InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK veldrijden 2019 live op tv en livestream - het programma

WK veldrijden 2019 live op tv en livestream - het programma

WK veldrijden 2019 live op tv en livestream - het programma De wereldkampioenschappen veldrijden 2019 worden gehouden op zaterdag 2 februari en zondag 3 februari. Dit WK wordt georganiseerd op een parcours in Bogense (Denemarken). Het WK veldrijden 2018 wordt live op tv uitgezonden en is daarnaast ook online via een livestream te bekijken. Hoe ziet het programma van deze wereldkampioenschappen eruit? Wie zijn de prominente deelnemers op de startlijst van het WK cyclocross 2019? Hoe is de geschiedenis van het WK veldrijden verlopen?

Geschiedenis van het WK veldrijden

Officieus WK veldrijden

Sinds 1924 bestond er een officieus WK veldrijden. Deze wedstrijd werd jaarlijks in de omgeving van Parijs verreden. Dit officieuze WK droeg oorspronkelijk de naam: 'Le Critérium International De Cross-Country Cyclo-Pédestre'. Het werd later vaak het 'Critérium International de Cyclo-cross' genoemd. In Vlaanderen en Nederland noemde men deze wedstrijd ‘het Internationaal Veldritcriterium’. Het was geen toeval dat dit officieuze WK jaarlijks in Frankrijk werd gehouden. Frankrijk was in de eerste helft van de 20e eeuw veruit het belangrijkste veldritland. Van de 20 officieuze WK's die werden verreden in de periode 1924-1949, werden er maar liefst 15 door een Franse renner gewonnen. Vier keer pakte een Belg de zege. Eén keer won een Luxemburger het officieuze WK cyclocross: in 1935 zegevierde Josy Mersch.

De recordhouder qua aantal zeges in het Internationaal Veldritcriterium was de Fransman Robert Oubron. Hij won deze wedstrijd vier keer: 1937, 1938, 1941 en 1942. De eerste Belg die deze wedstrijd won was Henri Moerenhout in 1925. In 1933 won Sylvère Maes deze cross. Deze Belg zou later uitgroeien tot één van de beste wegwielrenners van zijn generatie. Hij won onder meer twee keer het eindklassement van de Tour de France en één keer Parijs-Roubaix en. De Belg Maurice Seynaeve won het officieuze WK veldrijden twee keer: in 1934 en in 1936.

Officieel WK veldrijden

In 1950 werd er door de UCI voor het eerst een officieel WK veldrijden gehouden. De winnaar was dat jaar de fameuze Fransman Jean Robic, die vooral bekend was geworden als de eindwinnaar van de Tour de France van 1947. Robic had overigens in 1947 ook al het officieuze WK veldrijden (Internationaal Veldritcriterium) gewonnen. In de eerste jaren van het officiële WK veldrijden heerste Frankrijk nog in de veldritsport, maar later werd België het land dat de veldritwereld beheerste. Van de 68 officiële WK's Cyclocross (voor heren elite) die verreden zijn, werden er 29 door Belgen gewonnen, 10 door Fransen en 7 door Zwitsers. Nederland, Duitsland en Italië pakten 6 wereldtitels. Vier keer werd het WK cyclocross bij de heren elite (profs) door een Tsjech gewonnen.

De recordhouder qua aantal wereldtitels bij de heren elite (profs) is Eric de Vlaeminck. Deze Belg won zeven keer de regenboogtrui. Drie renners wonnen vijf keer de wereldtitel: de Fransman Durfraisse, de Italiaan Longo en de Zwitser Zweifel. De Belg Roland Liboton pakte vier keer de regenboogtrui bij de profs. Recente winnaars van het WK veldrijden voor heren elite zijn Sven Nys (2013 en 2005), Zdenek Stybar (2010, 2011 en 2014), Niels Albert (2009 en 2012), Mathieu van der Poel (2015) en Wout van Aert (2016, 2017 en 2018).

WK veldrijden voor dames

Pas sinds 2000 bestaat er een officieel WK veldrijden voor dames. De Duitse Hanka Kupfernagel won dat jaar de eerste regenboogtrui in het damesveldrijden. Recordhouder qua aantal zeges op het WK veldrijden voor vrouwen is Marianne Vos. Zeven keer won zij goud op dit WK. Ze pakte in 2006 haar eerste veldritwereldtitel. Vervolgens won ze in de periode 2009-2014 zes keer op rij de regenboogtrui in het veldrijden. Eén andere Nederlandse dame slaagde erin om het WK veldrijden te winnen: Daphny van den Brand won goud op het WK van 2003. De Belgische Sanne Cant won het WK veldrijden bij de dames in 2017 en 2018.

Locatie van het parcours: Bogense in Denemarken

De wereldkampioenschappen veldrijden 2019 worden verreden in de Deense plaats Bogense. Het parcours bevindt zich nabij de oude haven van deze Deense plaatse. Bogense ligt op het eiland Funen. In 2017 werd er een wereldbekercross verreden op dit parcours. De zege ging toen naar Mathieu van der Poel, voor Wout van Aert en Toon Aerts.

Programma WK veldrijden 2019

Zaterdag 2 februari:

 • 11u00 WK Junioren
 • 13u00 WK Dames Beloften (U23)
 • 15u00 WK Dames Elite

Zondag 3 februari:

 • 11u00 WK Heren Beloften (U23)
 • 15u00 WK Heren Elite (profs)

Deelnemers: selecties Nederland en België

Wie zijn de deelnemers van Nederland en België aan dit WK veldrijden? Zodra de definitieve selecties voor dit WK cyclocross bekend zijn, worden de Nederlandse en Belgische selecties hier geplaatst. De kopman in de Nederlandse selectie voor de herenwedstrijd is Mathieu van der Poel. Een speerpunt voor de dameswedstrijd is Marianne Vos. Bij de Belgische selectie is Wout van Aert de kopman voor de herenwedstrijd en Toon Aerts de schaduwkopman. De kopvrouw in de Belgische damesselectie is Sanne Cant.

Deelnemers: startlijst met rugnummers, dames elite

Hieronder vindt u t.z.t. de complete deelnemerslijst (zodra die bekend is) met rugnummers van het WK voor dames elite, dat gehouden wordt op zaterdag 2 februari 2019. De start is om 15u00.

Deelnemers: startlijst met rugnummers, heren elite (profs)

Hier vindt u t.z.t. de complete deelnemerslijst met rugnummers voor het WK van de heren elite (profs). Deze wedstrijd wordt verreden op zondag 3 februari 2019. Het startschot klinkt om 15u00.

Favorieten WK veldrijden 2019

Welke renners zijn de grote kanshebbers voor de overwinning op het WK veldrijden 2018 bij de heren elite (porfs)? De Nederlander Mathieu van der Poel is de grote favoriet voor de wereldtitel. De Belg Wout van Aert wordt beschouwd als zijn belangrijkste concurrent. Een belangrijke outsider is de Belg Toon Aerts.

Live op tv: Sporza, NOS en Eurosport

WK veldrijden live op tv bij Sporza

Op welke zender zijn de wedstrijden van dit WK veldrijden live te zien? De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) zendt alle wedstrijden van dit WK veldrijden live op tv uit. Hieronder vindt u het complete uitzendschema van Sporza. Het merendeel van de uitzendingen vindt plaats op de Vlaamse zender één. De wedstrijden van de Dames Beloften (U23) en de Heren Beloften (U23) worden echter uitgezonden op de zender Canvas. Op zondagmiddag begint de voorbeschouwing op het WK voor heren elite (profs) om 14u00 op de Vlaamse zender één. De start van het WK voor profs is op de middag om 15u00.

Uitzendingen: WK veldrijden 2018 live op tv bij Sporza

 • Za. 2 februari op één om 10u45 - Junioren
 • Za. 2 februari op Canvas om 12u45 - Dames beloften (U23)
 • Za. 2 februari op één om 14u30 - Dames elite (start om 15u00)
 • Zo. 3 februari op Canvas om 10u45 - Heren beloften (U23)
 • Zo. 3 februari op één om 14u00 - Heren elite (profs) (start om 15u00)

WK veldrijden live op tv bij de NOS en Eurosport

Ook Eurosport en het Nederlandse NOS Studio Sport zenden het WK veldrijden deels live op tv uit. Bij de NOS zendt men op zaterdagmiddag het WK voor dames elite live uit op de zender Nederland 1, in hun uitzending die om 14u50 begint. Op zondagmiddag zenden zij eveneens op Nederland 1 het WK voor heren elite (profs) live uit tijdens hun reguliere zondagmiddaguitzending. De start van de herenwedstrijd is om 15u00.

NOS: WK veldrijden live op tv bij Studio Sport

 • Za. 2 februari op Nederland 1 (NPO1) om 14u50: Dames elite (start om 15u00)
 • Zo. 3 februari op Nederland 1 (NPO1) om 14u40: Heren elite (start om 15u00)

Eurosport

Eurosport heeft ook de uitzendrechten (live tv) voor dit wereldkampioenschap veldrijden. Zodra bekend is hoe laat hun live tv-uitzendingen beginnen, dan wordt het uitzendschema hier geplaatst.

Livestream WK veldrijden 2017

Livestream Sporza

Het wereldkampioenschap veldrijden 2019 is ook online te volgen via een livestream. Ook Sporza (VRT) stelt een livestream beschikbaar. Het is een gratis livestream. Met zo'n livestream kan men online (op een computer of smartphone) naar het WK veldrijden 2019 kijken. Deze livestream van Sporza is echter officieel alleen beschikbaar in België. Voor andere landen is deze livestream van het WK veldrijden 2019 geo-blocked (geblokkeerd).

Livestream Eurosport

Daarnaast is er ook een livestream van het WK cyclocross te vinden op de Eurosport Player, maar die stream is alleen te bekijken voor abonnnees op die app.

Livestream NPO

Er wordt ook een gratis livestream beschikbaar gesteld door de NOS Studio Sport. Op hun livestream zijn de dames- en de herenwedstrijd van dit WK live te zien. Deze livestream bevindt zich op de middagen van 2 en 3 februari op de website van de NOS. Ook kan men deze gratis livestream bekijken via de NOS-app. Deze livestream van het WK veldrijden van de NOS is echter wel geo-restricted. In de praktijk mag men deze livestream van het WK veldrijden alleen in Nederland bekijken.

Ziggo Go App

Het WK veldrijden is ook per livestream te zien op de Ziggo Go App. Hiermee kan men live per stream naar de uitzendingen van onder meer Sporza, de NOS en Eurosport kijken. Elke livestream op de Ziggo Go App is beschikbaar in de gehele EU. (Buiten de EU is deze livestream-dienst wel geo-blocked.) Een groot voordeel hiervan is dus dat Nederlandse veldritliefhebbers geheel legaal via deze livestream ook de uitzendingen van Sporza bij dit WK veldrijden kunnen bekijken.

Livestream UCI

Er is onder meer ook een internationale livestream (Engelstalig) van de World Championships Cyclocross beschikbaar op het Youtube-channel van de mondiale wielerbond UCI. Dit is een gratis livestream. Deze livestream is officieel echter alleen maar beschikbaar in landen waar geen omroep de uitzendrechten van deze cross heeft. Deze livestream is dus niet bedoeld voor bijvoorbeeld Nederland en België.

Livestream FloBikes

Het Noord-Amerikaanse bedrijf FloBikes biedt ook veel uitzendingen van veldritten per livestream aan. Daaronder is ook een livestream van het WK veldrijden 2019. Deze livestream is echter alleen beschikbaar in Canada (voor andere landen is de stream geo-blocked). Daarnaast dient men ook nog eens een abonnement op die dienst te hebben om naar de livestream van hen bij dit WK veldrijden te mogen kijken. FloBikes is voor de livestream-kijkers in de lage landen bij dit WK veldrijden dus geen optie.

WK veldrijden 2019 livestream bij Sporza

 • Zaterdag 2 feb. om 10u45: Junioren
 • Zaterdag 2 feb. om 13u00: Dames beloften (U23)
 • Zaterdag 2 feb. om 14u30: Dames elite
 • Zondag 3 feb. om 10u45: Heren beloften (U23)
 • Zondag 3 feb. om ca. 14u00: Heren elite (profs) (start wedstrijd: 15u00)

Livestream WK veldrijden 2019 bij de NOS (op NOS.nl)

 • Zaterdag 2 feb. om 14u50: Dames elite
 • Zondag 3 feb. om 14u40: Heren elite

Voorgaande editie: uitslagen WK veldrijden 2018

WK junioren 2018:
 1. Ben Tulett (UK)
 2. Tomas Kopecky (Tsj)
 3. Ryan Kamp (Ned)

WK dames beloften (U23) 2018:
 1. Evie Richards (UK)
 2. Ceylin Del Carmen Alvarado (Ned)
 3. Nadja Heigl (Oos)

WK dames elite 2018:
 1. Sanne Cant (Bel)
 2. Kathy Compton (USA)
 3. Lucinda Brand (Ned)

WK heren beloften (U23) 2018:
 1. Eli Iserbyt (Bel)
 2. Joris Nieuwenhuis (Ned)
 3. Yan Gras (Bel)

WK heren elite (profs) 2018:
 1. Wout van Aert (Bel)
 2. Michael Vanthourenhout (Bel)
 3. Mathieu van der Poel (Ned)
 4. Toon Aerts (Bel)
 5. Lars van der Haar (Ned)
 6. Gioele Bertolini (Ita)
 7. Tim Merlier (Bel)
 8. Laurens Sweeck (Bel)
 9. Daan Soete (Bel)
 10. Steve Chainel (Fra)
 11. Quinten Hermans (Bel)
 12. Michael Boros (Tsj)
 13. Francis Mourey (Fra)
 14. Marcel Meisen (Dui)
 15. Stephen Hyde (USA)

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Middelkerke 2019, live op tv en livestreamVeldrit Middelkerke 2019, live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Middelkerke wordt op zaterdag 16 februari 2019 de Noordzeecross verreden. Dit is de slotwedstr…
WK wielrennen 2019 live op tv en livestream (Yorkshire)WK wielrennen 2019 live op tv en livestream (Yorkshire)De wereldkampioenschappen wegwielrennen 2019 worden gehouden van zondag 22 september tot en met zondag 29 september. Dit…
BK veldrijden 2019 (Kruibeke), live op tv en livestreamBK veldrijden 2019 (Kruibeke), live op tv en livestreamOp zaterdag 12 januari en zondag 13 januari worden de Belgische kampioenschappen veldrijden 2019 gehouden. Het parcours…
Veldrit Lille: Krawatencross 2019, live op tv en livestreamVeldrit Lille: Krawatencross 2019, live op tv en livestreamDe Krawatencross wordt verreden op zaterdag 9 februari 2019 in de Vlaamse gemeente Lille. Deze cyclocross is de slotweds…
Veldrit Hoogstraten 2019 - live op tv en livestreamVeldrit Hoogstraten 2019 - live op tv en livestreamOp zondag 10 februari 2019 wordt in Hoogstraten de Vlaamse Aardbeiencross verreden. Deze veldrit is een onderdeel van de…
Bronnen en referenties
 • http://www.wk2016.be/programma/
 • https://fr.wikipedia.org/wiki/Crit%C3%A9rium_international_de_cyclo-cross
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/124905/boom-denkt-na-over-wk-veldrijden.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_veldrijden

Reageer op het artikel "WK veldrijden 2019 live op tv en livestream - het programma"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 22-12-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Special: Cyclocross
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!