Favorieten Vuelta 2019

Favorieten Vuelta 2019 De Vuelta Ciclista a Espana 2019 wordt verreden van 24 augustus tot en met 15 september. Dit is de 74e editie van de Ronde van Spanje. Welke prominente klassementsrenners en klimmers stonden op de startlijst van de Vuelta 2019? En hoe presteerden deze renners tijdens de Vuelta Ciclista a Espana 2019?

Historie Ronde van Spanje

De eerste twee edities van de Ronde van Spanje werden verreden in 1935 en 1936. Beide jaren werd het eindklassement van deze ronde gewonnen door de Belg Gustaaf Deloor. De recordhouder qua aantal eindzeges in de Ronde van Spanje is Roberto Heras. Deze Spanjaard won de ronde vier keer (in 2000, 2003, 2004 en 2005), al is er nogal veel discussie over, of die vierde zege daadwerkelijk meegeteld moet worden. Die overwinning werd hem namelijk oorspronkelijk ontnomen omdat hij in die ronde op epo was betrapt. Een Spaanse rechtbank heeft in 2011 echter geoordeeld dat hij die zege in 2005 terug moest krijgen. Hij zou volgens de rechtbank indertijd onterecht geschorst zijn.

Achter Heras staan Tony Rominger en Alberto Contador gezamenlijk op de tweede plek van de liijst van renners met de meeste eindzeges in de Vuelta. De Zwitser Rominger won in de jaren negentig drie keer op rij de Ronde van Spanje: in 1992, 1993 en 1994. Alberto Contador won in 2008, 2012 en 2014. Tot de recente winnaars van het eindklassement van de Vuelta behoren onder meer ook: Alejandro Valverde (2009), Vincenzo Nibali (2010), Chris Horner (2013), Fabio Aru (2015), Nairo Quintana (2016), Chris Froome (2011 en 2017) en Simon Yates (2018). Oorspronkelijk won Cobo de Vuelta van 2011, maar jaren later werd die zege hem afgenomen wegens een dopingaffaire. Daardoor won met terugwerkende kracht Froome de Vuelta van 2011.

Parcours Vuelta 2019

Hoe ziet het rittenschema van de Vuelta 2019 eruit? Er staan 21 etappes op het programma. De Vuelta begint met een ploegentijdrit van 18 kilometer. De tiende etappe van deze Vuelta is een individuele tijdrit (lengte: 36,1 kilometer). Net als bij veel voorgaande edities, ligt ook bij de Vuelta van 2019 vaak de finish bovenop een klim.

Vuelta 2019 live op tv

Alle etappes van de Ronde van Spanje 2019 zijn live op tv en online per livestream te volgen. Deze koers wordt elke dag live op tv uitgezonden door Eurosport en Sporza. Daarnaast zendt de NOS de etappes in de weekends ook live uit op tv.

Favorieten: klassementsrenners Vuelta 2019

Welke prominente klassementsrenners en klimmers staan op de startlijst van de Vuelta 2019? En wie worden er door hun teams uitgespeeld als kopmannen? De Vuelta is eigenlijk een heel andere koers dan bijvoorbeeld bij de Giro en de Tour. Bij die andere grote rondes weten renners vaak al een half jaar van tevoren dat ze in die ronde gaan starten en ze bereiden zich in die periode ook specifiek voor op die rittenkoers. Voor veel renners en ploegen is de daarentegen Vuelta meer een 'wedstrijd van de tweede kans'. Als ze bijvoorbeeld vallen of ziek worden in de Tour en daardoor een tegenvallende Ronde van Frankrijk rijden, dan kunnen ze daarna beslissen om als revanche alsnog de Vuelta te rijden. Hieronder vindt u een overzicht van prominente klassementsrenners die uiteindelijk van start gaan in deze Ronde van Spanje.

Movistar: Quintana en Valverde

Het Spaanse topteam Movistar gaat op papier van start met een extreem sterke selectie in deze Vuelta. In die selectie zitten twee potentiële kopmannen: Nairo Quintana (Colombia), die in het verleden zowel de Giro als de Vuelta won, en Alejandro Valverde (Spanje), de regerende wereldkampioen, die in 2009 de Vuelta won. Oorspronkelijk zat er nog een derde kopman in deze selectie: Richard Carapaz (Ecuador), die in 2019 de Giro won. Carapaz kan uiteindelijk echter niet meedoen aan deze Vuelta, vanwege een blessure die hij opliep bij het criterium van Etten-Leur.

Resultaten Movistar in de Vuelta 2019

De kopmannen van Movistar reden een sterke Vuelta 2019. Uiteindelijk eindigde Valverde als tweede in het algemeen klassement; ook won hij een rit. Ook Quintana won een etappe; hij eindigde als vierde in het algemeen klassement.

Jumbo-Visma: Roglic, Kruijswijk en Bennett

Primoz Roglic

Het Nederlandse team Jumbo-Visma gaat van start met de drie prominente klassementsrenners: Primoz Roglic, Steven Kruijswijk en George Bennett. De Sloveen Roglic heeft met name in korte rittenkoersen (van circa een week) buitengewoon veel indruk gemaakt in de World Tour. Hij won een groot aantal van dergelijke sterk bezette rittenkoersen. Velen beschouwden hem daarom ook als een grote favoriet voor de Giro 2019. Daarin kon hij die hoge verwachtingen echter net niet waarmaken en finishte hij als derde. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Roglic vervolgens in de Tour de France 2019 van start zou gaan. Vanwege zowel sportieve redenen (hij was erg vermoeid na de Giro en werd ook zwakker in de slotfase van die ronde) als vanwege privéredenen, besloot men Roglic na die Giro echter een rustpauze te geven en z'n programma te veranderen. Hij zou dus niet de Tour hoeven te rijden, maar in plaats daarvan hoefde hij pas weer later in het jaar te pieken naar de Vuelta. Het was van tevoren officieel nog niet zeker of Roglic tijdens die Vuelta voluit voor het klassement zou gaan, of dat hij zich puur op ritzeges focust. Dat zou mede afhankelijk zijn van z'n vorm in die Vuelta. In de aanloop naar deze Vuelta experimenteerde hij namelijk met een ander soort opbouw dan hij gewend was. Hij reed in de aanloop extreem weinig wedstrijden (terwijl hij bijvoorbeeld voor de Giro 2019 juist relatief veel wedstrijden reed). Roglic en begeleiders gingen in de Vuelta 2019 bekijken hoe dit bevalt en hoe zijn vorm hierdoor in de praktijk is.

Jumbo Visma in de Vuelta 2019

Het resultaat was formidabel: Roglic won op indrukwekkende wijze het eindklassement.

Steven Kruijswijk en George Bennett in de Vuelta 2019

Bij Visma gingen oorspronkelijk nog twee andere klassementsrenners van start in deze Vuelta. Kruijswijk en Bennett. Kruijswijk kwam aan het begin van de Vuelta echter ten val en kon deze ronde niet uitrijden. Bennett offerde zijn eigen kansen op en reed in deze Vuelta voor Roglic. Enkele dagen reed Bennett wegens ziekte wat minder, maar in de rest van de Vuelta deed hij veel belangrijk werk voor zijn kopman.

Miguel Angel Lopez en Jakob Fuglsang

Bij het team Astana is Miguel Angel Lopez de kopman in de Vuelta 2019 Deze Colombiaan wordt gerekend tot grootste rondetalenten ter wereld. In 2016 won hij als 22-jarige al de Ronde van Zwitserland. In 2017 werd hij achtste in het eindklassement van de Vuelta en won hij twee ritten. In 2018 werd hij derde in het eindklassement van de Giro d'Italia, achter Froome en Dumoulin. In de Vuelta van 2018 werd hij derde in het eindklassement. In de Vuelta van 2019 ging hij van start voor Astana. Hij werd vooraf gerekend tot de grote kanshebbers voor de eindzege. In de selectie van Team Astana voor deze Vuelta zat ook een andere sterke klassementsrenner: Jakob Fuglsang.

Astana in de Vuelta 2019

Lopez reed een strijdbare Vuelta. Het eindresultaat was zeker niet slecht, maar voor hem vanwege zijn grote ambities toch lichtelijk tegenvallend: Lopez eindigde als vijfde in het algemeen klassement. Fuglsang reed veel in dienst van het team tijdens deze Vuelta, maar kon ook enkele keren voor eigen kans rijden; hierdoor won hij een etappe in de Vuelta.

Majka en Formolo

In het team Bora-Hansgrohe ging men van start met twee sterke klimmers: Majka en Formolo. De Pool Rafal Majka was de kopman van de ploeg in deze Vuelta. De Italiaan Formolo is de schaduwkopman. Wegens een valpartij moest Formolo echter reeds vroeg opgeven in deze Vuelta. Majka reed de Vuelta wel uit en eindigde op een prima zesde plek in het algemeen klassement.

Aru en Pogacar

Aru?

Een coureur waarvan men vooraf verwachtte dat hij mogelijk een hoofdrol zou kunnen spelen in de Vuelta 2019 is Fabio Aru. Hij was in deze ronde oorspronkelijk de kopman van het UAE Team Emirates. Aru pakte in 2015 de eindzege in de Vuelta a España. Hij leek op weg te zijn om voor vele jaren een vaste waarde te worden in de wereldtop van de klassementsrenners. Blessureleed (waaronder een vernauwde liesslagader) zorgde er echter voor dat hij enige jaren tegenvallend presteerde. In 2019 is hij aan z'n liesslagader geopereerd en hoopte hij terug te keren naar de wereldtop van de ronderenners. Aru reed echter een zeer tegenvallende Vuelta en reed deze ronde ook niet uit.

Pogacar

In het team van UAE Emirates zit ook het supertalent Tadej Pogačar. Hij wordt door velen beschouwd als een toekomstige wereldtopper in de grote rondes. Deze Vuelta was echter pas de eerste grote ronde in zijn carrière en om de verwachtingen niet te hoog te laten zijn, werd vooraf verteld dat hij vooral in deze ronde van start ging om te leren. Tijdens deze ronde toonde hij veelvuldig zijn grote talenten. Hij eindigde op de derde plek in het algemeen klassement en won drie bergetappes.

Mitchelton: wel Esteban Chaves, niet de gebroeders Yates

Bij het Australische team Mitchelton-Scott doen de Britse gebroeders Adam Yates en Simon Yates in 2019 niet mee aan de Vuelta. Esteban Chaves is de kopman van het team in deze Ronde van Spanje. De Colombiaan Chaves was ooit één van de grootse klimtalenten ter wereld. Hij won in z'n jonge jaren onder meer de Ronde van de Toekomst. In 2015 beleefde hij als 25-jarige zijn grote doorbraak als profwielrenner, met onder meer twee ritzeges in de Vuelta en een vijfde plek in het eindklassement. In 2016 had hij een glorieus jaar, met een tweede plek in de eindstand van de Giro, een etappezege in de Giro, een derde plek in het eindklassement van de Vuelta en de zege in de Ronde van Lombardije. Daarna heeft hij zijn topniveau (mede door fysieke problemen) niet meer kunnen hervinden. Hij won nog wel een etappe in de Giro 2018 en ook in de Giro 2019, maar zijn prestaties veel minder constant geworden. Na 2016 behaalde hij niet meer een top tien klassering in het eindklassement van een Grote Ronde, terwijl hij daarvoor een vaste klant leek de worden op de podia van de eindklassementen van de Grote Rondes. Chaves is anno 2019 qua leeftijd op papier nog lang niet versleten als ronderenner: hij is 29 jaar en hoopt zijn oude vorm als ronderenner weer te kunnen herwinnen. Toch reed hij wederom een tegenvallende Vuelta.

EF Education First: o.a. Uran en Martinez

Het Amerikaanse Education First gaat van start met een selectie waarin in theorie heel wat goede klimmers zitten. De grootste naam is hun Colombiaanse kopman Rigoberto Urán. Hij viel helaas uit in de Vuelta 2019 wegens een valpartij. Een interessante andere klimmer is zijn zeer getalenteerde landgenoot Daniel Martínez. Tot de overige sterke klimmers in dit team behoren onder meer Tejay van Garderen en Hugh Carthy. De renner van dit team die de meeste indruk maakte tijdens deze Vuelta was echter Sergio Higuita; dit Colombiaanse klimtalent won op een prachtige wijze een etappe.

Ineos: Poels en Geoghehan Hart

Bij Team Ineos (het voormalige Team Sky) zijn de kopmannen in deze Vuelta de Nederlander Wout Poels en de Brit Tao Geoghehan Hart. Andere goede klimmers in deze ploeg zijn David De La Cruz en Sebastian Henao. Oorspronkelijk zou De La Cruz deze Vuelta niet rijden, maar op het laatste moment kwam hij toch in de Vuelta-selectie als vervanger van Kenny Elissonde.

Op papier ging Team Ineos van start in de Vuelta 2019 met een goede ploeg, maar alle kopmannen van dit team reden in de praktijk een zeer tegenvallende Vuelta.

Overige klassementsrenners en goede klimmers in de Ronde van Spanje 2019

Welke overige goede klimmers en klassementsrenners staan op de startlijst van de Vuelta 2019? Op de startlijst staat ook het Franse klimtalent Pierre Latour. Andere subtoppers op de deelnemerslijst zijn de Italiaanse klimmers Brambilla en Cataldo, en de Spanjaarden Jesus Herrada, Mikel Nieve. Oscar Rodriguez, Luis Nagel Maté en Daniel Navarro. Overige interessante klimmers zijn onder meer Ben O’Connor, Louis Meintjes, James Knox, Kilian Frankiny, Amanuel Ghebreigzabhier, Gregor Mühlberger en Mark Padun.

Vuelta = moeilijk voorspelbaar

Er gaan altijd heel wat goede klimmers in de Vuelta van start, die zich niet op het algemeen klassement focussen, maar zich eigenlijk vooral op dagzeges willen richten. Vaak zijn dit coureurs die eerder in het seizoen zich al volledig op een klassement hebben gefocust in de Giro of de Tour. Het komt echter ook voor dat zulke renners 'per ongeluk' tijdens de Vuelta merken dat hun vorm heel goed is en daarom alsnog beslissen om voluit voor het klassement te gaan. (Dit gebeurde bijvoorbeeld met Tom Dumoulin in 2015.) Door al deze omstandigheden is het doorgaans extra moeilijk om te voorspellen welke renners in de Vuelta een hoofdrol gaan spelen in het algemeen klassement.

Afwezig: Tom Dumoulin

Oorspronkelijk was de Giro het hoofddoel van Tom Dumoulin in het seizoen 2019. In die ronde kwam hij echter ten val, waardoor hij geblesseerd raakte en de Giro niet uit kon rijden. Vervolgens bleef hij echter enige tijd met die blessure sukkelen, waardoor hij zich niet optimaal kon voorbereiden op de Tour de France. Daarop besloot hij om de Ronde van Frankrijk 2019 niet te rijden. Men had daarna de hoop dat Dumoulin in het najaar van 2019 wel van start zou kunnen gaan in de Vuelta. Uiteindelijk is dit echter niet het geval.

Eindklassement Vuelta 2019

  • Primoz Roglic (Slv) Jumbo-Visma 83:07:31
  • Alejandro Valverde (Spa) Team Movistar op 2:16
  • Tadej Pogacar (Slv) UAE - Team Emirates op 2:38
  • Nairo Quintana (Col) Team Movistar op 3:29
  • Miguel Angel Lopez (Col) Astana op 4:31

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Favorieten Giro d'Italia 2020Favorieten Giro d'Italia 2020De 103e editie van de Giro d'Italia wordt verreden in 2020. De openingsrit van deze Ronde van Italië is op zaterdag 3 ok…
Ronde van Spanje, Vuelta: Nederlanders in top eindklassementRonde van Spanje, Vuelta: Nederlanders in top eindklassementDe Ronde van Spanje wordt ook wel Vuelta of La Vuelta Ciclista a España genoemd en is een wielerwedstrijd die jaarlijks…
Vuelta 2020: ploegentijdrit Utrecht afgelastVuelta 2020: ploegentijdrit Utrecht afgelastOp vrijdag 14 augustus 2020 zou de eerste etappe van de Vuelta Ciclista a Espana 2020 verreden worden. De openingsrit va…
Nederlands wielersucces in de Vuelta: het heden en verledenNederlands wielersucces in de Vuelta: het heden en verledenDe ‘Vuelta Ciclista a España’, ofwel de ‘Vuelta’, is één van de drie belangrijkste wielerrondes die in het wielrennen ge…

Hurling en camogie - populairste balsport in IerlandHurling en camogie - populairste balsport in IerlandHurling is een Ierse teamsport van Keltische origine, die spectaculair is om naar te kijken. Het wordt voornamelijk in I…
De Golfregels; verleden en hedenDe Golfregels; verleden en hedenMenigeen die vandaag de dag voor het eerst de 'Golfregels' onder ogen krijgt schrikt zich een hoedje. Hoe is het mogelij…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.standaard.be/cnt/c33bst5d
  • http://www.cyclingnews.com
  • http://www.procyclingstats.com/race/Vuelta_a_Espana_2017_Startlist

Reageer op het artikel "Favorieten Vuelta 2019"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 15-09-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!