InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit: Cyclocross Otegem 2019, live op tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Otegem 2019, live op tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Otegem 2019, live op tv en livestream In de West-Vlaamse plaats Otegem wordt op maandag 14 januari 2019 de Internationale Betafence Cyclocross verreden. De veldrit in Otegem wordt op de dag na het Belgisch kampioenschap veldrijden verreden en wordt daarom beschouwd als de herkansingswedstrijd voor dat BK. Daarnaast geldt de cross in Otegem ook nog als het 'Kampioenschap van West-Vlaanderen'. De veldrit van Otegem wordt live op tv uitgezonden. Ook is de veldrit van Otegem via een livestream te bekijken. Welke prominente deelnemers staan in 2019 in Otegem op de startlijst? Hoe ziet het programma van de Internationale Betafence Cyclocross eruit? Hoe is de geschiedenis van de veldrit van Otegem verlopen?

Geschiedenis veldrit Otegem

Verschillende namen

De cyclocross van Otegem heeft in de loop der jaren diverse namen gehad. In het verre verleden was de naam van deze wedstrijd jarenlang de Weversmisdagcross. Indertijd werd deze cross namelijk ieder jaar verreden op die katholieke feestdag. Een andere naam die deze veldrit later jarenlang droeg was de Grote Prijs Jozef Defoor. De fabrikant van meubelstoffen, Jozef Defoor, was namelijk in die periode de belangrijkste sponsor van dit evenement. Anno 2018 is de officiële naam van de veldrit in Otegem de Internationale Betafence Cyclocross, aangezien Betafence Hekwerken de hoofdsponsor is.

Erelijst

In de jaren zeventig was de cross van Otegem al het strijdtoneel voor de grote Vlaamse veldritkampioenen uit dat tijdperk. Zo won Berten van Damme de cross in 1971, Robert Vermeire in 1973 en Roger de Vlaeminck in 1974. Begin jaren tachtig heerste Johan Ghyllebert in Otegem: hij won in 1980, 1982 en 1983. Andere meervoudige winnaars van de cross in Otegem zijn onder meer Bart Wellens (2000 en 2003), Erwin Vervecken (2001 en 2002), Sven Nys (2007 en 2008), Sven Vanthourenhout (2004, 2005 en 2006), Kevin Pauwels (2011, 2012 en 2015) en Mathieu van der Poel (2016, 2017 en 2018).

Herkansingswedstrijd

Een interessant aspect aan de veldrit van Otegem is, dat men op een gegeven moment heeft besloten om deze wedstrijd voortaan altijd op de maandag na het Belgisch kampioenschap veldrijden te organiseren. Hierdoor kreeg de wedstrijd de status van 'Herkansingswedstrijd van het BK'. Voor renners die om de één of andere reden een teleurstellende wedstrijd hebben gereden tijdens het Belgisch kampioenschap, is de cross in Otegem de eerste kans om revanche te namen.

Een prachtige demonstratie daarvan was de cross van 2014. Wout van Aert was dat jaar de grote favoriet voor het Belgisch kampioenschap bij de beloften. Hij werd bij die wedstrijd echter gediskwalificeerd vanwege een valse start. Een dag later stond hij vol revanchegevoelens aan de start in Otegem. De pas 19-jarige belofte had zoveel bewijsdrang, dat hij bij de herkansingswedstrijd in Otegem alle ervaren topprofs versloeg.

Kampioenschap van West-Vlaanderen

Er is nog een tweede reden waarom de cross in Otegem een speciale wedstrijd is: de cross geldt ook als het West-Vlaamse kampioenschap veldrijden. Dat houdt in dat per categorie de West-Vlaamse renner die het hoogst eindigt, zich een jaar lang West-Vlaams kampioen mag noemen. Dit is een mooie stimulans voor heel wat West-Vlaamse renners. In 2014 werd Klaas Vantornout, nummer twee uit de wedstrijd van de heren, de kampioen van West-Vlaanderen. In 2015 werd Michael Vanthourenhout, die eveneens tweede werd in de wedstrijd, de kampioen van West-Vlaanderen. Ook in 2016 pakte hij deze titel.

Programma Cyclocross Otegem 2019 op 14 februari

 • 12u30 Gentlemen's Cross
 • 13u45 Dames elite
 • 15u00 Heren elite (profs) en beloften

Tickets

Op de dag van de wedstrijd (14 februari 2019) kosten tickets voor deze cross twaalf euro. In de voorverkoop kosten kaarten voor deze veldrit tien euro. De voorverkoop is onder meer op verschillende locaties in Otegem, waaronder Café Belvere, Bakker Dominique en Frituur Filip, maar ook op diverse locaties in de regio van Otegem, waaronder Café Nieuw Yvegem (Ingooigem). Ook kan men online kaarten bestellen. De voorverkoop duurt overigens tot 7 januari 2018 (dus tot een week voor de cross).

Locatie, parkings en parcours

Om de toestroom van toeschouwers naar de veldrit van Otegem in goede banen te leiden, is er een Mobiliteitsplan gemaakt. De auto's van de toeschouwers worden zo veel mogelijk buiten het centrum van Otegem gehouden. Aan de randen van het dorp zullen in totaal circa 3500 parkeerplaatsen beschikbaar zijn. Ook zal het parcours per bus bereikbaar zijn via diverse shuttleroutes. De start en de finish van de Veldrit Otegem bevinden zich aan de Heestertstraat.

Otegem en Zwevegem

Otegem is een deelgemeente van Zwevegem. De deelgemeente Otegem heeft circa 2300 inwoners. De gemeente Zwevegem heeft in totaal circa 24000 inwoners. Zwevegem ligt in West-Vlaanderen. Tot de architectonische bezienswaardigheden van het dorp behoren onder meer de Sint-Amanduskerk en drie molens (die beschermd erfgoed zijn): de Stenen Molen, de Molen ter Claere en Mortiers Molen. Tot de bekende vroegere inwoners van de gemeente Zwevegem behoorden de wielergrootheden Marcel Kint en Jef Planckaert.

Deelnemers: startlijst Veldrit Otegem

Welke prominente deelnemers staan op de deelnemerslijst van de Cyclocross Otegem? In 2019 staan er wederom veel toppers op de startlijst van deze veldrit. Op de deelnemerslijst staan 'de grote drie' van het profveldrijden: Mathieu van der Poel, Toon Aerts en Wout van Aert. Ook staan op de startlijst onder meer Laurens Sweeck, Daan Soete, Eli Iserbyt, Gianni Vermeersch, David van der Poel en Thijs Aerts. Een opvallende naam op de startlijst met rugnummers van de Cyclocross Otegem is de Nederlander Lars Boom. Hij rijdt in de winter van 2018-2019 weer enkele veldritten, waaronder dus de veldrit in Otegem, maar ook bijvoorbeeld de Kasteelcross Zonnebeke (26 januari).

De dameswedstrijd in Otegem heeft in 2019 ook een sterke deelnemerslijst. Prominente deelnemers de startlijst van de dameswedstrijd zijn onder meer Sanne Cant, Loes Sels, Helen Wyman, Katherine Compton, Ceylin de Carmen Alvarado, Denise Betsema en Alice Arzuffi.

Live op tv Cyclocross Otegem 2019

België: Veldrit Otegem live op tv bij Telenet Play Sports

De veldrit van Otegem wordt in 2019 live op tv uitgezonden. In België zijn de uitzendrechten van deze cross in handen van Telenet (Play Sports). Deze zenders zijn alleen te ontvangen door abonnees van Telenet Play Sports. De live tv-uitzending van de damescross begint om 13u30 op de zender Play Sports 1. De live tv-uitzending van de herenwedstrijd begint om 14u45 op die zender (de start van de herenwedstrijd is om 15u00).

Nederland: Cyclocross Otegem 2019 niet live op tv bij Ziggo Sport Totaal

De veldrit van Otegem werd in 2018 voor het eerst ook in Nederland live op tv uitgezonden. De uitzendrechten waren in handen van Ziggo Sport Totaal (tv en livestream). Velen hadden verwacht dat de veldrit van Otegem in 2019 wederom door Ziggo Sport in Nederland live zou worden uitgezonden, maar helaas is dit niet het geval. Hier was wel lange tijd enige verwarring over aangezien zelfs op de site van de wedstrijd melding werd gemaakt van een live-uitzending van Ziggo, doch dit bleek dus niet te kloppen. Ziggo heeft geen live tv-uitzending van deze wedstrijd gepland.

Sporza: samenvatting, niet live

De Vlaamse publieke omroep VRT Sporza zendt in de loop van het seizoen veel veldritten live uit op tv (en online via een gratis livestream). De veldrit van Otegem wordt door Sporza echter niet live uitgezonden. Wel zendt Sporza een uitgebreide samenvatting op tv uit van de Cyclocross Otegem 2019. Die uitzending begint op maandag 14 januari om 17u40 op de Vlaamse publieke zender één.

Livestream veldrit Otegem 2019

Livestream Telenet Play Sports

Er wordt een livestream van de Cyclocross Otegem 2019 beschikbaar gesteld door Telenet Play Sports. Dit is de enige officiële livestream van deze veldrit in 2019. Met de livestream kan men de veldrit van Otegem op de middag van 14 januari 2019 live aanschouwen op een smartphone, tablet of computer. De livestream begint om 13u30 (tegelijk met de live tv-uitzending). Deze officiële livestream van de Cyclocross Otegem 2019 bevindt zich op de website van Telenet Play Sports. Is dit een gratis livestream van de Cyclocross Otegem? Om die livestream van de veldrit van Otegem op de middag van 14 januari 2019 te kunnen bekijken dient men een abonnement bij Play Sports te hebben. In tegenstelling tot veel gratis livestreams die bijvoorbeeld Sporza aanbiedt bij andere crossen, is deze livestream van Play Sports dus niet een gratis livestream.

Livestream FloBikes?

Heel veel Belgische crossen worden in de winter van 2018-2019 ook uitgezonden via een livestream van FloBikes. Dit is een Noord-Amerikaanse site, die ook veel wegwielerwedstrijden via een livestream uitzendt. (FloBikes is een onderdeel van de grote organisatie FloSports, die heel veel sportevenementen online per livestream uitzendt.) In tegenstelling tot de meerderheid van de Belgische crossen wordt echter de veldrit van Otegem in 2019 niet via een livestream van FloBikes uitgezonden.

Livestream Ziggo? Neen, niet in 2019

Voor de kijkers in Nederland was er in 2018 er een livestream beschikbaar op de Ziggo Sport Totaal Go App. Deze livestream van de Cyclocross Otegem was in 2018 beschikbaar voor abonnees van die app. Voor Nederlandse kijkers die geen abonnement op die app hadden, was het mogelijk om deze livestream te kopen via PPV. Indien zij in 2019 wederom deze cross live op tv zouden uitzenden, dan was er ook een livestream van de cross beschikbaar op de Ziggo Sport Totaal Go App. Helaas bleek uiteindelijk toch dat Ziggo Sport besloten heeft om deze cross in 2019 niet live uit te zenden op tv. Er is bij hen dus ook niet een livestream op de Ziggo Sport Totaal Go App beschikbaar. Op de website van de wedstrijd stond zelfs nog een vermelding, waaruit men kon opmaken dat deze wedstrijd wel per livestream op de Ziggo Sport Totaal Go App zou worden uitgezonden, doch dat is niet het geval. Bij Ziggo is het namelijk zo dat men alleen per livestream uitzendt wat men ook live op tv uitzendt. (Dit is anders dan bijvoorbeeld bij de NOS of Sporza, waar men soms ook wel dingen per livestream uitzendt die men niet op tv uitzendt.) Aangezien Ziggo deze cross niet live op tv uitzendt, is hij bij hen dus ook niet op de middag van 14 februari via een livestream te bekijken. Doordat zowel Ziggo Sport als FloBikes deze wedstrijd niet via een stream uitzenden, is er bij de Cyclocross Otegem 2019 slechts één officiële livestream: de stream van Telenet Play Sports.

Ziggo Go app? Neen, geen optie voor de Cyclocross Otegem 2019

Indien de wedstrijd door Ziggo Sport op het kanaal 14 werd uitgezonden, dan was het ook mogelijk om de wedstrijd via de Go App per livestream te bekijken. Aangezien de cross echter niet door Ziggo Sport of een andere omroep uit het standaard tv-pakket van Ziggo wordt uitgezonden, is het echter niet mogelijk om via die app een livestream van de uitzending te verkrijgen. De enige omroep die het live uitzendt is immers het Vlaamse Telenet Play Sports en voor die zenders zit er geen optie in het livestream-pakket van het Nederlandse Ziggo Go. Hoewel op de site van de Cyclocross Otegem overigens wel melding wordt gemaakt van een uitzending via Ziggo Go app, klopt dat in werkelijkheid dus niet. De wedstrijd is in 2019 echt niet live per stream of op tv te zien bij Ziggo. De enige officiële livestream van de veldrit van Otegem wordt in 2019 verzorgd door Telenet Play Sports.

Uitslag veldrit Otegem 2019

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Wout van Aert (Bel)
 3. Toon Aerts (Bel)
 4. Tim Merlier (Bel)
 5. Dieter Vanthourenhout (Bel)
 6. Gianni Vermeersch (Bel)
 7. Daan Soete (Bel)
 8. Nicolas Cleppe (Bel)
 9. Kevin Pauwels (Bel)
 10. Laurens Sweeck (Bel)

Voorgaande editie: uitslag veldrit Otegem 2018

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Wout van Aert (Bel)
 3. Toon Aerts (Bel)
 4. David van der Poel (Ned)
 5. Jens Adams (Bel)
 6. Gianni Vermeersch (Bel)
 7. Daan Soete (Bel)
 8. Thijs Aerts (Bel)
 9. Tim Merlier (Bel)
 10. Nicolas Cleppe (Bel)
 11. Johan Jacobs (Zwi)

Lees verder

© 2014 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Brussels Universities Cyclocross 2019, live tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross 2019, live tv en livestreamOp zondag 6 januari 2019 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de eerste editie van deze veldrit. D…
Veldrit: Cyclocross Rucphen 2019 - programma en deelnemersVeldrit: Cyclocross Rucphen 2019 - programma en deelnemersOp zaterdag 26 januari 2019 wordt de zevende editie verreden van de Internationale Cyclocross van Rucphen. De toegang bi…
Veldrit: Cyclocross Leuven 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Leuven 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 23 februari 2019 wordt de Soudal Cyclocross Leuven gehouden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in d…
BK veldrijden 2019 (Kruibeke), live op tv en livestreamBK veldrijden 2019 (Kruibeke), live op tv en livestreamOp zaterdag 12 januari en zondag 13 januari worden de Belgische kampioenschappen veldrijden 2019 gehouden. Het parcours…
Veldrit Middelkerke 2019, live op tv en livestreamVeldrit Middelkerke 2019, live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Middelkerke wordt op zaterdag 16 februari 2019 de Noordzeecross verreden. Dit is de slotwedstr…
Bronnen en referenties
 • http://www.cyclocrossotegem.be/nl/66/algemene-informatie.aspx
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwevegem
 • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/wcd.php?landid=17&cid=244272
 • https://www.facebook.com/pages/Internationale-Betafence-Cyclocross/185661218181349

Reageer op het artikel "Veldrit: Cyclocross Otegem 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 14-01-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!