WK Schaken: FIDE Kandidatentoernooi 2020 via livestream

WK Schaken: FIDE Kandidatentoernooi 2020 via livestream Op dinsdag 17 maart 2020 begon het FIDE Kandidatentoernooi. Dit toernooi werd op donderdag 26 maart 2020 stilgelegd vanwege de coronacrisis. Het evenement vond plaats in de Russische stad Jekaterinenburg. Eén van de deelnemers is de Nederlander Anish Giri. Het evenement was dagelijks live te volgen via een livestream op het internet. De winnaar van het kandidatentoernooi mag in 2021 in een tweekamp tegen regerend wereldkampioen Magnus Carlsen (Noorwegen) strijden om de wereldtitel schaken.

Coronacrisis: wanneer verder? Pas in 2021

Het is de bedoeling dat het toernooi wordt voortgezet op 1 november 2020. Dat gaat echter niet door. Dit toernooi wordt pas uitgespeeld in het voorjaar van 2021. Zodra de exacte data en de locatie definitief bekend zijn, wordt dat hier gemeld.

Coronavirus

De coronacrisis heeft een enorme impact op de maatschappij in het jaar 2020. De ontwikkelingen rondom dit virus zijn onder meer te volgen via de NOS journaals, die in deze crisistijd extra vaak worden uitgezonden. Nederlandse maatregelen tegen het virus worden aangekondigd bij de persconferenties van de regering. In het Nederlandse parlement worden de maatregelen wekelijks besproken in een coronadebat.

Historie: WK Schaken

Doorgaans wordt door schaakhistorici de match tussen Wilhelm Steinitz en Johann Zukertort, die plaatsvond in 1886, beschouwd als het eerste officiële WK Schaken. Steinitz won dit tweekamp. Andere legendarische schakers die later de wereldtitel wonnen waren onder meer Emanuel Lasker (wereldkampioen in de periode 1894-1921), Aleksandr Aljechin (kampioen in de periodes 1927-1935 en 1937-1946) en Bobby Fischer (wereldkampioen 1972-1975). Eén Nederlander was ooit wereldkampioen schaken: Max Euwe versloeg in 1935 Aljechin. In 1937 speelden ze wederom een tweekamp tegen elkaar en ditmaal heroverde Aljechin de wereldtitel schaken.

Garry Kasparov

Eén van de grootste schaakkampioenen aller tijden is de Rus Garry Kasparov. Hij pakte de wereldtitel in 1985. In 1993 brak Kasparov echter met de officiële schaakbond FIDE en richtte een alternatieve bond op. Daarom verdedigde hij de officiële FIDE-titel niet meer na 1993, terwijl hij in de daaropvolgende jaren in de praktijk nog lang de beste schaker ter wereld bleef. Tot aan het jaar 2000 behield Kasparov de alternatieve (officieuze) wereldtitel schaken van zijn eigen schaakbond. Daarna bleef hij nog jarenlang de nummer één op officiële de wereldranglijst schaken (ELO-rating).

In 2005 beëindigde Kasparov zijn schaakcarrière. In die tijd kwam het ook tot een verbroedering binnen de schaakwereld, tussen de FIDE en de alternatieve bond van Kasparov. Daardoor kreeg de FIDE-wereldtitel schaken vanaf 2006 weer zijn oude glorie. Kramnik pakte de titel in 2006. Anand nam de wereldtitel schaken over in 2007. Vervolgens verloor Anand die titel in 2013 aan de Noor Magnus Carlsen. Anno 2020 is hij nog steeds wereldkampioen schaken.

Kandidatentoernooi Schaken 2020

Het evenement dat in maart 2020 wordt gehouden is een zogenaamd 'kandidatentoernooi'. De opzet van zo'n toernooi is, dat hier de beste spelers ter wereld aan meedoen, behalve één: de regerende wereldkampioen schaken. De winnaar van het kandidatentoernooi heeft het recht om tegen de wereldkampioen (Carlsen) een tweekamp te houden om de wereldtitel.

Deelnemers Kandidatentoernooi 2020

Wie zijn de deelnemers aan dit toernooi? Er doen drie Russen mee: Aleksjenko, Grisjoek en Nepomniachtchi. Ook staan op de deelnemerslijst de Nederlander Giri, de Amerikaan Caruana en twee Chinesen: Wang en Ding. Wang heeft twee weken in quarantaine moeten zitten om deel te mogen nemen. Oorspronkelijk zou ook Azeri Teimaoer Radjabov meedoen aan dit toernooi; hij ziet echter vanwege het coronavirus af van deelname. Hij is vervangen door de Fransman Maxime Vachier-Lagrave.

Anish Giri

Neerlands hoop bij dit toernooi is natuurlijk Anish Giri. Hij werd op 28 juni 1994 geboren in Sint-Petersburg. Later verhuisde hij naar Japan en nog weer later naar Nederland. Hij bleek één van de grootste schaaktalenten ter wereld te zijn. De jonge Nederlander groeide uit tot een absolute wereldtopper. Giri plaatste zich voor het FIDE-kandidatentoernooi via zijn FIDE-ranking (ELO-rating).

Coronavirus en schaken

Dit schaaktoernooi behoorde mondiaal tot de weinige sportevenementen die doorging ondanks de coronacrisis. Er waren wel diverse maatregelen genomen bij dit Russische evenement om de verspreiding van het virus te voorkomen. De schakers schudden bijvoorbeeld niet elkaars handen, zoals doorgaans wel gebruikelijk is voor en na schaakwedstrijden. Uiteindelijk werd het toernooi op 26 maart alsnog gestaakt vanwege de coronacrisis.

Prijzengeld?

Het totale prijzengeld van dit schaaktoernooi bedraagt 500.000 dollar.

Programma, speelschema, uitslagen en stand

Hieronder vindt u het programma en het speelschema van de eerste rondes, dat middels loting tot stand zijn gekomen. Dit schema wordt in de loop van het toernooi aangevuld. In dat onderstaande schema worden ook de uitslagen van de wedstrijden bijgehouden. Alle spelers zullen twee keer tegen elkaar spelen. In totaal zal dit toernooi dus uit 14 rondes bestaan.

Programma Kandidatentoernooi 1e ronde, dinsdag 17 maart 2020

 • Vachier (Frankrijk) - Caruana (USA) 0,5-0,5
 • Ding (China) - Wang (China) 0-1
 • Anish Giri (Nederland) - Ian Nepomniachtchi (Rusland) 0-1
 • Grisjoek (Rusland) - Aleksejenk (Rusland) 0,5-0,5

Programma 2e ronde, woensdag 18 maart 2020

 • Caruana (USA) - Aleksejenko (Rusland) 1-0
 • Ian Nepomniachtchi (Rusland) - Grisjoek (Rusland) 0,5-0,5
 • Wang (China) - Anish Giri (Nederland) 0,5-0,5
 • Vachier (Frankrijk) - Ding (China) 1-0

Programma 3e ronde, donderdag 19 maart 2020

 • Ding - Caruana 1-0
 • Anish Giri - Maxime Vachier-Lagrave 0,5-0,5
 • Alekseenko - Nepomniachtchi 0,5-0,5
 • Grisjoek - Wang Hao 0,5-0,5

Programma 4e ronde, zaterdag 21 maart 2020

 • Caruana - Nepomniatsjtsji 0,5-0,5
 • Vachier - Grisjoek 0,5-0,5
 • Wang - Aleksejenko 0,5-0,5
 • Ding - Anish Giri 0,5-0,5

Programma 5e ronde, zondag 22 maart 2020

 • Anish Giri - Fabiano Caruana 0,5-0,5
 • Alexander Grisjoek -Ding Liren 0,5-0,5
 • Nepomniachtchi - Wang Hao 1-0
 • Kirill Alekseenko - Maxime Vachier-Lagrave 0,5-0,5

Programma 6e ronde, maandag 23 maart 2020

 • Kirill Alekseenko - Anish Giri 0-1
 • Alexander Grisjoek - Fabiano Caruana 0,5-0,5
 • Wang Hao - Maxime Vachier-Lagrave 0,5-0,5
 • Ian Nepomniachtchi - Ding 1-0

Programma 7e ronde, woensdag 25 maart 2020

 • Anish Giri - Grisjoek
 • Ding - Aleksejenko
 • Caruana - Wang
 • Vachier - Nepomniatsjtsji

Stand Kandidatentoernooi WK Schaken na zeven rondes:

 • Nepomniatsjtsji en Vechier 4,5 punten
 • Giri, Wang, Caruana en Grisjoek 3,5 p.
 • Aleksejenko en Ding 2,5 p.

Programma 8e ronde, donderdag 26 maart 2020:

 • Afgelast wegens de coronacrisis

FIDE Kandidatentoernooi live via een livestream

Hoe kan men dit kandidatentoernooi live volgen? Er worden online tijdens de wedstrijddagen live-uitzendingen via een livestream aangeboden door de FIDE. Met zo'n livestream kan men het evenement live volgen op een computer of smartphone. Dit is een gratis livestream. Bij de livestream is er Engels, Russisch en Chinees commentaar beschikbaar. Elke livestream bevindt zich op de officiële website van het toernooi. Het Engelse commentaar bij de livestream wordt verzorgd door de grootmeesters Danil Dubov en Evgenij Miroshnichenko. Het Russische commentaar bij de livestream wordt verzorgd door Sergey Shipov. (Het Russiche commentaar dat op de livestream te horen is, is hetzelfde commentaar dat de bezoekers aan het toernooi ook bij dit hotel live horen.) Het Chinese commentaar bij de livestream wordt verzorgd door ex-jeugdwereldkampioen Hou Yifan en de Nederlands-Chinese Peng Zhaoqing. Hieronder vindt u de link naar de officiële Engelse livestream (live-broadcast) van dit toernooi. Daarnaast is de gratis livestream ook te vinden op de site van World Chess. (Bij diverse voorgaande grote evenementen, waaronder de match om het WK schaken van 2018, diende men een 'schaakpaspoort' te kopen om de livestream van World Chess te kunnen bekijken. Dat is bij de livestream van dit kandidatentoernooi dus niet het geval; deze stream is geheel gratis.)

Hoe bekijkt men de live-broadcast van het FIDE kandidatentoernooi?

Men kan de Engelstalige livestream van dit FIDE kandidatentoernooi bekijken door op de Engelstalige website van dit toernooi op de button rechts bovenaan te drukken, waarop 'live' staat. Als men op die button drukt, dan krijgt men een pop-up van de livestream van het kandidatentoernooi, als de live-uitzending althans reeds is begonnen. Indien de uitzending op de livestream nog niet is begonnen, dan ontvangt men de melding 'The broadcast has not yet begun'.

Website met officiële live-uitzending (livestream)


Live de zetten volgen van het FIDE WK Schaken Kandidatentoernooi 2020?

Behalve via een livestream, kan men de zetten van dit toernooi ook op allerlei andere manier live volgen op het internet, onder meer via diverse schaakwebsites. Ook kan men de zetten live volgen via social media zoals twitter. De zetten van de partijen van Giri zijn in Nederland onder meer ook via teletekst te volgen.
© 2016 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK Schaken 2021, tweekamp: Magnus Carlsen tegen uitdagerWK Schaken 2021, tweekamp: Magnus Carlsen tegen uitdagerIn 2021 spelen regerend wereldkampioen Magnus Carlsen (Noorwegen) en zijn uitdager om de FIDE wereldtitel schaken. Oorsp…
Slottoernooi Europa League 2020, live op tv en livestreamSlottoernooi Europa League 2020, live op tv en livestreamHet slottoernooi van de UEFA Europa League 2020 wordt gespeeld in augustus. Het vindt plaats in Duitsland. De duels van…
EK handbal voor dames 2020, live op tv en livestreamEK handbal voor dames 2020, live op tv en livestreamOp donderdag 3 december begint het Europees kampioenschap handbal voor vrouwen. Dit EK handbal vindt plaats in Noorwegen…
Tennis: ATP Finals 2020 (Masters), live op tv en livestreamTennis: ATP Finals 2020 (Masters), live op tv en livestreamVan zondag 15 november tot en met zondag 22 november worden de ATP Finals 2020 gehouden. Dit is de 51e editie van dit of…

EK voetbal 2021: België-Finland, live op tv en livestreamEK voetbal 2021: België-Finland, live op tv en livestreamOp 21 juni 2021 speelt België zijn derde wedstrijd in de poulefase van het EK voetbal. De tegenstander is Finland. Dit d…
WK baanwielrennen 2020, live tv en livestream: het programmaWK baanwielrennen 2020, live tv en livestream: het programmaOp woensdag 26 februari beginnen de wereldkampioenschappen baanwielrennen 2020. De slotdag van dit WK baanwielrennen is…
Bronnen en referenties
 • http://www.fide.com/component/content/article/1-fide-news/9394-the-2016-candidates-tournament-site-is-announced.html
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Central_Telegraph
 • https://en.wikipedia.org/wiki/World_Chess_Championship_2016
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_schaken

Reageer op het artikel "WK Schaken: FIDE Kandidatentoernooi 2020 via livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 30-10-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!