Tour de France 2020, eerste etappe: live tv en livestream

Tour de France 2020, eerste etappe: live tv en livestream De Tour de France 2020 gaat op zaterdag 29 augustus van start. Er is bij de Tour 2020 geen proloog. Deze Ronde van Frankrijk begint met een 'gewone' etappe. De start en de finish van deze openingsrit zijn in de Zuid-Franse stad Nice. Het parcours van de openingsetappe heeft een lengte van 156 kilometer. Deze openingsrit van de Tour de France 2020 wordt integraal live op tv uitgezonden. Daarnaast kan men deze eerste etappe via een livestream online volgen. Hoe ziet het parcours van deze openingsrit eruit? Op welke tv-zenders kan men deze eerste etappe van de Tour bekijken? Hoe laat beginnen de live tv-uitzendingen? Waar vindt men een livestream van deze openingsrit van de Tour de France?

Openingsrit is in 2020 geen proloog

Periode 1967-2007: de proloog

Tot eind jaren zestig was de openingsrit van de Ronde van Frankrijk doorgaans een 'gewone etappe'. In de jaren zestig kwam de Tourorganisatie op het idee om de Tour te beginnen met een korte tijdrit, een proloog. De eerste Tourproloog werd verreden in 1967 en gewonnen door de Spanjaard José Maria Errandonea Urtizberea. Deze openingstijdrit werd een traditie.

In de daaropvolgende veertig jaar werd bijna iedere Tour de France begonnen met een proloog (behalve o.a. in 1971 en 2005). Al moet hierbij vermeld worden dat de proloog niet altijd een ‘gewone’ korte tijdrit was. Soms bestond de 'proloog' uit een ander, alternatief kort wedstrijdtype, zoals de proloog van 1988. Toen telde deze ‘prelude’ ook niet mee voor het algemeen klassement. De Tour begon dat jaar met een soort experimentele combinatie tussen een ploegentijdrit en een individuele tijdrit. Die proloog begon als een ploegentijdrit en aan het einde van de wedstrijd moest één renner van het team het ‘afmaken’.

Einde aan de traditie van de proloog?

Na 2007 heeft de organisatie van de Tour de France besloten om te breken met de vaste gewoonte om de Tour met een proloog te beginnen. Sindsdien werd alleen in 2010 en 2012 nog maar een proloog verreden in de Ronde van Frankrijk. Beide keren won overigens Fabian Cancellara. Andere proloogspecialisten uit de historie van de Tour de France waren onder meer Christopher Boardman, Bernard Hinault, Miguel Indurain, Eddy Merckx en Thierry Marie.

Ronde van Frankrijk 2020

De Tour de France 2020 gaat dus op zaterdag 29 augustus van start in Nice. Op de startlijst van de Tour staan 22 teams van acht renners. In totaal worden er 21 etappes verreden. Op zondag 20 september finisht de slotrit in Parijs.

Voorafgaand: La Course op de ochtend van 29 augustus 2020

Op de ochtend van zaterdag 29 augustus wordt de dameswedstrijd La Course verreden. Die wedstrijd vindt in 2020 plaats in Nice. De dameskoers is op die ochtend live te zien bij Eurosport, Sporza en de NOS op televisie en via de stream. Hoe laat beginnen de uitzendingen? Bij de NOS en Eurosport staat de uitzending gepland om 10u05, bij Sporza staat de uitzending gepland om 10u00.

Parcours openingsrit Tour 2020 in Nice op zaterdag 29 augustus

Route eerste rit: van Nice naar Nice

De start en de finish van deze openingsrit van de Ronde van Frankrijk 2020 zijn in Nice. De etappe gaat over een heuvelachtig parcours van circa 154 kilometer. De etappe begint met twee identieke rondes van circa 50 kilometer. In die ronde is beide keren de heuvel Aspremont (3e categorie) opgenomen, met een top op een hoogte van 498 meter. Nadat de renners twee keer die ronde hebben afgelegd, rijden ze een slotronde van circa 54 kilometer. Het eerste deel van die slotronde is hetzelfde als de voorgaande twee rondes; zo rijdt men ook in die slotronde eerste naar de top van de Aspremont. Vanaf die top rijden de renners in de slotronde echter nog na een extra klimmetje: de Levens. Vanaf de top van die klim is het nog ruim 15 kilometer naar de finish. Die slotfase bestaat uit een lange afdaling en daarna enige kilometers vlakke weg.

Tussensprint?

Na 88 kilometer koers (op 68 kilometer van de finish) krijgen de renners een tussensprint voorgeschoteld.

Tijdschema?

Hoe laat begint deze openingsrit? Deze eerste etappe van de Tour de France 2020 gaat op 29 augustus van start om 14u00.

Voorbeschouwing: favorieten en kanshebbers

Deze openingsrit is op papier beslist geen clichématige vlakke rit, zoals men in diverse voorgaande edities veelvuldig in de openingsweek voorschotelde. Er zitten aardig wat heuvels in het parcours, die kansen bieden aan aanvallers. In zo'n eerste rit van de Tour is, vanwege de vele, grote belangen, het koersverloop echter vaak zeer gecontroleerd. Daarom is de kans toch zeer groot dat de rit eindigt in een massasprint. Het was nog wel engszins de vraag of die sprint zou gaan tussen de pure sprintkanonnen, zoals Caleb Ewan, Sam Bennett en Elia Viviani, of dat het koersverloop toch dusdanig zwaar zou zijn (dankzij aanvallen op de heuvels), zodat er meer kans zou zijn voor sprinters met meer inhoud en wat meer klimvermogen op heuvelachtige parcoursen, zoals Nizzolo, Sagan, Van Aert, Coquard, Colbrelli, Pedersen, Stuyven en Trentin.

Live op tv: openingsrit Tour op zaterdag 29 augustus 2020

Eerste etappe Tour de France live op tv bij de NOS: hoe laat en welke zender?

Alle etappes van de Tour de France 2020 worden weer live op tv uitgezonden door de Nederlandse publieke omroep NOS. Een aantal etappes, waaronder deze openingsrit, worden zelfs integraal uitgezonden (van start tot en met finish) door NOS Studio Sport. Hun live tv-uitzending van de openingsrit begint om 14u00 op de zender NPO1 (Nederland 1). Op de ochtend van 29 augustus zenden zij echter ook (vanaf 10u05) de damesewedstrijd La Course live uit.

Openingsrit Tour de France live op tv bij Sporza (VRT)

De Tour de France 2020 wordt ook weer live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT). Ook zij zenden op de ochtend van zaterdag 29 augustus 2020 vanaf 10u00 de dameswedstrijd La Course uit.

Hoe laat begint de uitzending van de openingsetappe van de Tour de France van de heren en op welke zender vindt die plaats? De live tv-uitzending van de openingsrit begint op zaterdag 29 augustus op de Vlaamse zender één om 13u50.

De wieleruitzendingen van Sporza zijn niet alleen populair bij de Belgische kijkers, maar ook veel Nederlandse wielerfans bekijken wielerkoersen het liefst bij Sporza. Hoe ziet het uitzendschema van de Tour 2020 eruit bij Sporza? Bij de doorsnee doordeweekse vlakke etappes begint vaak de uitzending om circa 14u10. Bij de meer opvallende etappes (zoals de grote bergetappes) begint de live tv-uitzending vaak al eerder. Een aantal van die belangrijke ritten worden door Sporza integraal uitgezonden (van start tot finish).

Openingsrit Tour de France live op tv bij Eurosport

De Tour de France 2020 wordt ook live op tv uitgezonden door Eurosport. Zij zenden eveneens op de ochtend van zaterdag 29 augustus de dameswedstrijd La Course live op tv uit (vanaf 10u05).

Hoe laat begint hun live tv-uitzending van de openingsrit van de Ronde van Frankrijk van voor de heren? Die begint op zaterdag 29 augustus 2020 om 13u55 op de zender Eurosport 1.

Livestream eerste etappe Tour 2020 (zaterdag 29 augustus)

Livestream Tour de France bij Sporza (VRT)

De Vlaamse omroep Sporza (VRT) biedt een livestream aan van haar live-uitzending op zaterdag 29 augustus van deze openingsrit van de Tour de France 2020. Met zo'n livestream kan men bijvoorbeeld op een smartphone of computer de live-uitzending van deze Touretappe volgen. De livestream begint op 29 augustus tegelijkertijd met de live tv-uitzending. De livestream van deze eerste etappe is op die zaterdag te vinden op hun site. Daar bevindt zich dan een link van die eerste etappe in het menu 'nu live'. Ook kan men op die zaterdagmiddag de livestream van die Touretappe vinden in de rubriek 'Wielrennen' op de website van Sporza. Eveneens vindt men de livestream van deze openingsrit op de Sporza App. De livestream van Sporza is een gratis stream (op zowel de site als de app). Helaas is deze gratis livestream van Sporza is wel geo-restricted. Dat houdt in dat men officieel de livestream van Sporza bij deze Tour alleen in België mag bekijken. Voor andere landen (waaronder dus ook Nederland) is de officiële livestream van Sporza bij de Tour 2020 op hun website geo-blocked (geblokkeerd). Toch zijn er wel opties voor Nederlandse wielerliefhebbers om geheel legaal een livestream van een live tv-uitzending van Sporza te bekijken. Men kan deze openingsrit van de Ronde van Frankrijk bijvoorbeeld via een livestream op de Go App (online tv) bekijken.

Livestream Tour de France bij NOS Studio Sport (29 augustus 2020)

Ook via een livestream van de NOS kan men de openingsrit van de Tour de France 2020 bekijken. Deze livestream van de eerste rit van deze Ronde van Frankrijk begint op zaterdag 29 augustus tegelijk met de live tv-uitzending. Men kan deze livestream van de Tour vinden op de website van de NOS. Ook op de NOS-App kan men de Tour de France per livestream vinden. De livestream van de NOS is bij deze Tour de France helemaal gratis, maar deze stream is wel 'geo-restricted'. Dat houdt in dat alleen in Nederland deze gratis livestream van de Tour-uitzending van de NOS mag worden bekeken.

Livestream Tour de France via Eurosport (29 augustus 2020)

Ook Eurosport biedt een livestream aan van de openingsetappe van de Tour de France 2020. Bij Eurosport wordt via de livestream elke etappe van de Tour integraal uitgezonden, van de start tot en met de finish. Hun livestream bevindt zich op de Eurosport Player. In tegenstelling tot de Sporza en de NOS is de livestream van Eurosport echter niet gratis. Men dient een abonnement op de Eurosport Player App te hebben om deze livestream te kunnen bekijken. Eurosport maakt reclame met de leus 'The Home of Cycling'. Die leus maken ze op tv, maar ook online zeker waar: heel veel grote wielerkoersen zijn bij hen live op tv en online via een livestream te bekijken. Bij de Giro hebben ze zelfs de enige officiële livestream in de lage landen. In de Tour is Eurosport de enige aanbieder in Nederland en Vlaanderen, die elke etappe integraal uitzendt (van start tot finish) uitzendt via de livestream. Sporza en de NOS zenden wel heel veel uren van de Tour live via hun stream uit, maar in tegenstelling tot Eurosport zenden zij niet elke rit integraal uit op de livestream. Net als op televisie, begint bij hen bij doordeweekse vlakke etappes de livestream pas rond 14u10, terwijl bij Eurosport de stream al vanaf de start van de rit begint.

Livestream openingsrit Tour via Go App

Het is ook mogelijk om deze etappe via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Deze app is een middel om op het internet tv te kunnen kijken. Hiermee kan men dus ook per livestream naar zenders kijken die deze openingsrit live op tv uitzenden. Deze app is bedoeld voor klanten van digitale televisie bij Ziggo. Men kan op die app in de hele EU live via een stream naar tv kijken, dus deze dienst is ook zeer handig voor Nederlanders die in het buitenland (maar in de EU) op vakantie zijn.

Livestream eerste etappe Tour 2020 op NPO Start

Het is ook mogelijk om op zaterdag 29 augustus 2020 naar de openingsetappe van de Ronde van Frankrijk te kijken via een livestream van NPO Start. Op die site kan men immers per livestream naar NPO1 (Nederland 1) kijken, waarop deze openingsrit live wordt uitgezonden. Dit is een gratis livestream van deze openingsrit. Die livestream op de site van NPO Start is wel 'geo-restricted'. Alleen vanuit Nederland kan op die site via een gratis livestream naar de openingsrit van de Tour op NPO1 kijken. Vanuit andere landen is deze livestream van NPO1 'geo-blocked'.

Livestream Tour op 29 augustus 2020via NLziet

Men kan deze openingsetappe van de Tour de France 2020 ook bekijken via een livestream van NLZIET. Om met een livestream van die dienst naar tv te kunnen kijken, dient men wel een abonnement te hebben. Indien men dat niet heeft, kan men binnen Nederland echter dezelfde livestream van de openingsrit geheel gratis bekijken via de bovengenoemde NPO Start-app.

Livestream openingsrit Tour de France via InteractieveTv of op de iTV-app

Voor klanten van de KPN is het ook mogelijk om de eerste etappe van de Tour de France 2020 online via een livestream te bekijken op de site van Interactieve Tv. Via die site kunnen klanten van KPN immers per livestream naar tv-zenders kijken. Tot de zenders die men hierop per livestream kan bekijken behoort de zender Nederland 1 (NPO1), waarop de openingsrit wordt uitgezonden. Zo kan men dus, indien men inlogt op die site, op zaterdag 29 augustus per livestream naar de uitzending van deze eerste etappe kijken. Net als de Ziggo Go App kan men de dienst van de KPN ook in de hele EU gebruiken, om bijvoorbeeld op een vakantielocatie live naar de eerste etappe van de Tour de France 2020 te kijken. Bij KPN kan men ook per livestream tv kijken via een app genaamd iTV. Hierop kan men diezelfde livestream van Nederland 1 (NPO1) bekijken als op de site van InteractieveTv. Wat is dan het verschil tussen het kijken van een livestream op de site of op de app? De livestream op de app is geoptimaliseerd voor kijkers op smartphones en tablets. De livestream op de site is daarentegen bedoeld voor kijkers die live tv willen kijken op een reguliere 'desktop' computer of een laptop.

Uitslag eerste etappe Tour 2020

 1. Alexander Kristoff (Noo) UAE - Team Emirates 3:46:23
 2. Mads Pedersen (Den) Trek-Segafredo z.t.
 3. Cees Bol (Ned) Sunweb z.t.
 4. Sam Bennett (Ier) Deceuninck-Quickstep z.t.
 5. Peter Sagan (Slw) Bora-Hansgrohe z.t.
 6. Elia Viviani (Ita) Cofidis z.t.
 7. Giacomo Nizzolo (Ita) NTT Pro Cycling z.t.
 8. Bryan Coquard (Fra) B&B Hotels-Vital Concept z.t.
 9. Anthony Turgis (Fra) Total - Direct Energie z.t.
 10. Jasper Stuyven (Bel) Trek Segafredo z.t.

Voorgaande editie: openingsrit Tour de France 2019

Hoe verliep de eerste etappe in 2019? Tijdens de finale van deze rit kwam de grote favoriet voor de ritzege, de Nederlander Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma), helaas ten val. Tot verbazing van velen in de wielerwereld en tot grote vreugde van de Nederlandse wielerfans, nam Mike Teunissen, ploeggenoot en landgenoot van Groenewegen, in de massasprint op grandioze wijze de rol van afmaker over en won deze rit. Hij werd daarmee ook de eerste Nederlander sinds 30 jaar die de gele trui mocht aantrekken.

Uitslag eerste etappe Tour 2019

 1. Mike Teunissen (Ned) Team Jumbo-Visma
 2. Peter Sagan (Slw) BORA - Hansgrohe
 3. Caleb Ewan (Aus) Lotto - Soudal
 4. Giacomo Nizzolo (Ita) Dimension Data
 5. Sonny Colbrelli (Ita) Bahrain Merida
 6. Michael Matthews (Aus) Sunweb
 7. Matteo Trentin (Ita) Mitchelton Scott
 8. Oliver Naesen (Bel) AG2R
 9. Elia Viviani (Ita) Deceuninck QuickStep
 10. Jasper Stuyven (Bel) Trek Segafredo

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Giro 2020 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamGiro 2020 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamDe eerste etappe van de Giro d'Italia 2020 is een tijdrit. Deze openingsrit wordt verreden op zaterdag 3 oktober. Oorspr…
1e etappe Vuelta 2020, live op tv en livestream1e etappe Vuelta 2020, live op tv en livestreamDe openingsrit van de Vuelta Ciclista a Espana 2020 wordt verreden op dinsdag 20 oktober. De start van die eerste etappe…
Giro Rosa 2020: stream, startlijst en parcoursGiro Rosa 2020: stream, startlijst en parcoursOp vrijdag 11 september 2020 begint de Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen. Dit is de belangrijkste rittenkoers…
Voetbal 2020: NS Mura-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2020: NS Mura-PSV, live tv en livestreamOp donderdag 24 september 2020 wordt de wedstrijd NS Mura-PSV gespeeld. Dit is een wedstrijd in de derde voorronde van d…

Welke sport past het best bij mij?Welke sport past het best bij mij?Bijna iedereen heeft wel een blauwe maandag een sport beoefend die eerst heel leuk leek, maar toen toch een beetje begon…
Hoe word ik een betere wielrenner?Hoe word je een betere wielrenner? Hoe verbeter je je klimcapaciteiten? Hoe word je profwielrenner? Misschien heb je je…
Bronnen en referenties
 • http://www.coureurlocale.nl/Tour/Tijdritten/TijdrittenProloog2.aspx
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.letour.fr
 • Wieler Revue Tourspecial 2018

Reageer op het artikel "Tour de France 2020, eerste etappe: live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 29-08-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!