InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Dwars door Vlaanderen 2019: live op tv en livestream

Dwars door Vlaanderen 2019: live op tv en livestream

Dwars door Vlaanderen 2019: live op tv en livestream De 74e editie van Dwars door Vlaanderen vindt plaats op woensdag 3 april 2019. Deze wielerwedstrijd is sinds 2017 een onderdeel van de UCI World Tour. Dwars door Vlaanderen 2019 wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men Dwars door Vlaanderen 2019 online per livestream volgen. Hoe ziet het parcours van deze Vlaamse wielerkoers eruit? Over welke hellingen moeten de deelnemers rijden?

Geschiedenis van Dwars door Vlaanderen

Oorspronkelijk heette deze wedstrijd Dwars door België. In 1945 vond de eerste editie plaats. Dat jaar was het een eendagswedstrijd, die begon in Sint Truiden en eindigde in Waregem. Met ingang van de tweede editie veranderde Dwars door België echter in een korte etappekoers van twee dagen. Tot midden jaren zestig zou Dwars door België een etappekoers blijven (behalve in 1948, toen was het wel weer een eendagskoers). Met ingang van 1965 besloot men deze wielerkoers toch weer te veranderen in een eendagskoers. Sindsdien is het dat altijd gebleven.

In het jaar 2000 werd de naam van deze wedstrijd veranderd van Dwars door België in Dwars door Vlaanderen. De belangrijkste reden hiervoor was, dat deze naamswijziging subsidie van de Vlaamse overheid opleverde. Een andere reden was, dat deze koers in de loop der jaren qua parcours een puur Vlaamse wedstrijd was geworden, terwijl het vroeger een koers was die vaak door zowel Vlaanderen als Wallonië ging. (Toen het nog een rittenkoers was, waren bijvoorbeeld Waalse plaatsen zoals Spa en Ciney nog aankomstplaatsen, terwijl de parcoursbouwers van Dwars door België vroeger ook vaak heuvels in de Waalse regio Henegouwen opzochten).

In de 21e eeuw profileert Dwars door Vlaanderen zich als een echte Vlaamse koers, die een onderdeel is van de befaamde 'Vlaamse wielerweek'. Andere wedstrijden die tot de Vlaamse wielerweek worden gerekend zijn de E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem, Brugge-De Panne en de Ronde van Vlaanderen. Dwars door Vlaanderen wordt georganiseerd door Flanders Classics, het organisatiebureau van Wouter Vandenhaute.

Editie 2016: terreurdreiging

In 2016 vond deze koers plaats vlak na de terreuraanslagen in Brussel. Vanwege de terreurdreiging in België was het lang onzeker of de koers doorging. De organisatie had op dinsdagavond 22 maart 2016 aangegeven dat de wedstrijd waarschijnlijk wel verreden zou worden, maar het was mogelijk dat de overheid op woensdag alsnog het besluit zou nemen dat de koers geannuleerd moet worden. Uiteindelijk is om de woensdag besloten dat de koers definitief doorgaat. Diverse teams gingen met slechts enkele renners van start, mede doordat het op de dag voor de wedstrijd moeilijk was om naar België te reizen, aangezien onder meer luchthavens en stations ontruimd waren vanwege de terreurdreiging.

Editie 2017: promotie naar de World Tour

In het najaar van 2016 kreeg de organisatie van Dwars door Vlaanderen heuglijk nieuws: de internationale wielerunie UCI had besloten dat deze koers met ingang van 2017 promoveert naar de hoogste divisie van het mondiale profwielrennen: de UCI World Tour.

Erelijst

In 1945 won Rik van Steenbergen de eerste editie van Dwars door België. Er is nog nooit een renner in geslaagd om deze koers meer dan twee keer te winnen. Twaalf renners wonnen deze semi-klassieker twee keer. Daaronder zijn negen Belgen: Niko Eeckhout, Johan Museeuw, Eric Vanderaerden, Walter Godefroot, Walter Planckaert, Daniel van Ryckeghem, Briek Schotte, Raymond Impanis en André Rosseel. Ook drie Nederlanders slaagden erin om deze wedstrijd twee keer te winnen: Jelle Nijdam (in 1987 en 1995), Tristan Hoffman (in 1996 en 2000) en Niki Terpstra (in 2012 en 2014). Van alle tweevoudige winnaars is Niki Terpstra de enige die anno 2019 nog als wielrenner actief is. Wanneer hij in 2019 of één der volgende jaren erin slaagt om deze koers nogmaals te winnen, dan wordt hij dus in zijn ééntje recordhouder qua aantal zeges in Dwars door Vlaanderen.

Als je wint, heb je vrienden

In 2014 won Niki Terpstra voor de tweede keer Dwars door Vlaanderen. Dat zorgde voor een beroemd tv-fragment. Tijdens het tv-interview na afloop van de koers citeerde Niki Terpstra namelijk op gedenkwaardige wijze een deel van de songtekst van 'Als je wint, heb je vrienden', van Henny Vrienten en Herman Brood.

Editie 2018: Nieuwe datum

Met ingang van 2018 heeft Dwars door Vlaanderen een nieuwe plek op de kalender gekregen. Tot en met de editie van 2017 werd Dwars door Vlaanderen doorgaans georganiseerd op de woensdag na Milaan-San Remo, enkele dagen voor de E3 Prijs. Daarmee was Dwars door Vlaanderen de eerste koers van de zogenaamde 'Vlaamse Wielerweek', een reeks Vlaamse wedstrijden met als afsluitend hoogtepunt de Ronde van Vlaanderen. Met ingang van 2018 heeft Dwars door Vlaanderen echter van plek op de kalender geruild met de Driedaagse van de Panne. Daardoor wordt Dwars door Vlaanderen één week later georganiseerd en is het de laatste Vlaamse koers voorafgaand aan de Ronde van Vlaanderen.

Parcours Dwars door Vlaanderen 2019

Hoe zie het parcours van deze semi-klassieker eruit in 2019? Dwars door Vlaanderen heeft in 2019 een parcours van 179,5 kilometer. Hieronder staat een overzicht van alle hellingen die opgenomen zijn in de route. Achter elke helling staat vermeld, hoe ver het vanaf de top van die klim is naar de finish van deze koers.

Hellingen Dwars door Vlaanderen 2019

 • Nieuwe Kwaremont op 100,8 km v.d. finish
 • Kluisberg 71,9 km
 • Knokteberg - Trieu 64,4
 • Kortekeer 56,8
 • Steenbeekdries 53,5
 • Taaienberg 51
 • Berg ten Houte 47,8
 • Knokteberg - Trieu 33,1
 • Vossenhol 20,9
 • Holstraat 16,5
 • Nokereberg 9 km v.d. finish

Deelnemers: teams

Welke teams staan op woensdag 3 april 2019 op de startlijst van deze Vlaamse koers? Bij de wedstrijden die sinds 2017 nieuw zijn in de World Tour (zoals Dwars door Vlaanderen), geldt geen startplicht voor de World Tour Teams (in tegenstelling tot de 'oude' World Tour-wedstrijden). Toch staan wel alle 18 World Tour Teams op de startlijst van Dwars voor Vlaanderen, mede omdat het een goede voorbereiding is op bijvoorbeeld de Ronde van Vlaanderen. Naast de World Tour Teams staan er ook 7 ProContinentale Teams op de startlijst, die wildcards hebben gekregen. In totaal staan er dus 25 ploegen op de deelnemerslijst. Elk team mag van start gaan met zeven deelnemers. Hieronder staat een overzicht van de ploegen die wildcards hebben gekregen voor Dwars door Vlaanderen 2019.

Wildcards Dwars door Vlaanderen

 • Wanty-Gobert (Bel)
 • Cofidis (Fra)
 • Direct Energie (Fra)
 • Corendon-Circus (Bel)
 • Israel Cycling Academy (Isr)
 • Sport-Vlaanderen (Bel)
 • Vital Concept-B&B Hotels (Fra)

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke prominente deelnemers staan op de startlijst met rugnummers van Dwars door Vlaanderen 2019? Interessante coureurs op de deelnemerslijst zijn onder meer Yves Lampaert, Niki Terpstra, Oliver Naesen, Philippe Gilbert, Arnaud Démare, Alexander Kristoff, Alejandro Valverde, Tiesj Benoot, Dylan van Baarle en Mathieu van der Poel. Diverse andere toprenners, die wel op de voorlopige startlijst van deze koers stonden, hebben uiteindelijk toch besloten om niet deel te nemen, mede omdat wat extra rust in deze fase voor zichzelf toch beschouwen als een betere voorbereiding op de Ronde van Vlaanderen. Coureurs die wel op de voorlopige startlijst stonden, maar die uiteindelijk op 3 april toch niet van start gaan zijn onder meer Van Avermaet, Vanmarcke en Stybar. Bij Vanmarcke heeft dit vooral te maken met de blessure die hij opliep in de E3 Harelbeke.

Live op tv: Sporza en Eurosport

Live op Sporza: hoe laat en welke zender

De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) zendt Dwars door Vlaanderen 2019 live op tv. Hoe laat begint de live-tv uitzending van deze wedstrijd en op welke zender vindt die plaats? De uitzending vindt plaats op de Vlaamse zender één en begint om 14u30.

Live op Eurosport

Ook Eurosport zendt Dwars door Vlaanderen 2018 live op tv uit. Op de zender Eurosport 1 begint de live tv-uitzending eveneens om 14u30. Daarvoor begint om 14u15 al het item 'Wielrennen Extra' op Eurosport 1. Het Nederlandse NOS Studio Sport zendt deze koers helaas niet live op tv uit.

Wielrennen live

Welke overige topwedstrijden kan men in de eerste helft van april 2019 live op tv (en online via een livestream) te bekijken? Een hoogtepunt van het voorjaar is natuurlijk de Ronde van Vlaanderen, die op 7 april live te zien is bij diverse zender. Vervolgens wordt in de periode van 8 tot en met 13 april de Ronde van het Baskenland (Vuelta Ciclista al Pais Vasco) live uitgezonden door Eurosport (tv en livestream). Op 10 april kan men live genieten van de Scheldeprijs Schoten. Vervolgens wordt op 14 april de 'Hel van het Noorden' live op tv en per livestream uitgezonden: Parijs-Roubaix.

Livestream Dwars door Vlaanderen 2019

Livestream Sporza

Dwars door Vlaanderen is ook live op het internet te volgen via een livestream van Sporza (VRT). De livestream begint op woensdag 3 april om circa 14u30. Met deze livestream kan men op een computer (of smartphone) op die woensdagmiddag live naar Dwars door Vlaanderen kijken. Het is een gratis livestream van Sporza. Die livestream van Dwars door Vlaanderen 2019 is bij Sporza (VRT) overigens wel geo-restricted. Dat houdt in dat officieel alleen in België naar deze livestream van Dwars door Vlaanderen mag worden gekeken. Voor kijkers in Nederland en andere landen is deze officiële livestream van Sporza 'geo-blocked' (geblokkeerd). Dit heeft te maken met uitzendrechtenkwesties. De Belgische wielerfans kunnen de livestream van Dwars door Vlaanderen op de wedstrijddag vinden op de website van Sporza. Daar is de livestream van deze voorjaarskoers op de middag van woensdag 3 april 2019 te vinden in de rubriek 'Nu Live'. Ook kan men deze livestream van Dwars door Vlaanderen vinden in het submenu 'wielrennen'. Ook kan men op die woensdagmiddag deze Belgische koers bekijken via een livestream op de Sporza app.

Livestream Eurosport

Er is onder ook een livestream van Dwars door Vlaanderen die verzorgd wordt door Eurosport. De livestream van Dwars door Vlaanderen begint bij hen op de middag van 3 april 2019 ook om 14u30. Deze officiële livestream te vinden op de Eurosport Player App. Die livestream van Dwars door Vlaanderen is echter alleen te bekijken door betalende abonnees van de Eurosport Player.

Livestream NOS? Neen

Het Nederlandse NOS Studio Sport heeft niet de live-uitzendrechten (live tv en livestream) voor Dwars door Vlaanderen 2019. Bij hen is daarom ook geen livestream van deze koers te vinden. Dat is jammerlijk voor de Nederlandse wielerfans die deze koers online willen bekijken, aangezien de NOS doorgaans een gratis livestream aanbiedt bij de wielerkoersen die ze wel live op tv uitzenden. De NOS heeft echter relatief weinig interesse in live-uitzendingen van wielerwedstrijden die doordeweeks worden gehouden. Zij focussen zich vooral op live-uitzendingen (tv en livestream) van koersen die in de weekends plaatsvinden. De NOS biedt op 7 april bijvoorbeeld wel weer een gratis livestream aan van de Ronde van Vlaanderen.

Alternatief: livestream Dwars door Vlaanderen op de Go App

Het is wel mogelijk om Dwars door Vlaanderen via een livestream op de Go App (tv online) te volgen. Hiermee kan men in Nederland alsnog legaal online via de livestream naar Dwars door Vlaanderen Sporza kijken. Deze app is een dienst van VodafoneZiggo: hij is bestemd voor klanten die digitale tv bij Ziggo hebben. Men kan op die app allerlei zenders per livestream bekijken, waaronder dus ook VRT één, waarop Sporza live Dwars door Vlaanderen 2019 uitzendt. Daarnaast kan men met die app ook via een livestream naar de live tv-uitzending van deze koers op Eurosport 1 kijken. Het is niet alleen mogelijk om in Nederland met deze streamingdienst per livestream naar deze Belgische voorjaarskoers te kijken. Ook in veel andere Europese landen kan men deze livestream bekijken. Elke livestream op deze streamingdienst kan men als klant van Ziggo in de gehele EU bekijken.

Livestream NPO Start? Nee

Is het mogelijk om op 3 april deze Vlaamse koers via een livestream op de app NPO start te bekijken? Neen, aangezien de NOS deze wedstrijd niet live op tv uitzendt, is er ook niet een livestream van deze wedstrijd op deze app te vinden.

Livestream Dwars door Vlaanderen op NLziet? Nee

Is het ook mogelijk om op woensdag 3 april 2019 op een livestream van de NLziet-app naar deze Vlaamse voorjaarswedstrijd te kijken? Neen, de zenders van de Vlaamse publieke omroep (waaronder VRT één) behoren niet tot de kanalen die men via die applicatie per livestream kan bekijken. Ook Eurosport kan men niet via een livestream bij NLZiet bekijken.

Livestream Dwars door Vlaanderen bij FloBikes: USA en Canada only

De streamingdienst FloBikes biedt aan haar abonnees ook een livestream aan van Dwars door Vlaanderen 2019. Deze streamingdienst wordt in Europa vooral door veldritliefhebbers gebruikt, aangezien men veel crossen bij FloBikes per livestream kan bekijken. Bij veel wegwedstrijden geldt echter, dat men de livestream van FloBikes in Europa niet kan bekijken. Dat geldt dus ook voor de livestream van Dwars door Vlaanderen op 3 april 2019. Deze geo-restricted livestream is helaas alleen te bekijken in Canada en in de Verenigde Staten. Binnen die landen is deze livestream ook nog eens alleen maar beschikbaar voor betalende abonnees van FloBikes.

Dameswedstrijd Dwars door Vlaanderen via livestream (Proximus)

De dameswedstrijd van Dwars door Vlaanderen 2019 wordt niet door Sporza live op tv uitgezonden. Sporza heeft ook geen livestream van die dameswedstrijd. Het is echter wel mogelijk om deze koers te volgen via een livestream van Proximus Tv. Deze livestream is ontstaan via een samenwerkingsverband tussen Proximus Tv en Flanders Classics.

Uitslag Dwars door Vlaanderen 2019

 1. Mathieu van der Poel (Ned) Corendon Circus
 2. Anthony Turgis (Fra) Direct Energie
 3. Bob Jungels (Lux) Deceuninck Quick-Step
 4. Lukas Pöstlberger (Oos) Bora Hansgrohe
 5. Tiesj Benoot (Bel) Lotto - Soudal
 6. Luke Rowe (UK) Sky
 7. Danny van Poppel (Ned) Jumbo Visma
 8. Yves Lampaert (Bel) Deceuninck Quick-Step
 9. Christophe Laporte (Fra) Cofidis
 10. Heinrich Haussler (Aus) Bahrain Merida

Voorgaande editie: uitslag Dwars door Vlaanderen 2018

 1. Yves Lampaert (Bel) QuickStep
 2. Mike Teunissen (Ned) Sunweb - Giant
 3. Sep Vanmarcke (Bel) EF Education First
 4. Edvald Boasson Hagen (Noo) Dimension Data
 5. Mads Pedersen (Den) Trek Segafredo
 6. Zdenek Stybar (Tsj) QuickStep
 7. Tiesj Benoot (Bel) Lotto - Soudal
 8. Greg Van Avermaet (Bel) BMC
 9. Niki Terpstra (Ned) QuickStep
 10. Jasper Stuyven (Bel) Trek Segafredo

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nokere Koerse 2019, live op tv en livestreamNokere Koerse 2019, live op tv en livestreamOp woensdag 20 maart 2019 wordt de 74 editie van Nokere Koerse - Danilith Classic verreden. Dit is wielerwedstrijd van c…
Bredene Handzame Koksijde Classic 2019: live tv & livestreamBredene Handzame Koksijde Classic 2019: live tv & livestreamOp vrijdag 22 maart 2019 wordt de Bredene Handzame Koksijde Classic verreden. Deze Belgische profwielerkoers is een weds…
Ronde van Vlaanderen 2019 live op tv en livestreamRonde van Vlaanderen 2019 live op tv en livestreamOp zondag 7 april wordt de Ronde van Vlaanderen 2019 verreden. Dit is de 103e editie van deze Vlaamse voorjaarsklassieke…
Primus Classic 2019, live op tv en livestreamPrimus Classic 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 21 september 2019 wordt de Primus Classic Impanis - van Petegem verreden. In het verleden heette deze wedstr…
Vlaamse wielerklassiekersVlaamse wielerklassiekersIn het voorjaar worden traditioneel enkele Vlaamse Wielerklassiekers verreden. Een overzicht van de bekendste Vlaamse wi…
Bronnen en referenties
 • http://www.nieuwsblad.be/sportwereld/cnt/dmf20141211_01423786
 • https://twitter.com/DwarsdrVlaander
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Dwars_door_Vlaanderen
 • http://www.cyclingfever.com/editie.html?detp=view&_ap=startlijst&editie_idd=MjcxMDU=
 • http://www.flandersclassics.be/

Reageer op het artikel "Dwars door Vlaanderen 2019: live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 03-04-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!