FIFA WK voetbal voor clubs, live op tv en livestream

FIFA WK voetbal voor clubs, live op tv en livestream De FIFA Club World Cup is het wereldkampioenschap voetbal voor clubteams. De strijd om het wereldtitel voor clubs wordt door diverse omroepen live op tv uitgezonden. Ook kan men het WK voor clubs op het internet via een livestream volgen. Hoe is de geschiedenis van dit WK voetbal voor clubteams verlopen?

Geschiedenis WK voetbal voor clubs

Voorloper: Wereldbeker voor clubteams

Het WK voetbal voor clubteams bestaat sinds 1960. Oorspronkelijk had dit evenement echter een totaal andere opzet. De wereldbeker voor clubs was decennialang niet een toernooi, maar slechts een strijd tussen twee clubteams. De bedenker van deze wereldbeker voor clubteams was de Fransman Henri Delaunay.

Hij kwam met het idee om het beste clubteam van Europa tegen de sterkste club van Latijns-Amerika te laten spelen. Dit zijn immers veruit de twee sterkste continenten in de voetbalwereld. De eerste editie van de wereldbeker voor clubs vond plaats in 1960, tussen Real Madrid en Penaro. Madrid pakte die eerste wereldbeker voetbal voor clubteams.

Thuis- en uitwedstrijd

In die begintijd bestond de strijd om de wereldbeker doorgaans uit twee wedstrijden: elk team speelde een thuis- en een uitwedstrijd. Soms werd er daarna ook nog een beslissende derde wedstrijd gespeeld. Helaas had die wereldbeker voor clubteams jarenlang niet erg veel prestige. Diverse malen had bijvoorbeeld de winnaar van de Europacup I helemaal geen trek in deze wereldbekerwedstrijden en moest een andere Europese club invallen om het evenement toch door te laten gaan. In 1978 ging de strijd om de wereldbeker zelfs helemaal niet door, omdat zowel de Europese kampioen als de Latijns-Amerikaanse kampioen er geen interesse in hadden.

World Cup in Japan

Met ingang van 1980 werd de opzet veranderd. De strijd om de wereldbeker voetbal voor clubteams ging voortaan niet meer om twee wedstrijden, maar nog slechts om één wedstrijd. Die werd gespeeld in Japan. Deze wereldbeker bleef bestaan tot 2004. Dat jaar was FC Porto de laatste winnaar van de wereldbeker voor clubteams.

Nederlandse winnaars

Drie keer werd deze wereldbeker gewonnen door Nederlandse clubs. Feyenoord won hem in 1970, Ajax won in 1972 en 1995. PSV verloor in 1988 de strijd om de wereldbeker op strafschoppen tegen Nacional (Uruguay). Opvallend genoeg deed Ajax twee keer niet mee aan de strijd om de wereldbeker, terwijl ze zich hier wel voor hadden geplaatst: in 1971 en 1973 lieten ze zich vervangen door een andere Europese club.

Ambitieus project: FIFA WK voetbal voor clubs in 2000

De wereldvoetbalbond FIFA speelde al heel veel jaren met het idee om een grotere versie van het WK voetbal voor clubteams op te zetten. Niet één wedstrijd, niet twee duels, maar een compleet toernooi. De topclubs hadden hier echter weinig interesse in. Uiteindelijk zette de FIFA zijn plannen toch door en werd er in 2000 voor het eerst een WK voetbal voor clubs georganiseerd waaraan acht teams deelnamen. Dat jaar pakte Corinthians de titel. Het was de bedoeling dat in 2001 de tweede editie van dit WK voetbal voor clubteams zou worden gehouden. Uiteindelijk werd die editie van 2001 afgelast wegens financiële problemen. In de tussentijd bleef de jaarlijkse wedstrijd om de wereldbeker voor clubteams bestaan.

2005-2019: Jaarlijks WK voetbal voor clubteams

Pas in 2005 slaagde de FIFA er weer in om een WK voor clubteams te organiseren. Sindsdien vindt dit evenement ieder jaar plaats. Dat WK van 2005 werd gehouden in Japan. Dat was geen toeval: dat land was immers voorheen de organisator van de wereldbeker voor clubteams. Die wereldbeker werd in 2004 voor het laatst georganiseerd en is dus met ingang van 2005 definitief vervangen door het WK-toernooi.

Coronavirus: geen editie in 2020, daarna nog wel WK clubs in de oude opzet

Vanwege de coronacrisis gaat dit toernooi in december 2020 niet door. Het evenement is verplaatst naar februari 2021. Het wereldkampioenschap voetbal voor clubelftallen wordt dan in Qatar gespeeld. In de daaropvolgende jaren volgen er nog edities in de Verenigde Arabische Emiraten en Marokko. Er doen dan telkens 7 clubs mee aan dit toernooi. Dit zijn de laatste edities met die kleine opzet (7 clubs).

Wederom een nieuwe opzet voor het WK voor clubteams

De editie in Marokko is de laatste die georganiseerd wordt volgens de opzet die sinds 2005 wordt gebruikt. De eerstvolgende editie daarna is een toernooi met een grote opzet: er doen dan 24 teams mee. Het was de bedoeling dat de eerste editie met die nieuwe editie al in de zomer van 2021 zou plaatsvinden. Vanwege het coronavirus is de gehele voetbalkalender echter grondig herzien.

Live op tv in Nederland en België

Dit WK is ook in Nederland en België live op tv te volgen. In Nederland heeft NOS Studio Sport de uitzendrechten, in Vlaanderen heeft Sporza (VRT) de rechten. Bij de NOS zendt men in principe de halve finale van de Europese deelnemer en de finale live op tv uit. In België zendt Sporza beide halve finales en de finale van dit kampioenschap voor clubs live op tv uit.

Livestream Sporza

Beide halve finales en de finale worden via een livestream door Sporza (VRT) uitgezonden. Dit is een gratis livestream. De livestream is op de wedstrijddagen onder meer te vinden in de rubriek 'Nu Live' op hun website. Die livestream van het mondiale voetbalkampioenschap voor clubs is geo-restricted en alleen in België te bekijken. De livestream op de Sporza-app is daarentegen in de hele EU te zien.

Livestream NPO

Bij NOS Studio Sport zijn de halve finale van het Europese team en de finale van het WK voetbal voor clubteams via een gratis livestream te bekijken. De stream is te vinden op hun site en op de NOS-app.

FIFA Club World Cup per livestream op een tv-app

Livestream via Go App

Het is ook mogelijk om via een livestream van de Go App (online tv) naar de halve finales en de finale van dit toernooi te kijken. Men kan daarop per livestream naar de tv-uitzendingen van Sporza en de NOS kijken. Dit is een livestream-dienst die bedoeld is voor klanten van Ziggo. Zo'n livestream op die app is niet beperkt tot Nederland: ook in de andere EU landen kan men als klant van Ziggo zo'n stream bekijken.

Livestream via NLziet

Het is ook mogelijk om de halve finale van Bayern München en de finale van dit toernooi per livestream te bekijken bij NLZIET. Op die app kan men alleen per livestream naar de tv-uitzendingen van de NOS kijken. De live tv-uitzendingen van Sporza zijn niet via een stream op die applicatie te bekijken. Om op die app per livestream naar de tv-zenders van de NPO te kunnen kijken, dient men een abonnement op die applicatie te hebben.

Livestream WK clubvoetbal via NPO Start

De uitzendingen van dit WK voetbal voor clubs op de tv-zenders van de NPO kan men ook bij NPO Start per livestream bekijken. Dit is gratis. De gratis livestream voor het mondiale voetbalkampioenschap voor clubs op die app is echter wel geo-restricted en mag men alleen in Nederland bekijken.

Livestream via iTV-app

Voor klanten van interactieve tv is het mogelijk om de tv-uitzendingen van de NOS, doch ook die van Sporza, per livestream te bekijken op de iTV-app. Via die applicatie kunnen KPN-klanten namelijk per livestream naar allerlei zenders kijken, waaronder de tv-zenders waarop Sporza en de NOS de finale uitzenden. Men kan zo'n livestream bij hen, bijvoorbeeld van deze Fifa Club World Cup, in de hele EU bekijken.

Niet bij Eurosport live op tv of livestream

Bij voorgaande edities zond Eurosport dit evenement ook live uit op tv en daarnaast ook per livestream op de Eurosport Player. Dat is echter niet meer het geval. Eurosport in Nederland en Vlaanderen heeft niet meer de live-uitzendrechten van dit WK voetbal voor clubteams.

Lees verder

© 2017 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt Oranje op het EK voetbal tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde v…
Europa League live op tv en livestreamEuropa League live op tv en livestreamDe duels van de UEFA Europa League en de Conference League zijn live op televisie te zien bij diverse omroepen in Nederl…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…

Voetbal 2020: Nederland-Spanje, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Spanje, live op tv en livestreamOp woensdag 11 november 2020 speelt het Nederlands elftal tegen Spanje. Dit is een oefenwedstrijd. Deze interland vindt…
EK voetbal 2021: kwalificatie en Nations LeagueEK voetbal 2021: kwalificatie en Nations LeagueNa het WK van 2018 in Rusland staat de voetbalwereld voor een nieuw fenomeen. Het Europees Kampioenschap van 2021 wordt…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_voetbal_voor_clubs_2017
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2001_FIFA_Club_World_Championship
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_voetbal_voor_clubs
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldbeker_voetbal
  • http://sporza.be/cm/sporza/matchcenter
  • https://usatoday30.usatoday.com/sports/soccer/world/2001-08-10-world-cup-championships.htm
  • https://www.ad.nl/buitenlands-voetbal/fifa-wil-nieuw-wk-voor-clubs-met-24-teams~a054314c/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 15-12-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.