InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK allround schaatsen 2019, live op tv en livestream

WK allround schaatsen 2019, live op tv en livestream

WK allround schaatsen 2019, live op tv en livestream Op zaterdag 2 maart en zondag 3 maart 2019 worden de wereldkampioenschappen allround schaatsen gehouden. Het WK allround 2019 vindt plaats in Calgaray (Canada). Dit WK allround schaatsen voor heren en dames wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men het WK schaatsen live online volgen via een livestream.

WK schaatsen allround

Het WK allround schaatsen voor mannen bestaat officieel sinds 1889. Dat jaar werd de eerste editie van dit WK schaatsen gehouden in Amsterdam. De winnaar was Aleksandr Pansjin uit Rusland. De Nederlander Klaas Pander eindigde op dat eerste officiële WK schaatsen als derde. In die beginjaren werd het WK vaak in Amsterdam gehouden, op het Museumplein. Ook in 1890, 1892 en 1893 vond het daar plaats. Oorspronkelijk zou het ook in 1891 in Amsterdam plaatsvinden, maar de baan op het Museumplein was een natuurijsbaan en het WK kon toen niet doorgaan wegens dooi. In 1893 was Jaap Eden in Amsterdam de eerste Nederlander die erin slaagde om het WK schaatsen te winnen.

In 1933 werd het eerste officiële WK allround schaatsen voor dames georganiseerd. Dit vond plaats in Oslo. Het toernooi werd
gewonnen door de Oostenrijke Liselotte Landbeck, voor de Noorse Synnove Lie. Er waren geen Nederlandse deelneemsters bij dat allereerste officiële WK schaatsen voor vrouwen. In 1967 was Stien Kaiser in Deventer de eerste Nederlandse schaatsster die erin slaagde om het WK schaatsen voor dames te winnen.

Decennialang werden de WK's schaatsen voor heren en dames apart van elkaar georganiseerd, op verschillende locaties. Daar kwam in 1996 een einde aan. In dat jaar werden het WK allround schaatsen voor heren en dames allebei in Inzell georganiseerd. Sindsdien is het de gewoonte geworden dat beide kampioenschappen in hetzelfde weekend op dezelfde locatie worden gehouden.

Locatie WK schaatsen allround 2019: Calgary

De wereldkampioenschappen allround schaatsen worden in 2019 gehouden in de plaats Calgary (Canda), op de Olympic Oval. Deze indoorijsbaan werd midden jaren tachtig aangelegd voor de Olympische Spelen van 1988. In 1987 werd de baan geopend. Qua tijden bleek het meteen een zeer spectaculaire baan te zijn. Al snel na de opening werden er heel veel wereldrecords op deze schaatsbaan gereden. Hiervoor zijn twee belangrijke redenen. Het is een overdekte baan (daarvoor waren er nog maar heel weinig overdekte schaatsbanen) en de baan ligt ook op ruim een kilometer hoogte boven het zeeniveau, met als gevolg dat de schaatsers op deze baan minder luchtweerstand hebben. In de periode 1988-2018 zijn er in totaal circa 300 wereldrecords op deze baan gereden.

Deelnemers: Nederlandse selectie WK allround schaatsen 2019

Welke deelnemers staan bij de heren en de dames aan de start bij het WK allround schaatsen 2019 in Calgary? Bij de heren bestaat de Nederlandse selectie voor dit WK schaatsen (allround) uit Sven Kramer, Patrick Roest en Douwe de Vries. Bij de dames zijn de Nederlandse deelnemers aan dit WK: Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Carlijn Achtereekte.

Programma WK allround schaatsen 2019

Hoe ziet het programma van het WK allround schaatsen eruit? In het onderstaande schema vindt u de volgorde van de wedstrijden. De wedstrijden worden in Calgary 's middags (plaatselijke tijd) verreden. Vanwege het tijdsverschil met Nederland zijn de wedstrijden voor de Nederlanders kijkers op tv en via de livestream 's avonds vanaf 20u00 te bekijken.

Programma zaterdag 2 maart 2019

 • 500 meter dames
 • 500 meter heren
 • 3000 meter dames
 • 5000 meter heren

Programma zondag 3 maart 2019

 • 1500 meter dames
 • 1500 meter heren
 • 5000 meter dames
 • 10.000 meter heren

Live op tv: WK allround schaatsen 2019

Live op zaterdag 2 maart:

Het WK allround schaatsen 2019 wordt in Nederland live uitgezonden op tv door de publieke omroep NPO (NOS Studio Sport). Vanwege het tijdsverschil tussen Nederland en Calgary (Canada) vinden de live tv-uitzendingen voor de kijkers in Nederland 's avonds plaats. De live tv-uitzending vindt op zaterdag plaats op de zender Nederland 3 (NPO3). Bij deze uitzending is er ook aandacht voor de hoogtepunten van het EK indoor atletiek en het WK baanwielrennen, twee grote evenementen die eveneens in deze periode plaatsvinden.

Live op zondag 3 maart:

Op zondag vindt de live tv-uitzending plaats op de zender Nederland 1 (NPO1). Hieronder vindt u het uitzendschema van de live tv-uitzendingen. De live-uitzendingen duren de gehele avond.

Uitzendschema: WK allround schaatsen 2019 live op tv

 • Za. 2 maart: vanaf 19u45 live op Nederland 3 (NPO3)
 • Zo. 3 maart: vanaf 20u20 live op Nederland 1 (NPO1)

Livestream WK allround 2019 (schaatsen)

Gratis livestream

Het WK allround schaatsen is op 2 en 3 maart ook live online te volgen via een livestream. Met zo'n livestream kan men het wereldkampioenschap schaatsen dus bekijken op een smartphone, laptop, tablet of een ander type computer. De livestream van het WK schaatsen is bij NOS Studio Sport helemaal gratis. Waar kan men deze gratis livestream vinden? Men kan deze gratis livestream van het wereldkampioenschap allround schaatsen op zaterdag 2 maart en zondag 3 maart vinden op de website van de NOS, in de rubriek 'sport'. Ook is de gratis livestream van het WK allround schaatsen op de wedstrijddagen te vinden in de NOS-app. De livestream van dit WK schaatsen begint op beide dagen tegelijk ongeveer met de live tv-uitzending. Dat houdt in dat de livestream van dit WK schaatsen op zaterdag rond 19u45 begint. Op zondag begint deze livestream van het WK allround rond 20u00. Dat houdt in dat die livestream op de zondag dus iets eerder begint dan de live tv-uitzending. De livestream van de NOS bij dit WK allround schaatsen is geo-restricted. Dit betekent dat men deze livestream van dit schaatskampioenschap op de site en de app van de NOS officieel alleen in Nederland mag bekijken. Voor andere landen is die livestream van dit allroundkampioenschap officieel 'geo-blocked'.

Alternatief voor de livestream: Go App

Men kan het WK allround schaatsen 2019 ook beide dagen live bekijken via een livestream van de Go App (online tv). Met deze app van VodafoneZiggo kan men via een livestream naar veel televisiezenders kijken, waaronder Nederland 3 (NPO3) en Nederland 1 (NPO1). Via deze app kan men geheel legaal in de gehele EU per livestream naar het WK allround kijken. Deze livestream is dus niet alleen beperkt tot Nederland. (De livestream van de NOS op hun site is dat officieel wel; ook hun stream op de NOS-app is geo-restricted). In veruit de meeste landen buiten de Europese Unie is elke livestream op de app van Ziggo Go echter wel 'geo-blocked'.

Terugkijken via stream

Via deze app van Ziggo kan men niet alleen per livestream in de gehele EU naar dit WK allround schaatsen kijken, men kan hierop achteraf ook de uitzendingen van dit schaatskampioenschap op een stream terugkijken.

NLziet livestream

Het is ook mogelijk om naar dit WK allround schaatsen te kijken via een livestream van NLziet. Met die app kan men diverse Nederlandse zenders per livestream bekijken, waaronder NPO3 en NPO1. Men dient echter wel een abonnement op die dienst te hebben om een livestream op die app te bekijken. Op NLziet kan men, behalve de Nederlandse publieke zenders, ook de zenders van RTL Nederland en SBS Broadcasting per livestream bekijken.

Uitslagen WK allround schaatsen 2019

Uitslagen heren

Hoe verliep het herentoernooi? De 500 meter werd op zaterdag gewonnen door de Canadees Antoine Gélinas-Beaulieu. Vervolgens won Patrick Roest de 5 kilometer. De 1500 meter werd gewonnen door de Noor Sverre Pedersen. Op de afsluitende 10 kilometer pakte Roest weer de zege. Deze Nederlander won ook het eindklassement, voor Sverre Pedersen, Sven Kramer, Douwe de Vries en Ted-Jan Bloemen.

Uitslagen dames

Hoe verliep het damestoernooi? De 500 meter werd gewonnen door Miho Takagi. Op de 3 kilometer ging de zege naar Martina Sablikova; zij reed daarbij een wereldrecord op die afstand. De 1500 meter werd gewonnen door Miho Takagi. De afsluitende 5 kilometer werd gewonnen door Sablikova; zij reed ook op die afstand een wereldrecord. Sablikova won het eindklassement, voor Takagi, Antoinette de Jong, Carleen Achtereekte en Ireen Wüst.

Voorgaande editie: Uitslagen WK allround 2018

In 2018 werd het wereldkampioenschap allround schaatsen gehouden in het Olympisch Stadion van Amsterdam. Bij de heren won Patrick Roest (Nederland) de titel. Hij zegevierde voor Sverre Lunde Pedersen (Noorwegen) en Marcel Bosker (Nederland).

Bij de dames werd het wereldkampioenschap schaatsen voor allrounders in 2018 gewonnen door de Japanse Miho Takagi. Zij zegevierde voor twee dames uit Nederland: Ireen Wüst won zilver en Annouk van der Weijden won brons. Ook op de vierde plek van het eindklassement van die WK allround schaatsen eindigde een Nederlandse dame: Antoinette de Jong.

Lees verder

© 2012 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
NK schaatsen 2019 allround en sprint - live tv en livestreamNK schaatsen 2019 allround en sprint - live tv en livestreamOp zaterdag 26 januari en zondag 27 januari 2019 wordt het NK schaatsen gehouden. Bij dit evenement staan zowel de Neder…
EK Schaatsen Allround en Sprint 2019, programma live op tvEK Schaatsen Allround en Sprint 2019, programma live op tvDe Europese Kampioenschappen Schaatsen 2019 (het EK Schaatsen 2019) worden verreden van vrijdag 11 tot en met zondag 13…
EK schaatsen 2019 - live op tv en livestreamEK schaatsen 2019 - live op tv en livestreamVan vrijdag 11 januari tot en met zondag 13 januari 2019 wordt het EK schaatsen gehouden. Dit EK vindt plaats in Colalbo…
NK Afstanden 2019 schaatsen: programma en live op tvNK Afstanden 2019 schaatsen: programma en live op tvVrijdag 28 december tot en met zondag 30 december 2018 staat het NK Afstanden schaatsen 2019 op het schaatsprogramma. Vo…
Prijzengeld schaatsen 2019: WK Afstanden, Sprint en AllroundPrijzengeld schaatsen 2019: WK Afstanden, Sprint en AllroundDe International Skating Union (ISU) stelt het prijzengeld dat verdeeld wordt op de WK Afstanden, WK Sprint en WK Allrou…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_schaatsen_allround_2018
 • https://www.schaatsen.nl/kalender/2019/3/isu-wk-allround/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_schaatsen_allround
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Olympic_Oval

Reageer op het artikel "WK allround schaatsen 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 05-03-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!