InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Tour Down Under 2019 - live op tv en livestream

Tour Down Under 2019 - live op tv en livestream

Tour Down Under 2019 - live op tv en livestream In januari 2019 wordt de 21e editie verreden van de Tour Down Under. Deze Australische wielerkoers is een onderdeel van de UCI World Tour. Op de startlijst van de Tour Down Under 2019 staan veel prominente deelnemers, waaronder Peter Sagan en Geraint Thomas. De Tour Down Under 2019 is in Nederland live op tv en via de livestream te volgen. Voorafgaand aan deze koers is op zondag 13 januari 2019 voor Nederlandse kijkers 's ochtends (vanaf 7u10) ook al live de Australische eendagswedstrijd Down Under Classic (de voormalige People's Choice Classic) te zien. Vervolgens wordt in de nacht van maandag 14 januari op dinsdag 15 januari live de eerste etappe van de Tour Down Under live uitgezonden.

Erelijst Tour Down Under

In 1999 werd de eerste editie van deze Australische rittenkoers verreden. De Australiër Stuart O'Grady pakte dat jaar de eindzege. Hij zou deze rittenkoers in 2001 voor de tweede keer winnen. Andere eindwinnaars uit de beginperiode van de Tour Down Under waren de Fransman Gilles Maignan (2000), de Australiër Michael Rogers (2002) en de Spanjaard Mikel Astarloza (2003).

Patrick Jonker

In 2004 had de Tour Down Under een opvallende winnaar: Patrick Jonker. Voor deze in Nederland geboren Australische wielrenner was die Tour Down Under de allerlaatste wedstrijd die hij als profwielrenner zou rijden. Zijn afscheidswedstrijd werd uiteindelijk één van de grote sportieve hoogtepunten uit zijn wielercarrière. In de derde etappe pakte hij de leiderstrui en hij zou die de rest van deze rittenkoers behouden.

In 2005 werd de Tour Down Under gewonnen door de toen pas 21-jarige Spanjaard Luis Leon Sanchez. In 2006 won de Australiër Simon Gerrans voor het eerst het eindklassement van de Tour Down Under. Hij zou het eindklassement ook in 2012 en 2014 winnen. Met die drie overwinningen is hij de recordhouders qua aantal eindzeges in deze Australische rittenkoers. In 2007 werd de Tour Down Under gewonnen door de Zwitser Martin Elminger.

UCI ProTour en World Tour

Met ingang van 2008 werd de Tour Down Under een onderdeel van de UCI ProTour. Deze Australische wedstrijd was daarmee de eerste niet-Europese wedstrijd die opgenomen werd in deze eredivisie van het internationale profwielrennen. De UCI ProTour werd later vervangen door de UCI World Tour en ook in die nieuwe wedstrijdserie kreeg de Tour Down Under een plek.

Armstrong

In 2008 werd de Tour Down Under gewonnen door de Duitser André Greipel. Hij zou uitgroeien tot één van de succesvolste coureurs uit de historie van deze koers. Ook in 2010 won hij het eindklassement van de Tour Down Under, doch hij maakte vooral indruk door in de loop der jaren maar liefst 15 etappes in deze Australische rittenkoers te winnen. In 2009 was de Tour Down Under mondiaal in het nieuws doordat de Amerikaan Lance Armstrong in deze koers zijn comeback maakte als profwielrenner. Dat jaar pakte de Australiër Allan Davis de zege in het eindklassement van deze rittenkoers.

Tom-Jelte Slagter

In 2011 werd de Tour Down Under gewonnen door de Australiër Cameron Meyer. Voorheen had hij vooral faam gemaakt als baanwielrenner, maar in deze Tour Down Under demonstreerde hij zijn talent om ook als wegrenner mogelijk een wereldtopper te worden. In 2013 beleefde een Nederlander zijn internationale doorbraak tijdens de Tour Down Under: Tom-Jelte Slagter won dat jaar het eindklassement en één etappe. In 2014 en 2016 werd de Tour Down Under gewonnen door de Australiër Simon Gerrans.

Afscheidstournee van Cadel Evans

In 2015 won Rohan Dennis deze Australische rittenkoers. De Tour Down Under van 2015 stond voor een belangrijk deel in het teken staan van de afscheidstournee van Cadel Evans, de eerste Australische winnaar van de Tour de France. De Tour Down Under 2015 was overigens niet zijn officiële afscheidswedstrijd. Evans reed na de Tour Down Under nog één wedstrijd, die ook naar hem genoemd was: hij hing definitief zijn fiets aan de wilgen op 1 februari 2015, na afloop van de 'Cadel Evans Great Ocean Road Race' in Geelong.

Tour Down Under 2017

In 2017 werd de Tour Down Under gewonnen door de Australiër Richie Porte. Hij pakte de leiderstrui in de tweede etappe en gaf hem niet meer af. Twee Nederlanders eindigden in de top tien van het eindklassement: Robert Gesink werd achtste en Wilco Kelderman werd negende. De grote rittenkaper in de Tour Down Under 2017 was Caleb Ewan. Hij won vier etappes. De Tour Down Under 2017 bestond in totaal uit zes etappes. De enige renner die naast Ewan ook nog etappes won was eindwinnaar Richie Porte, die twee ritten won.

Voorgaande editie: uitslagen Tour Down Under 2018

Het eindklassement van de Tour Down Under 2018 werd gewonnen door de Zuid-Afrikaan Daryl Impey. Hij zegevierde nipt voor Richie Porte. Op de derde plek eindigde de Nederlander Tom-Jelte Slagter. Op de tiende plek in het algemeen klassement eindigde Robert Gesink. Wie wonnen de etappes in de Tour Down Under 2018? André Greipel won de eerste en de laatste (zesde) etappe. Caleb Ewan won de tweede rit. Elia Viviani won de derde rit. Peter Sagan pakte de dagzege in de vierde etappe. De vijfde rit, de koninginnenrit met de finish op Wilunga Hill, werd gewonnen door Richie Porte.

Parcours en rittenschema: Tour Down Under 2019

Hieronder vindt u het etappeschema van de Tour Down Under 2019. Voorafgaand aan de Tour Down Under rijden de profrenners die daar aanwezig zijn een soort criterium, dat door dezelfde organisatie wordt georganiseerd als de Tour Down Under. Die wedstrijd heet de Down Under Classic (in het verleden heette die eendagskoers de People's Choice Classic). Deze koers wordt verreden op 13 januari en telt dus qua klassement niet mee voor de Tour Down Under.

Etappeschema Tour Down Under:

 • 15 januari, etappe 1: North Adelaide - Port Adelaide
 • 16 januari, etappe 2: Norwood - Angaston
 • 17 januari, etappe 3: Lobethal - Uraidla
 • 18 januari, etappe 4: Unley - Campbelltown
 • 19 januari, etappe 5: Glenelg - Strathalbyn
 • 20 januari, etappe 6: McLaren Vale - Willunga Hill (finish bergop)

Deelnemers: startlijst met rugnummers Tour Down Under 2019

Welke deelnemers staan op de startlijst met rugnummers van de Tour Down Under 2019? Grote namen op de deelnemerslijst van deze Australische World Tour-wedstrijd zijn onder meer Peter Sagan, Richie Porte, Geraint Thomas, Wout Poels, Rohan Dennis, Caleb Ewan, Elia Viviani, George Bennett en Robert Gesink.

Live op tv: Down Under Classic (People's Choice Classic) en Tour Down Under

Nederland: Down Under Classic live op tv bij Ziggo Sport (13 februari)

Op de ochtend van zondag 13 februari wordt om 7u10 de eendagswedstrijd Down Under Classic 2019 live op tv uitgezonden in Nederland. De live tv-uitzending vindt plaats op de zender Ziggo Sport (kanaal 14) die te bekijken is door iedereen die digitale tv bij Ziggo heeft. Daarnaast is deze live tv-uitzending ook te bekijken op hun aboneezender Ziggo Sport Select.

De Down Under Classic de eerste wegkoers op de wielerkalender van 2019 die men in Nederland live op tv en online per livestream kan bekijken. (Down Under Classic is met ingang van 2019 de nieuwe naam van een bekende koers: in het verleden heette deze wedstrijd de People's Choice Classic.) Deze koers wordt georganiseerd door het organisatiecomité van de Tour Down Under. Doorgaans doen alle toppers die meedoen aan die rittenkoers ook mee aan deze eendagskoers die twee dagen voor de etappekoers wordt verreden.

Nederland: Tour Down Under live op tv bij Ziggo Sport Totaal

In Nederland wordt de Tour Down Under 2019 live op tv uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. De eerste etappe wordt live uitgezonden in de nacht van maandag 14 februari op dinsdag 15 februari 2019. De live tv-uitzending van de openingsrit begint in die nacht om 3u00 en is zowel live te volgen op het 'open net' van Ziggo Sport (kanaal 14) als op de abonneezender Ziggo Sport Select. Hieronder vindt u het voorlopige uitzendschema van de live-uitzendingen.

Uitzendschema Ziggo Sport: hoe laat beginnen de uitzendingen en op welke zenders vinden zij plaats?

 1. Nacht van 14 op 15 januari: 3u00 op Ziggo Sport (kanaal 14) + Select en livestream
 2. Nacht van 15 op 16 januari: 3u30 op Ziggo Sport (kanaal 14) + Select en livestream
 3. Nacht van 16 op 17 januari: 3u00 op Ziggo Sport (kanaal 14) + Select en livestream
 4. Nacht van 17 op 18 januari: 3u00 op Ziggo Sport (kanaal 14) + Select en livestream
 5. Nacht van 18 op 19 januari: 3u30 op Ziggo Sport (kanaal 14) + Select en livestream
 6. Nacht van 19 op 20 januari: 1u30 op Ziggo Sport (kanaal 14) + Select en livestream

Wielrennen live bij Ziggo Sport?

Ziggo Sport Totaal is sinds 2018 wat meer wegwielrennen live op tv gaan uitzenden, waaronder dus de Tour Down Under, maar onder meer ook de Ronde van Burgos en de Ronde van Kroatië. Wegwielrennen is voor Ziggo echter niet één van de kernsporten waar zij zich echt op focussen, zoals Formule 1, voetbal, tennis of veldrijden.

België: Tour Down Under in 2019 niet live op tv bij Telenet Play Sports?

In België werd de Tour Down Under jarenlang live op tv en online per livestream uitgezonden door de betaalzenders van Telenet Play Sports. In 2019 zendt Telenet Play Sports deze Australische koers echter niet live op tv of online per livestream uit.

Australië: live op Seven

Door welke zender wordt de Tour Down Under in Australië live op tv uitgezonden? Deze Australische rittenkoers is Down Under live te zien op de zender Seven.

Overige landen: Tour Down Under live

Wat zijn overige zenders die deze koers in 2019 internationaal live op tv uitzenden? In Frankrijk is het live te zien via de zender van L'Equipe. In Noorwegen en Denemarken kan men de Tour Down Under live bekijken via de zender TV2. In diverse Europese landen kan men deze koers live bekijken via het Global Cycling Network. In Amerika is het live te zien bij NBC Sports Gold. In Colombia kan men deze koers live bekijken via de zender Senal Colombia.

Livestream Tour Down Under 2019

Het is ook mogelijk om de Tour Down Under live online te bekijken via een livestream van Ziggo Sport Totaal. Met deze livestream kan men de Tour Down Under 2019 op een computer of smartphone live bekijken. Op die livestream is op zondag 13 januari ook de People Choice Classic 2019 live te zien,

De livestream van Ziggo Sport begint bij de Tour Down Under (en de People's Choice Classic) telkens tegelijk met de live tv-uitzendingen. Hun livestream bevindt zich op de Ziggo Sport Totaal Go App. De livestream is beschikbaar voor abonnees van deze app. Bij Ziggo Sport Totaal bestaat daarnaast de mogelijkheid (voor niet-abonnees) om via 'pay per view' een livestream te verkrijgen.

De livestream van Ziggo Sport Totaal is bij de Tour Down Under 2019 de enige officiële stream voor Nederland. Is er nog een legaal en goed alternatief voor deze livestream? Ja, zo'n alternatief voor die livestream is eveneens in handen van Ziggo. Zij bieden immers de Go App (tv per livestream) aan. De etappes die op kanaal 14 (Ziggo Sport) worden uitgezonden, zijn ook per livestream op die Go App te bekijken. Via die app kan men de uitzendingen van de Tour Down Under ook terugkijken.

Uitslagen Tour Down Under 2019

Op 15 januari werd de openingsrit van de Tour Down Under 2019 gewonnen door Elia Viviani. De tweede rit werd gewonnen door Patrick Bevin. In de derde etappe ging de zege naar Peter Sagan. Daryl Impey won de vierde etappe. In de vijfde etappe kwam Caleb Ewan als eerste over de finish, maar hij werd gediskwalificeerd wegens een kopstoot, met als gevolg dat de etappezege ging naar de Belg Jasper Philipsen. Op 20 januari ging de zege van de slotrit naar Richie Porte.

In het algemeen klassement pakte Viviani op de openingsdag de leiderstrui. Op de tweede dag pakte Bevin de leiderstrui. Deze Nieuw-Zeelander behield deze trui tot aan de laatste dag, maartoen nam Daryl Impey de leiding in het algemeen klassement over en pakte dus de eindzege in de rittenkoers. Richie Porte eindigde als tweede in het algemeen klassement, Wout Poels werd derde in het eindklassement.

Wielrennen live op tv in het seizoen 2019

Dankzij Ziggo Sport Totaal begint het wegwielerseizoen 2019 op tv dus al met de Tour Down Under in januari. Voor de meeste andere zenders begint het wegwielerseizoen op tv pas later, als de renners naar Europa komen.

Lees verder

© 2014 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Telenet Play Sports - tv en livestreamTelenet Play Sports - tv en livestreamTelenet Play Sports is de belangrijkste aanbieder van abonneezenders met live sport in Vlaanderen. Dit Belgische bedrijf…
Formule 1: GP van Duitsland 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Duitsland 2019, live op tv en livestreamOp zondag 28 juli 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Duitsland verreden. Deze race wordt gehouden op het circuit van…
Formule 1: GP Groot-Brittannië 2019, live tv en livestreamFormule 1: GP Groot-Brittannië 2019, live tv en livestreamOp zondag 14 juli 2019 wordt de Formule 1 Grand Prix van Groot-Brittannië verreden. Dit is de 74e editie van de British…
Formule 1: GP van China 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van China 2019, live op tv en livestreamOp zondag 14 april 2019 wordt in Shanghai de zestiende editie van de F1 Grand Prix van China verreden. Dit is de derde r…
Hockey Pro League 2019 heren - live op tv en livestreamHockey Pro League 2019 heren - live op tv en livestreamIn 2019 wordt de Hockey Pro League gehouden. Deze landencompetitie is de opvolger van de Hockey World League (HWL). Er d…
Bronnen en referenties
 • http://www.tourdownunder.com.au
 • http://www.smh.com.au/sport/cycling/for-cadel-evans-the-final-tour-begins-20141029-11dt1p.html
 • http://autobus.cyclingnews.com/road/2004/jan04/tdu04/?id=results/stage3
 • http://www.touretappe.nl/tour-down-under-2015/
 • http://www.procyclingstats.com/race/Santos_Tour_Down_Under_2015-Startlist

Reageer op het artikel "Tour Down Under 2019 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 20-01-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!