InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK allround schaatsen 2019, live op tv en livestream

WK allround schaatsen 2019, live op tv en livestream

WK allround schaatsen 2019, live op tv en livestream Op zaterdag 2 maart en zondag 3 maart 2019 worden de wereldkampioenschappen allround schaatsen gehouden. Het WK allround 2019 vindt plaats in Calgaray (Canada). Dit WK allround schaatsen voor heren en dames wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men het WK schaatsen live online volgen via een livestream.

WK allround schaatsen

Het WK allround schaatsen voor mannen bestaat officieel sinds 1889. Dat jaar werd de eerste editie van dit WK schaatsen gehouden in Amsterdam. De winnaar was Aleksandr Pansjin uit Rusland. De Nederlander Klaas Pander eindigde op dat eerste officiële WK schaatsen als derde. In die beginjaren werd het WK vaak in Amsterdam gehouden, op het Museumplein. Ook in 1890, 1892 en 1893 vond het daar plaats. Oorspronkelijk zou het ook in 1891 in Amsterdam plaatsvinden, maar de baan op het Museumplein was een natuurijsbaan en het WK kon toen niet doorgaan wegens dooi. In 1893 was Jaap Eden in Amsterdam de eerste Nederlander die erin slaagde om het WK schaatsen te winnen.

In 1933 werd het eerste officiële WK allround schaatsen voor dames georganiseerd. Dit vond plaats in Oslo. Het toernooi werd
gewonnen door de Oostenrijke Liselotte Landbeck, voor de Noorse Synnove Lie. Er waren geen Nederlandse deelneemsters bij dat allereerste officiële WK schaatsen voor vrouwen. In 1967 was Stien Kaiser in Deventer de eerste Nederlandse schaatsster die erin slaagde om het WK schaatsen voor dames te winnen.

Decennialang werden de WK's schaatsen voor heren en dames apart van elkaar georganiseerd, op verschillende locaties. Daar kwam in 1996 een einde aan. In dat jaar werden het WK allround schaatsen voor heren en dames allebei in Inzell georganiseerd. Sindsdien is het de gewoonte geworden dat beide kampioenschappen in hetzelfde weekend op dezelfde locatie worden gehouden.

Locatie WK schaatsen allround 2019: Calgary

De wereldkampioenschappen allround schaatsen worden in 2019 gehouden in de plaats Calgary (Canda), op de Olympic Oval. Deze indoorijsbaan werd midden jaren tachtig aangelegd voor de Olympische Spelen van 1988. In 1987 werd de baan geopend. Qua tijden bleek het meteen een zeer spectaculaire baan te zijn. Al snel na de opening werden er heel veel wereldrecords op deze schaatsbaan gereden. Hiervoor zijn twee belangrijke redenen. Het is een overdekte baan (daarvoor waren er nog maar heel weinig overdekte schaatsbanen) en de baan licht ook op ruim een kilometer hoogte boven het zeeniveau, met als gevolg dat de schaatsers op deze baan minder luchtweerstand hebben. In de periode 1988-2018 zijn er in totaal circa 300 wereldrecords op deze baan gereden.

Deelnemers: Nederlandse selectie WK allround schaatsen 2019

Welke deelnemers staan bij de heren en de dames aan de start bij het WK allround schaatsen 2019 in Calgary? Zodra de definitieve selectie van Nederland voor dit WK schaatsen (allround) bekend is, wordt die hier geplaatst.

Programma WK allround schaatsen 2019

Programma zaterdag 2 maart 2019

 • 500 meter dames
 • 500 meter heren
 • 3000 meter dames
 • 5000 meter heren

Programma zondag 3 maart 2019

 • 1500 meter dames
 • 1500 meter heren
 • 5000 meter dames
 • 10.000 meter heren

Live op tv: WK allround schaatsen 2019

Het WK allround schaatsen 2019 wordt in Nederland live uitgezonden op tv door de publieke omroep NPO (NOS Studio Sport). Vanwege het tijdsverschil tussen Nederland en Calgary (Canada) vinden de live tv-uitzendingen voor de kijkers in Nederland 's avonds plaats. Deze live tv-uitzendingen vinden waarschijnlijk plaats op de zender Nederland 3 (NPO3) zodra het definitieve uitzendschema van de live tv-uitzendingen van de NOS bij dit WK allround bekend is, wordt het hier geplaatst.

Livestream WK allround 2019 (schaatsen)

Het WK allround schaatsen is op 2 en 3 maart ook live online te volgen via een livestream. Met zo'n livestream kan men het wereldkampioenschap schaatsen dus bekijken op een smartphone, laptop, tablet of een ander type computer. De livestream van het WK schaatsen is bij NOS Studio Sport helemaal gratis. Waar kan men deze gratis stream vinden? Men kan deze gratis livestream van het wereldkampioenschap allround schaatsen op zaterdag 2 maart en zondag 3 maart onder meer vinden op de website van de NOS, in de rubriek 'sport'. Ook is de gratis livestream van het WK allround schaatsen op de wedstrijddagen te vinden in de NOS-app.

Voorgaande editie: Uitslagen WK allround 2018

In 2018 werd het wereldkampioenschap allround schaatsen gehouden in het Olympisch Stadion van Amsterdam. Bij de heren won Patrick Roest (Nederland) de titel. Hij zegevierde voor Sverre Lunde Pedersen (Noorwegen) en Marcel Bosker (Nederland). Aan dit WK deden overigens, mede omdat het een Olympisch jaar was, diverse wereldtoppers (zoals Sven Kramer) niet mee.

Bij de dames werd het wereldkampioenschap schaatsen voor allrounders in 2018 gewonnen door de Japanse Miho Takagi. Zij zegevierde voor twee dames uit Nederland: Ireen Wüst won zilver en Annouk van der Weijden won brons. Ook op de vierde plek van het eindklassement van die WK allround schaatsen eindigde een Nederlandse dame: Antoinette de Jong.
© 2012 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
NK schaatsen 2019 allround en sprint - live tv en livestreamNK schaatsen 2019 allround en sprint - live tv en livestreamOp zaterdag 26 januari en zondag 27 januari 2019 wordt het NK schaatsen gehouden. Bij dit evenement staan zowel de Neder…
EK Schaatsen Allround en Sprint 2019, programma live op tvEK Schaatsen Allround en Sprint 2019, programma live op tvDe Europese Kampioenschappen Schaatsen 2019 (het EK Schaatsen 2017) worden verreden van vrijdag 11 tot en met zondag 13…
EK schaatsen 2019 - live op tv en livestreamEK schaatsen 2019 - live op tv en livestreamVan vrijdag 11 januari tot en met zondag 13 januari 2019 wordt het EK schaatsen gehouden. Dit EK vindt plaats in Colalbo…
Schaatsen: WK afstanden 2019, live op tv en livestreamSchaatsen: WK afstanden 2019, live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen schaatsen per afstand worden in 2019 gehouden in de Duitse stad Inzell. De openingsdag van dat…
NK Afstanden 2019 schaatsen: programma en live op tvNK Afstanden 2019 schaatsen: programma en live op tvVrijdag 28 december tot en met zondag 30 december 2018 staat het NK Afstanden schaatsen 2019 op het schaatsprogramma. Vo…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_schaatsen_allround_2018
 • https://www.schaatsen.nl/kalender/2019/3/isu-wk-allround/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_schaatsen_allround
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Olympic_Oval

Reageer op het artikel "WK allround schaatsen 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 15-12-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!