WK skiën 2021, live op tv en livestream - het programma

WK skiën 2021, live op tv en livestream - het programma Van maandag 8 februari tot en met zondag 21 februari 2021 worden in de plaats Cortina d'Ampezzo (Italië) de wereldkampioenschappen alpineskiën gehouden. Dit WK skiën is live op tv te volgen. Ook kan men het WK alpineskiën via een livestream bekijken. Hoe ziet het programma van dit WK skiën eruit? Hoe is de geschiedenis van het wereldkampioenschap alpineskiën verlopen?

Geschiedenis WK alpineskiën

Beginjaren

In 1931 werd het eerste wereldkampioenschap alpineskiën georganiseerd. Dit WK vond plaats in de Zwitserse bergdorp Mürren. Tot aan de Tweede Wereldoorlog vond er vervolgens ieder jaar een WK skiën plaats. Voorlopige het laatste officiële WK vond in 1939 plaats in de Poolse plaats Zakopane. Vervolgens werd er in 1941 nog wel een zeer dubieus en officieus WK georganiseerd: het was een kampioenschap in de Italiaanse plaats Cortina d'Ampezzo, waaraan alleen inwoners van 'As-mogendheden' (Duitsers, Italianen en hun bondgenoten) deelnamen. Van de zeven gouden medailles die er op dit kampioenschap werden uitgedeeld, gingen er vijf naar Nazi-Duitsland en twee naar Italië. In 1946 werden alle resultaten van dat WK echter ongeldig verklaard door de FIS (Fédération Internationale de Ski).

Na WOII

Na de Tweede Wereldoorlog wijzigde de internationale skifederatie (FIS) de frequentie en opzet van de wereldkampioenschappen alpineskiën. De FIS zou nog maar eens in de vier jaar een eigen WK gaan organiseren en daarnaast zouden de Olympische Spelen ook als een officieel WK gaan gelden. Voortaan kon men dus eens in de twee jaar om de wereldtitels strijden. De eerste officiële naoorlogse wereldtitels werden behaald tijdens de winterspelen van 1948 in Sankt Moritz, waarna in 1950 de eerste echte naoorlogse wereldkampioenschappen plaatsvonden in Aspen (USA).

Nieuwe opzet: oneven jaren

Dit systeem zou begin jaren tachtig gewijzigd worden. De winterspelen van 1980 waren de laatste Olympische Spelen waarbij een zege op een ski-onderdeel officieel gold als een wereldtitel. Vervolgens vond er in 1982 nog een WK plaats in Schladming. Daarna vond het volgende WK plaats in 1985 in het Italiaanse Bormio. Dat WK van 1985 was het begin van een nieuwe reeks WK's, die voortaan eens in de twee jaar zouden plaatsvinden (op de oneven jaartallen). Sindsdien vond het WK nog slechts één keer in een even jaar plaats, namelijk in 1996, maar dat had een praktische reden: in 1995 was er te weinig sneeuw op de locatie van het WK, de Sierra Nevada, zodat men het WK moest verzetten.

Grootste kampioenen

Bij de heren is Kjetil André Aamodt (Noorwegen) de succesvolste WK-deelnemer aller tijden. Hij won vijf keer goud, vier keer zilver en drie keer brons. De Luxemburger Marc Girardelli staat tweede in deze ranglijst: hij won vier keer goud, vier keer zilver en drie keer brons. Bij de dames is Christl Cranz de succesvolste WK-deelnemer aller tijden. Deze Duitse dame pakte maar liefst twaalf keer goud en drie keer brons. Nummer twee staat de Franse Marielle Goitschel, die negen keer goud en twee keer zilver won.

Successen Nederlandse of Belgische deelnemers?

Skiërs met een Nederlandse of Belgische licentie hebben nog nooit een medaille gewonnen op een WK alpineskiën. Van alle Nederlanders die ooit aan het WK deelnamen, was Gratia Schimmelpenninck van der Oye de succesvolste. In 1935 werd zij zesde op de afdaling. Van alle Belgen was Patrizia Durois du Bliquy de succesvolste deelnemer: zij werd in 1962 eveneens zesde op de afdaling.

Toch is er natuurlijk wel één skiër met een Nederlandse paspoort die reeds grote successen op het WK alpineskiën heeft geboekt: Marcel Hirscher. Als kind van een Oostenrijkse vader en een Nederlandse moeder heeft hij zowel de Oostenrijkse als de Nederlandse nationaliteit, maar als skiër is hij officieel een Oostenrijk, aangezien hij zijn sport beoefent op een Oostenrijkse licentie. Bij het wereldkampioenschap van 2013 haalde hij goud op de slalom. Op datzelfde WK pakte hij ook zilver op de reuzenslalom. Bij het WK skiën van 2015 haalde hij goud op de combinatie en zilver op de reuzenslalom.

Locatie WK alpineskiën 2021: Italië

Het WK alpineskiën vindt plaats in de beroemde wintersportplaats Cortina d'Ampezzo. Hier vond in het verleden al vaker het WK alpineskiën plaats. In 1956 werden er in deze plaats ook de Olympische Winterspelen gehouden. In 2026 worden de Olympische Winterspelen gezamenlijk gehouden in Cortina d'Ampezzo en Milaan.

Programma WK skiën 2021

Hieronder vindt u het wedstrijdprogramma van het wereldkampioenschap alpineskiën 2021. Dit is echter nog wel onder voorbehoud: het is mogelijk dat er nog wijzigingen in dit programma plaatsvinden.

DatumTijdstip aanvangOnderdeel
maandag 8 februari10u00 en 13u30 Alpine Combinatie (heren)
dinsdag 9 februari 10u30 Super-G (dames)
dinsdag 9 februari 13u00 Super-G (dames)
woensdag 10 februari10u00 en 13u30 Alpine Combinatie(heren)
donderdag 11 februari --- Trainingen
vrijdag 12 februari ---Trainingen
zaterdag 13 februari 11u00 Afdaling (heren)
zondag 14 februari 11u00 Afdaling (dames)
maandag 15 februari --- Trainingen
dinsdag 16 februari 14u00Parallel Reuzenslalom
woensdag 17 februari 12u15Landenwedstrijd
donderdag 18 februari 10u00 en 13u30 Reuzenslalom (dames)
vrijdag 19 februari 10u00 en 13u30 Reuzenslalom (heren)
zaterdag 20 februari 10u00 en 13u30 Slalom (dames)
zondag 21 februari 10u00 en 13u30 Slalom (heren)

Live op tv: Eurosport

Op welke zender kan men live op tv kijken naar het WK skiën 2021? Deze wereldkampioenschappen alpineskiën worden live op tv uitgezonden door Eurosport. Hun uitzendingen vinden plaats op de zender Eurosport 1. De uitzendrechten van dit WK zijn in handen van de organisatie Eurovisie (de gezamenlijke Europese publieke omroepen) dus de NOS ook beelden uitzenden van het WK, maar dit zullen samenvattingen zijn. Zodra het uitzendschema van Eurosport bekend is, wordt het hier geplaatst.

Livestream WK skiën 2021

Livestream Eurosport

Het WK skiën 2021 is ook live op het internet te volgen via een stream. De officiële livestream voor Nederland en België wordt beschikbaar gesteld door Eurosport. Met zo'n livestream kan men de wedstrijden van het wereldkampioenschap skiën 2021 op het internet bekijken via bijvoorbeeld een computer of smartphone. De officiële livestream is te vinden op de Eurosport Player App. Men dient wel een abonnement op die dienst te hebben om die officiële livestream te kunnen bekijken. Via die stream van Eurosport zijn de wedstrijden van het WK live en integraal te volgen. Eurosport biedt op tv en qua livestream sowieso veel live skiën. Op diezelfde livestream zijn over ook de wereldbekerwedstrijden van het alpineskiën live te zien. Ook de topwedstrijden van het skischansspringen zijn op deze livestream te bekijken.

Livestream Go App

Een legaal alternatief qua livestream voor mensen die geen abonnement op de Eurosport Player hebben is de Go App (online tv). Met die applicatie kan men online per livestream tv kijken. Deze app is bedoeld voor klanten van Ziggo. Hiermee kan men alle zenders uit het digitale pakket via de livestream zien. De zender Eurosport 1 zit in het standaardpakket. Men kan via die app dus de live-uitzendingen van de zender Eurosport 1 bij dit WK skiën online bekijken via een livestream.

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
New York Marathon 2021 - live op tv en livestreamNew York Marathon 2021 - live op tv en livestreamIn november 2021 wordt de marathon van New York gehouden. Dit is de 50e editie van de TCS New York City Marathon. Deze m…
WK Indoor Atletiek 2021, live op tv en livestreamWK Indoor Atletiek 2021, live op tv en livestreamVan vrijdag 19 maart tot en met zondag 21 maart 2021 vinden de wereldkampioenschappen indoor atletiek plaats in de stad…
Olympisch vrouwenvoetbal 2021, live op tv en livestreamOlympisch vrouwenvoetbal 2021, live op tv en livestreamOp woensdag 22 juli 2020 zou het vrouwenvoetbaltoernooi op de Olympische Spelen beginnen. Vanwege het coronavirus zijn d…
Ronde van het Baskenland 2021 - live op tv en livestreamRonde van het Baskenland 2021 - live op tv en livestreamIn 2021 wordt de 60e editie van de Ronde van het Baskenland verreden. De 'Vuelta Ciclista al Pais Vasco' is een onderdee…

Darts 2020: Raymond van Barneveld-Martin Adams livestreamDarts 2020: Raymond van Barneveld-Martin Adams livestreamOp maandag 13 april 2020 wordt er in de dartswereld een heel speciale wedstrijd gespeeld. Die gaat tussen twee levende l…
WK volleybal 2022 (heren), live op tv en livestreamWK volleybal 2022 (heren), live op tv en livestreamIn 2022 wordt de 20e editie gehouden van het WK volleybal voor mannen. Dit wereldkampioenschap volleybal wordt georganis…
Bronnen en referenties
  • http://www.fis-ski.com/uk/604/613.html?sector=AL&competitorid=106332&type=result
  • http://vailbeavercreek2015.com/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_alpineski%C3%ABn_2015

Reageer op het artikel "WK skiën 2021, live op tv en livestream - het programma"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 21-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!