InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK tijdrijden 2019 live op tv en livestream

WK tijdrijden 2019 live op tv en livestream

WK tijdrijden 2019 live op tv en livestream Het WK wielrennen vindt in 2019 plaats in Yorkshire. De individuele tijdritten worden verreden van maandag 23 september tot en met woensdag 25 september. De meeste aandacht van media en publiek gaat uit naar de tijdrit voor heren elite (profs), die op woensdag 25 september op het programma staat. Het WK tijdrijden 2019 is live op tv te volgen. Ook is het wereldkampioenschap tijdrijden via een livestream online te bekijken.

Geschiedenis en erelijst van het WK tijdrijden

Het WK individuele tijdrit bestaat pas sinds 1994. Dat eerste WK tijdrijden voor heren elite (profs) werd gewonnen door de Brit Chris Boardman. De succesvolste coureurs uit de geschiedenis van het WK tijdrijden zijn Fabian Cancellara en Tony Martin. Zij wonnen beiden vier keer het WK tijdrijden bij de profs. De Zwitser Cancellara won het WK in 2006, 2007, 2009 en 2010. De Duitser Tony Martin won de regenboogtrui op de individuele tijdrit in 2011, 2012, 2013 en 2016.

Nederland heeft bij de dames elite vijf keer de regenboogtrui gewonnen op de individuele tijdrit. Leontien van Moorsel won het WK tijdrijden eind jaren negentig twee keer. Ellen van Dijk zegevierde in 2013 op het WK individuele tijdrit. Annemiek van Vleuten won het WK tijdrijden in 2017 en 2019. Bij de heren elite (profs) heeft Nederland één keer de wereldtitel gewonnen: Tom Dumoulin pakte de regenboogtrui in 2017 in Bergen (Noorwegen).

Locatie WK 2019: Yorkshire (Engeland)

De wereldkampioenschappen wegwielrennen 2019 worden gehouden in de regio Yorkshire (Groot-Brittannië). De parcoursen van de wedstrijden bevinden zich merendeels in en rond de stad Harrogate

Programma WK wielrennen 2019

Het WK begint op 22 september met de Team Relay (Ploegentijdrit). Vervolgens vinden van 22 tot en met 25 september de tijdritten plaats. De wegritten van het WK wielrennen 2019 worden daarna gehouden. Op zaterdag 28 september staat bij dit WK de wegrit voor dames elite op de agenda. Het WK wordt afgesloten op zondag 29 september met de wegwedstrijd voor heren elite (profs) op zondagmiddag.

Parcours WK tijdrijden 2019

De parcoursen van het WK tijdrijden 2019 gaan door de streek Yorkshire. De finish van elk WK tijdrijden ligt in de stad Harrogate. Er zijn echter verschillende startplaatsen. Op zondag 22 september en maandag 23 september gaan de tijdritten van start in Harrogate. Op dinsdag 24 september is Ripon de startplaats van de parcoursen van de tijdritten voor de heren beloften en dames elite. Op woensdag 25 september is de start van het parcours van het WK voor de heren elite (profs) in Northallerton. Hoe zwaar is het parcours van het WK tijdrijden in 2019? Er zijn heel wat kleine heuvels in de streek Yorkshire, waar de renners tijdens de tijdritten ook overheen moeten rijden. Toch is in totaal het parcours van dit WK tijdrijden wel iets minder zwaar (qua klimwerk) dan de wereldkampioenschappen tijdrijden in 2017 en 2018.

Programma WK tijdrijden 2019

Zondag 22 september:


Maandag 23 september:

 • Individuele tijdrit junior-dames 14 km
 • Individuele tijdrit junioren 28 km

Dinsdag 24 september:

 • Individuele tijdrit heren beloften (U23) 32,5 km
 • Individuele tijdrit dames elite 32,5 km

Woensdag 25 september:

 • Individuele tijdrit heren elite (profs) 54 km

Deelnemers, startlijst, startvolgorde en starttijden

WK tijdrijden heren elite (profs)

Welke deelnemers staan in 2019 op de startlijst van het WK tijdrijden? Namens België gaan op dit WK tijdrijden voor heren elite (profs) de volgende renners van start: Victor Campenaerts, Remco Evenepoel en Yves Lampaert. Namens Nederland rijden Dylan van Baarle en Jos van Emden dit WK tijdrijden bij de heren elite (profs). De Nederlandse tijdritspecialist Tom Dumoulin gaat vanwege blessureleed niet van start op dit WK tijdrijden.

Welke internationale toppers staan verder op de deelnemerslijst van dit wereldkampioenschap tijdrijden? Sterke tijdrijders op de voorlopige startlijst zijn onder meer Primoz Roglic, Bob Jungels, Jonathan Castroviejo, Geraint Thomas, Tony Martin, Stefan Küng, Nils Politt, Kasper Asgreen, Alex Dowsett, Matthias Brändle, Maciej Bodnar, Chad Haga, Patrick Bevin en Lawson Craddock. T.z.t. wordt hier de complete startlijst van het WK tijdrijden voor heren elite (profs) geplaatst.

WK tijdrijden dames elite

Bij de dames elite gaat Nederland waarschijnlijk met twee favorieten voor medailles van start: Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten. Een andere Nederlandse tijdrittopper, Ellen van Dijk, kan helaas wegens blessureleed niet deelnemen. Zodra er meer nieuws bekend is over de startlijsten voor het WK tijdrijden 2019, dan wordt die info hier gemeld. Uiteindelijk worden hier t.z.t. de complete startlijst (met rugnummers) en startvolgorde van het WK tijdrijden voor dames elite geplaatst.

Selecties Nederland en België voor het WK tijdrijden 2019

Belgische selectie WK tijdrijden 2019:

 • Heren elite (profs): Victor Campenaerts, Yves Lampaert en Remco Evenepoel.
 • Dames elite: Ann-Sophie Duyck en Julie van de Velde
 • Heren beloften (U23): Brent van Moer en Ilan van Wilder
 • Junioren: Branko Huys en Lars van Ryckeghem
 • Junior-dames: Julie de Wilde

Nederlandse selectie WK tijdrijden 2019

 • Heren elite (profs): Dylan van Baarle en Jos van Emden
 • Dames elite: Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen en Lucinda Brand
 • Heren beloften (U23) Nils Eekhoff en Daan Hoole
 • Junioren: Enzo Leijnse en Lars Boven
 • Junior-dames: Shirin van Anrooij, Femke Gerritse en Leonie Bos

Live op tv: Sporza, NOS en Eurosport

Het WK tijdrijden wordt in de lage landen live op tv uitgezonden door Eurosport, Sporza en NOS Studio Sport. Eurosport en Sporza zenden alle individuele tijdritten live uit. Het Nederlandse NOS Studio Sport zendt de tijdritten van de dames elite en de heren elite live uit. Hoe zien de uitzendschema's van de omroepen eruit bij dit WK tijdrijden? Hoe laat beginnen de uitzendingen op tv of per livestream? Op welke zender vinden zij plaats? Hieronder vindt u de uitzendschema's.

Uitzendschema WK tijdrijden bij Eurosport

Bij Eurosport worden bijna alle tijdritten live uitgezonden op hun hoofdnet (Eurosport1). De enige tijdrit die hierop niet te zien is, is het WK ploegentijdrit (Mixed Team Relay), dat echter wel live te zien is op Eurosport2.

WK tijdrijden 2019 live bij Eurosport (tv en livestream)

 • Zo. 22 sep: Mixed Team Relay om 15u30 live op Eurosport2 en livestream
 • Ma. 23 sep: tijdrit junior-dames om 11u00 live op Eurosport1 en livestream
 • Ma. 23 sep: tijdrit junioren om 14u40 live op Eurosport1 en livestream
 • Di. 24 sep: tijdrit heren beloften live om 11u00 op Eurosport1 en livestream
 • Di. 24 sep: tijdrit dames live om 15u30 op Eurosport1 en livestream
 • Wo. 25 sep: tijdrit heren elite (profs) live om 14u00 op Eurosport1 en livestream

Uitzendschema WK tijdrijden bij Sporza

Hieronder vindt u het uitzendschema van Sporza bij dit WK tijdrijden. Op maandag begint de live-uitzending van het WK tijdrijden voor junioren relatief laat. Eerder op die maandagmiddag kan men al wel vanaf 16u00 kijken naar samenvattingen van twee andere wielerevenementen: de wereldbekerveldrit van Waterloo en de wegwedstrijd Gooikse Pijl.

WK tijdrijden live bij Sporza (tv en livestream)

 • Zo. 22 september: Mixed Team Relay (Ploegentijdrit) om 14u15 op VRT één en livestream
 • Ma. 23 september: tijdrit junior-dames om 11u00 op VRT één en livestream
 • Ma. 23 september: tijdrit junioren om 16u30 op VRT één en livestream
 • Di. 24 september: tijdrit heren beloften (U23) om 11u00 op VRT één en livestream
 • Di. 24 september: tijdrit dames om 15u30 op VRT één en livestream
 • Wo. 25 september: tijdrit heren elite om 14u00 op VRT één en livestream

Uitzendschema WK tijdrijden bij de NOS

Hieronder vindt u het uitzendschema van de Nederlandse publieke omroep (NOS Studio Sport). Zij zenden de individuele tijdritten van de dames elite en heren elite integraal uit op tv en per livestream. Ook zenden zij de Mixed Team Relay live uit; die uitzending is echter wel een onderdeel van hun reguliere live-uitzending op de zondagmiddag, waarin ook andere sporten aan bod komen (in de praktijk is het daarom mogelijk dat er tijdens die zondagmiddaguitzending geswitcht wordt naar andere sporten, indien de sportactualiteit daarom vraagt).

WK tijdrijden live bij de NOS (tv en livestream)

 • Zo. 22 september: Mixed Team Relay om 14u10 op de livestream en Nederland 1 (NPO1)
 • Di. 24 september: WK tijdrijden dames elite om 15u30 op Nederland 1 (NPO2) en livestream
 • Wo. 25 september: WK tijdrijden heren elite (profs) om 14u00 op Nederland 1 (NPO1) en livestream

Livestream WK tijdrijden 2019

Livestream Sporza

De wereldkampioenschappen tijdrijden zijn ook live op het internet te volgen via diverse livestreams. Het Vlaamse Sporza (VRT) stelt bijvoorbeeld zo'n livestream beschikbaar, waarmee men op een computer of smartphone naar deze wedstrijden kan kijken. Deze livestream van het WK wielrennen is gratis. Men vindt op elke wedstrijddag de livestream van dit tijdritkampioenschap onder meer in de rubriek 'nu live' op de site van Sporza. Ook vindt men elke livestream van het tijdritkampioenschap tijdens dit WK in de rubriek 'wielrennen'. Het is ook mogelijk om de gratis livestream van Sporza bij dit WK tijdrijden te bekijken via de Sporza App. Elke stream van de Vlaamse publieke omroep Sporza is echter wel geo-restricted, wat inhoudt dat men hun livestream alleen in België naar mag kijken.

Livestream Eurosport

Via een livestream van Eurosport zijn eveneens alle wedstrijd van dit WK live te bekijken. Elke livestream bevindt zich op de Eurosport Player App. Om die zo'n livestream van dit wereldkampioenschap tijdrijden te bekijken, dient men wel een betaald abonnement te hebben op deze dienst.

Livestream NOS en UCI

NOS Studio Sport stelt bij de dameswedstrijd en de herenwedstrijd een livestream beschikbaar op de website van de NOS. Ook die livestream is gratis, doch ook geo-restricted. Dit houdt in dat men de livestream van de NOS officieel alleen in Nederland mag bekijken. Bij alle WK's is er een livestream beschikbaar op het YouTube-Channel van de UCI, maar ook die is geo-restricted (en mag men officieel alleen in een beperkt aantal landen bekijken).

Livestream WK tijdrijden via Go App

Men kan de tijdritten van dit WK ook via een livestream op de Go App (online tv) bekijken. Met deze dienst kan men op het internet (via een computer of smartphone) per livestream tv kijken. Deze livestream-dienst is beschikbaar voor de klanten van digitale tv bij Ziggo. Zij kunnen hiermee in de hele EU dezelfde zenders per livestream bekijken, als ze ook thuis op tv kunnen ontvangen. In het standaardpakket zitten onder meer VRT één (Sporza), NPO1 (Nederland1) en Eurosport1, dus alle wedstrijden die daarop live worden uitgezonden, kunnen zij per livestream op die app bekijken.

Livestream NLziet?

Het is ook mogelijk om een beperkt aantal wedstrijden van dit wereldkampioenschappen tijdrijden per livestream op de NLziet-app te bekijken. Daarop zijn alleen de wedstrijden per livestream te zien die de NOS uitzendt. Men moet wel een betaald abonnement hebben op die tv-app. De uitzendingen van Eurosport en Sporza van dit wereldkampioenschap zijn niet per livestream op die app te bekijken.

NPO Start?

Het is eveneens mogelijk om de de live tv-uitzendingen van de NOS bij dit WK tijdrijden per livestream te bekijken bij NPO Start. Hierop kan men geheel gratis via een livestream naar de zenders NPO1, NPO2 en NPO3 kijken. (Deze livestream is wel geo-restricted en is dus niet buiten Nederland te gebruiken.) Als men een livestream op een smartphone of een tablet wil bekijken, kan men daarvoor de NPO Start-app gebruiken. Als men de NOS-uitzendingen via een desktop computer of laptop wil bekijken, dan kan men daarvoor de website van NPO Start bekijken.

Livestream WK tijdrijden via iTV-app

Voor klanten van KPN is het mogelijk om per livestream tv te kijken op de iTV-app. Hierop kunnen zij dus ook per livestream kijken naar diverse zenders die het WK tijdrijden live op tv uitzenden. Men dient wel een abonnement op 'Interactieve tv' bij KPN te hebben, om op die app per livestream tv te kunnen bekijken. Net als bij de Go App kan men ook bij de iTV-app per livestream in de hele EU tv kijken. De iTV-app is geoptimaliseerd voor het bekijken van tv-uitzendingen per livestream op een smartphone. Via die app kan men per livestream alle zelfde tv-zenders ontvangen als thuis in de woonkamer op het televisietoestel. Men kan hierop dus sowieso alle uitzendingen van dit wielerkampioenschap per livestream bekijken van de NOS en Sporza. Ook kan men bijna alle uitzendingen van Eurosport hierop automatisch per livestream bekijken. Een uitzondering daarop is de Mixed Team Relay (Ploegentijdrit) die door Eurosport niet op hun hoofdnet, maar op hun tweede net live wordt uitgezonden; die zender (Eurosport 2) kan men op die app alleen per livestream bekijken als men een aanvullend abonnement heeft. Die Team Relay is echter wel 'gewoon' live op tv en dus per livestream te bekijken bij Sporza en de NOS.

Livestream wereldkampioenschap tijdrijden via Interactieve Tv

Het is voor klanten van de KPN ook mogelijk om dit wielerkampioenschap per livestream te bekijken op de site van Interactieve Tv (indien men daar een abonnement op heeft). Bij die dienst gelden dezelfde voorwaarden als bij elke livestream op de iTV-app. Het verschil is dat die app vooral bedoeld is voor tv-kijken via een livestream op een smartphone. Die site is daarentegen bedoeld voor mensen die per livestream tv willen kijken op een desktop computer of laptop. Op een tablet kan men zowel de app als de site goed gebruiken, maar de app is net wat meer geoptimaliseerd voor het tv-kijken per livestream voor zo'n tablet.

Voorgaande editie: uitslagen tijdritten wereldkampioenschap 2018:

Junior-dames

 1. Rozemarijn Ammerlaan (Ned)
 2. Camilla Alessio (Ita)
 3. Elynor Bäckstedt (UK)

Heren beloften (U23)

 1. Mikkel Bjerg (Den)
 2. Brent Van Moer (Bel)
 3. Mathias Jorgensen (Den)

Junioren

 1. Remco Evenepoel (Bel)
 2. Luke Plapp (Aus)
 3. Andrea Piccolo (Ita)

Dames elite

 1. Annemiek van Vleuten (Ned)
 2. Anna van der Breggen (Ned)
 3. Ellen van Dijk (Ned)

Heren elite

 1. Rohan Dennis (Aus)
 2. Tom Dumoulin (Ned)
 3. Victor Campenaerts (Bel)

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
BK tijdrijden 2019 in MiddelkerkeBK tijdrijden 2019 in MiddelkerkeOp donderdag 27 juni 2019 worden de Belgische kampioenschappen tijdrijden verreden voor de categorieën heren elite met c…
NK tijdrijden 2019 in EdeNK tijdrijden 2019 in EdeOp woensdag 26 juni 2019 worden in Ede (Gelderland) de Nederlandse kampioenschappen tijdrijden verreden. Er staat op die…
WK wielrennen 2019: wegrit dames, live tv en livestreamWK wielrennen 2019: wegrit dames, live tv en livestreamDe wereldkampioenschappen wielrennen 2019 worden verreden in Yorkshire (Engeland). Op zaterdag 29 september staat de weg…
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamOp zaterdag 26 oktober 2019 wordt de Ethias Cross Beringen verreden. Deze veldrit is de opvolger van de GP Hasselt die j…
Giro 2019 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamGiro 2019 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamDe eerste etappe van de Giro d'Italia 2019 is een tijdrit. Deze openingsrit wordt verreden op zaterdag 11 mei. De start…
Bronnen en referenties
 • http://richmond2015.com/about/courses/mens-elite-individual-time-trial/
 • http://richmond2015.com/about/courses/time-trial-circuit/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_wielrennen
 • http://cdn-01.wielerflits.nl/assets/uploads/2016/10/52016_ITT_ME_StartList.pdf
 • https://bergen2017.no/courses/time-trial/elite-men/

Reageer op het artikel "WK tijdrijden 2019 live op tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Caeyzeele Fans, 13-10-2016 08:28 #1
Geachte,
Waar kan ik de deelnemers vinden voor het WK U23 van 13/10/2016?

Met Vriendelijke Groeten,
Caeyzeele Frans. Reactie infoteur, 13-10-2016
Geacht,
Deze kunt u vinden op de volgende site:
http://www.uci.ch/road/ucievents/2016-road-uci-road-world-championships/111129016/widgets/entries-start-lists-results-179892/

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 19-09-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 1
Schrijf mee!