InfoNu.nl > Sport > Overige sport > E3 Harelbeke 2019 - live op tv en livestream

E3 Harelbeke 2019 - live op tv en livestream

E3 Harelbeke 2019 - live op tv en livestream De E3 Harelbeke 2019 wordt verreden op vrijdag 29 maart. Dit is de 62e editie van deze Vlaamse voorjaarsklassieker. De start en de finish van deze wielerkoers zijn bij het Forestierstadion in Harelbeke. In het parcours van deze wielerkoers zijn veel fameuze Vlaamse hellingen opgenomen, waaronder de Kapelberg, de Oude Kwaremont en de Tiegemberg. De E3 Harelbeke wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men deze Vlaamse voorjaarswedstrijd online via een livestream volgen. De E3 Harelbeke telt mee voor de UCI World Tour 2019. Met ingang van 2019 heet deze wedstrijd officieel de E3 BinckBank Classic.

Historie E3 Prijs Harelbeke

De E3 Prijs Harelbeke vond in 1958 voor het eerst plaats. In de loop der jaren is deze koers, die doorgaans ruim een week voor de Ronde van Vlaanderen wordt verreden en een enigszins vergelijkbaar parcours heeft, uitgegroeid tot één van de populairste voorbereidingswedstrijden op die Vlaamse topklassieker. Voor veel toprenners is de E3 Prijs de ultieme test voor de Ronde van Vlaanderen. Mede daardoor hebben ook heel wat toprenners deze koers gewonnen.

In de periode 2005-2011 was de E3 Prijs Harelbeke een onderdeel van de UCI Europe Tour. Met ingang van 2012 is deze Vlaamsevoorjaarskoers echter gepromoveerd naar de eredivisie van het internationale profwielrennen: de UCI World Tour.

Naamswijziging: E3 BinckBank Classic

Van 1958 tot en met 2010 was de officiële naam van deze wedstrijd 'E3-Prijs Harelbeke'. Met ingang van 2011 werd de officiële naam 'E3 Harelbeke'. Hoewel officieel het woord 'Prijs' dus uit de wedstrijdnaam verdween, wordt deze wedstrijd in de volksmond doorgaans nog altijd de E3 Prijs genoemd. Met ingang van 2019 is de officiële naam van de koers veranderd in E3 Binck Bank Classic. Deze naam is echter nog lang niet ingeburgerd bij het publiek.

Al sinds de eerste editie wordt deze koers georganiseerd door de vzw Hand in Hand. Daarmee is de E3 Prijs één van de weinige Vlaamse topkoersen die niet in handen is van de organisatie Flanders Classics.

Record

De recordhouder qua aantal zeges in de E3 Prijs Harelbeke is Tom Boonen. Hij won deze Vlaamse semiklassieker vijf keer. In 2004 boekte hij zijn eerste zege. Dit was het begin van een reeks van 4 zeges op rij in deze koers: hij won vervolgens ook in 2005, 2006 en 2007. Zijn vijfde zege boekte Boonen in 2012. Daarmee verbeterde hij het oude record van Rik van Looy, die de E3 Prijs Harelbeke vier keer had gewonnen: in 1964, 1965, 1966 en 1969.

Landenranking

Van alle 61 edities van de E3 Prijs Harelbeke, werden er 39 door een Belg gewonnen. Tweede in deze landenranking staat Nederland met 6 zeges. Italië staat derde met vier zeges. Vierde staat Zwitserland, dankzij één coureur: de drie zeges van Fabian Cancellara. Duitsland staat met twee zeges vijfde in deze landenranking.

Nederlandse successen

Welke Nederlanders zegevierden in Harelbeke? Het parcours van deze koers lag de klassiekerkoning Jan Raas zeer goed. Hij won drie keer op rij de E3 Prijs: in 1979, 1980 en 1981. Drie andere Nederlanders wonnen één keer deze semiklassieker: Bert Oosterbosch zegevierde in 1984, Steven de Jongh won in 2003 en Niki Terpstra won in 2018.

Parcours E3 Prijs Harelbeke 2019

Startlocatie sinds 2015: Forestierstadion

Van 2001 tot en met 2014 was het Marktplein van Harelbeke de centrale locatie van deze wielerkoers. Wegens diverse werkzaamheden ('verfraaiingswerken') die in de daaropvolgende jaren in het centrum van Harelbeke zouden plaatsvinden (onder meer op het Marktplein), moest de organisatie op zoek gaan naar een nieuwe centrale locatie voor de E3 Prijs Harelbeke. Uiteindelijk werd er gekozen voor de zone rond het Forestiersstadion. Dit voetbalstadion is doorgaans de thuisbasis van voetbalvereniging SW Harelbeke. Deze locatie heeft diverse praktische voordelen. Zo kunnen de faciliteiten die in het stadion aanwezig zijn, gebruikt worden door de media, de organisatoren en de renners. Ook zijn er rondom het stadion heel wat parkings aanwezig, voor de ploegbussen, de medewerkers van de organisatie en toeschouwers. Bij het Forestierstadion worden 's ochtends de renners op een podium voorgesteld aan het publiek. Vervolgens gaan de renners naar de nabijgelegen Stasegemsesteenweg, waar het startschot van de wedstrijd klinkt

Route E3 Harelbeke 2019

Het parcours van E3 Prijs Harelbeke 2019 is in totaal 203,9 kilometer lang. De start is om 12u15 bij het Forestierstadion. Onderweg moeten er 15 serieuze hellingen worden beklommen. In 2019 ontbreekt de Eikenberg in het parcours van deze Vlaamse koers; wegens wegwerkzaamheden heeft men moeten besluiten om deze helling in 2019 uit de route te schrappen.

Hieronder vindt u een overzicht van al die heuvels, in de volgorde waarin de renners ze moeten beklimmen tijdens de E3 Harelbeke 2019. De laatste klim (de Tiegemberg) bevindt zich op circa 20 kilometer van de finish. De finish van de E3 Harelbeke is rond vijf uur aan de Stasegemsesteenweg (bij het stadion).

Hellingen E3 BinckBank Classic Harelbeke 2019:

 1. Katteberg
 2. La Houppe
 3. Hogerlucht
 4. Knokteberg
 5. Hotondberg
 6. Kortekeer
 7. Taaienberg
 8. Berg ten Stene
 9. Boigneberg
 10. Stationsberg
 11. Kapelberg
 12. Paterberg
 13. Oude Kwaremont
 14. Karnemelkbeekstraat
 15. Tiegemberg

Deelnemers: teams

Welke ploegen staan op de startlijst van de E3 Harelbeker 2019? Alle 18 teams met een licentie voor de UCI World Tour 2019 (de eredivisie van het mondiale fietsen) nemen automatisch deel aan de E3 BinckBank Classic 2019. Daarnaast heeft de organisatie van de E3 Prijs Harelbeke - BinckBank Classic 2019 ook zeven wildcards uitgedeeld aan ProContinentale Teams. Die wildcards gaan naar: Roompot-Charles (Ned), Direct Energie (Fra), Wanty-Groupe Gobert (Bel), Cofidis (Fra), Sport Vlaanderen (Bel), Wallonie-Bruxelles en Israel Cycling Academy (Isr). In totaal staan er dus 25 teams op de startlijst van de E3 Harelbeke in 2019.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke deelnemers staan op de startlijst van de E3 Harelbeke 2019? Grote namen op de startlijst van de 'E3 Prijs Harelbeke - BinckBank Classic 2019' zijn onder meer Greg van Avermaet, Peter Sagan, Philippe Gilbert, Wout van Aert, Niki Terpstra, Tiesj Benoot, Zdenek Stybar, Yves Lampaert, Oliver Naesen, Arnaud Démare, Edvald Boasson Hagen, Jurgen Roelandts, Matteo Trentin, Gianni Moscon, Lars Boom, Alexander Kristoff, John Degenkolb, Bob Jungels en Jasper Stuyven.

Live op tv: E3 Harelbeke 2019

E3 Prijs live op Sporza

De World Tour-wedstrijd E3 Prijs Harelbeke wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Hun live tv-uitzending vindt plaats op de Vlaamse publieke zender één. De uitzending van de E3 Prijs 2019 begint bij Sporza om 14u20. De commentatoren bij deze live-uitzending zijn Michel Wuyts en José de Cauwer.

E3 Prijs live op Eurosport 2

Daarnaast heeft ook Eurosport de live tv-uitzendrechten van deze Vlaamse klassieker. Zij zenden in deze week echter ook de Spaanse World Tour-rittenkoers Ronde van Catalonië live uit op tv, waardoor de E3 Harelbeke niet op de zender Eurosport 1 wordt uitgezongen, maar op Eurosport 2. Hun live tv-uitzending van deze Vlaamse voorjaarskoers begint om 16u00.

Vlaamse wielerweek 2019 live op tv bij Sporza

De E3 Harelbeke is openingskoers van de zogenaamde 'Vlaamse wielerweek', een reeks Vlaamse kasseienkoersen die begint met Brugge-De Pannen en eindigt met de Ronde van Vlaanderen. Hiertoe behoren ook Gent-Wevelgem (31 maart) en Dwars door Vlaanderen (3 april). Al deze wedstrijden zijn live te zien bij Sporza. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor de afsluitende wedstrijd van de Vlaamse wielerweek: de Ronde van Vlaanderen 2019 op zondag 7 april. Al deze koersen worden door Sporza ook uitgezonden via een gratis livestream (geo-restricted). Daarnaast zendt Eurosport deze wedstrijden ook allemaal uit op tv en via een livestream.

Livestream E3 Harelbeke 2019

Sporza: livestream E3 Harelbeke

De E3 Harelbeke is ook online te volgen via een livestream van Sporza (VRT). Met die livestream van de Vlaamse publieke omroep kunnen Belgische kijkers deze E3 Prijs live volgen op hun computer of smartphone. De stream van Sporza bij de E3 is een gratis livestream. Deze livestream van de Vlaamse publieke omroep voor de E3 Harelbeke is echter wel geo-restricted. Men mag deze stream alleen in België bekijken. Voor overige landen is deze livestream 'geo-blocked' (geblokkeerd). De livestream van Sporza voor de E3 Prijs Harelbeke begint omstreeks 15u00. Men kan deze livestream op de middag van vrijdag 29 maart 2019 op de website van Sporza vinden in hun rubriek 'Nu Live'. Ook is de gratis livestream op die vrijdagmiddag te vinden in de rubriek 'wielrennen'. Vlaamse sportliefhebbers kunnen deze livestream op hun smartphone ook bekijken via de gratis Sporza App.

Livestream E3 Harelbeke bij Eurosport

Een andere officiële livestream van de E3 Prijs 2019 wordt door Eurosport verzorgd. Deze livestream begint overigens pas rond 16u00 (net als hun live tv-uitzending op de zender Eurosport 2). Hun officiële livestream is te vinden op de Eurosport Player. Om die livestream van de E3 Harelbeke te gebruiken dient men echter wel een betaald abonnement te hebben op die streamingdienst van Eurosport. Deze livestream is echter wel zowel Nederland en België te bekijken. In tegenstelling tot de livestream van Sporza is de stream van Eurosport niet 'geo-restricted'.

Livestream E3 Harelbeke alternatief: Go App

Een geheel legaal alternatief voor de reguliere livestream-diensten van omroepen is de Go App (online tv). Via deze applicatie kan men online via een livestream naar tv-uitzendingen kijken. Tot de standaardzenders die per livestream op die app te bekeken kunnen worden behoort de zender VRT één waarop deze koers live wordt uitgezonden door Sporza. Zo kan men dus ook via een livestream naar de live-uitzending van de E3 Harelbeke. Deze Go App is een product van het Nederlandse bedrijf VodafoneZiggo. Deze app is bedoeld als streamingdienst voor klanten van digitale tv bij Ziggo. Elke livestream op die app (en dus ook de stream van de E3 Binck Bank Classic) is live te bekijken in de gehele EU. In de meeste landen buiten de EU is elke livestream van deze streamingdienst van Ziggo overigens geo-blocked (geblokkeerd). Men kan via de Ziggo Go App niet alleen per livestream op 29 maart 2019 naar deze koers kijken, men kan de tv-uitzending daarna ook nog een week lang via een stream terugkijken. Voor de meeste kijkers is VRT één het meest geschikte kanaal om deze koers per livestream op te bekijken. Kijkers van Ziggo die echter een uitgebreider tv-pakket hebben, waarin ook de zender Eurosport 2 zit, kunnen op die app per livestream ook op dat kanaal naar deze Vlaamse voorjaarsklassieker kijken.

Livestream NLziet? Nee

Naast de Ziggo Go App is ook NLziet een populaire app die men kan gebruiken om per livestream naar tv te kijken. Kan men met die app op vrijdag 29 maart ook live naar de E3 Binck Bank Classic Harelbeke 2019 kijken? Neen, de zenders die men op de NLziet-app per livestream kan kijken, zenden deze wedstrijd op 29 maart niet live uit. Die West-Vlaamse wedstrijd is dus niet live via een livestream op die app te bekijken. Men kan op die app alleen via de livestream kijken naar de zenders van RTL XL, Talpa en NPO Start.

Livestream NOS? Nee

Veel sportwedstrijden zijn in Nederland via een gratis livestream bij de NOS te bekijken. Kan men ook naar de E3 Harelbeke kijken via een gratis livestream van de Nederlandse publieke omroep? Nee, de NOS heeft niet de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze E3 Binck Bank Classic Harelbeke, met als logisch gevolg dat zij dus ook geen gratis stream van deze West-Vlaamse koers kunnen verzorgen. De NOS kiest qua uitzendrechten (tv en livestream) sowieso liever voor wedstrijden die in de weekends worden verreden, dan voor koersen op doordeweekse dagen.

Livestream FloBikes? USA only

Is het ook mogelijk om op 29 maart met een livestream van FloBikes naar deze Vlaamse voorjaarswedstrijd te kijken? Hun livestream is bij deze koers alleen in de Verenigde Staten beschikbaar. (In andere landen is deze livestream van de E3 officieel geo-blocked.) Daarnaast moet men een abonnement op die dienst hebben om op 29 maart deze livestream te mogen bekijken. Veel wegkoersen zijn bij hen alleen in Noord-Amerika via de livestream te zien. Dit in tegenstelling tot veel veldritten, die men bij hen ook in diverse Europese landen via een livestream kan bekijken. Vanwege het veldrijden heeft FloBikes met name sinds de winter van 2018-2019 enige populariteit in Europa gekregen, maar voor het wegwielrennen is deze betaalde streamingdienst voor Europese wielerfans meestal niet geschikt. FloBikes is een onderdeel van het bedrijf FloSports dat heel veel evenementen van diverse sporten online via een livestream uitzendt.

Uitslag E3 Harelbeke - Binck Bank Classic 2019

 1. Zdenek Stybar (Tsj) Deceuninck-QuickStep 4:46:05
 2. Wout van Aert (Bel) Jumbo-Visma z.t.
 3. Greg van Avermaet (Bel) CCC z.t.
 4. Alberto Bettiol (Ita) Education First z.t.
 5. Bob Jungels (Lux) Deceuninck-QuickStep op 3 sec.
 6. Nils Politt (Dui) Katusha-Alpecin 1:04
 7. Matteo Trentin (Ita) Mitchelton-Scott z.t.
 8. Oliver Naesen (Bel) AG2R z.t.
 9. Jasha Sütterlin (Dui) Movistar z.t.
 10. Marc Hirschi (Zwi) Sunweb z.t.

Voorgaande editie: uitslag E3 Harelbeke 2018

 1. Niki Terpstra (Ned) QuickStep
 2. Philippe Gilbert (Bel) QuickStep
 3. Greg van Avermaet (Bel) BMC
 4. Oliver Naesen (Bel) AG2R
 5. Tiesj Benoot (Bel) Lotto - Soudal
 6. Jasper Stuyven (Bel) Trek Segafredo
 7. Sep Vanmarcke (Bel) EF Education First
 8. Gianni Moscon (Ita) Sky
 9. Zdenek Stybar (Tsj) QuickStep
 10. Stefan Küng (Zwi) BMC

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Giro 2019 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamGiro 2019 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamDe eerste etappe van de Giro d'Italia 2019 is een tijdrit. Deze openingsrit wordt verreden op zaterdag 11 mei. De start…
Finale WK vrouwenvoetbal 2019, live op tv en livestreamFinale WK vrouwenvoetbal 2019, live op tv en livestreamOp zondag 7 juli 2019 wordt de finale gespeeld van het WK vrouwenvoetbal. De WK-finale gaat tussen Nederland en de Veren…
Voetbal 2019: Young Boys-Feyenoord, live op tv en livestreamVoetbal 2019: Young Boys-Feyenoord, live op tv en livestreamOp donderdag 24 oktober speelt Feyenoord een wedstrijd in de voorronde van UEFA Europa League. De tegenstander van de Ne…
Bredene Handzame Koksijde Classic 2019: live tv & livestreamBredene Handzame Koksijde Classic 2019: live tv & livestreamOp vrijdag 22 maart 2019 wordt de Bredene Handzame Koksijde Classic verreden. Deze Belgische profwielerkoers is een weds…
WK 2019: Nederland Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamWK 2019: Nederland Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamOp dinsdag 11 juni 2019 speelt Nederland op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal tegen Nieuw-Zeeland. Dit is voor beid…
Bronnen en referenties
 • http://www.e3-harelbeke.be/nl/blog/nieuwe-start--en-aankomstlocatie-voor-world-tour-wedstrijd
 • https://www.facebook.com/E3Harelbeke
 • http://www.e3harelbeke.be/files/uploads/2015/parcours%20E3%202015%20DETAIL%2013.11.2014.pdf
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/E3_Harelbeke

Reageer op het artikel "E3 Harelbeke 2019 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 29-03-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!