InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK veldrijden 2020 live op tv en livestream

WK veldrijden 2020 live op tv en livestream

WK veldrijden 2020 live op tv en livestream De wereldkampioenschappen veldrijden 2020 worden gehouden op zaterdag 1 februari en zondag 2 februari. Dit WK wordt georganiseerd op een parcours in Dübendorf (Zwitserland). Het WK veldrijden 2020 wordt live op tv uitgezonden en is daarnaast ook online via een livestream te bekijken. Hoe ziet het programma van deze wereldkampioenschappen eruit? Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van het WK cyclocross 2020? Hoe is de geschiedenis van het WK veldrijden verlopen?

Geschiedenis van het WK veldrijden

Officieus WK veldrijden

Sinds 1924 bestond er een officieus WK veldrijden. Deze wedstrijd werd jaarlijks in de omgeving van Parijs verreden. Dit officieuze WK droeg oorspronkelijk de naam: 'Le Critérium International De Cross-Country Cyclo-Pédestre'. Het werd later vaak het 'Critérium International de Cyclo-cross' genoemd. In Vlaanderen en Nederland noemde men deze wedstrijd ‘het Internationaal Veldritcriterium’. Het was geen toeval dat dit officieuze WK jaarlijks in Frankrijk werd gehouden. Frankrijk was in de eerste helft van de 20e eeuw veruit het belangrijkste veldritland. Van de 20 officieuze WK's die werden verreden in de periode 1924-1949, werden er maar liefst 15 door een Franse renner gewonnen. Vier keer pakte een Belg de zege. Eén keer won een Luxemburger het officieuze WK cyclocross: in 1935 zegevierde Josy Mersch.

De recordhouder qua aantal zeges in het Internationaal Veldritcriterium was de Fransman Robert Oubron. Hij won deze wedstrijd vier keer: 1937, 1938, 1941 en 1942. De eerste Belg die deze wedstrijd won was Henri Moerenhout in 1925. In 1933 won Sylvère Maes deze cross. Deze Belg zou later uitgroeien tot één van de beste wegwielrenners van zijn generatie. Hij won onder meer twee keer het eindklassement van de Tour de France en één keer Parijs-Roubaix en. De Belg Maurice Seynaeve won het officieuze WK veldrijden twee keer: in 1934 en in 1936.

Officieel WK veldrijden

In 1950 werd er door de UCI voor het eerst een officieel WK veldrijden gehouden. De winnaar was dat jaar de fameuze Fransman Jean Robic, die vooral bekend was geworden als de eindwinnaar van de Tour de France van 1947. Robic had overigens in 1947 ook al het officieuze WK veldrijden (Internationaal Veldritcriterium) gewonnen. In de eerste jaren van het officiële WK veldrijden heerste Frankrijk nog in de veldritsport, maar later werd België het land dat de veldritwereld beheerste. Van de 68 officiële WK's Cyclocross (voor heren elite) die verreden zijn, werden er 29 door Belgen gewonnen, 10 door Fransen en 7 door Zwitsers. Nederland, Duitsland en Italië pakten 6 wereldtitels. Vier keer werd het WK cyclocross bij de heren elite (profs) door een Tsjech gewonnen.

De recordhouder qua aantal wereldtitels bij de heren elite (profs) is Eric de Vlaeminck. Deze Belg won zeven keer de regenboogtrui. Drie renners wonnen vijf keer de wereldtitel: de Fransman Durfraisse, de Italiaan Longo en de Zwitser Zweifel. De Belg Roland Liboton pakte vier keer de regenboogtrui bij de profs. Recente winnaars van het WK veldrijden voor heren elite zijn Sven Nys (2013 en 2005), Zdenek Stybar (2010, 2011 en 2014), Niels Albert (2009 en 2012), Mathieu van der Poel (2015 en 2019) en Wout van Aert (2016, 2017 en 2018).

WK veldrijden voor dames

Pas sinds 2000 bestaat er een officieel WK veldrijden voor dames. De Duitse Hanka Kupfernagel won dat jaar de eerste regenboogtrui in het damesveldrijden. Recordhouder qua aantal zeges op het WK veldrijden voor vrouwen is Marianne Vos. Zeven keer won zij goud op dit WK. Ze pakte in 2006 haar eerste veldritwereldtitel. Vervolgens won ze in de periode 2009-2014 zes keer op rij de regenboogtrui in het veldrijden. Eén andere Nederlandse dame slaagde erin om het WK veldrijden te winnen: Daphny van den Brand won goud op het WK van 2003. De Belgische Sanne Cant won het WK veldrijden bij de dames in 2017 en 2018.

Locatie van het parcours: Dübendorf in Zwitserland

De wereldkampioenschappen veldrijden 2019 worden verreden in de Zwitserse plaats Dübendorf. Het parcours bevindt zich op en rond een vliegveld. Het is een relatief vlak parcours. Dübendorf ligt in het noorden van Zwitserland, in het kanton Zürich. De plaats heeft anno 2019 circa 20.000 inwoners.

Programma WK veldrijden 2020

Programma zaterdag 1 februari:

 • 11u00 WK Junioren
 • 13u00 WK Heren Beloften (U23)
 • 15u00 WK Dames Elite

Programma zondag 2 februari:

 • 11u00 WK Dames Beloften (U23)
 • 15u00 WK Heren Elite (profs)

Deelnemers: selecties Nederland en België

Wie zijn de deelnemers van Nederland en België aan dit WK veldrijden? De officiële selecties zijn nog niet bekend; zodra ze officieel zijn gepresenteerd, worden ze hier gemeld. De kopman van Nederland in de wedstrijd voor heren elite (porfs) is Mathieu van der Poel. Namens Nederland gaan onder meer ook Lars van der Haar, Joris Nieuwenhuis, Corné van Kessel en David van der Poel van start. Bij België is het nog onduidelijk of Wout van Aert dit WK gaat rijden. Belgische coureurs die waarschijnlijk wel van start gaan zijn onder meer Laurens Sweeck, Toon Aerts, Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout. Voorafgaand aan het WK cyclocross wordt hier de complete startlijst met rugnummers geplaatst.

Favorieten WK veldrijden 2020

Welke renners zijn de grote kanshebbers voor de overwinning op het WK veldrijden 2020 bij de heren elite (profs)? De Nederlander Mathieu van der Poel is de grote favoriet voor de wereldtitel. Zijn belangrijkste concurrenten zijn de Belgische toppers, zoals Toon Aerts, Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt.

Live op tv: Sporza, NOS en Eurosport

WK veldrijden live op tv bij Sporza

Op welke zender zijn de wedstrijden van dit WK veldrijden live te zien? De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) zendt alle wedstrijden van dit WK veldrijden live op tv uit. Hieronder vindt u het complete uitzendschema van Sporza. Het merendeel van de uitzendingen vindt plaats op de Vlaamse zender één. De wedstrijden van de Dames Beloften (U23) en de Heren Beloften (U23) worden echter live uitgezonden op de zender Canvas. Op zondagmiddag begint de voorbeschouwing op het WK voor heren elite (profs) om 13u30 op de Vlaamse zender één in het programma Sporza op Zondag. De start van het WK voor profs is op die middag om 15u00.

Uitzendingen: WK veldrijden 2020 live op tv bij Sporza

 • Za. 1 februari op één om 10u45 - Junioren
 • Za. 1 februari op Canvas om 12u40 - Heren beloften (U23)
 • Za. 1 februari op één om 13u30 - vervolg Heren beloften, daarna Dames elite (start om 15u00)
 • Zo. 2 februari op Canvas om 10u45 - Dames beloften (U23)
 • Zo. 2 februari op één om 13u30 - Heren elite (profs) (start om 15u00)

WK veldrijden live op tv bij de NOS

Het Nederlandse NOS Studio Sport zendt het WK veldrijden deels live op tv uit. Bij de NOS zendt men op zaterdagmiddag het WK voor dames elite live uit op de zender Nederland 1, in hun uitzending die om 14u50 begint. Op zondagmiddag zenden zij eveneens op Nederland 1 het WK voor heren elite (profs) live uit tijdens hun reguliere zondagmiddaguitzending. De start van de herenwedstrijd is om 15u00.

NOS: WK veldrijden live op tv bij Studio Sport

 • Za. 1 februari op Nederland 1 (NPO1) om circa 14u45: Dames elite (start om 15u00)
 • Zo. 2 februari op Nederland 1 (NPO1) om circa 14u45: Heren elite (start om 15u00)

Eurosport

Eurosport heeft ook de uitzendrechten (live tv) voor dit wereldkampioenschap veldrijden. Net al de NOS zenden zij ook alleen het WK van de dames elite en het WK van de heren elite live uit. De overige WK's die op het programma staan, zijn bij hen overigens wel via de livestream te bekijken.

WK cyclocross live op tv bij Eurosport

 • Za. 1 februari op Eurosport 1: 15u00 WK veldrijden, dames elite
 • Zo. 2 februari op Eurosport 1: 15u00 WK veldrijden heren elite

Livestream WK veldrijden 2019

Livestream Sporza

Het wereldkampioenschap veldrijden 2019 is ook online te volgen via een livestream. Ook Sporza (VRT) stelt een livestream beschikbaar. Het is een gratis livestream. Met zo'n livestream kan men online (op een computer of smartphone) naar het WK veldrijden 2019 kijken. Deze gratis livestream van Sporza is echter officieel alleen beschikbaar in België. Voor andere landen is deze livestream van het WK veldrijden 2019 geo-blocked (geblokkeerd).

Livestream Eurosport

Daarnaast is er ook een livestream van het WK cyclocross van Eurosport. Bij hen zijn via de livestream alle wedstrijden van dit WK veldrijden live te zien. Dat is opvallend, aangezien zij op tv alleen de heren elite en dames elite live uitzenden. Hun officiële livestream van dit WK cyclocross bevindt zich op de Eurosport Player. Die stream is alleen te bekijken voor betalende abonnees op die app.

Livestream NPO

Er wordt ook een gratis livestream beschikbaar gesteld door de NOS Studio Sport. Op hun livestream zijn allen de wedstrijden van de dames elite en heren elite bij dit WK live te zien. Deze livestream bevindt zich op de middagen van 1 en 2 februari op de website van de NOS. Ook kan men deze gratis livestream bekijken via de NOS-app. Deze livestream van het WK veldrijden van de NOS is echter wel geo-restricted. In de praktijk mag men deze livestream van het WK veldrijden alleen in Nederland bekijken.

Ziggo Go App (livestream en terugkijken)

Het WK veldrijden is ook per livestream te zien op de Ziggo Go App. Hiermee kan men live per stream naar de uitzendingen van onder meer Sporza, de NOS en Eurosport kijken. Elke livestream op de Ziggo Go App is beschikbaar in de gehele EU. (Buiten de EU is deze livestream-dienst wel geo-blocked.) Een groot voordeel hiervan is dus dat Nederlandse veldritliefhebbers geheel legaal via deze livestream ook de uitzendingen van Sporza bij dit WK veldrijden kunnen bekijken. Bij Sporza zendt men immers, in tegenstelling tot de NOS, wel alle wedstrijden van het programma van dit WK cyclocross live uit. Via de Ziggo Go App kan men niet alleen via een livestream naar dit WK kijken, men kan ook de stream van elke uitzending terugkijken.

Livestream UCI

Er is onder meer ook een internationale livestream (Engelstalig) van de World Championships Cyclocross beschikbaar op het Youtube-channel van de mondiale wielerbond UCI. Dit is een gratis livestream. Op deze livestream zijn alle wedstrijden van dit WK te zien. Deze livestream is officieel echter alleen maar beschikbaar in landen waar geen omroep de uitzendrechten van deze cross heeft. Deze livestream is dus niet bedoeld voor bijvoorbeeld Nederland en België.

Livestream FloBikes

Het Noord-Amerikaanse bedrijf FloBikes biedt ook veel uitzendingen van veldritten per livestream aan. Daaronder is ook een livestream van het WK veldrijden 2020. Deze livestream is echter alleen beschikbaar in Canada (voor andere landen is de stream geo-blocked). Daarnaast dient men ook nog eens een abonnement op die dienst te hebben om naar de livestream van hen bij dit WK veldrijden te mogen kijken. FloBikes is voor de livestream-kijkers in de lage landen bij dit WK veldrijden dus geen optie. FloBikes is een onderdeel van 'FloSports', een platform waar men per livestream naar allerlei sportevenementen kan kijken. Men richt zich met deze streams echter vooral op Noord-Amerika; dikwijls is een livestream voor Nederland en/of België geo-blocked (geblokkeerd). Vooral vanuit België kan men erg vaak niet naar de livestream van hun veldritten kijken. In Nederland kan men daarentegen op hun livestream wel onder meer de Brico Crossen en de Superprestige Cyclocross bekijken.

WK veldrijden 2020 livestream bij Sporza

 • Zaterdag 1 februari om 10u45: Junioren
 • Zaterdag 1 feb. om 12u40: Heren beloften (U23)
 • Zaterdag 1 feb. om 14u30: Dames elite
 • Zondag 2 feb. om 10u45: Dames beloften (U23)
 • Zondag 2 feb. om ca. 13u30: Heren elite (profs) (start wedstrijd: 15u00)

Livestream WK veldrijden 2019 bij de NOS (op NOS.nl)

 • Za. 1 feb. om ca. 14u50: Dames elite
 • Zo. 2 feb. om ca. 14u50: Heren elite

Livestream WK cyclocross 2019 bij Eurosport

 • Za. 1 feb. om 10u50: Junioren
 • Za. 1 feb. om 12u50: Heren beloften (U23)
 • Za. 1 feb. om 14u50: Dames elite
 • Zo. 2 feb. om 10u50: Dames beloften (U23)
 • Zo. 2 feb. om 14u50: Heren elite

Voorgaande editie: uitslagen WK veldrijden 2019

WK junioren 2019:

 1. Ben Tulett (UK)
 2. Witse Meeussen (Bel)
 3. Ryan Cortjens (Bel)

WK heren beloften (U23) 2019:

 1. Thomas Pidcock (UK)
 2. Eli Iserbyt (Bel)
 3. Antoine Benoist (Fra)

WK dames elite 2019:

 1. Sanne Cant (Bel)
 2. Lucinda Brand (Ned)
 3. Marianne Vos (Ned)
 4. Denise Betsema (Ned)
 5. Annemarie Worst (Ned)

WK dames beloften (U23) 2019:

 1. Inge van der Heijden (Ned)
 2. Fleur Nagengast (Ned)
 3. Ceylin Del Carmen Alvarado (Ned)

WK heren elite (profs) 2019:

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Wout van Aert (Bel)
 3. Toon Aerts (Bel)
 4. Michael Vanthourenhout (Bel)
 5. Laurens Sweeck (Bel)
 6. Lars van der Haar (Ned)
 7. Quinten Hermans (Bel)
 8. Marcel Meisen (Dui)
 9. Jens Adams (Bel)
 10. Gianni Vermeersch (Bel)

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kasteelcross Zonnebeke 2020, live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 25 januari 2020 wordt de Kasteelcross Zonnebeke verreden. Deze cyclocross vindt plaats in de Belgische provi…
Noordzeecross Middelkerke 2020, live tv en livestreamNoordzeecross Middelkerke 2020, live tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Middelkerke wordt op zaterdag 15 februari 2020 de Noordzeecross verreden. Dit is de slotwedstr…
Brussels Universities Cyclocross 2020, live tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross 2020, live tv en livestreamOp zondag 5 januari 2020 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de tweede editie van deze veldrit. D…
BK veldrijden 2020 (Antwerpen), live op tv en livestreamBK veldrijden 2020 (Antwerpen), live op tv en livestreamOp zaterdag 11 januari en zondag 12 januari worden de Belgische kampioenschappen veldrijden 2020 gehouden. Het parcours…
Veldrit: Cyclocross Merksplas 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Merksplas 2020, live op tv en livestreamOp zondag 9 februari 2020 wordt de Superprestige Cyclocross Merksplas verreden. Dit is de opvolger van de Vlaamse Aardbe…
Bronnen en referenties
 • http://www.wk2016.be/programma/
 • https://fr.wikipedia.org/wiki/Crit%C3%A9rium_international_de_cyclo-cross
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/124905/boom-denkt-na-over-wk-veldrijden.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_veldrijden

Reageer op het artikel "WK veldrijden 2020 live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 15-09-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!