Favorieten Vuelta 2020

Favorieten Vuelta 2020 De Vuelta Ciclista a Espana 2020 begint op 20 oktober. De slotrit van deze Ronde van Spanje wordt verreden op 8 november. Dit is de 75e editie van de Ronde van Spanje. Welke prominente klassementsrenners en klimmers staan op de startlijst van de Vuelta 2020? En wat zijn hun doelen in deze Ronde van Spanje?

Historie Ronde van Spanje

De eerste twee edities van de Ronde van Spanje werden verreden in 1935 en 1936. Beide jaren werd het eindklassement van deze ronde gewonnen door de Belg Gustaaf Deloor. De recordhouder qua aantal eindzeges in de Ronde van Spanje is Roberto Heras. Deze Spanjaard won de ronde vier keer (in 2000, 2003, 2004 en 2005), al is er nogal veel discussie over, of die vierde zege daadwerkelijk meegeteld moet worden. Die overwinning werd hem namelijk oorspronkelijk ontnomen omdat hij in die ronde op epo was betrapt. Een Spaanse rechtbank heeft in 2011 echter geoordeeld dat hij die zege in 2005 terug moest krijgen. Hij zou volgens de rechtbank indertijd onterecht geschorst zijn.

Achter Heras staan Tony Rominger en Alberto Contador gezamenlijk op de tweede plek van de liijst van renners met de meeste eindzeges in de Vuelta. De Zwitser Rominger won in de jaren negentig drie keer op rij de Ronde van Spanje: in 1992, 1993 en 1994. Alberto Contador won in 2008, 2012 en 2014. Tot de recente winnaars van het eindklassement van de Vuelta behoren onder meer ook: Alejandro Valverde (2009), Vincenzo Nibali (2010), Chris Horner (2013), Fabio Aru (2015), Nairo Quintana (2016), Chris Froome (2011 en 2017), Simon Yates (2018) en Primoz Roglic (2019). Oorspronkelijk won Cobo de Vuelta van 2011, maar jaren later werd die zege hem afgenomen wegens een dopingaffaire. Daardoor won met terugwerkende kracht Froome de Vuelta van 2011.

Parcours Vuelta 2020

Hoe ziet het rittenschema van de Vuelta 2020 eruit? Er staan 18 etappes op het programma. Net als bij veel voorgaande edities, ligt ook bij de Vuelta van 2020 vaak de finish bovenop een klim.

Vuelta 2020 live op tv

Alle etappes van de Ronde van Spanje 2020 zijn live op tv en online per livestream te volgen. Deze koers wordt elke dag live op tv uitgezonden door Eurosport en Sporza. Daarnaast zendt de NOS de etappes in de weekends ook live uit op tv.

Favorieten: klassementsrenners Vuelta 2020

Welke prominente klassementsrenners en klimmers staan op de startlijst van de Vuelta 2020? En wie worden er door hun teams uitgespeeld als kopmannen? Wie zijn de favorieten voor de eindzege? De Vuelta is eigenlijk een heel andere koers dan bijvoorbeeld bij de Giro en de Tour. Bij die andere grote rondes weten renners vaak al een half jaar van tevoren dat ze in die ronde gaan starten en ze bereiden zich in die periode ook specifiek voor op die rittenkoers. Voor veel renners en ploegen is de daarentegen Vuelta meer een 'wedstrijd van de tweede kans'. Als ze bijvoorbeeld vallen of ziek worden in de Tour en daardoor een tegenvallende Ronde van Frankrijk rijden, dan kunnen ze daarna beslissen om als revanche alsnog de Vuelta te rijden.

Overzicht

Hieronder vindt u een overzicht van prominente klassementsrenners die van start gaan in deze Ronde van Spanje.

Ineos: Chris Froome en Richard Carapaz

Op 20 mei 1985 werd Chris Froome geboren in Nairobi (Kenia). Hij is in de loop der jaren uitgegroeid tot één van de succesvolste ronderenners aller tijden. Vier keer won hij de Tour de France. Eén keer won hij de Giro d'Italia. Ook staat er op zijn erelijst twee eindzeges in de Vuelta: in 2011 en 2017. (De zege van 2011 was als gevolg van de schorsing van Cobo). In de zomer van 2019 maakte Chris Froome een zware valpartij mee, waarvan hij heel lang moest revalideren. Omdat hij in de aanloop naar de Tour 2020 nog niet z'n oude vorm had herwonnen, werd hij voor die ronde niet geselecteerd door zijn Team Ineos. In plaats daarvan besloot men dat Froome zich op de Vuelta zou moeten focussen. Indien hij erin slaagt om zijn oude topvorm te herwinnen, dan moet Froome bij deze Vuelta zeker tot de favorieten gerekend worden. Het is echter nog niet zeker of hij inderdaad fysiek gezien z'n oude vorm weer kan hervinden.

In het team van Ineos voor deze Vuelta zit ook Richard Carapaz. Hij is de winnaar van de Giro 2019. Oorspronkelijk zou de Giro ook in 2020 zijn hoofddoel zijn. Uiteindelijk besloot de ploegleiding echter zijn programma te wijzigen: hij rijdt de Tour en de Vuelta.

Jumbo: Tom Dumoulin en Primoz Roglic

Het Nederlandse team Jumbo-Visma heeft twee zeer grote namen in zijn selectie: Tom Dumoulin en Primoz Roglic. Als zij allebei in topvorm zouden zijn, dan zouden ze natuurlijk tot de favorieten voor de eindzege behoren. Zij hebben beiden echter in het seizoen 2020 vooral naar de Tour gepiekt en hun voorbereiding op de Vuelta was anders dan zij gewend zijn bij een grote ronde. Zo is Dumoulin, anders dan hij gewoonlijk gewend is wanneer hij wil pieken, niet op hoogtestage geweest voor deze Vuelta. Dit was namelijk moeilijk in te plannen in dit korte, maar drukke corona-seizoen.. Ze zijn daarom allebei nog enigszins onzeker van hun vorm. Het is mede daarom nog af te wachten of zij in deze Vuelta zich op het algemeen klassement gaan focussen, of toch meer op ritzeges. Dat zal afhankelijk zijn van hun vorm en het wedstrijdverloop. Andere sterke klimmers in hun selectie zijn Sepp Kuss en George Bennett.

Groupama-FDJ: Pinot en Gaudu

Thibaut Pinot

Het Franse team Groupama-FDJ gaat op papier van start met een sterk kopmannenduo: Thibaut Pinot en David Gaudu. Pinot is al jaren de kopman voor het algemeen klassement bij FDJ. Hij is een zeer getalenteerde coureur, die echter wel zeer wisselvallig presteert. Het is nog niet zeker of hij in de Vuelta 2020 zich puur op het klassement richt, of zich focust op een jacht naar etappezeges. Het definitieve besluit daarover neemt hij pas tijdens deze Vuelta.

David Gaudu

Op 10 oktober 1996 werd David Gaudu geboren. Hij wordt beschouwd als één van de grootste Franse rondetalenten. In 2016 won hij de Tour de L'Avenir (Ronde van de Toekomst). Ook won hij dat jaar de Vredeskoers (Course de la Paix). In 2017 werd hij prof. Sindsdien heeft hij diverse mooie prestaties geleverd, waaronder korte klasseringen in eindklassementen van World Tour-rittenwedstrijden en een mooie etappezege in de Ronde van Romandië. Dit toptalent heeft echter nog geen grote doorbraak beleefd bij de profs; vaak rijdt hij in de schaduw van z'n kopman Pinot. Mogelijk krijgt Gaudu in de Vuelta 2020 echter wel de kans om in het algemeen klassement voor zijn eigen kans te gaan.

Movistar: Mas en Valverde

Voor het Spaanse Team Movistar is de Vuelta altijd één van de grote doelen van het seizoen. Doorgaans gaan ze daarom ook met een ijzersterke selectie van start in deze ronde. In 2020 is hun selectie op papier iets minder extreem sterk dan bij diverse voorgaande edities. Hun kopmannen zijn Enric Mas en Alejandro Valverde. Beiden hebben in het verleden zeer sterk gepresteerd in de Vuelta, maar in 2020 behoren ze volgens veel wielerkenners in theorie niet tot de favorieten voor de zege. Mas is moeilijk voorspelbaar. Hij sukkelt dikwijls met z'n vorm; bij diverse koersen waar hij in 2019 naar piekte, waren z'n prestaties uiteindelijk toch tegenvallend. Al leek hij in 2020 wel een wederopstanding te beleven in de Tour, waarin hij als vijfde in het eindklassement eindigde. Valverde is inmiddels 40 jaar en zijn grote gloriejaren lijken dus achter hem te liggen.

Aleksandr Vlasov

De Rus Vlasov van Astana wordt gerekend tot de grootste klimtalenten ter wereld. Oorspronkelijk focuste de 24-jarige Vlasov zich in 2020 op de Giro. Daarin moest hij echter wegens ziekte al snel afstappen. Vervolgens werd besloten dat hij zich op de Vuelta zou richten.

Daniel Felipe Martinez

Bij het Amerikaanse Team EF Education First is de kopman voor het klassement de Colombiaan Daniel Felipe Martinez. Deze 24-jarige coureur staat bekend als een zeer getalenteerde klimmer. Hij won in 2020 de Dauphiné. De Tour de France werd vanwege een valpartij een tegenvaller. In de Vuelta 2020 aast deze Colombiaan op revanche.

Guillaume Martin

De fietsende filosoof Guillaume Martin is de kopman van Cofidis in Vuelta. Deze Franse klimmer staat al jaren bekend als een groot talent. Tijdens de Tour van 2020 zat hij lange tijd in de top van het klassement. In de slotfase van de Tour zakte hij echter wat weg; uiteindelijk werd hij elfde in het eindklassement.

UAE-Team Emirates: De La Cruz en Formolo

Op papier heeft UAE-Team Emirates had een sterke voorselectie voor deze Vuelta, met David de la Cruz, Fabio Aru en Davide Formolo. Mede vanwege fysieke problemen heeft Aru echter al enige jaren z'n oude topvorm niet herwonnen; hij rijdt daarom uiteindelijk deze Vuelta niet. Ook David de la Cruz rijdt al enige tijd niet meer zo sterk als voorheen. Als De La Cruz en Formolo echter wel in topvorm aan deze Vuelta begint, dan kunnen zij zeker een hoofdrol spelen.

Over klassementsrenners

Andere sterke klimmers en klassementsrenners op de voorlopige startlijst zijn onder meer Dan Martin, Wout Poels, Michael Woods, Tejay van Garderen, Mikel Nieve, Esteban Chaves, Mathias Frank, Hught Carthy, Marc Soler, Kenny Elissonde en Jesus Herrada. Jonge klimtalenten op de startlijst van de Vuelta zijn onder meer Ivan Ramiro Sosa, Ilan van Wilder, Jhojan Garcia en Mauri Vansevenant.

Vuelta = moeilijk voorspelbaar

Er gaan altijd heel wat goede klimmers in de Vuelta van start, die zich niet op het algemeen klassement focussen, maar zich eigenlijk vooral op dagzeges willen richten. Vaak zijn dit coureurs die eerder in het seizoen zich al volledig op een klassement hebben gefocust in de Giro of de Tour. Het komt echter ook voor dat zulke renners 'per ongeluk' tijdens de Vuelta merken dat hun vorm heel goed is en daarom alsnog beslissen om voluit voor het klassement te gaan. (Dit gebeurde bijvoorbeeld met Tom Dumoulin in 2015.) Door al deze omstandigheden is het doorgaans extra moeilijk om te voorspellen welke renners in de Vuelta de belangrijkste kanshebbers zijn om een hoofdrol te gaan spelen in het algemeen klassement.

Voorgaande editie: eindklassement Vuelta 2019

  • Primoz Roglic (Slv) Jumbo-Visma 83:07:31
  • Alejandro Valverde (Spa) Team Movistar op 2:16
  • Tadej Pogacar (Slv) UAE - Team Emirates op 2:38
  • Nairo Quintana (Col) Team Movistar op 3:29
  • Miguel Angel Lopez (Col) Astana op 4:31

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
1e etappe Vuelta 2020, live op tv en livestream1e etappe Vuelta 2020, live op tv en livestreamDe openingsrit van de Vuelta Ciclista a Espana 2020 wordt verreden op dinsdag 20 oktober. De start van die eerste etappe…
Tour 2020 - favorieten witte trui (jongerenklassement)Tour 2020 - favorieten witte trui (jongerenklassement)In Nice gaat op zaterdag 29 augustus de Tour de France 2020 van start. Dit is de 107e editie van deze wielerkoers. De Ro…
Vuelta 2020: Alto El Angliru, live op tv en livestreamVuelta 2020: Alto El Angliru, live op tv en livestreamEén van de beroemdste bergen in het parcours van de Vuelta is de Alto de El Angliru. Deze verschrikkelijke klim heeft al…
Favorieten Giro d'Italia 2020Favorieten Giro d'Italia 2020De 103e editie van de Giro d'Italia wordt verreden in 2020. De openingsrit van deze Ronde van Italië is op zaterdag 3 ok…

Hurling en camogie - populairste balsport in IerlandHurling en camogie - populairste balsport in IerlandHurling is een Ierse teamsport van Keltische origine, die spectaculair is om naar te kijken. Het wordt voornamelijk in I…
De Golfregels; verleden en hedenDe Golfregels; verleden en hedenMenigeen die vandaag de dag voor het eerst de 'Golfregels' onder ogen krijgt schrikt zich een hoedje. Hoe is het mogelij…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.standaard.be/cnt/c33bst5d
  • http://www.cyclingnews.com
  • http://www.procyclingstats.com/race/Vuelta_a_Espana_2017_Startlist

Reageer op het artikel "Favorieten Vuelta 2020"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 20-10-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!