InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Dwars door Vlaanderen 2019: live op tv en livestream

Dwars door Vlaanderen 2019: live op tv en livestream

Dwars door Vlaanderen 2019: live op tv en livestream De 74e editie van Dwars door Vlaanderen vindt plaats op woensdag 3 april 2019. Deze wielerwedstrijd is sinds 2017 een onderdeel van de UCI World Tour. Dwars door Vlaanderen 2019 wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men Dwars door Vlaanderen 2019 online per livestream volgen. Hoe ziet het parcours van deze Vlaamse wielerkoers eruit? Over welke hellingen moeten de deelnemers rijden?

Geschiedenis van Dwars door Vlaanderen

Oorspronkelijk heette deze wedstrijd Dwars door België. In 1945 vond de eerste editie plaats. Dat jaar was het een eendagswedstrijd, die begon in Sint Truiden en eindigde in Waregem. Met ingang van de tweede editie veranderde Dwars door België echter in een korte etappekoers van twee dagen. Tot midden jaren zestig zou Dwars door België een etappekoers blijven (behalve in 1948, toen was het wel weer een eendagskoers). Met ingang van 1965 besloot men deze wielerkoers toch weer te veranderen in een eendagskoers. Sindsdien is het dat altijd gebleven.

In het jaar 2000 werd de naam van deze wedstrijd veranderd van Dwars door België in Dwars door Vlaanderen. De belangrijkste reden hiervoor was, dat deze naamswijziging subsidie van de Vlaamse overheid opleverde. Een andere reden was, dat deze koers in de loop der jaren qua parcours een puur Vlaamse wedstrijd was geworden, terwijl het vroeger een koers was die vaak door zowel Vlaanderen als Wallonië ging. (Toen het nog een rittenkoers was, waren bijvoorbeeld Waalse plaatsen zoals Spa en Ciney nog aankomstplaatsen, terwijl de parcoursbouwers van Dwars door België vroeger ook vaak heuvels in de Waalse regio Henegouwen opzochten).

In de 21e eeuw profileert Dwars door Vlaanderen zich als een echte Vlaamse koers, die geldt als de openingswedstrijd van de Vlaamse wielerweek. Andere wedstrijden die tot de Vlaamse wielerweek worden gerekend zijn de E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem, de Driedaagse van de Panne en de Ronde van Vlaanderen. Dwars door Vlaanderen wordt georganiseerd door Flanders Classics, het organisatiebureau van Wouter Vandenhaute.

Editie 2016: terreurdreiging

In 2016 vond deze koers plaats vlak na de terreuraanslagen in Brussel. Vanwege de terreurdreiging in België was het lang onzeker of de koers doorging. De organisatie had op dinsdagavond 22 maart 2016 aangegeven dat de wedstrijd waarschijnlijk wel verreden zou worden, maar het was mogelijk dat de overheid op woensdag alsnog het besluit zou nemen dat de koers geannuleerd moet worden. Uiteindelijk is om de woensdag besloten dat de koers definitief doorgaat. Diverse teams gingen met slechts enkele renners van start, mede doordat het op de dag voor de wedstrijd moeilijk was om naar België te reizen, aangezien onder meer luchthavens en stations ontruimd waren vanwege de terreurdreiging.

Editie 2017: promotie naar de World Tour

In het najaar van 2016 kreeg de organisatie van Dwars door Vlaanderen heuglijk nieuws: de internationale wielerunie UCI had besloten dat deze koers met ingang van 2017 promoveert naar de hoogste divisie van het mondiale profwielrennen: de UCI World Tour.

Erelijst

In 1945 won Rik van Steenbergen de eerste editie van Dwars door België. Er is nog nooit een renner in geslaagd om deze koers meer dan twee keer te winnen. Twaalf renners wonnen deze semi-klassieker twee keer. Daaronder zijn negen Belgen: Niko Eeckhout, Johan Museeuw, Eric Vanderaerden, Walter Godefroot, Walter Planckaert, Daniel van Ryckeghem, Briek Schotte, Raymond Impanis en André Rosseel. Ook drie Nederlanders slaagden erin om deze wedstrijd twee keer te winnen: Jelle Nijdam (in 1987 en 1995), Tristan Hoffman (in 1996 en 2000) en Niki Terpstra (in 2012 en 2014). Van alle tweevoudige winnaars is Niki Terpstra de enige die anno 2018 nog als wielrenner actief is. Wanneer hij in 2019 of één der volgende jaren erin slaagt om deze koers nogmaals te winnen, dan wordt hij dus in zijn ééntje recordhouder qua aantal zeges in Dwars door Vlaanderen.

Als je wint, heb je vrienden

In 2014 won Niki Terpstra voor de tweede keer Dwars door Vlaanderen. Dat zorgde voor een beroemd tv-fragment. Tijdens het tv-interview na afloop van de koers citeerde Niki Terpstra namelijk op gedenkwaardige wijze een deel van de songtekst van 'Als je wint, heb je vrienden', van Henny Vrienten en Herman Brood.

Editie 2018: Nieuwe datum

Met ingang van 2018 heeft Dwars door Vlaanderen een nieuwe plek op de kalender gekregen. Tot en met de editie van 2017 werd Dwars door Vlaanderen doorgaans georganiseerd op de woensdag na Milaan-San Remo, enkele dagen voor de E3 Prijs. Daarmee was Dwars door Vlaanderen de eerste koers van de zogenaamde 'Vlaamse Wielerweek', een reeks Vlaamse wedstrijden met als afsluitend hoogtepunt de Ronde van Vlaanderen. Met ingang van 2018 heeft Dwars door Vlaanderen echter van plek op de kalender geruild met de Driedaagse van de Panne. Daardoor wordt Dwars door Vlaanderen één week later georganiseerd en is het de laatste Vlaamse koers voorafgaand aan de Ronde van Vlaanderen.

Parcours Dwars door Vlaanderen 2019

Dwars door Vlaanderen heeft in 2019 een parcours van 179,5 kilometer. Hieronder staat een overzicht van alle hellingen die opgenomen zijn in de route. Achter elke helling staat vermeld, hoe ver het vanaf de top van die klim is naar de finish van deze koers.

Hellingen Dwars door Vlaanderen 2019

 • Nieuwe Kwaremont 100,8 km v.d. finish
 • Kluisberg 71,9 km
 • Knokteberg - Trieu 64,4
 • Kortekeer 56,8
 • Steenbeekdries 53,5
 • Taaienberg 51
 • Berg ten Houte 47,8
 • Knokteberg - Trieu 33,1
 • Vossenhol 20,9
 • Holstraat 16,5
 • Nokereberg 9 km v.d. finish

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Bij de wedstrijden die sinds 2017 nieuw zijn in de World Tour (zoals Dwars door Vlaanderen), geldt geen startplicht voor de World Tour Teams (in tegenstelling tot de 'oude' World Tour-wedstrijden). Toch wil het overgrote deel van de World Tour Teams wel in Dwars voor Vlaanderen starten, mede als goede voorbereiding op bijvoorbeeld de Ronde van Vlaanderen. Naast de World Tour Teams staan er ook 7 ProContinentale Teams op de startlijst, die wildcards hebben gekregen. Hieronder staat een overzicht van de ploegen die wildcards hebben gekregen voor Dwars door Vlaanderen 2019.

Welke prominente deelnemers staan op de voorlopige startlijst van Dwars door Vlaanderen 2019? Interessante coureurs op de voorlopige deelnemerslijst zijn onder meer Greg van Avermaet, Arnaud Démare, Alexander Kristoff, Michael Matthews, Alejandro Valverde en Mathieu van der Poel. Zodra de definitieve startlijst met rugnummers van Dwars door Vlaanderen 2019 bekend is, wordt hier een link naar die deelnemerslijst geplaatst.

Wildcards Dwars door Vlaanderen

 • Wanty-Gobert (Bel)
 • Cofidis (Fra)
 • Direct Energie (Fra)
 • Corendon-Circus (Bel)
 • Israel Cycling Academy (Isr)
 • Sport-Vlaanderen (Bel)
 • Vital Concept-B&B Hotels (Fra)

Live op tv: Sporza en Eurosport

De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) zendt Dwars door Vlaanderen 2019 live op tv. De uitzending vindt plaats op de Vlaamse zender één en begint om 14u30. Ook Eurosport zendt Dwars door Vlaanderen 2018 live op tv uit. Op de zender Eurosport 1 begint de live tv-uitzending eveneens om 14u30. Het Nederlandse NOS Studio Sport zendt deze koers helaas niet live op tv uit.

Livestream Dwars door Vlaanderen 2019

Livestream Sporza

Dwars door Vlaanderen is ook live op het internet te volgen via een livestream van Sporza (VRT). De livestream begint op woensdag 3 april om circa 14u30. Met deze livestream kan men op een computer (of smartphone) op die woensdagmiddag live naar Dwars door Vlaanderen kijken. Het is een gratis livestream van Sporza. Die livestream van Dwars door Vlaanderen 2019 is bij Sporza (VRT) overigens wel geo-restricted. Dat houdt in dat officieelalleen in België naar deze livestream van Dwars door Vlaanderen mag worden gekeken. Voor kijkers in Nederland en andere landen is deze officiële livestream van Sporza 'geo-blocked' (geblokkeerd). Dit heeft te maken met uitzendrechtenkwesties. De Belgische wielerfans kunnen de livestream van Dwars door Vlaanderen op de wedstrijddag vinden op de website van Sporza. Daar is de livestream van deze voorjaarskoers op de middag van woensdag 3 april 2019 te vinden in de rubriek 'Nu Live'. Ook kan men deze livestream van Dwars door Vlaanderen vinden in het submenu 'wielrennen'.

Livestream Eurosport

Er is onder ook een livestream van Dwars door Vlaanderen die verzorgd wordt door Eurosport. De livestream van Dwars door Vlaanderen begint bij hen op de middag van 3 april 2019 ook om 14u30. Deze officiële livestream te vinden op de Eurosport Player App. Die livestream van Dwars door Vlaanderen is echter alleen te bekijken door betalende abonnees van de Eurosport Player.

Livestream NOS? Neen

Het Nederlandse NOS Studio Sport heeft niet de live-uitzendrechten (live tv en livestream) voor Dwars door Vlaanderen 2019. Bij hen is daarom ook geen livestream van deze koers te vinden.

Voorgaande editie: uitslag Dwars door Vlaanderen 2018

 1. Yves Lampaert (Bel) QuickStep
 2. Mike Teunissen (Ned) Sunweb - Giant
 3. Sep Vanmarcke (Bel) EF Education First
 4. Edvald Boasson Hagen (Noo) Dimension Data
 5. Mads Pedersen (Den) Trek Segafredo
 6. Zdenek Stybar (Tsj) QuickStep
 7. Tiesj Benoot (Bel) Lotto - Soudal
 8. Greg Van Avermaet (Bel) BMC
 9. Niki Terpstra (Ned) QuickStep
 10. Jasper Stuyven (Bel) Trek Segafredo

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Vlaanderen 2019 live op tv en livestreamRonde van Vlaanderen 2019 live op tv en livestreamOp zondag 7 april wordt de Ronde van Vlaanderen 2019 verreden. Dit is de 103e editie van deze Vlaamse voorjaarsklassieke…
Brabantse Pijl 2019 - live op tv en livestreamBrabantse Pijl 2019 - live op tv en livestreamDe 59e editie van de Brabantse Pijl wordt verreden op woensdag 17 april 2019. Deze koers wordt georganiseerd door Flande…
Brugge-De Panne 2019 (ex-3daagse), live op tv en livestreamBrugge-De Panne 2019 (ex-3daagse), live op tv en livestreamOp woensdag 27 maart 2019 wordt de wielerwedstrijd Brugge-De Panne verreden. Deze eendagswedstrijd voor heren elite (pro…
Nokere Koerse 2019, live op tv en livestreamNokere Koerse 2019, live op tv en livestreamOp woensdag 20 maart 2019 wordt de 74 editie van Nokere Koerse - Danilith Classic verreden. Dit is wielerwedstrijd van c…
Dwars door West-Vlaanderen 2018 - live op tv en livestreamDwars door West-Vlaanderen 2018 - live op tv en livestreamOp zondag 4 maart 2018 wordt de tweede editie verreden van de wielerwedstrijd Dwars door West-Vlaanderen. Deze eendagsko…
Bronnen en referenties
 • http://www.nieuwsblad.be/sportwereld/cnt/dmf20141211_01423786
 • https://twitter.com/DwarsdrVlaander
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Dwars_door_Vlaanderen
 • http://www.cyclingfever.com/editie.html?detp=view&_ap=startlijst&editie_idd=MjcxMDU=
 • http://www.flandersclassics.be/

Reageer op het artikel "Dwars door Vlaanderen 2019: live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 02-03-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!