WK skiën 2021, live op tv en livestream - het programma

WK skiën 2021, live op tv en livestream - het programma Van maandag 8 februari tot en met zondag 21 februari 2021 worden in de plaats Cortina d'Ampezzo (Italië) de wereldkampioenschappen alpineskiën gehouden. Dit WK skiën is live op tv te volgen. Ook kan men het WK alpineskiën via een livestream bekijken. Hoe ziet het programma van dit WK skiën eruit? Hoe is de geschiedenis van het wereldkampioenschap alpineskiën verlopen?

Geschiedenis WK alpineskiën

Beginjaren

In 1931 werd het eerste wereldkampioenschap alpineskiën georganiseerd. Dit WK vond plaats in de Zwitserse bergdorp Mürren. Tot aan de Tweede Wereldoorlog vond er vervolgens ieder jaar een WK skiën plaats. Voorlopige het laatste officiële WK vond in 1939 plaats in de Poolse plaats Zakopane. Vervolgens werd er in 1941 nog wel een zeer dubieus en officieus WK georganiseerd: het was een kampioenschap in de Italiaanse plaats Cortina d'Ampezzo, waaraan alleen inwoners van 'As-mogendheden' (Duitsers, Italianen en hun bondgenoten) deelnamen. Van de zeven gouden medailles die er op dit kampioenschap werden uitgedeeld, gingen er vijf naar Nazi-Duitsland en twee naar Italië. In 1946 werden alle resultaten van dat WK echter ongeldig verklaard door de FIS (Fédération Internationale de Ski).

Na WOII

Na de Tweede Wereldoorlog wijzigde de internationale skifederatie (FIS) de frequentie en opzet van de wereldkampioenschappen alpineskiën. De FIS zou nog maar eens in de vier jaar een eigen WK gaan organiseren en daarnaast zouden de Olympische Spelen ook als een officieel WK gaan gelden. Voortaan kon men dus eens in de twee jaar om de wereldtitels strijden. De eerste officiële naoorlogse wereldtitels werden behaald tijdens de winterspelen van 1948 in Sankt Moritz, waarna in 1950 de eerste echte naoorlogse wereldkampioenschappen plaatsvonden in Aspen (USA).

Nieuwe opzet: oneven jaren

Dit systeem zou begin jaren tachtig gewijzigd worden. De winterspelen van 1980 waren de laatste Olympische Spelen waarbij een zege op een ski-onderdeel officieel gold als een wereldtitel. Vervolgens vond er in 1982 nog een WK plaats in Schladming. Daarna vond het volgende WK plaats in 1985 in het Italiaanse Bormio. Dat WK van 1985 was het begin van een nieuwe reeks WK's, die voortaan eens in de twee jaar zouden plaatsvinden (op de oneven jaartallen). Sindsdien vond het WK nog slechts één keer in een even jaar plaats, namelijk in 1996, maar dat had een praktische reden: in 1995 was er te weinig sneeuw op de locatie van het WK, de Sierra Nevada, zodat men het WK moest verzetten.

Grootste kampioenen

Bij de heren is Kjetil André Aamodt (Noorwegen) de succesvolste WK-deelnemer aller tijden. Hij won vijf keer goud, vier keer zilver en drie keer brons. De Luxemburger Marc Girardelli staat tweede in deze ranglijst: hij won vier keer goud, vier keer zilver en drie keer brons. Bij de dames is Christl Cranz de succesvolste WK-deelnemer aller tijden. Deze Duitse dame pakte maar liefst twaalf keer goud en drie keer brons. Nummer twee staat de Franse Marielle Goitschel, die negen keer goud en twee keer zilver won.

Successen Nederlandse of Belgische deelnemers?

Skiërs met een Nederlandse of Belgische licentie hebben nog nooit een medaille gewonnen op een WK alpineskiën. Van alle Nederlanders die ooit aan het WK deelnamen, was Gratia Schimmelpenninck van der Oye de succesvolste. In 1935 werd zij zesde op de afdaling. Van alle Belgen was Patrizia Durois du Bliquy de succesvolste deelnemer: zij werd in 1962 eveneens zesde op de afdaling.

Toch is er natuurlijk wel één skiër met een Nederlandse paspoort die reeds grote successen op het WK alpineskiën heeft geboekt: Marcel Hirscher. Als kind van een Oostenrijkse vader en een Nederlandse moeder heeft hij zowel de Oostenrijkse als de Nederlandse nationaliteit, maar als skiër is hij officieel een Oostenrijk, aangezien hij zijn sport beoefent op een Oostenrijkse licentie. Bij het wereldkampioenschap van 2013 haalde hij goud op de slalom. Op datzelfde WK pakte hij ook zilver op de reuzenslalom. Bij het WK skiën van 2015 haalde hij goud op de combinatie en zilver op de reuzenslalom.

Locatie WK alpineskiën 2021: Italië

Het WK alpineskiën vindt plaats in de beroemde wintersportplaats Cortina d'Ampezzo. Hier vond in het verleden al vaker het WK alpineskiën plaats. In 1956 werden er in deze plaats ook de Olympische Winterspelen gehouden. In 2026 worden de Olympische Winterspelen gezamenlijk gehouden in Cortina d'Ampezzo en Milaan.

Programma WK skiën 2021

Hoe ziet het programma eruit van dit kampioenschap? Hieronder vindt u het wedstrijdprogramma van het wereldkampioenschap alpineskiën 2021. Dit is echter nog wel onder voorbehoud: mede vanwege weersomstandigheden kunnen in de praktijk nog weleens wat wijzigingen in dit programma plaatsvinden. Op maandag 8 februari zou bijvoorbeeld om 11u00 en 14u30 de Alpine Combinatie van de vrouwen op het programma staan; dit is echter uitgesteld vanwege de extreme sneeuwval. De Super-G van de mannen stond oorspronkelijk op dinsdag 9 februari op het programma. Dit werd echter verplaatst naar donderdag 11 februari. Ook de andere races die oorspronkelijk op dinsdag en woensdag op het programma stonden, moesten worden afgelast. Zodra er meer zekerheid is over het herziene schema, wordt het onderstaande programma geüpdatet.

DatumTijdstip aanvangOnderdeel
maandag 8 februariAfgelast Alpine Combinatie (dames)
dinsdag 9 februari Afgelast Super-G (dames)
woensdag 10 februariAfgelast Alpine Combinatie (heren)
donderdag 11 februari 10u45 Super-G (dames)
donderdag 11 februari 13u00 Super-G (heren)
donderdag 11 februari 12u30 Training afdaling (heren)
vrijdag 12 februari 10u30Training afdaling (heren)
vrijdag 12 februari 13u00Training afdaling (dames)
zaterdag 13 februari 11u00 Afdaling (dames)
zaterdag 13 februari 13u00 Training afdaling (heren)
zondag 14 februari 11u00 Afdaling (heren)
maandag 15 februari 9u45 Alpine Combinatie Super-G (dames)
maandag 15 februari 11u15 Alpine Combinatie Super-G (heren)
maandag 15 februari 14u10 Alpine Combinatie Slalom (dames)
maandag 15 februari 15u20 Alpine Combinatie Slalom (heren)
dinsdag 16 februari 9u00Kwalificatie Parallel Reuzenslalom (dames)
dinsdag 16 februari 9u00Kwalificatie Parallel Reuzenslalom (heren)
dinsdag 16 februari 14u00Finale Parallel Reuzenslalom (dames)
dinsdag 16 februari 14u00Finale Parallel Reuzenslalom (heren)
woensdag 17 februari 12u15Landenwedstrijd
donderdag 18 februari 10u00 en 13u30Kwalificatie Reuzenslalom (dames)
vrijdag 19 februari 10u00 Kwalificatie Reuzenslalom (dames)
vrijdag 19 februari 10u00 en 13u30Finale Reuzenslalom (heren)
zaterdag 20 februari 10u00 Kwalificatie Slalom (heren)
zaterdag 20 februari 10u00 en 13u30Finale Slalom (dames)
zondag 21 februari 10u00 en 13u30Finale Slalom (heren)

Live op tv: Eurosport

Op welke zender kan men live op tv kijken naar het WK skiën 2021? Deze wereldkampioenschappen alpineskiën worden live op tv uitgezonden door Eurosport. Hun live-uitzendingen van de belangrijkste delen van dit kampioenschap vinden merendeels plaats op de zender Eurosport 1. Een deel van de uitzendingen vindt echter plaats op hun abonneezender Eurosport 2. De uitzendrechten van dit WK zijn in handen van de organisatie Eurovisie (de gezamenlijke Europese publieke omroepen) dus de NOS ook beelden uitzenden van het WK, maar dit zullen samenvattingen zijn.

Livestream WK skiën 2021

Livestream Eurosport

Het WK skiën 2021 is ook live op het internet te volgen via een stream. De officiële livestream voor Nederland en België wordt beschikbaar gesteld door Eurosport. Met zo'n livestream kan men de wedstrijden van het wereldkampioenschap skiën 2021 op het internet bekijken via bijvoorbeeld een computer of smartphone. De officiële livestream is te vinden op de Eurosport Player App. Elke wedstrijd van dit kampioenschap is bij hen per livestream te zien. Men dient wel een abonnement op die dienst te hebben om die officiële livestream te kunnen bekijken. Via die stream van Eurosport zijn de wedstrijden van het WK live en integraal te volgen. Eurosport biedt op tv en qua livestream sowieso veel live skiën. Op diezelfde livestream zijn over ook de wereldbekerwedstrijden van het alpineskiën live te zien. Ook de topwedstrijden van het skischansspringen zijn op deze livestream te bekijken.

Livestream Go App

Een legaal alternatief qua livestream voor mensen die geen abonnement op de Eurosport Player hebben is de Go App (online tv). Met die applicatie kan men online per livestream tv kijken. Deze app is bedoeld voor klanten van Ziggo. Hiermee kan men alle zenders uit het digitale pakket via de livestream zien. De zender Eurosport 1 zit in het standaardpakket. Men kan via die app dus de live-uitzendingen van de zender Eurosport 1 bij dit WK skiën online bekijken via een livestream. Ook de live-uitzendingen van diverse buitenlandse publieke omroepen bij dit kampioenschap zijn per livestream te bekijken op die applicatie. Zo'n livestream is in de hele EU te bekijken met deze applicatie. Ook wie inlogt op de site van Ziggo Go kan daarmee in de hele EU per livestream live tv kijken. In sommige landen buiten de EU is zo'n livestream ook beschikbaar. Zo is deze livestream-app ook bruikbaar in Noorwegen, Groot-Brittannië en Martinique. In de meeste landen buiten de EU is de livestream echter geo-blocked.

Livestream iTV

Het is ook mogelijk om dit wintersportkampioenschap per livestream te bekijken via de iTV-app. Dat is een dienst van KPN, die vergelijkbaar is met de bovenstaande livestream-dienst van Ziggo. Eveneens is het mogelijk om dit kampioenschap in 2021 live te bekijken via een livestream op de site van Interactieve Tv bij KPN. De iTV-app is vooral geschikt voor mensen die dit kampioenschap op hun smartphone of tablet per livestream willen aanschouwen. De website van Interactieve Tv is daarentegen voor geschikt voor mensen die dit wintersportkampioenschap met een livestream op hun desktop computer of laptop willen bekijken. Zo'n livestream is op de app en de site in de hele EU te gebruiken. Ook diverse andere tv-providers bieden zo'n livestream-app aan. In België is het bijvoorbeeld mogelijk om bij Telenet en Proximus met zo'n soort Go App per livestream naar tv te kijken.

Livestream NLZIET? Neen

Biedt ook NLZIET een livestream aan van dit wintersportkampioenschap? Neen, bij hen is niet een livestream van dit evenement in februari 2021 te bekijken. Bij hen zijn per livestream allerlei Nederlandse zenders te ontvangen. Eurosport behoort echter niet tot de zenders die per livestream bij hen te zien zijn. Als logisch gevolg daarvan is er dus niet een livestream op die applicatie te vinden van dit wintersportkampioenschap.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EK wielrennen live op tv en livestreamEK wielrennen live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen wegwielrennen worden jaarlijks verreden. Het EK wielrennen wordt deels live op televisie ui…
Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)De Giro Rosa is de Ronde van Italië voor vrouwen. Dit wordt beschouwd als de belangrijkste rittenkoers in het dameswielr…
WK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestreamWK wielrennen: wegrit dames, live tv en livestreamDe wegrit van de dames elite is één van de hoogtepunten van de wereldkampioenschappen wielrennen. De wegwedstrijd van de…
Nederland op EK voetbal 2021: livestream Nederlands elftalNederland op EK voetbal 2021: livestream Nederlands elftalIn de zomer van 2021 neemt Nederland deel aan het Europees kampioenschap voetbal. Op zondag 27 juni 2021 speelt Oranje h…

Het WK darts bekijken via een livestreamHet WK darts bekijken via een livestreamHet PDC World Championship Darts is het grootste en belangrijkste toernooi in de dartswereld. Dit WK darts wordt jaarlij…
WK volleybal 2022 (heren), live op tv en livestreamWK volleybal 2022 (heren), live op tv en livestreamIn 2022 wordt de 20e editie gehouden van het WK volleybal voor mannen. Dit wereldkampioenschap volleybal wordt georganis…
Bronnen en referenties
  • http://www.fis-ski.com/uk/604/613.html?sector=AL&competitorid=106332&type=result
  • http://vailbeavercreek2015.com/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_alpineski%C3%ABn_2015
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 16-02-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.