InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit: Cyclocross Merksplas 2020, live op tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Merksplas 2020, live op tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Merksplas 2020, live op tv en livestream Op zondag 9 februari 2020 wordt de Superprestige Cyclocross Merksplas verreden. Dit is de opvolger van de Vlaamse Aardbeiencross, die jarenlang in Hoogstraten werd verreden. Het parcours van deze vernieuwde cross bevindt zich op het terrein van de Kolonie Merksplas in de Noorderkempen. Deze veldrit is een onderdeel van de Telenet Superprestige Veldrijden. De Cyclocross Merksplas wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men online deze Vlaamse cross via een livestream bekijken. Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van deze veldrit in de Noorderkempen? Hoe ziet het programma van de Cyclocross Merkplas eruit?

Historie Cyclocross Hoogstraten

Deze veldrit werd voor het eerst verreden in 1987. Dat jaar werd de Vlaamse aardbeiencross gewonnen door de pas 20-jarige Wim Lambrechts uit Hoogstraten. Hij zou deze wedstrijd ook in 1988 en in 1990 winnen. Lambrechts was een talentvolle veldrijder, die al op 25-jarige leeftijd overleed, tijdens een mountainbikewedstrijd die in augustus 1992 in Overijse werd verreden. Als eerbetoon aan hem noemde men de veldrit in Hoogstraten daarna ook wel de 'Herdenkingsprijs Wim Lambrechts'.

In de beginjaren was de cross in Hoogstraten nog een nationale cross. In de loop van de jaren negentig kreeg deze veldrit meer internationale prestige. Van 1993 tot en met 1997 was de cross een onderdeel van de wedstrijdserie GVA Trofee (het klassement dat heden ten dage de Bpost Bank Trofee heet). Paul Herygers reed midden jaren negentig vaak erg sterk in Hoogstraten. Hij won de Aardbeiencross in 1993 en 1995, en werd tweede in 1994. Toen in 1997 het Belgisch Kampioenschap Veldrijden op het parcours van de Aarbeiencross plaatsvond, pakte Paul Herygers daar de nationale driekleur.

Sinds het seizoen 1998-1999 is de Aardbeiencross geen onderdeel meer van de GVA Trofee, maar van het andere beroemde Belgische regelmatigheidsklassement, de Superprestige. Aan het begin van de 21e eeuw reed Erwin Vervecken vaak erg sterk op het parcours in Hoogstraten. Hij won drie keer de Aardbeiencross: in 2001, 2003 en 2004. Mathieu van der Poel won deze cross vier keer: in 2015, 2016, 2017 en 2018. Veruit de succesvolste veldrijder uit de historie van de Aardbeiencross is echter Sven Nys. Deze 'Kannibaal uit Baal' won maar liefst acht keer de cross van Hoogstraten: in 1999, 2002, 2005, 2006, 2008, 2011, 2013 en 2014.

Locatie: verhuizing naar Kolonie Merksplas in de Noorderkempen

Jarenlang werd de Aardbeiencross verreden op een parcours dat zich bevond op de terreinen rondom de veilinggebouwen van de Coöperatie Hoogstraten. Aangezien er uitbreidingplannen zijn bij die veilinggebouwen, moest men op zoek naar een nieuwe locatie voor deze veldrit. Die vond men uiteindelijk op het terrein van de Kolonie Merksplas in de Noorderkempen. Het gebied waarop dit parcours wordt uitgezet is een voormalige 'landloperskolonie'.

Aardbeiencross wordt officieel de 'Superprestige Cyclocross Merkplas'

De Coöperatie Hoogstraten, op wiens terreinen de veldrit vele jaren werd verreden, is vooral bekend vanwege zijn aardbeien. Daarom gaf men deze veldrit als naam de 'Aardbeiencross'. Nu de cross verhuisd is naar een andere locatie, heet hij niet meer officieel de Aardbeiencross, maar de 'Superprestige Cyclocross Merksplas (Noorderkempen)'. Zoals dat echter vaak gaat bij een wielerwedstrijd, zal in de volksmond nog vele jaren de oude benaming 'Aardbeiencross' voor deze veldrit gebruikt worden.

Superprestige Cyclocross

De cross in Merksplas is de voorlaatste wedstrijd in het regelmatigheidsklassement de Telenet Superprestige Veldrijden 2019-2020. Dit klassement bestaat in totaal uit acht wedstrijden, waarvan Cyclocross Merksplas dus de zevende is. De slotwedstrijd van de Superprestige Veldrijden is de Noordzeecross in Middelkerke. Telenet is de hoofdsponsor van de Superprestige Cyclocross. Alle crossen van dit klassement worden daarom ook live door Telenet Play Sports op tv en per livestream uitgezonden, doch ook door diverse andere omroepen.

Tickets

Toegangskaarten voor de veldrit van Merksplas kosten 12 euro aan de kassa bij het parcours. Leden van de Belgische wielerbond (KBWB) krijgen (na vertoon van hun lidmaatschapskaart) een euro korting op hun ticket. Voor hen kost een ticket dus 11 euro.

Programma (onder voorbehoud) Cyclocross Merksplas 2020 - 9 februari

 • 9u50 - Nieuwelingen, eerste reeks
 • 10u35 - Nieuwelingen, tweede reeks
 • 11u50 - Beloften (U23)
 • 13u40 - Dames Elite
 • 15u00 - Heren Elite (profs)

UCI

Behalve punten voor de Telenet Superprestige Cyclocross zijn er tijdens deze veldrit ook punten te verdienen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. De cyclocross van Merksplas door de UCI ingedeeld in categorie één (dat is één categorie onder de wereldbekercrossen). Dit houdt in dat de eerste vijftien coureurs in de uitslag van deze veldrit UCI-punten krijgen. De winnaar krijgt bijvoorbeeld 80 punten en de nummer vijftien krijgt één punt.

Deelnemers: startlijst veldrit Merksplas 2020

Welke deelnemers staan in 2020 op de startlijst van deze cross in Merksplas? Zoals bij alle veldritten die meetellen voor de Superprestige Veldrijden, staan ook bij Cyclocross Merksplas (Noorderkempen) de meeste Belgische en Nederlandse profs op de startlijst. Zij hebben allen een vast contract met de overkoepelende organisatie van de Superprestige Veldrijden. Het is echter nog af te wachten of ook Mathieu van der Poel en Wout van Aert deze cross gaan rijden. Zodra de startlijst met rugnummers van deze cyclocross in de Noorderkempen bekend is, wordt die delenemerslijst hier geplaatst.

Live op tv: Telenet Play Sports, Playtime, Proximus en Ziggo Sport Totaal

België: Cyclocross Merksplas live op tv bij Telenet en Proximus

De veldrit in Merksplas (Noorderkempen) wordt op zondag 9 februari 2020 in België live op tv uitgezonden door Telenet en Proximus Tv. Telenet zendt deze wedstrijd live uit via zowel Telenet Playtime (het open net voor alle tv-klanten van Telenet) en via Telenet Play Sports (voor abonnees van Play Sports). De uitzending op de zender Telenet Play Sports 3 begint om 13u30 met het live-verslag van de dameswedstrijd. De voorbeschouwing op de herenwedstrijd begint op Play Sports 3 rond 14u30 en de start van de herenwedstrijd is om 15u00. Bij de Vlaamse zender Proximus Z Tv (Proximus Zoom Tv) begint de live tv-uitzending van de Cyclocross Merksplas eveneens rond 13u30. Ook zij zenden de dames- en de herenwedstrijd live uit.

De publieke omroep Sporza (VRT) zond deze veldrit in het verleden ook diverse malen live op tv uit (en online via een gratis livestream). In 2019 zendt Sporza (VRT) deze cross niet live op tv uit. (Sporza heeft bij deze veldrit ook geen livestream beschikbaar.) Zij zenden in de namiddag van zondg 9 februari 2020 wel een uitgebreide samenvatting van deze veldrit uit op de Vlaamse zender één.

Nederland: Veldrit Merksplas live op tv bij Ziggo Sport Totaal

In Nederland zijn de uitzendrechten van de Superprestige Veldrijden in handen van Ziggo Sport Totaal. Zij zenden alleen de herenwedstrijd live op tv uit en niet de dameswedstrijd. De uitzending begint op zondag 9 februari om 14u55 op de zender Ziggo Sport Docu. Dit is één van de abonneezenders van Ziggo Sport Totaal (en de uitzending vindt dus niet plaats op hun 'open net', Ziggo Sport kanaal 14). Om de zender Ziggo Sport Docu te ontvangen, dient men een abonnement op het totale zenderpakket van Ziggo Sport Totaal te hebben. Men kan zo'n pakket kopen, doch het is ook mogelijk om dit pakket als een 'gratis' bonus te kiezen wanneer men bepaalde abonnementen van Vodafone en Ziggo combineert. De zender Ziggo Sport Docu bevindt zich bij Ziggo op kanaal 405.

Livestream Cyclocross Merksplas Noorderkempen op 9 februari 2020

Livestream België op zondag 9 februari 2019

De Superprestige Cyclocross Merksplas is ook live op het internet te volgen via een livestream. Er wordt een officiële livestream van deze cross verzorgd door Telenet Play Sports. Deze livestream begint op 9 februai 2020 tegelijk met de live tv-uitzending van de cross in Merksplas. Via deze livestream zijn zowel de dames- als de herenwedstrijd live te zien. Met zo'n livestream kan men de Cyclocross Merksplas live bekijken op bijvoorbeeld een computer, tablet of smartphone. De livestream bevindt zich op de website van Play Sports. Om de livestream van Play Sports te kunnen bekijken, dient men echter wel een abonnement op die dienst te hebben. Wie geen vast abonnement heeft, kan ook een dagpas of weekendpas kopen, waarmee men elke livestream (waaronder dus ook de stream van deze cross) kan bekijken. De livestream van de Superprestige Cyclocross Merksplas bevindt zich op Play Sports kanaal 3. Deze Vlaamse livestream van de veldrit van Merksplas begint om 13u30.

Livestream Nederland op zondag 9 februari 2020

In Nederlands is er een livestream van Ziggo Sport Totaal beschikbaar. Die livestream van de veldrit van Merksplas begint op 9 februariom 14u55. Dit houdt in dat men via deze Nederlandse livestream van de Cyclocross Merksplas alleen de herenwedstrijd kan bekijken en dus niet de herenwedstrijd (net als het geval is bij de live tv-uitzending van Ziggo Sport Totaal). De officiële livestream voor Nederland bevindt zich op de Ziggo Sport Totaal Go App. Die livestream van Ziggo kan men zien als men abonnee is van deze dienst, of anders kan men deze stream kopen middels 'pay per view' (PPV). Men moet deze specifieke livestream-app van Ziggo Sport Totaal overigens niet verwarren met de reguliere Ziggo Go App. Op die eerstgenoemde zit op 9 februari 2020 een livestream van de Cyclocross Merksplas voor elke abonnee van die specifieke dienst. Op die tweede genoemde app zit alleen maar een livestream van de Cyclocross Merksplas 2019 voor mensen reeds een extra abonnement hebben op het complete zenderpakket van Ziggo Sport Totaal. Voor mensen men een standaardpakket, of met een ander extra zenderpakket, zit er niet zo'n livestream op die tweede app (de reguliere Go App). Op die app ontvangt men namelijk alleen maar een livestream van een zender die de abonnee ook al via digitale tv kan bekijken. Het zenderaanbod is op die app (de reguliere Go App) dus hetzelfde op tv als via de livestream.

Livestream FloBikes

Bij de Cyclocross Merksplas (Noorderkempen) op 9 februari 2020 is er ook een internationale livestream. Die livestream wordt door het Noord-Amerikaanse FloBikes geproduceerd. Men dient een (betaald) abonnement op FloBikes te hebben om hun livestream van de Superprestige Cyclocross Merksplas 2019 te mogen bekijken. Deze livestream van de Superprestige veldrit van Merksplas is wel geo-restricted. Men mag de livestream van FloBikes van de cyclocross van Merksplas namelijk niet in België kijken, in alle andere landen ter wereld is deze stream wel te bekijken. FloBikes is een opkomende, ambitieuze organisatie die in de winter van 2019-2020 heel veel Europese veldritten via een livestream heeft uitgezonden. Zo waren bij hen alle Brico Crossen, alle DVV crossen, alle Superprestige Cyclocrossen, alle wereldbekercrossen en diverse 'losse crossen' via een livestream te zien. Het is echter niet erg ideaal voor een Europeaan om een abonnement op deze streamingdienst te nemen. Heel vaak zijn de uitzendingen op hun livestream namelijk 'geo-restricted'. Soms is die restrictie bij een livestream slechts zeer beperkt (zoals bij de cyclocross van Merksplas die alleen in België niet via hun stream live mag worden bekeken). Bij veel wedstrijden is die restrictie bij de livestream van FloBikes echter veel groter. Bij de meeste wereldbekerveldritten mag hun livestream bijvoorbeeld slechts in Canada worden bekeken. FloBikes biedt ook veel grote wegwielerwedstrijden per livestream aan. Bij die wedstrijden geldt vaak echter ook dat ze officieel alleen in Canada via hun livestream bekeken mogen worden.

Voorgaande editie: Uitslag Cyclocross Hoogstraten 2019

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Toon Aerts (Bel)
 3. Corné van Kessel (Ned)
 4. Eli Iserbyt (Bel)
 5. Tom Pidcock (UK)

Lees verder

© 2014 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamOp zaterdag 26 oktober 2019 wordt de Ethias Cross Beringen verreden. Deze veldrit is de opvolger van de GP Hasselt die j…
World Cup Cyclocross Bern 2019, live tv en livestreamWorld Cup Cyclocross Bern 2019, live tv en livestreamOp zondag 20 oktober 2019 wordt de Cyclocross Bern (Zwitserland) verreden. Deze Zwitserse veldrit is een onderdeel van d…
Veldrit: Cyclocross Ruddervoorde 2019 live tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Ruddervoorde 2019 live tv en livestreamIn de gemeente Oostkamp (België) wordt op zondag 3 november 2019 de Cyclocross Ruddervoorde gehouden. Deze West-Vlaamse…
Veldrit: Cyclocross Zonhoven 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Zonhoven 2019, live op tv en livestreamIn Zonhoven (België) wordt op zondag 8 december 2019 de Grote Prijs van Zonhoven verreden. Dit is een veldrit die meetel…
Veldrit: Cyclocross Gavere 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Gavere 2019, live op tv en livestreamOp zondag 27 oktober 2019 wordt de Cyclocross Gavere verreden. Deze veldrit in Gavere (België) telt mee voor de Superpre…
Bronnen en referenties
 • http://www.cyclocrosshoogstraten.be
 • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/ritfiche.php?ritid=196350#first
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.superprestigecyclocross.com
 • http://www.vier.be
 • http://www.sporza.be
 • http://www.cyclo-cross.info

Reageer op het artikel "Veldrit: Cyclocross Merksplas 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 25-09-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!