Veldrit: Cyclocross Otegem 2020, live op tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Otegem 2020, live op tv en livestream In de West-Vlaamse plaats Otegem wordt op maandag 13 januari 2020 de Internationale Betafence Cyclocross verreden. De veldrit in Otegem wordt op de dag na het Belgisch kampioenschap veldrijden verreden en wordt daarom beschouwd als de herkansingswedstrijd voor dat BK. Daarnaast geldt de cross in Otegem ook nog als het 'Kampioenschap van West-Vlaanderen'. De veldrit van Otegem wordt live op tv uitgezonden. Ook is de veldrit van Otegem via een livestream te bekijken. Welke prominente deelnemers staan in 2020 in Otegem op de startlijst? Hoe ziet het programma van de Internationale Betafence Cyclocross eruit? Hoe is de geschiedenis van de veldrit van Otegem verlopen?

Geschiedenis veldrit Otegem

Verschillende namen

De cyclocross van Otegem heeft in de loop der jaren diverse namen gehad. In het verre verleden was de naam van deze wedstrijd jarenlang de Weversmisdagcross. Indertijd werd deze cross namelijk ieder jaar verreden op die katholieke feestdag. Een andere naam die deze veldrit later jarenlang droeg was de Grote Prijs Jozef Defoor. De fabrikant van meubelstoffen, Jozef Defoor, was namelijk in die periode de belangrijkste sponsor van dit evenement. Anno 2018 is de officiële naam van de veldrit in Otegem de Internationale Betafence Cyclocross, aangezien Betafence Hekwerken de hoofdsponsor is.

Erelijst

In de jaren zeventig was de cross van Otegem al het strijdtoneel voor de grote Vlaamse veldritkampioenen uit dat tijdperk. Zo won Berten van Damme de cross in 1971, Robert Vermeire in 1973 en Roger de Vlaeminck in 1974. Begin jaren tachtig heerste Johan Ghyllebert in deze cyclocross: hij won in 1980, 1982 en 1983. Andere meervoudige winnaars van deze cyclocross zijn onder meer Bart Wellens (2000 en 2003), Erwin Vervecken (2001 en 2002), Sven Nys (2007 en 2008), Sven Vanthourenhout (2004, 2005 en 2006), Kevin Pauwels (2011, 2012 en 2015) en Mathieu van der Poel (2016, 2017, 2018 en 2019).

Herkansingswedstrijd

Een interessant aspect aan de veldrit van Otegem is, dat men op een gegeven moment heeft besloten om deze wedstrijd voortaan altijd op de maandag na het Belgisch kampioenschap veldrijden te organiseren. Hierdoor kreeg de wedstrijd de status van 'Herkansingswedstrijd van het BK cyclocross'. Voor renners die om de één of andere reden een teleurstellende wedstrijd hebben gereden tijdens het Belgisch kampioenschap, is de cross in Otegem de eerste kans om revanche te namen.

Een prachtige demonstratie daarvan was de cross van 2014. Wout van Aert was dat jaar de grote favoriet voor het Belgisch kampioenschap bij de beloften. Hij werd bij die wedstrijd echter gediskwalificeerd vanwege een valse start. Een dag later stond hij vol revanchegevoelens aan de start in Otegem. De pas 19-jarige belofte had zoveel bewijsdrang, dat hij bij de herkansingswedstrijd in Otegem alle ervaren topprofs versloeg.

Kampioenschap van West-Vlaanderen

Er is nog een tweede reden waarom de cross in Otegem een speciale wedstrijd is: de cross geldt ook als het West-Vlaamse kampioenschap veldrijden. Dat houdt in dat per categorie de West-Vlaamse renner die het hoogst eindigt, zich een jaar lang West-Vlaams kampioen mag noemen. Dit is een mooie stimulans voor heel wat West-Vlaamse renners. In 2014 werd Klaas Vantornout, nummer twee uit de wedstrijd van de heren, de kampioen van West-Vlaanderen. In 2015 werd Michael Vanthourenhout, die eveneens tweede werd in de wedstrijd, de kampioen van West-Vlaanderen. Ook in 2016 pakte hij deze titel.

Programma Cyclocross Otegem op maandag 13 januari 2020

 • 12u30 Gentlemen's Cross
 • 13u45 Dames elite
 • 15u00 Heren elite (profs) en beloften

Tickets voor deze cyclocross

Op de dag van de wedstrijd (maandag 13 januari 2020) kosten tickets voor deze cross twaalf euro bij de kassa aan het parcours in Otegem. In de voorverkoop kosten kaarten voor deze veldrit tien euro. De voorverkoop is onder meer op verschillende locaties in Otegem, waaronder Café Belvere, Bakker Dominique en Frituur Filip, maar ook op diverse locaties in deze regio, waaronder Café Nieuw Yvegem (Ingooigem). Ook kan men online kaarten bestellen voor deze cyclocross

Locatie, parkings en parcours

Om de toestroom van toeschouwers naar de veldrit van Otegem in goede banen te leiden, is er een Mobiliteitsplan gemaakt. De auto's van de toeschouwers worden zo veel mogelijk buiten het centrum van de plaats gehouden. Aan de randen van het dorp zullen in totaal circa 3500 parkeerplaatsen beschikbaar zijn. Ook zal het parcours per bus bereikbaar zijn via diverse shuttleroutes. De start en de finish van de veldrit bevinden zich aan de Heestertstraat.

Otegem en Zwevegem

Otegem is een deelgemeente van Zwevegem. De deelgemeente Otegem heeft circa 2300 inwoners. De gemeente Zwevegem heeft in totaal circa 24000 inwoners. Zwevegem ligt in West-Vlaanderen. Tot de architectonische bezienswaardigheden van het dorp behoren onder meer de Sint-Amanduskerk en drie molens (die beschermd erfgoed zijn): de Stenen Molen, de Molen ter Claere en Mortiers Molen. Tot de bekende vroegere inwoners van de gemeente Zwevegem behoorden de wielergrootheden Marcel Kint en Jef Planckaert.

Deelnemers: startlijst Veldrit Otegem 2020

Deelnemers heren elite (profs)

Welke prominente deelnemers staan op de deelnemerslijst van de Cyclocross Otegem? In 2020 staan er wederom veel toppers op de startlijst van deze veldrit. De grote publiekstrekker is Mathieu van der Poel. Ook de kersverse Belgische kampioen Laurens Sweeck staat op de startlijst van deze cyclocross. Op de deelnemerslijst staan onder meer ook Eli Iserbyt, Toon Aerts, David van der Poel, Gianni Vermeersch, Tim Merlier en Thijs Aerts. In 2020 staat helaas Wout van Aert niet op de deelnemerslijst van deze cross. Hij vertrekt op die maandag namelijk op trainingsstage om zijn wegseizoen voor te bereiden.

Deelnemers dameswedstrijd

Op de deelnemerslijst van de damescross staan onder meer Ceylin del Carmen Alvarado, Blanka Vas en Christine Majerus. Oorspronkelijk stond ook Pauline Ferrand Prevot op de startlijst, maar helaas moet zij geopereerd worden aan haar liesslagader, met als gevolg dat zij niet kan deelnemen aan deze cyclocross.

Live op tv Cyclocross Otegem 2020 (13 januari)

Veldrit Otegem live op tv: welke zender? Telenet Play Sports

De veldrit van Otegem wordt in 2020 live op tv uitgezonden. In België zijn de uitzendrechten van deze cross in handen van Telenet (Play Sports). Deze zenders zijn alleen te ontvangen door abonnees van Telenet Play Sports. De live tv-uitzending van de damescross begint om 13u35 op de zender Play Sports 1. De start van de damesveldrit is om 13u45. De live tv-uitzending van de herenwedstrijd begint om 14u45 met een voorbeschouwing. De start van de herenwedstrijd is om 15u00).

Nederland: Cyclocross Otegem 2020 niet live op tv bij Ziggo Sport Totaal

De veldrit van Otegem werd in 2018 voor het eerst ook in Nederland live op tv uitgezonden. De uitzendrechten waren in handen van Ziggo Sport Totaal (tv en livestream). Velen hadden verwacht dat de veldrit van Otegem in 2019 wederom door Ziggo Sport in Nederland live op tv en per livestream zou worden uitgezonden, maar helaas was dit niet het geval. In 2020 zenden zij wederom deze veldrit niet live uit.

Sporza: alleen een samenvatting, niet live

De Vlaamse publieke omroep VRT Sporza zendt in de loop van het seizoen veel veldritten live uit op tv (en online via een gratis livestream). De veldrit van Otegem wordt door Sporza echter niet live op tv of via een livestream uitgezonden. Wel zendt Sporza een uitgebreide samenvatting op tv uit van de Cyclocross Otegem 2020. Die samenvatting van deze cyclocross begint op maandag 13 januari om 17u40 op de zender VRT één.

Veldrijden live op tv

Welke crossen zijn live op tv (of online via een livestream) te zien in de periode na de Cyclocross Otegem? Op zondag 19 januari wordt in Frankrijk de World Cup Cyclocross Nommay verreden. Die cross is live op tv te zien bij onder meer Telenet en Eurosport. Ook wordt er bij die veldrit een gratis livestream aangeboden op de website van de NPO. Op zaterdag 25 januari kan men bij Play Sports live op tv en via de livestream kijken naar de Kasteelcross Zonnebeke. Op zondag 26 januari kan men bij diverse omroepen live op televisie en via een stream kijken naar de slotwedstrijd van de wereldbeker cyclocross: de GP Adrie van der Poel. Bij die wedstrijd is er een gratis livestream beschikbaar voor kijkers in Nederland. Die stream wordt op de wedstrijddag aangeboden door de NPO. In het daaropvolgende weekend (1 en 2 februari) kan men live op televisie en per livestream kijken naar het hoogtepunt van het veldritseizoen: het WK veldrijden in Dübendorf (Zwitserland). Ook daarbij biedt de NPO een gratis stream aan.

Livestream veldrit Otegem 2020 (maandag 13 januari)

Livestream Telenet Play Sports

Er wordt een livestream van de Cyclocross Otegem 2020 beschikbaar gesteld door Telenet Play Sports. Met de livestream kan men de veldrit van Otegem op de middag van maandag 13 januari 2020 live aanschouwen op een smartphone, tablet of computer. Dit is de officiële livestream van deze veldrit in 2020. De livestream begint om 13u35 (tegelijk met de live tv-uitzending). De start van de damesveldrit is op die livestream om 13u45 te zien. De start van de herenveldrit is op die maandag om 15u00 op die livestream te zien. De voorbeschouwing op de herenwedstrijd is op de livestream vanaf circa 14u45 te zien. Is dit een gratis livestream van de Cyclocross Otegem? Om die livestream van de veldrit van Otegem op de middag van 13 januari 2020 te kunnen bekijken dient men een abonnement bij Play Sports te hebben. In tegenstelling tot veel gratis livestreams die bijvoorbeeld Sporza aanbiedt bij andere crossen, is deze livestream van Play Sports dus niet een gratis livestream. Deze officiële livestream van deze cyclocross 2020 bevindt zich voor de tv-abonnees van Telenet op de website van Telenet Play Sports.

Livestream via Play Sports Go App (hele EU)

Het is ook mogelijk om deze cyclocross op te bekijken via een livestream van de Play Sports Go App. Met die app kan men op maandag 13 januari 2020 de livestream van deze West-Vlaamse veldrit in de hele Europese Unie bekijken. Ook op die app begint de stream van de Cyclocross Otegem tegelijkertijd met de tv-uitzending (om circa 13u35). Die app bestaat sinds 2018. Sindsdien is het niet meer per se nodig om een televisie-abonnement bij Telenet te hebben, om hun live tv-uitzendingen per livestream te kunnen bekijken. Men kan via de Play Sports Go App namelijk een puur digitaal abonnement nemen (waarmee men alles van hen per livestream kan bekijken), zonder daaraan gekoppeld een abonnement op digitale tv bij Telenet. (Voorheen was het alleen mogelijk om hun officiële livestream te bekijken, indien men ook een tv-abonnement had.) Wie geen vast abonnement wil hebben op die app, maar toch bij hen op 13 januari 2020 naar deze livestream van deze veldrit wil kijken, kan bij hen een dagpas kopen.

Livestream FloBikes? Neen

Heel veel Belgische crossen worden in de winter van 2019-2020 ook uitgezonden via een livestream van FloBikes. Dit is een Noord-Amerikaanse site, die ook veel wegwielerwedstrijden via een livestream uitzendt. (FloBikes is een onderdeel van de grote organisatie FloSports, die heel veel sportevenementen online per livestream uitzendt.) Wordt de Cyclocross Otegem ook door hen via een livestream uitgezonden? Neen, in tegenstelling tot de meerderheid van de Belgische crossen wordt de veldrit van Otegem in 2020 niet via een livestream van FloBikes uitgezonden.

Livestream Ziggo Sport Totaal? Neen, niet in 2020

Voor de kijkers in Nederland was er in 2018 er een livestream beschikbaar op de Ziggo Sport Totaal Go App. Deze livestream van de Cyclocross Otegem was in 2018 beschikbaar voor abonnees van die app. Voor Nederlandse kijkers die geen abonnement op die app hadden, was het mogelijk om de livestream van deze cyclocross te kopen via PPV. Indien zij in 2019 wederom deze cross live op tv zouden uitzenden, dan was er ook een livestream van de cross beschikbaar op de Ziggo Sport Totaal Go App. Helaas bleek uiteindelijk toch dat Ziggo Sport besloten heeft om deze cross in 2019 niet live uit te zenden op tv. Er was bij hen dus ook niet een livestream op de Ziggo Sport Totaal Go App beschikbaar. Op de website van de wedstrijd stond zelfs nog een vermelding, waaruit men kon opmaken dat deze wedstrijd wel per livestream op de Ziggo Sport Totaal Go App zou worden uitgezonden, doch dat is niet het geval. Bij Ziggo is het namelijk zo dat men alleen per livestream uitzendt wat men ook live op tv uitzendt. (Dit is anders dan bijvoorbeeld bij de NOS of Sporza, waar men soms ook wel dingen per livestream uitzendt die men niet op tv uitzendt.) Aangezien Ziggo deze cross niet live op tv uitzond, is hij bij hen dus ook niet via een livestream te bekijken. Waarschijnlijk zenden zij in 2020 wederom deze cross niet uit op tv of via een livestream. Indien hier toch nog een wijziging in komt en men deze cyclocross toch nog live op tv of per livestream uitzenden, dan wordt het hier gemeld.

Livestream Ziggo Go app? Neen, geen optie voor de Cyclocross Otegem 2020

Indien de wedstrijd door Ziggo Sport op het kanaal 14 werd uitgezonden, dan was het ook mogelijk om de wedstrijd via de Go App per livestream te bekijken. Aangezien de cross echter niet door Ziggo Sport of een andere omroep uit het standaard tv-pakket van Ziggo wordt uitgezonden, is het echter niet mogelijk om via die app een livestream van de uitzending te verkrijgen. De enige omroep die het live uitzendt is immers het Vlaamse Telenet Play Sports en voor die zenders zit er geen optie in het livestream-pakket van het Nederlandse Ziggo Go. Hoewel op de site van de Cyclocross Otegem overigens wel melding wordt gemaakt van een uitzending via Ziggo Go app, klopt dat in werkelijkheid dus niet. De wedstrijd is in 2020 echt niet live per stream of op tv te zien bij Ziggo. De enige officiële livestream van de veldrit van Otegem wordt in 2020 verzorgd door Telenet Play Sports.

Livestream via iTV-app? Livestream NLziet? Neen

Is het mogelijk om deze cyclocross per livestream te bekijken op de iTV-app van KPN? Of kan men de Cyclocross Otegem bekijken via een livestream bij NLziet? Neen, op die twee Nederlandse apps is niet een stream van deze veldrit te bekijken. De zender van Telenet waarop deze cyclocross wordt uitgezonden, is namelijk niet per livestream op die Nederlandse apps te ontvangen.

Uitslag Cyclocross Otegem 2020

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Tim Merlier (Bel)
 3. Gianni Vermeersch (Bel)
 4. Eli Iserbyt (Bel)
 5. Toon Aerts (Bel)
 6. Jim Aernouts (Bel)
 7. Wietse Bosmans (Bel)
 8. Thijs Aerts (Bel)
 9. David van der Poel (Ned)
 10. Nicolas Cleppe (Bel)
 11. Laurens Sweeck (Bel)

Voorgaande editie: Uitslag veldrit Otegem 2019

 1. Mathieu van der Poel (Ned)
 2. Wout van Aert (Bel)
 3. Toon Aerts (Bel)
 4. Tim Merlier (Bel)
 5. Dieter Vanthourenhout (Bel)
 6. Gianni Vermeersch (Bel)
 7. Daan Soete (Bel)
 8. Nicolas Cleppe (Bel)
 9. Kevin Pauwels (Bel)
 10. Laurens Sweeck (Bel)

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Brussels Universities Cyclocross 2020, live tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross 2020, live tv en livestreamOp zondag 5 januari 2020 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de tweede editie van deze veldrit. D…
Cyclocross Gullegem 2020, live op tv en livestreamCyclocross Gullegem 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 4 januari 2020 wordt de Hexia Cyclocross Gullegem verreden. ​Dit is de derde editie van deze West-Vlaa…
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 30 november 2019 wordt de eerste editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamOp zaterdag 26 oktober 2019 wordt de Ethias Cross Beringen verreden. Deze veldrit is de opvolger van de GP Hasselt die j…

Tour Down Under 2020 - live op tv en livestreamTour Down Under 2020 - live op tv en livestreamIn januari 2020 wordt de 22e editie verreden van de Tour Down Under. Deze Australische wielerkoers is een onderdeel van…
Golfen in de winterGolfen in de winterWanneer de herfst en winter zijn tol eist van de golfbanen in ons land, houden veel golfers het voor gezien. Ze bergen h…
Bronnen en referenties
 • http://www.cyclocrossotegem.be/nl/66/algemene-informatie.aspx
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwevegem
 • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/wcd.php?landid=17&cid=244272
 • https://www.facebook.com/pages/Internationale-Betafence-Cyclocross/185661218181349

Reageer op het artikel "Veldrit: Cyclocross Otegem 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 13-01-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!