heeft, is de livestream van de Eurosport Player de enige officiële livestream voor Nederlandse kijkers van Milaan-San Remo 2020. Via deze livestream op de Eurosport Player kan men bijvoorbeeld op een smartphone of laptop naar Milaan-San Remo 2020 kijken. Om die officiële livestream van Eurosport te gebruiken dient men een abonnement op deze app te hebben. De livestream van Milaan-San Remo is bij Eurosport beschikbaar vanaf circa 15u50.

België: livestream Eurosport en VTM

In België kan men deze Italiaanse klassieker via een livestream van Eurosport bekijken. De livestream van Milaan-San Remo voor Eurosport bevindt zich op de Eurosport Player App en begint voor de kijkers in België ook om 15u50. Om die specifieke stream van Milaan-San Remo te bekijken, dient men wel een abonnement op die app te hebben.

In 2018 en 2019 was de wedstrijd ook te zien op een livestream van VTM. In 2020 is er bij hen ook weer een livestream te vinden van 'La Primavera'. Zo'n livestream van de VTM bevindt zich op de website van die commerciële Vlaamse zender, in hun programmagids. Om zo'n livestream van VTM te bekijken, moet men inloggen. Men kan hiervoor een (gratis) account aanmaken. Het is overigens ook mogelijk om bij zo'n livestream in te loggen met een Facebook-account. Deze livestream van 'La Primavera' begint bij VTM om 14u25. De livestream van VTM voor Milaan-San Remo is overigens wel geo-restricted (wat inhoudt dat men deze stream buiten België niet mag bekijken). Dit is dus anders dan doorgaans het geval is bij de veldritten die VTM live op tv en per livestream uitzendt. Bij die crossen heeft VTM als het ware de 'mondiale uitzendrechten', zodat men die veldritten in elk land per livestream op de website van VTM mag bekijken. Bij hun livestream van Milaan-San Remo is dat echter niet het geval. VTM heeft bij die Italiaanse koers alleen de uitzendrechten voor de livestream in België. Eurosport heeft daarentegen wel de uitzendrechten van de livestream van Milaan-San Remo voor zowel België als Nederland, maar die stream heeft dus wel als nadeel dat men een abonnement op de Eurosport Player dient te hebben, om daar naar te mogen kijken.

Alternatief: livestream Milaan-San Remo via Go App (hele EU)

Een legaal alternatief voor kijkers om per livestream Milaan-San Remo te bekijken is de Go App (online tv). Hiermee kan men op een smartphone, tablet of computer per livestream naar een groot aantal televisiezenders kijken, waaronder Eurosport 1. Deze Go App is bedoeld voor klanten van digitale tv bij Ziggo. Zij kunnen alle zenders uit hun tv-pakket via deze app per livestream bekijken. Veel klanten van Ziggo kijken anno 2020 al veelvuldig naar tv-uitzendingen via een livestream op de Go App. Voor hen is er dus eigenlijk een soort legale gratis livestream voor deze Italiaanse klassieker te vinden op die app. Zo'n livestream van de Primavera is op die app niet alleen in Nederland, maar in de hele EU te bekijken. Met deze app is het dus ook mogelijk om op vakantie in een ander land van de Europese Unie live via een stream naar deze Italiaanse wielerwedstrijd te kijken.

Stream terugkijken van Primavera

Men kan op die Go App niet alleen via een livestream naar deze Italiaanse klassieker kijken, men kan de live-uitzending bij Ziggo ook terugkijken op die app. Via de Go App kan men alleen naar de live-uitzending van Eurosport kijken. VTM zit niet in de standaard tv-pakketten van Ziggo en men kan die zender dus ook niet live via een stream op die app bekijken.

NLziet livestream Milaan-San Remo?

Naast de Ziggo Go App is ook NLziet een bekende app waarmee men per livestream online televisie kan kijken. Is het mogelijk om Milaan-San Remo 2020 te bekijken via een livestream op de NLziet-app? Nee. Via die app kan men slechts naar een zeer beperkt aantal zenders via de livestream kijken en daartoe behoren geen zenders die de 'Primavera' live uitzenden. De zenders die men op die app wel via de livestream kan bekijken, behoren tot NPO Start (publieke omroep), RTL XL (RTL Nederland) en Talpa (SBS Broadcasting). Eurosport is geen onderdeel van dit mediaplatform.

Livestream Sporza? Livestream NOS? Neen

Bij veel voorgaande edities waren de uitzendrechten van Milaan-San Remo (live tv en livestream) in handen van de publieke Vlaamse omroep Sporza en de publieke Nederlandse omroep NOS Studio Sport. Sporza bood in die tijd doorgaans een gratis livestream aan van Milaan-San Remo op hun site. Die livestream was geo-restricted en alleen voor Belgische kijkers bedoeld. (Die gratis livestream van Sporza was dus geo-blocked voor kijkers uit andere landen.) In Nederland werd er vaak een gratis livestream aangeboden van Milaan-San Remo door de publieke omroep NOS Studio Sport. Zij hadden die livestream zowel op hun site als op de NOS-app. Ook hun gratis livestream was geo-restricted: wielerliefhebbers konden die gratis stream alleen in Nederland live bekijken. Helaas hebben beide publieke omroepen in 2020 niet de uitzendrechten (tv en livestream) van deze wedstrijd. Zij kunnen dus beiden ook niet meer een gratis livestream van deze koers aanbieden.

Livestream Milaan-San Remo bij FloBikes (USA en Canada)

Tijdens het veldritseizoen gebruiken mondiaal heel wat wielerliefhebbers de streamingdienst FloBikes om per livestream naar wedstrijden te kijken. Is deze dienst ook een optie voor kijkers in Europa om via een livestream naar Milaan-San Remo 2020 te kijken? Nee, hun livestream van Milaan-San Remo 2020 is alleen in de Verenigde Staten en Canada te bekijken (in andere landen is die stream geo-blocked). Om de livestream van hen vanuit de USA of Canada te kunnen bekijken, dienen de Noord-Amerikaanse wielerliefhebbers ook nog eens een abonnement op die streamingdienst te hebben.

Livestream Milaan-San Remo 2020 via iTV-app (KPN)

Klanten van interactieve tv bij KPN kunnen deze Italiaanse klassieker op 8 augustus 2020 bekijken via een livestream op de iTV-app. Via die app kunnen zij namelijk naar een groot aantal zender per livestream kijken, waaronder Eurosport 1. Zo'n livestream kan men in de hele EU bekijken, dus ook wanneer een KPN-klant op vakantie is in een ander EU land, dan kan hij of zij alsnog live via zo'n stream naar de Nederlandse Eurosport-uitzending van 'La Primavera' kijken.

Uitslag Milaan-San Remo 2020

 1. Wout van Aert (Bel) Jumbo-Visma 7u16:09
 2. Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck-QuickStep z.t.
 3. Michael Matthews (Aus) Sunweb op 2 sec.
 4. Peter Sagan (Slw) BORA - Hansgrohe z.t.
 5. Giacomo Nizzolo (Ita) NTT Pro Cycling z.t.
 6. Dion Smith (NZe) Mitchelton-Scott z.t.
 7. Alex Aranburu (Spa) Astana z.t.
 8. Greg Van Avermaet (Bel) CCC z.t.
 9. Philippe Gilbert (Bel) Lotto Soudal z.t.
 10. Matej Mohoric (Slv) Bahrain McLaren z.t.

Voorgaande editie: uitslag Milaan-San Remo 2019

 1. Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck QuickStep in 6u40:14
 2. Oliver Naesen (Bel) AG2R z.t.
 3. Michal Kwiatkowski (Pol) Sky
 4. Peter Sagan (Slw) Bora Hansgrohe
 5. Matej Mohoric (Slv) Bahrain Merida
 6. Wout van Aert (Bel) Team Jumbo Visma
 7. Alejandro Valverde (Spa) Team Movistar
 8. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain Merida
 9. Simon Clarke (Aus) Education First
 10. Matteo Trentin (Ita) Mitchelton Scott

Lees verder

© 2012 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gran Piemonte 2020, live op tv en livestreamGran Piemonte 2020, live op tv en livestreamOp woensdag 12 augustus 2020 wordt de Italiaanse klassieker Gran Piemonte verreden. Op de startlijst van Gran Piemonte 2…
Gooikse Pijl 2020: livestream, startlijst en parcoursGooikse Pijl 2020: livestream, startlijst en parcoursOp zondag 20 september 2020 wordt de Gooikse Pijl verreden. Deze wielerkoers wordt verreden in de plaats Gooik die in de…
Giro 2020 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamGiro 2020 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamDe eerste etappe van de Giro d'Italia 2020 is een tijdrit. Deze openingsrit wordt verreden op zaterdag 3 oktober. Oorspr…
Ronde van Lombardije 2020 - live op tv en livestreamRonde van Lombardije 2020 - live op tv en livestreamIn 2020 wordt de 114e editie van de Ronde van Lombardije georganiseerd. De datum van deze koers is 15 augstus. Deze Ital…

Olympische Spelen 2021: 100 meter (atletiek)Olympische Spelen 2021: 100 meter (atletiek)In de zomer van 2021 worden de Olympische Spelen gehouden in Tokyo (Japan). Op vrijdag 30 juli staan de series van de 10…
Zwartrijders in de ElfstedentochtZwartrijders in de ElfstedentochtZwartrijders, oftewel schaatsers die de Elfstedentocht buiten de officiële inschrijving om meeschaatsen zijn een verschi…
Bronnen en referenties
 • Een eeuw onderweg - Robert Janssens - Uitgeverij Globe
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Milan–San_Remo

Reageer op het artikel "Milaan-San Remo 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 08-08-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!