WK volleybal 2018 (heren), live op tv en livestream

WK volleybal 2018 (heren), live op tv en livestream In september 2018 wordt de 19e editie gehouden van het WK volleybal voor mannen. Dit wereldkampioenschap volleybal wordt gezamenlijk georganiseerd door Italië en Bulgarije. Het WK volleybal 2018 is live op te volgen. Ook kan men via een livestream dit WK volleybal volgen. Voor het eerst sinds 2002 doet Nederland weer mee aan het WK volleybal voor heren. Ook België doet mee aan dit WK volleybal. Hoe is de geschiedenis van het volleybal verlopen? Hoe ziet het programma van het Belgische en Nederlandse team eruit op het WK volleybal voor heren 2018?

Oorsprong van volleybal

Volleybal stamt af van een spel dat YMCA-medewerker William G. Morgan in 1895 ontwierp in Massachusetts. Zijn nieuwe spel was eigenlijk een reactie op de opmars die basketbal maakte als nieuwe, populaire indoorsport. In 1891 was basketbal in Massachusetts door een andere YMCA-medewerker uitgevonden. William G. Morgan was van mening dat basketbal met name voor oudere YMCA-leden te ruw was en dat men te veel blessures van deze sport kreeg. Daarom ontwierp hij het nieuwe spel, dat oorspronkelijk deels een combinatie was van tennis en handbal. In eerste instantie heette het ‘mintonette’, maar al snel kreeg het de naam volleybal.

In de loop der jaren zouden er overigens nog heel veel wijzigingen in de regels plaatsvinden, voordat uiteindelijk uit dit spel de moderne volleybalsport ontstond. In de begintijd mocht men de bal tijdens dit spel bijvoorbeeld een onbeperkt aantal malen binnen het eigen team overspelen, voordat men de bal over het net richting de tegenpartij speelde.

Geschiedenis: WK volleybal

In 1949 werd er voor het eerst een officieel WK volleybal georganiseerd. Dit vond plaats in Tsjechië-Slowakije. Dat eerste WK volleybal voor heren werd gewonnen door de Sovjet-Unie. Dat land zou ook uitgroeien tot het succesvolste volleyballand aller tijden. In totaal won de Sovjet-Unie elf keer een medaille op het WK volleybal voor heren. Zes keer wonnen ze goud, twee keer wonnen ze zilver en drie keer brons. Op de tweede plek in de eeuwige ranglijst staan Brazilië. Zij wonnen drie keer goud en twee keer zilver. Op de derde plaats van de ranglijst van succesvolste landen op het WK volleybal voor mannen staat Italië. Dat won drie keer goud en één keer zilver.

Geschiedenis: Volleybal in Nederland

De Nederlandse volleybalbond (Nevobo) werd opgericht in 1947. In de eerste decennia van z'n bestaan was het Nederlands herenvolleybalteam internationaal niet erg succesvol. De grote verandering kwam midden jaren tachtig, mede door de komst van de coach Arie Selinger en de invoering van het 'Bankras-model'.

Gouden periode

Eind jaren tachtig begon er voor het Nederlands volleybal een gouden periode. Het eerste echte succes was een bronzen medaille op het EK van 1989. Vervolgens werden de Nederlandse heren tweede in de World League van 1990. In de daaropvolgende jaren won het Nederlands volleybalteam nog een hele reeks andere medailles op grote toernooien, met als hoogtepunten Olympisch goud in 1996, de eindzege in de Worldleague van 1996 en goud op het EK van 1997. het beste resultaat op een WK volleybal was een zilveren medaille op het EK volleybal 1994.

Neergang

Rond de eeuwwisseling verloor het Nederlands herenvolleybal echter, na vele succesvolle jaren, het contact met de absolute wereldtop. In de daaropvolgende jaren werden er nog wel successen geboekt op Europees niveau (met zeges in de Europe League), maar diverse malen op rij slaagde Nederland er niet meer in om zich voor het WK te plaatsen. In 2018 is Nederland pas voor het eerst sinds 2002 weer op het WK volleybal voor mannen aanwezig.

WK volleybal 2018: speelschema en programma van Nederland

Er doen 24 landen mee aan het WK volleybal 2018 (heren). In de eerste ronde van dit WK zijn de deelnemende ploegen ingedeeld in vier poules van zes landen. Nederland zit in die openingsronde in poule B. Deze wedstrijden van deze poule worden gespeeld in Bulgarije. Hieronder vindt u het programma van het Nederlands team. Bij de eerste vijf wedstrijden (de poulewedstrijden) is er één uur tijdsverschil tussen de Nederlandse tijd (CET) en de tijd in Bulgarije. Dit is reeds verrekend in het onderstaande programma. De tijden in dit schema zijn dus niet de plaatselijke tijden (te Bulgarije), maar wel de tijden in Nederland (voor mensen die het toernooi per livestream of live via de tv volgen). De wedstrijden in de tweede ronde (tegen Rusland, Finland en Italië) worden in Italië gespeeld. Dat ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en daarbij is er dus geen tijdsverschil.

Programma Nederland (WK volleybal 2018 - heren)

 • Wo. 12 september 16u00: Nederland-Canada 0-3
 • Vr. 14 september 16u00: Nederland-China 3-1
 • Za. 15 september 19u30: Nederland-Brazilië 3-1
 • Zo. 16 september 19u30: Nederland-Frankrijk 3-2
 • Ma. 17 september 16u00: Nederland-Egypte 3-1
 • Vr. 21 september 17u00: Nederland-Rusland 0-3
 • Za. 22 september 17u00: Nederland-Finland 3-1
 • Zo. 23 september 21u15: Nederland-Italië 1-3

Wedstrijden België op het WK volleybal 2018

Het Belgische team speelt z'n poulewedstrijden in Italië. Anders dan bij Nederland is er voor de Belgen dus geen verschil tussen de plaatselijke tijd op de locatie waar de wedstrijden worden gespeeld en de tijd voor de kijker in België (via live tv en livestream). Hieronder vindt u het schema van de wedstrijden van België op dit WK volleybal.

Programma België (WK volleybal 2018 - heren)

 • Wo. 12 september 20u30: België-Argentinië 3-1
 • Do. 13 september 21u15: België-Italië 0-3
 • Za. 15 september 17u00: België-Slovenië 2-3
 • Zo. 16 september 17u00: België-Japan 3-1
 • Ma. 17 september 17u00: België-Dominicaanse Republiek 3-0
 • Vr. 21 september 20u30: België-Slovenië 0-3
 • Za. 22 september 17u00: België-Australië 3-0
 • Zo. 23 september 20u30: België-Brazilië 2-3

WK volleybal 2018 live op tv in Nederland

Door welke zender wordt het WK volleybal 2018 live op tv uitgezonden? De uitzendrechten (live tv en livestream) van het wereldkampioenschap volleybal 2018 (heren) zijn in handen van Ziggo Sport Totaal. Zij zenden de wedstrijden van het Nederlands team live op tv uit. Deels vinden die live tv-uitzendingen plaats op de zender Ziggo Sport (kanaal 14), die te bekijken is door iedereen die een abonnement voor digitale tv bij Ziggo heeft. Een ander deel van de live-uitzendingen van dit WK volleybal zal waarschijnlijk echter plaatsvinden op de abonneezenders van Ziggo Sport Totaal.

Ziggo Sport Totaal gratis in de periode 13 t/m 17 september

Er is goed nieuws voor volleyballiefhebbers. In de periode van 13 tot en met 17 september heeft Ziggo Sport Totaal een reclame-actie, waardoor in die dagen zes kanalen van Ziggo Sport Totaal gratis zijn te bekijken door mensen die tv kijken via onder meer Ziggo, KPN, CanalDigitaal of T-Mobile. Hierdoor kunnen dus ook mensen zonder abonnement op Ziggo of Ziggo Sport Totaal in deze periode toch gratis live op tv kijken naar de wedstrijden van het Nederlands team op dit WK volleybal. In dit 'Supersportweekend' zijn behalve dit WK volleybal ook diverse andere grote evenementen live op tv te zien, waaronder de Formule 1 GP van Singapore en de Davis Cup-wedstrijd Canada-Nederland (tennis).

Uitzendschema live-uitzendingen: eerste wedstrijd Nederland

Op woensdag 12 september wordt de eerste wedstrijd van het Nederlands team op dit WK volleybal 2018 (heren) live op tv en via de stream uitgezonden. Hoe laat begint de live tv-uitzending? De eerste live-uitzending begint om 15u50 op Ziggo Sport (kanaal 14, voor alle kijkers van digitale tv bij Ziggo) en tegelijkertijd ook op Ziggo Select (voor alle abonnees van Ziggo Sport Totaal).

Op vrijdag 14 september wordt de wedstrijd Nederland-China live op tv en per livestream uitgezonden. De live tv-uitzending begint om 15u50 op de zenders Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Docu. Om circa 16u10 (na de live-uitzending van de training van de Formule 1) begint de live-uitzending van deze volleybalwedstrijd ook op de zender Ziggo Sport Select. Hieronder vindt u het uitzendschema van Ziggo Sport Totaal voor dit WK volleybal.

WK volleybal 2018 live bij Ziggo (tv en livestream)

 • Wo. 12 sep. 15u50: Nederland-Canada op Ziggo Sport en livestream
 • Vr. 14 sep. 15u50: Nederland-China op Ziggo Sport en livestream
 • Za. 15 sep. 19u20: Nederland-Brazilië op Ziggo Sport Extra en livestream
 • Zo. 16 sep. 19u20: Nederland-Frankrijk op Ziggo Sport Extra en livestream
 • Ma. 17 sep. 15u50: Nederland-Egypte live op Ziggo Sport en livestream
 • Vr. 21 sep.16u50: Nederland-Rusland op Ziggo Sport en livestream
 • Za. 22 sep. 16u50: Nederland-Finland op Ziggo (open kanaal 13), Ziggo Sport Extra en livestream
 • Zo. 23 sep. 21u05: Nederland-Italië op Ziggo Sport Docu en livestream
 • Zo. 23 sep. 20u20: WK finale Brazilië-Polen op Ziggo Sport Docu en livestream

WK volleybal live op tv in België: Sporza

In België zijn de uitzendrechten (tv en livestream) van het WK volleybal voor heren 2018 in handen van de publieke omroep VRT (Sporza). De live tv-uitzending van de eerste poulewedstrijd van het Belgische team (België-Argentinië) begint op woensdag 12 september om 20u25 op het kanaal van Ketnet. Het commentaar bij deze live tv-uitzending is van Marc Willems. Later op die avond (om circa 23u05) is er een uitgebreide samenvatting van de match te zien op de Vlaamse tv-zender één. Hieronder vindt u het uitzendschema van de live-uitzendingen.

WK volleybal 2018 live bij Sporza (tv en livestream)

 • Wo. 12 sep. 20u20: België-Argentinië live op Ketnet en livestream
 • Do. 13 sep. 21u10: België-Italië live Ketnet en livestream
 • Za. 15 sep. 16u50: België-Slovenië live op Canvas en livestream
 • Zo. 16 sep. 17u00: België-Japan live tv (eerst op VRT één, vanaf 18u00 op Canvas) en livestream
 • Ma. 17 sep. 16u50: België-Dominicaanse Republiek live op Canvas en livestream
 • Vr. 21 sep. 20u20: België-Slovenië live tv op Ketnet en livestream
 • Za. 22 sep. 16u50: België-Australië live tv op Canvas en livestream
 • Zo. 23 sep. 20u20: België-Brazilië live op Canvas en livestream
 • Zo. 30 sep. 20u20: Finale WK volleybal, Brazilië-Polen, live op Canvas en livestream

Livestream WK volleybal 2018

Livestream Nederland

Het WK volleybal voor mannen is ook op het internet via een livestream te volgen. De officiële livestream wordt beschikbaar gesteld door Ziggo Sport Totaal. Met die livestream kan men de wereldkampioenschappen volleybal 2018 (heren) dus op een computer of smartphone bekijken. De livestream van dit WK volleybal bevindt zich op de Ziggo Sport Totaal Go App. Om die Nederlandse livestream van dit WK volleybal te bekijken dient men echter wel een abonnement te hebben op die app. Wie geen abonnement heeft, kan een livestream van een wedstrijd van dit wereldkampioenschap volleybal kopen via PPV (Pay Per View) op de website van Ziggo Sport Totaal. De livestream van elke volleybalwedstrijd begint tegelijk met de live tv-uitzending. De livestream van de eerste wedstrijd van Nederland op dit WK volleybal begint dus op woensdag 12 september 2018 om 15u50.

Ziggo Go App: tv kijken per livestream

Voor Ziggo-klanten die geen abonnement hebben op Ziggo Sport Totaal of op de Ziggo Sport Totaal Go App, maar die wel gebruik maken van de Ziggo Go App, bestaat de mogelijkheid om de specifieke wedstrijden die op kanaal 14 van Ziggo Sport worden uitgezonden, toch via die app online (dus per livestream) te bekijken. Via deze app kan als klant men immers per livestream online naar zijn of haar tv-zenderpakket kijken, dus ook naar hun openbare sportzender (kanaal 14). Op die manier kan men dus alsnog per livestream naar de wedstrijden op die zender kijken.

Livestream België

In Vlaanderen wordt de livestream van dit WK volleybal beschikbaar gesteld door Sporza (VRT). Dit is een gratis livestream. Via deze livestream zijn echter alleen de wedstrijden van België live te zien. De livestream van Sporza bij het WK volleybal 2018 is geo-restricted: alleen in België mag men live naar deze stream kijken. (Voor overige landen is deze livestream van Sporza bij het WK volleybal 2018 geo-blocked.) De livestream begint bij deze volleybalwedstrijden tegelijk met de live tv-uitzending van Sporza. Deze livestream bevindt zich op de site van Sporza; men kan de stream tijdens elke volleybalwedstrijd van het Belgische team op dit WK onder meer vinden via de rubriek 'nu live'.

Uitslag: WK volleybal 2018 (heren)

Het WK volleybal voor mannen is in 2018 gewonnen door Polen. In de finale werd Brazilië verslagen met 3-0. De Verenigde Staten wonnen brons; in de troostfinale versloegen zij Servië met 1-3. In de eindstand van het WK volleybal 2018 eindigde Nederland op een gedeelde zevende plek en België op een gedeelde negende plaats.

WK volleybal voor dames 2018

Op 29 september 2018 begint het wereldkampioenschap volleybal voor dames. Dat kampioenschap vindt plaats in Japan. Ook aan dat WK volleybal voor vrouwen doet Nederland in 2018 mee. België heeft zich niet gekwalificeerd voor dat WK volleybal voor vrouwen.

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK volleybal voor dames 2019 live op tv en livestreamEK volleybal voor dames 2019 live op tv en livestreamOp vrijdag 23 augustus 2019 begint het Europees kampioenschap volleybal voor vrouwen. De finale wordt gespeeld op zondag…
Voetbal 2020: Nederland-Polen, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Polen, live op tv en livestreamHet Nederlands elftal speelt op vrijdag 4 september 2020 een interland tegen Polen. Dit is een wedstrijd in de groepsfas…
Volleybal: het spelVolleybal: het spelIn 1895 bedacht de Amerikaan Morgan volleybal door de spelregels van tennis, basketbal en baseball samen te voegen. Tege…
Hockey Pro League 2020 heren - live op tv en livestreamHockey Pro League 2020 heren - live op tv en livestreamIn 2020 wordt de Hockey Pro League gehouden. Er doen negen landen mee aan deze competitie, waaronder Nederland en België…

WK skiën 2019, live op tv en livestream - het programmaWK skiën 2019, live op tv en livestream - het programmaVan dinsdag 5 februari tot en met zondag 17 februari 2019 worden in de plaats Are (Zweden) de wereldkampioenschappen alp…
EK handbal voor dames 2020, live op tv en livestreamEK handbal voor dames 2020, live op tv en livestreamOp donderdag 3 december begint het Europees kampioenschap handbal voor vrouwen. Dit EK handbal vindt plaats in Noorwegen…
Bronnen en referenties
 • http://www.volleybal.nl/nevobo/verenigingen/join-wk-en-ek-2015/wk-beachvolleybal
 • http://en.wikipedia.org/wiki/FIVB_Beach_Volleyball_World_Championships
 • http://bvbinfo.com/history.asp
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Beach_volleyball
 • http://en.wikipedia.org/wiki/William_G._Morgan
 • http://www.bvdgf.org/
 • https://nl-nl.facebook.com/WKBeachvolleybal2015
 • http://nevobo.nl

Reageer op het artikel "WK volleybal 2018 (heren), live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 01-10-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!