Ultra stabiel naar de arabier!

Turnen/gymnastiek - De arabier is één van de tien profielelementen binnen het turnen. De arabier kenmerkt zich door de halve indraai met actieve steun en de kurbet van hol naar bol, tot de landing op de voeten. Omdat de kenmerkende beweging van de arabier “overstijgend” is wordt de arabier tot een van de tien profielelementen gerekend. De arabier wordt bij zowel turnen dames als bij turnen heren op meerdere toestellen gebruikt. Op een aantal toestellen zie je de volledige arabier (bijvoorbeeld de arabier op vloer) terwijl je op andere toestellen (mede afhankelijk van het element) respectievelijk een deel van de arabier ziet (bijvoorbeeld de halve in-draai bij sprong).

Verloopbeschrijving

Beginhouding

De gymnast staat rechtop met de armen langs het lichaam. De romp van de gymnast buigt naar voren zodat het lichaamszwaartepunt vóór het lichaam geplaatst wordt, hierdoor “valt” de gymnast, deze val moet opgevangen worden door, de voorhup.

Werkhouding

Bij de voorhup gaan de armen richting de oren (deze wijzen dus in een meer horizontale lijn zodat de voorwaartse snelheid behoudt wordt). Hierna schopt de gymnast de hak omhoog zodat er rotatie ontstaat en de gymnast draait in waarna de gymnast met de handen op de grond komt en actief steunt met lange schouders, het hoofd is hierbij neutraal/iets voor; de gymnast kijkt onder de oksel (binnenlangs) naar de plek waar de voeten neerkomen. De eerste hand die neerkomt is de “stuurhand” de tweede hand die neerkomt de “blokhand”. In deze eerste fase van het steunen is het lichaam van de gymnast overstrekt, in de tweede fase van het steunen moet de lichaamshouding naar bol worden gebracht (kurbetactie), hierdoor wordt translatie- en rotatiesnelheid gewonnen. De (horizontale) translatiesnelheid is nodig om het lichaam te kunnen strekken en om in evenwicht te blijven. De rotatiesnelheid is nodig om met de voeten op de grond te komen waarbij het hoofd iets vóór/boven de voeten is. Ook de blokhand zorgt ervoor dat de gymnast goed terecht komt, de blok zorgt ervoor dat de horizontale beweging deels wordt omgezet in een doorgaande verticale hoogte (rem-hefwerking), hierdoor krijgt de gymnast ruimte om de voeten onder zich neer te zetten.

Eindhouding

De schouders blijven volledig geopend tot na het neerkomen. Wanneer de gymnast is neergekomen kan de beweging af worden gemaakt door de armen zijwaarts te brengen, of er kan een kaats achteraan gemaakt worden.

Fysieke voorwaarden

Voorspanning

Wat betreft de voorspanning dient de gymnast aan het begin van het element het hele lichaam hard te kunnen maken; volledig te kunnen spannen. Dit spannen zorg voor een stukje controle over het lichaam gedurende de beweging én maakt het mogelijk dat de gymnast in één lange lijn kan gaan naar en door de arabier. Zonder deze volledige voorspanning van het lichaam zal de gymnast geen technisch juiste arabier kunnen bereiken omdat wanneer de spieren (met name in de core en schouders) niet volledig uitgeduwd en gespannen zijn de gymnast inzakt. Ook kan te weinig voorspanning zorgen voor ongewilde verplaatsing van het LZP waardoor de gymnast uit de bewegingsbaan beweegt.

Belangrijkste spieren (van boven naar beneden) bij de voorspanning van de arabier zijn:

 • M. Triceps brachii (armstrekspieren)
 • M. Trapezius (monnikskapspier)
 • M. Deltoideus (schouderspier)
 • M. Obliquus abdominus (schuine buikspieren)
 • M. Rectus abdominus (rechte buikspieren)
 • M. Abdominus internus (diepliggende buikspieren)
 • M. Ilio psoas (heup- lendenenspier)
 • M. Rectus femoris (bovenbeen strekspier)
 • M. Soleus (teenstrekspier)

Vormspanning

De vormspanning in de arabier houdt in dat het lichaam volledig gestrekt moet kunnen zijn; één lange lijn. Maar met name ook gespannen hol en bol moet kunnen zijn (eerste en tweede fase van de kurbet en het piekmoment). De spieren die bij de voorspanning genoemd zijn zijn hierbij ook de belangrijkste spieren.

Welke CLUSK(E) zijn er nodig om dit element te turnen?

 • Coördinatief moet de gymnast ervaren hoe het is om zijwaarts richting de overstrekte handstand te gaan door middel van het LZP vóór het lichaam te plaatsen zodat het lichaam een stukje “valt”, ook is het belangrijk om tijdens dit vallen het zwaaibeen op te zwaaien zodat de lijn tussen de vingers en de hak niet verbroken wordt (te zien in de illustratie).
 • Lenigheid speelt met name een rol bij het kunnen openen van de schouders, de M. Pectoralis; borstspieren spelen hier een grote rol in; zij moeten de range of motion (R.O.M.) tot het volledig openen van de schouders toelaten. Dit een een vorm van actief statische lenigheid.
 • Uithoudingsvermogen speelt niet noemenswaardig mee bij dit element.
 • Snelheid houdt in dat de gymnast de beweging met voldoende snelheid inzet om niet terug te vallen, door te klappen of uit de bewegingsbaan te bewegen (dit is mede een onderdeel van coördinatie).
 • Kracht speelt hier een erg belangrijke rol zoals is te lezen onder de subkop voorspanning hierboven. De kracht die gebruikt wordt bij dit element is deels statisch (zonder beweging in de spieren; de uitgeduwde schouders) en deels dynamisch (met beweging in de spieren; het overstrekte en bolle handstandmoment).
 • Evenwicht (als onderdeel van coördinatie), is essentieel! Belangrijk aandachtspunt bij de arabier is de nodige snelheid om in de bewegingsbaan te blijven bij het indraaien.

Methodiek

 • Hol, bol en recht ervaren door middel van kommetje (bol), holletje (hol)
 • Wendsprongen
 • Handstand tegen de muur
 • Radslag tot uitvalsstand
 • Vertesprong vanaf plank (voorhup gesloten)
 • Radslag met been aansluiten uit stand
 • Radslag met been aansluiten tissen een afbakening
 • Arabier vanaf schuine situatie
 • Arabier vanaf plank (met voorhup)
 • Arabier (kaats)

Nevenopdrachten

Kruiwagentje lopen
Ligsteuntjes
Handstand tegen de muur (ev. met kurbet)
Handstand platval (buiklig/ruglig en ev. met kurbet in verschillende momenten)

Turnaxioma's

De interne amplitude is bij de arabier vooral van toepassing op het heupgewricht en de schouders. Het lichaam dient de hele beweging in een lange lijn te zijn die niet onderbroken wordt, vanaf het opzwaaibeen tot aan de handen gezien (met uitzonderingen van de houdingen hol en bol).

De externe amplitude bedraagt hier de afstand van de beginhouding tot aan de werkhouding tot aan de eindhouding. De stap voorwaarts of de voorhup is hier grotendeels bepalend. Het is de bedoeling dat dit element ruim geturnd wordt.

Segmentatie

De arabier wordt grotendeels in één lijn uitgevoerd, de stap of voorhup is een uitzondering hierop. Wanneer de gymnast de stap zet of voorhup maakt, kent de segmentatie van dit element drie lijnen.
Open/gesloten uitvoering

Open/gesloten uitvoering

De arabier is een open uitvoering, omdat bij dit element de heupen én de schouders geopend zijn (in een overduidelijke overstrekte houding en in een minder duidelijke bolle houding).

Piekmoment

Het piekmoment van de arabier is de kurbet (hol-bol) van voor tot na het handstandmoment. Hier gebeurt het meeste en dit gedeelte is het meest bepalend of het element wel of niet lukt.

Lees verder

© 2013 - 2020 Jobmeijndert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ritmische gymnastiek wat is dat?Ritmische gymnastiek wat is dat?Iedereen heeft weleens de Olympische Spelen zitten kijken en heeft daarbij vast weleens de ritmische gymnastiek voorbij…
Lusjes; een hulpmiddel bij turnenBij de sport turnen wordt er vaak gebruikt gemaakt van lusjes. Dit is een hulpmiddel dat wordt gebruikt op het toestel r…
Nederlands turnteam voor Olympische Spelen in Rio de JaneiroNederlands turnteam voor Olympische Spelen in Rio de JaneiroOp 10 juli 2016 werd het Nederlands turnteam voor zowel de heren als de dames bekendgemaakt dat afgevaardigd wordt naar…
Ultra stabiel naar de salto achterover!Turnen/gymnastiek - De streksalto achterover is één van de 10 profielelementen binnen het turnen. Dit komt doordat dit e…

TrainingsprincipesTrainingsprincipes - onmisbaar wanneer je wilt excelleren in je sport. Dit artikel is daarom gewijd aan de fundamenten v…
Triathlon, wat is het?Een triathlon, of triatlon is een combinatie van drie duursporten. Zwemmen, fietsen en hardlopen. De hele triathlon best…
Bronnen en referenties
 • Uit: FLICKFLAPP - The Gymnast's Guide - www.flickflapp.com
 • Illustratie bewegingsverloop: © Turnen in Beeld,Tjalling vd Berg (ISBN: 978 90 6076 554 8), tekening Jochem Mol
 • Illustraties onder bewegingsverloop en het FIG-symbool: © FIG
 • Elementspecificaties: FIG / FIG-code vertaling NL aanpassing maart 2011 (KNGU)
 • Illustraties methodiek: © Jochem Mol, uit methodiekkaarten profielelementen Gerben Wiersma (1999)
 • Illustraties nevenopdrachten: © Turnen in Beeld,Tjalling vd Berg (ISBN: 978 90 6076 554 8), tekening Jochem Mol
 • Aanleveren van veel nuttige informatie: Gerben Wiersma
 • Deze analyse is gemaakt door: Job Meijndert, voor FLICKFLAPP en Info.Nu – Copyright © 2013 – Alle rechten voorbehouden, onder voorbehoud van (taal)fouten en ev. wijzigingen!

Reageer op het artikel "Ultra stabiel naar de arabier!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jobmeijndert
Laatste update: 20-08-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!