InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit Hoogstraten 2019 - live op tv en livestream

Veldrit Hoogstraten 2019 - live op tv en livestream

Veldrit Hoogstraten 2019 - live op tv en livestream Op zondag 10 februari 2019 wordt in Hoogstraten de Vlaamse Aardbeiencross verreden. Deze veldrit is een onderdeel van de Telenet Superprestige Veldrijden. De Vlaamse Aardbeiencross wordt live op tv uitgezonden. Ook is kan men online de Aardbeiencross Hoogstraten via een livestream bekijken. Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van deze veldrit? Waar is het parcours van de Cyclocross Hoogstraten? Hoe ziet het programma van de Aardbeiencross 2019 eruit?

Historie Cyclocross Hoogstraten

Deze veldrit werd voor het eerst verreden in 1987. Dat jaar werd de Vlaamse aardbeiencross gewonnen door de pas 20-jarige Wim Lambrechts uit Hoogstraten. Hij zou deze wedstrijd ook in 1988 en in 1990 winnen. Lambrechts was een talentvolle veldrijder, die al op 25-jarige leeftijd overleed, tijdens een mountainbikewedstrijd die in augustus 1992 in Overijse werd verreden. Als eerbetoon aan hem noemt men de veldrit in Hoogstraten ook wel de 'Herdenkingsprijs Wim Lambrechts'.

In de beginjaren was de cross in Hoogstraten nog een nationale cross. In de loop van de jaren negentig kreeg deze veldrit meer internationale prestige. Van 1993 tot en met 1997 was de cross een onderdeel van de wedstrijdserie GVA Trofee (het klassement dat heden ten dage de Bpost Bank Trofee heet). Paul Herygers reed midden jaren negentig vaak erg sterk in Hoogstraten. Hij won de Aardbeiencross in 1993 en 1995, en werd tweede in 1994. Toen in 1997 het Belgisch Kampioenschap Veldrijden op het parcours van de Aarbeiencross plaatsvond, pakte Paul Herygers daar de nationale driekleur.

Sinds het seizoen 1998-1999 is de Aardbeiencross geen onderdeel meer van de GVA Trofee, maar van het andere beroemde Belgische regelmatigheidsklassement, de Superprestige. Aan het begin van de 21e eeuw reed Erwin Vervecken vaak erg sterk op het parcours in Hoogstraten. Hij won drie keer de Aardbeiencross: in 2001, 2003 en 2004. Mathieu van der Poel won deze cross vier keer: in 2015, 2016, 2017 en 2018. Veruit de succesvolste veldrijder uit de historie van de Aardbeiencross is echter Sven Nys. Deze 'Kannibaal uit Baal' won maar liefst acht keer de cross van Hoogstraten: in 1999, 2002, 2005, 2006, 2008, 2011, 2013 en 2014.

Superprestige Cyclocross

De cross in Hoogstraten is de voorlaatste wedstrijd in het regelmatigheidsklassement de Telenet Superprestige Veldrijden 2018-2019. Dit klassement bestaat in totaal uit acht wedstrijden, waarvan Cyclocross Hoogstraten dus de zevende is. De slotwedstrijd is de Noordzeecross in Middelkerke. Telenet is de hoofdsponsor van deze veldrit. Alle crossen van dit klassement worden daarom ook live door Telenet Play Sports op tv en per livestream uitgezonden, doch ook door diverse andere omroepen.

Tickets

Toegangskaarten voor de Aardbeiencross kosten 12 euro aan de kassa bij het parcours. Leden van de Belgische wielerbond (KBWB) krijgen (na vertoon van hun lidmaatschapskaart) een euro korting op hun ticket. Voor hen kost een ticket dus 11 euro.

Programma Vlaamse Aarbeiencross 2019 - 10 februari

 • 9u50 - Nieuwelingen, eerste reeks
 • 10u35 - Nieuwelingen, tweede reeks
 • 11u50 - Beloften (U23)
 • 13u40 - Dames Elite
 • 15u00 - Heren Elite (profs)

Parcours: locatie

Het parcours van de Cyclocross Hoogstraten bevindt zich op het domein van de veilinggebouwen van Hoogstraten. Bezoekers kunnen hun auto onder meer parkeren bij die veilinghallen, op de parkings van bedrijven in de onmiddellijke omgeving, bij het voetbalplein en in het centrum van Hoogstraten. Het adres van de veilinghallen is:
 • Loenhoutseweg 59
 • Hoogstraten.

UCI

Behalve punten voor de Hansgrohe Superprestige Cyclocross zijn er tijdens deze veldrit ook punten te verdienen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. De Aardbeiencross is door de UCI ingedeeld in categorie één (dat is één categorie onder de wereldbekercrossen). Dit houdt in dat de eerste vijftien coureurs in de uitslag van de Aardbeiencross UCI-punten krijgen. De winnaar krijgt bijvoorbeeld 80 punten en de nummer vijftien krijgt één punt.

Deelnemers: startlijst veldrit Hoogstraten 2019

Zoals bij alle veldritten die meetellen voor de Superprestige Veldrijden, staan ook bij Cyclocross Hoogstraten de meeste Belgische en Nederlands topveldrijders op de startlijst. Zij hebben allen een vast contract met de overkoepelende organisatie van de Superprestige Veldrijden. Op de startlijst staan dus ook prominente namen zoals Mathieu van der Poel en Toon Aerts. Waarschijnlijk gaat echter Wout van Aert niet van start in deze veldrit, in verband met zijn wegambities.

Live op tv: Telenet Play Sports, Playtime, Proximus en Ziggo Sport Totaal

België: Cyclocross Hoogstraten live op tv bij Telenet en Proximus

De veldrit in Hoogstraten wordt in België live op tv uitgezonden door Telenet en Proximus Tv. Telenet zendt deze wedstrijd live uitzenden via zowel Telenet Playtime (het open net voor alle tv-klanten van Telenet) en via Telenet Play Sports (voor abonnees van Play Sports). De uitzending op de zender van Telenet Play Sports begint om 13u30 met het live-verslag van de dameswedstrijd. De voorbeschouwing op de herenwedstrijd begint bij Play Sports rond 14u30 en de start van de herenwedstrijd is om 15u00. Bij de Vlaamse zender Proximus Z Tv (Proximus Zoom Tv) begint de live tv-uitzending van de Cyclocross Hoogstraten rond 13u30. De publieke omroep VRT (Sporza) zendt deze wedstrijd niet live uit, maar zendt in de namiddag (rond 17u30) wel een uitgebreide samenvatting uit op de Vlaamse zender één.

Nederland: Veldrit Hoogstraten live op tv bij Ziggo Sport Totaal

In Nederland zijn de uitzendrechten van de Superprestige Veldrijden in handen van Ziggo Sport Totaal. Zij zenden alleen de herenwedstrijd live op tv uit en niet de dameswedstrijd. De uitzending begint om 14u50 op de zender Ziggo Sport Extra. Dit is één van de abonneezenders van Ziggo Sport Totaal (en de uitzending vindt dus niet plaats op hun 'open net', Ziggo Sport kanaal 14). Om de zender Ziggo Sport Extra te ontvangen, dient men een abonnement op een extra pakket van Ziggo Sport Totaal te hebben. Men kan zo'n pakket kopen, doch het is ook mogelijk om dit pakket als een 'gratis' extra te kiezen wanneer men bepaalde abonnementen van Vodafone en Ziggo combineert.

Livestream Cyclocross Hoogstraten 2019

Livestream België

De Cyclocross Hoogstraten is ook live op het internet te volgen via een livestream. Er wordt een officiële livestream van de Vlaamse Aardbeiencross verzorgd door Telenet Play Sports. Deze livestream begint tegelijk met de live tv-uitzending. Via deze livestream zijn zowel de dames- als de herenwedstrijd live te zien. Met zo'n livestream kan men de Cyclocross Hoogstraten live bekijken op bijvoorbeeld een computer, tablet of smartphone. De livestream bevindt zich op de website van Play Sports. Om de livestream van Play Sports te kunnen bekijken, dient men echter wel een abonnement op die dienst te hebben.

Livestream Nederland

In Nederlands is er een livestream van Ziggo Sport Totaal beschikbaar. Die livestream van de veldrit van Hoogstraten begint op 10 februari om 14u55. Dit houdt in dat men via deze Nederlandse livestream van de Aardbeiencross alleen de herenwedstrijd kan bekijken en dus niet de herenwedstrijd. De officiële livestream voor Nederland bevindt zich op de Ziggo Sport Totaal Go App. Die livestream van Ziggo kan men zien als men abonnee is van deze dienst, of anders kan men deze stream kopen middels 'pay per view'.

Voorgaande editie: uitslag Vlaamse Aardbeiencross Hoogstraten 2018

 1. Mathieu van der Poel (Ned) in 59'33"
 2. Laurens Sweeck (Bel) op 22"
 3. David van der Poel (Ned) 30"
 4. Michael Vanthourenhout (Bel) z.t.
 5. Tim Merlier (Bel) 32"
 6. Wout van Aert (Bel) 35"
 7. Toon Aerts (Bel) 38"
 8. Gianni Vermeersch (Bel) 40"
 9. Tom Meeusen (Bel) 46"
 10. Wietse Bosmans (Bel) 1'03"

Lees verder

© 2014 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Hoogstraten 2015 Aardbeiencross (Superprestige)In de Vlaamse plaats Hoogstraten wordt op zondag 8 februari 2015 de Aardbeiencross verreden. Deze wedstrijd telt mee voo…
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2018 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2018 live tv en livestreamOp zaterdag 24 november 2018 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wa…
Veldrit Tabor 2018 (wereldbeker), live op tv en livestreamVeldrit Tabor 2018 (wereldbeker), live op tv en livestreamOp zaterdag 17 november 2018 vindt de veldrit van Tabor (Tsjechië) plaats. Deze cross is een onderdeel van de Telenet UC…
Veldrit: Kleicross Lebbeke 2018 - programma en deelnemersVeldrit: Kleicross Lebbeke 2018 - programma en deelnemersOp zaterdag 24 februari 2018 vindt in Lebbeke (Oost-Vlaanderen) de veertiende editie plaats van de Malheur Kleicross. Di…
Veldrit Hoogstraten 2013 - Vlaamse Aardbeiencross - (SP)De 26e editie van de Vlaamse Aardbeiencross wordt verreden op zondag 10 februari 2013. Dit is de voorlaatste wedstrijd v…
Bronnen en referenties
 • http://www.cyclocrosshoogstraten.be
 • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/ritfiche.php?ritid=196350#first
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.superprestigecyclocross.com
 • http://www.vier.be
 • http://www.sporza.be
 • http://www.cyclo-cross.info

Reageer op het artikel "Veldrit Hoogstraten 2019 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 06-01-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!