Veldrit: Cyclocross Merksplas 2020, live op tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Merksplas 2020, live op tv en livestream Op zaterdag 21 november 2020 wordt de Superprestige Cyclocross Merksplas verreden. Dit is de opvolger van de Vlaamse Aardbeiencross, die jarenlang in Hoogstraten werd verreden. Het parcours van deze vernieuwde cross bevindt zich op het terrein van de Kolonie Merksplas in de Noorderkempen. Deze veldrit is een onderdeel van de Telenet Superprestige Veldrijden. De Cyclocross Merksplas wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men online deze Vlaamse cross via een livestream bekijken. Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van deze veldrit in de Noorderkempen? Hoe ziet het programma van de Cyclocross Merkplas eruit?

Historie Cyclocross Hoogstraten

Deze veldrit werd voor het eerst verreden in 1987. Dat jaar werd de Vlaamse aardbeiencross in Hoogstraten gewonnen door de pas 20-jarige Wim Lambrechts, die zelf afkomstig was uit Hoogstraten. Hij zou de wedstrijd in Hoogstraten ook in 1988 en in 1990 winnen. Lambrechts was een talentvolle veldrijder, die al op 25-jarige leeftijd overleed, tijdens een mountainbikewedstrijd die in augustus 1992 in Overijse werd verreden. Als eerbetoon aan hem noemde men de veldrit in Hoogstraten daarna ook wel de 'Herdenkingsprijs Wim Lambrechts'.

In de beginjaren was de cross in Hoogstraten nog een nationale cross. In de loop van de jaren negentig kreeg de veldrit van Hoogstraten meer internationale prestige. Van 1993 tot en met 1997 was de cyclocross in Hoogstraten een onderdeel van de wedstrijdserie GVA Trofee (het klassement dat heden ten dage de DVV Trofee heet). Paul Herygers reed midden jaren negentig vaak erg sterk in Hoogstraten. Hij won de Aardbeiencross Hoogstraten in 1993 en 1995, en werd tweede in 1994. Toen in 1997 het Belgisch Kampioenschap Veldrijden op het parcours van de Aarbeiencross in Hoogstraten plaatsvond, pakte Paul Herygers daar de nationale driekleur.

Sinds het seizoen 1998-1999 is de Aardbeiencross Hoogstraten geen onderdeel meer van de GVA Trofee, maar van het andere beroemde Belgische regelmatigheidsklassement, de Superprestige Cyclocross. Aan het begin van de 21e eeuw reed Erwin Vervecken vaak erg sterk op het parcours in Hoogstraten. Hij won drie keer de Aardbeiencross Hoogstraten: in 2001, 2003 en 2004. Mathieu van der Poel won deze cross in Hoogstraten vier keer: in 2015, 2016, 2017 en 2018. Veruit de succesvolste veldrijder uit de historie van de Aardbeiencross Hoogstraten is echter Sven Nys. Deze 'Kannibaal uit Baal' won maar liefst acht keer de cyclocross van Hoogstraten: in 1999, 2002, 2005, 2006, 2008, 2011, 2013 en 2014.

Locatie: verhuizing naar Kolonie Merksplas in de Noorderkempen

Jarenlang werd de Aardbeiencross Hoogstraten verreden op een parcours dat zich bevond op de terreinen rondom de veilinggebouwen van de Coöperatie Hoogstraten. Aangezien er uitbreidingplannen zijn bij die veilinggebouwen in Hoogstraten, moest men op zoek naar een nieuwe locatie voor deze veldrit. Die werd uiteindelijk gevonden op het terrein van de Kolonie Merksplas in de Noorderkempen. Het gebied waarop dit parcours wordt uitgezet is een voormalige 'landloperskolonie'.

Aardbeiencross wordt officieel de 'Superprestige Cyclocross Merkplas'

De Coöperatie Hoogstraten, op wiens terreinen de veldrit vele jaren werd verreden, is vooral bekend vanwege zijn aardbeien. Daarom gaf men deze veldrit als naam de 'Aardbeiencross Hoogstraten'. Nu de cross verhuisd is naar een andere locatie, heet hij niet meer officieel de Aardbeiencross Hoogstraten, maar de 'Superprestige Cyclocross Merksplas (Noorderkempen)'. Zoals dat echter vaak gaat bij een wielerwedstrijd, zal in de volksmond nog vele jaren de oude benaming 'Aardbeiencross Hoogstraten' voor deze veldrit gebruikt worden. Zo wordt de veldrit van Merksplas in 2020 op veel websites en tv-gidsen nog aangekondigd als de 'veldrit van Hoogstraten 2020'. Vanwege de nieuwe locatie noemen sommige andere media deze veldrit anno 2020 daarentegen juist de 'veldrit van de Noorderkempen'.

Cyclocross Merksplas in februari 2020: de storm Ciara

Oorspronkelijk zou de eerste editie van de veldrit in Merskplas plaatsvinden op zondag 9 februari 2020. België werd in dat weekend echter geteisterd door de grote storm Ciara. Op zaterdag 8 februari werd daarom reeds besloten om alle wedstrijden uit het Belgische betaald voetbal die op zondag zouden plaatsvinden, af te lasten. De organisatoren van de Superprestige Cyclocross hadden echter lange tijd nog de hoop dat zij hun veldrit in Merksplas op zondag wel konden laten doorgaan. Op zaterdagavond nam men nog diverse maatregelen (waaronder wijzigingen in het programma), waarmee men de kans hoopte te vergroten om de wedstrijd in Merksplas door te kunnen laten gaan. Op zondagochtend moest men helaas concluderen, dat het alsnog niet verantwoord was voor de veiligheid van zowel de deelnemers als de toeschouwers, om de wedstrijd door te laten gaten. De Cyclocross Merksplas 2020 moest in februari daarom dus helaas worden afgelast, maar in november 2020 volgt er een herkasing en kan eindelijk de eerste editie op dit nieuwe parcours verreden worden.

Superprestige Cyclocross

De cross in Merksplas is de voorlaatste wedstrijd in het regelmatigheidsklassement de Telenet Superprestige Veldrijden 2020-2021. Dit klassement bestaat in totaal uit acht wedstrijden. De slotwedstrijd van de Superprestige Veldrijden is de Noordzeecross in Middelkerke. Telenet is de hoofdsponsor van de Superprestige Cyclocross. Alle crossen van dit klassement worden daarom ook live door Telenet Play Sports op tv en per livestream uitgezonden, doch ook door diverse andere omroepen.

Programma (onder voorbehoud) Cyclocross Merksplas op 21 november 2020

 • 9u50 - Nieuwelingen, eerste reeks
 • 10u35 - Nieuwelingen, tweede reeks
 • 11u50 - Beloften (U23)
 • 13u40 - Dames Elite
 • 15u00 - Heren Elite (profs)

UCI Wereldranglijst Veldrijden

Behalve punten voor de Telenet Superprestige Cyclocross zijn er tijdens deze veldrit in de Noorderkempen ook punten te verdienen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. De cyclocross van Merksplas door de UCI ingedeeld in categorie één (dat is één categorie onder de wereldbekercrossen). Dit houdt in dat de eerste vijftien coureurs in de uitslag van deze veldrit UCI-punten krijgen. De winnaar krijgt bijvoorbeeld 80 punten en de nummer vijftien krijgt één punt voor de wereldranglijst veldrijden.

Deelnemers: startlijst veldrit Merksplas (Noorderkempen) 2020

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke deelnemers staan op zaterdag 21 november 2020 op de startlijst van deze cross in Merksplas? Zoals bij alle veldritten die meetellen voor de Superprestige Veldrijden, staan ook bij Cyclocross Merksplas (Noorderkempen) de meeste Belgische en Nederlandse profs op de startlijst, zoals Aerts, Iserbyt en Van der Haar. Zij hebben allen een vast contract met de overkoepelende organisatie van de Superprestige Veldrijden. Hieronder vindt u t.z.t. de startlijst met rugnummers van deze cyclocross. Het is nog niet zeker of ook Mathieu van der Poel of Wout van Aert deze cross rijdt.

Live op tv: welke zender en hoe laat?

België: Cyclocross Merksplas live op tv bij Telenet en Proximus

De veldrit in Merksplas (Noorderkempen) wordt op zaterdag 21 november 2020 in België live op tv uitgezonden door Telenet en Proximus Tv. Telenet zendt deze wedstrijd live uit via zowel Telenet Playtime (het open net voor alle tv-klanten van Telenet) en via Telenet Play Sports (voor abonnees van Play Sports). De uitzending op de zender Telenet Play Sports 3 begint om circa 13u30 met het live-verslag van de dameswedstrijd. De voorbeschouwing op de herenwedstrijd begint op Play Sports 3 rond 14u30 en de start van de herenwedstrijd is om 15u00. de Vlaamse zender Proximus Z Tv (Proximus Zoom Tv) begint de live tv-uitzending van de Cyclocross Merksplas eveneens rond 13u30. Ook zij zenden de dames- en de herenwedstrijd live uit.

De publieke omroep Sporza (VRT) zond deze veldrit in het verleden, toen hij in Hoogstraten werd verreden, ook diverse malen live op tv uit (en online via een gratis livestream). In 2020 zendt Sporza (VRT) deze cross niet live op tv uit. (Sporza heeft bij deze veldrit ook geen livestream beschikbaar.) Zij zenden in de namiddag van zaterdag 21 november 2020 wel een uitgebreide samenvatting van de Cyclocross Merksplas uit op de Vlaamse zender één.

Nederland: Veldrit Merksplas live op tv bij Ziggo Sport Totaal

In Nederland zijn de uitzendrechten van de Superprestige Veldrijden in handen van Ziggo Sport Totaal. Hoe ziet hun uitzendschema van de Superprestige Cyclocross Merksplas op zaterdag 21 november eruit?

Op de zender Ziggo Sport Extra zijn zowel de heren- als de dameswedstrijd van deze cross live te bekijken. Bij hen begint de live tv-uitzending van de dameswedstrijd om 13u30. Op die zender is om 15u00 de herenwedstrijd live te bekijken Deze zender is één van de abonneezenders van Ziggo Sport Totaal. Om de zender Ziggo Sport Extra te ontvangen, dient men een abonnement op het totale zenderpakket van Ziggo Sport Totaal te hebben. Men kan zo'n pakket kopen, doch het is ook mogelijk om dit pakket als een 'gratis' bonus te kiezen wanneer men bepaalde abonnementen van Vodafone en Ziggo combineert. De zender Ziggo Sport Extra bevindt zich bij Ziggo op kanaal 406.

Livestream Cyclocross Merksplas Noorderkempen op 21 november 2020

Livestream België op zaterdag 21 november 2020

Er wordt een officiële livestream van de Cyclocross Merksplas verzorgd door Telenet Play Sports. Deze livestream begint op 21 november 2020 tegelijk met de live tv-uitzending van de cross in Merksplas. Via deze livestream zijn zowel de dames- als de herenwedstrijd live te zien. Met zo'n livestream kan men de Superprestige Cyclocross Merksplas live bekijken op het internet. Men kan die livestream dus gebruiken op bijvoorbeeld een computer of smartphone. De livestream bevindt zich op de website van Play Sports. Om de livestream op die site Play Sports te kunnen bekijken, dient men echter wel een tv-abonnement op die dienst te hebben. De livestream van de Superprestige Cyclocross Merksplas bevindt zich op Play Sports kanaal 3. Deze Vlaamse livestream van de veldrit van Merksplas begint om circa 13u20.

Livestream Cyclocross Merksplas via Play Sports Go App (in de hele EU)

Het is echter ook mogelijk om via een livestream op de Play Sports Go App naar de Superprestige Cyclocross Merkplas te kijken. Ook op die app begint die livestream van de veldrit van Merskplas op 21 november 2020 om circa 13u30. Dankzij deze app hoeft men niet een tv-abonnement bij Telenet te hebben om zo'n livestream van de Superprestige Cyclocross Merksplas te kunnen bekijken. Die app van Play Sports bestaat sinds 2018. Men kan bij die app een puur digitaal abonnement nemen, waarmee alle uitzendingen per livestream op een smartphone (of tablet) bekeken kunnen worden. Wie geen vast abonnement heeft, kan ook een dagpas of weekendpas kopen, waarmee men elke livestream (waaronder dus ook de stream van de Superprestige Cyclocross Merksplas) kan bekijken.

Livestream Cyclocross Merksplas in Nederland op zaterdag 21 november 2020

In Nederlands is er een livestream van Ziggo Sport Totaal beschikbaar. Die livestream van de veldrit van Merksplas (Noorderkempen) begint op zaterdag 21 november 2020 om 13u30, met de uitzending van de dameswedstrijd. Vervolgens kan men vanaf 15u00 bij hen de livestream bekijken van de herenwedstrijd. De officiële livestream voor Nederland bevindt zich op de Ziggo Sport Totaal Go App. (In de programmering op de app heet de wedstrijd overigens mogelijk nog 'Veldrijden Hoogstraten', aangezien men de oude wedstrijdnaam niet altijd in hun programmering gebruikt, maar het gaat hier toch echt om de livestream van de Superprestige Cyclocross Merksplas.)

Die livestream van Ziggo kan men zien als men een abonnement heeft op deze app, of anders kan men deze stream kopen middels 'pay per view' (PPV). Men moet deze specifieke livestream-app van Ziggo Sport Totaal overigens niet verwarren met de reguliere Ziggo Go App. Op die eerstgenoemde app (van Ziggo Sport) zit op 21 november 2020 een livestream van de dames- en herenwedstrijd van de Cyclocross Merksplas voor elke abonnee van die specifieke dienst. Op die tweede genoemde app (de reguliere Go App) is voor alle klanten van digitale tv bij Ziggo op die middag als het ware een 'gratis livestream' te vinden van de dameswedstrijd. Die wedstrijd wordt immers uitgezonden op het 'gratis' kanaal 14, dat men als klant van Ziggo automatisch op die reguliere Go App kan bekijken. Van de herenwedstrijd is er echter niet een livestream op dat 'gratis' kanaal 14 te vinden. Die herenwedstrijd van de Superprestige Cyclocross Merksplas 2020 is op de reguliere Go App alleen maar te bekijken voor mensen reeds een extra abonnement hebben op het complete zenderpakket van Ziggo Sport Totaal. Voor mensen met een standaardpakket, of met een ander extra zenderpakket, zit er niet zo'n livestream op die tweede app (de reguliere Go App). Op die app ontvangt men namelijk alleen maar een livestream van een zender die de abonnee ook al via digitale tv kan bekijken. Het zenderaanbod is op die app (de reguliere Go App) dus hetzelfde op tv als via de livestream.

Livestream Cyclcoross Merksplas bij FloBikes? Neen

Is er bij de Cyclocross Merksplas (Noorderkempen) op 21 november 2020 is ook een internationale livestream van FloBikes? Neen, bij deze editie van de Superprestige Cyclocross Merksplas is er niet een livestream die door het Noord-Amerikaanse FloBikes wordt geproduceerd. In 2019 was er bij hen wel een livestream van deze cyclocross toen die nog in Hoogstraten werd verreden. Men diende een (betaald) abonnement op FloBikes te hebben om hun livestream van de Superprestige Hoogstraten te mogen bekijken. Zo'n livestream van de Superprestige veldrit was ook geo-restricted. Men mocht de livestream van FloBikes van die manche van de Superprestige Cyclocross in 2020 namelijk niet in België kijken, in alle andere landen ter wereld was deze stream wel te bekijken. In 2019 hadden zij die uitzendrechten voor de livestream (voor buiten België) van alle manches van de Superprestige Cyclocross. In 2020 hebben zij die uitzendrechten niet meer, met als logisch gevolg dat de cross in Merksplas niet bij hen via een stream te zien is. FloBikes is een opkomende, ambitieuze organisatie die in de winter van 2020-2021 heel veel Europese veldritten via een livestream heeft uitgezonden. Zo waren bij hen alle Ethias Crossen, alle DVV crossen, a alle wereldbekercrossen en diverse 'losse crossen' via een livestream te zien. Het is echter niet erg ideaal voor een Europeaan om een abonnement op deze streamingdienst te nemen. Heel vaak zijn de uitzendingen op hun livestream namelijk 'geo-restricted'. Soms is die restrictie bij een livestream slechts zeer beperkt (zoals bij de cyclocross van Merksplas Noorderkempen die alleen in België niet via hun stream live mag worden bekeken). Bij veel wedstrijden is die restrictie bij de livestream van FloBikes echter veel groter. Bij de meeste wereldbekerveldritten mag hun livestream bijvoorbeeld slechts in Canada worden bekeken. FloBikes biedt ook veel grote wegwielerwedstrijden per livestream aan. Bij die wedstrijden geldt vaak echter ook dat ze officieel alleen in Canada via hun livestream bekeken mogen worden.

Livestream veldrit Noorderkempen (Merksplas) bij Eurosport? Neen

Is de Cyclocross Noorderkempen (Merksplas) op zaterdag 20 februari 2020 ook via een livestream te bekijken bij Eurosport? Neen, die sportzender heeft in de winter van 2020-2021 de live-uitzendrechten van heel wat veldritten, maar daartoe behoren niet de crossen van de Superprestige Cyclocross, zoals de wedstrijd in Merksplas.

Livestream Merksplas via iTV? Livestream NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om de veldrit van Merksplas (Noorderkempen) via een livestream op de NLziet-app te bekijken? Neen daarop is op 9 februari 2020 geen livestream van de Cyclocross Merksplas te vinden. De tv-zenders die men op die app kan men bekijken, zenden deze cross van Merksplas niet live uit. Is deze manche van de Superprestige Veldrijden die in Merksplas wordt verreden wel via de livestream te bekijken op de iTV-app bij KPN? Neen, in het basispakket van KPN (die men per livestream als KPN-klant kan bekijken op die app) zit geen zender waarop men deze veldrit van Merksplas kan bekijken. Indien een KPN-klant echter een aanvullend abonnement op Ziggo Sport Totaal heeft, dan kan men daarmee wel deze veldrit van Merksplas op 9 februari via een livestream bekijken.

Livestream Cyclocross Merksplas via GCN? Niet in Nederland en België

Er wordt een livestream van de veldrit van Merksplas (Noorderkempen) geproduceerd door GCN (Global Cycling Network). Deze internationale livestream is echter in Nederland en België niet te ontvangen (geo-blocked).

Voorgaande editie: Uitslag Cyclocross Hoogstraten 2019

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Toon Aerts (Bel)
 3. Corné van Kessel (Ned)
 4. Eli Iserbyt (Bel)
 5. Tom Pidcock (UK)

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2020 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2020 - live op tv en livestreamDe 57e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op woensdag 11 november 2020. Deze veldrit van Niel…
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2020 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2020 live tv en livestreamOp zondag 6 december 2020 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wacht…
Veldrit Overijse: Druivencross 2020, live tv en livestreamVeldrit Overijse: Druivencross 2020, live tv en livestreamDe Vlaamse Druivencross 2020 wordt verreden op zondag 1 november. Deze veldrit vindt plaats in Overijse (België). De wed…

Waarom crossen zo goed is voor een hardloperVeel hardlopers zijn niet bekend met crosswedstrijden, wedstrijden die over vrijwel alleen onverharde paden gaan. Elke c…
Afvallen door wandelen of hardlopen: wat is beter?Afvallen door wandelen of hardlopen: wat is beter?Afvallen door hardlopen of wandelen: beide helpen om calorieën te verbranden, maar is het allebei even goed? Afvallen me…
Bronnen en referenties
 • http://www.cyclocrosshoogstraten.be
 • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/ritfiche.php?ritid=196350#first
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.superprestigecyclocross.com
 • http://www.vier.be
 • http://www.sporza.be
 • http://www.cyclo-cross.info

Reageer op het artikel "Veldrit: Cyclocross Merksplas 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 07-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!