Critérium du Dauphiné live op tv en livestream

Critérium du Dauphiné live op tv en livestream Het Critérium du Dauphiné wordt beschouwd als één van de belangrijkste voorbereidingswedstrijden op de Tour de France. Deze Franse rittenkoers is live op tv te bekijken. Ook kan men het Criterium du Dauphiné op het internet volgen via een livestream. Het Criterium du Dauphiné is een onderdeel van de UCI World Tour.

Geschiedenis Dauphiné

De eerste editie van deze rittenkoers werd verreden in 1947. Dat jaar won de Fransman Édouard Kablinski het eindklassement. Hoe ziet voorafgaand aan de editie van 2022 de erelijst van deze Franse wielerwedstrijd eruit? Wie waren de succesvolste coureurs uit de geschiedenis van deze wedstrijd? Vier renners slaagden erin om deze koers drie keer te winnen: de Fransen Nello Lauredi, Bernard Hinault en Charly Mottet, en de Spanjaard Luis Ocana.

Slechts één keer won een Nederlander het eindklassement van deze prestigieuze Frans rittenkoers: Johan van der Velde zegevierde in 1980. Recente winnaars van deze wedstrijd zijn de Spanjaard Alejandro Valverde (2008 en 2009), de Sloveen Janez Brajkovic (2010), de Britten Bradley Wiggins (2011 en 2012) en Chris Froome (2013, 2015 en 2016), de Amerikaan Andrew Talansky (2014) en de Deen Jakob Fuglsang (2017 en 2019). In 2020 ging de eindzege naar Martinez.

Zege in Tour en Dauphiné in één jaar

Doordat het Critérium du Dauphiné doorgaans kort voor de Tour de France wordt verreden en vaak het parcours ook enigszins lijkt op enkele ritten in de Tour van dat jaar, wordt de Dauphiné door velen beschouwd als de ultieme voorbereidingswedstrijd voor de Tour de France. Jaarlijks trekken dan ook veel topklassementsrenners naar deze koers om de Tour voor te bereiden.

Twaalf keer slaagde een renner erin om in hetzelfde jaar zowel de Dauphiné als de Tour de France te winnen. Louison Bobet was in 1955 de eerste renner die dat presteerde. Jacques Anquetil won beide koersen in 1963, Eddy Merckx won ze allebei in 1971, Luis Ocaña won beide rittenkoersen in 1973, Bernard Thévenet presteerde dat in 1975, Bernard Hinault presteerde dit zelfs twee keer, namelijk in 1979 en 1981, Miguel Indurain won zowel de Dauphiné als de Tour in 1995, Bradley Wiggins deed dat in 2012 en Chris Froome won ze allebei in 2013, 2015 en 2016.

Naamswijziging van de Dauphiné Libéré

Zoals veel bekende profwielerkoersen is ook deze Franse wedstrijd ooit opgezet door een krant. Het regionale dagblad genaamd Dauphiné Libéré was vanaf de begintijd de organisator en de hoofdsponsor van deze rittenkoers. De officiële naam was jarenlang het 'Critérium du Dauphiné Libéré', maar doorgaans werd deze wedstrijd in de volksmond de 'Dauphiné Libéré' genoemd (dus exact hetzelfde als de krant). Sinds 2010 wordt deze koers echter niet meer door de krant Dauphiné Libéré georganiseerd, maar door de ASO (wat ook de organisator van de Tour de France). Sindsdien is de officiële naam van deze wielerkoers veranderd in: Critérium du Dauphiné.

Parcours en rittenschema Dauphiné

Criterium du Dauphiné versus Ronde van Zwitserland

De Dauphiné is doorgaans een rittenkoers met een zeer zwaar parcours, dat voor een belangrijk deel door de Franse Alpen gaat. Het is vooral bedoeld als een koers waarin de klassementsrenners en klimmers zich kunnen voorbereiden op de bergetappes van de Tour de France. Er is altijd een strijd tussen de Ronde van Zwitserland en de Dauphiné om zoveel mogelijk topklassementsrenners aan de start te krijgen in hun koers. Beide topkoersen worden immers in juni deels gelijktijdig gehouden. Vaak wordt deze strijd gewonnen door de Dauphiné. Het Critérium du Dauphiné heeft als voordeel tegenover de Ronde van Zwitserland, dat men na de Dauphiné een week meer hersteltijd heeft dan na de Zwitserse ronde, in de aanloop richting de Tour de France. Dat blijkt qua opbouw richting topvorm doorgaans toch beter te werken. Daarnaast heeft het Critérium du Dauphiné vaak ook een parcours dat, veel meer nog dan de Ronde van Zwitserland, erop gericht is om een zo goed mogelijke voorbereidingstest te zijn voor de komende Ronde van Frankrijk. Vaak zijn er met opzet gelijkenissen tussen het parcours van het Criterium du Dauphiné en dat van de Tour. Zo was er in 2019 deze Franse voorbereidingskoers een tijdrit opgenomen, die qua lengte en qua type parcours veel lijkt op de tijdrit in de Tour 2019. Zo werd die dag dus een geschikte test voor veel Tourcoureurs.

Datum: plek op de kalender

In 2020 werd deze wedstrijd als gevolg van het coronavirus pas in augustus verreden. In 2021 ging de koers weer terug naar zijn oorspronkelijk data: het Criterium du Dauphiné werd weer in de eerste week van juni verreden. Ook bij de daaropvolgende edities vindt de koers weer plaats in juni.

Deelnemers: startlijst

De Dauphiné heeft doorgaans een ijzersterke deelnemerslijst, omdat heel veel wereldtoppers deze wedstrijd gebruiken om de Tour de France voor te bereiden. Welke teams staan op de startlijst van deze Franse rittenkoers? Het Criterium du Dauphiné telt mee voor de UCI World Tour en alle ploegen met een World Tour-licentie staan ook op de startlijst van deze wedstrijd. Daarnaast krijgen enkele ProContinentale Teams wildcards. Daarbij kiest men doorgaans vooral Franse ploegen.

Live op tv - Critérium du Dauphiné bij Sporza en Eurosport

Live op tv bij Sporza

Het Critérium du Dauphiné is in de lage landen live op tv te zien bij Sporza en Eurosport. Door Sporza wordt het Critérium du Dauphiné live uitgezonden op de Vlaamse publieke tv-zender één. Deze zender zit bij de meeste Nederlanders en Belgen in het standaard tv-pakket. Zij zenden alle etappes live uit van deze Franse rittenkoers. De doordeweekse uitzendingen staan helemaal in het teken van het Criterium du Dauphiné. Bij de uitzendingen op de zondag is er, behalve voor het Criterium de Dauphiné, ook aandacht voor diverse andere sporten.

Criterium du Dauphiné live op tv bij Eurosport

Ook Eurosport zendt alle etappes live uit. Niet bij elke editie is echter elke rit bij hen live op het hoofdnet Eurosport 1 te zien. Bij hen zijn soms ritten alleen op de abonneezender Eurosport 2 en de livestream van de Eurosport Player te bekijken, aangezien er dan grote andere evenementen live te zien zijn op het hoofdnet. In sommige jaren vindt deze wielerkoers namelijk deels tegelijkertijd plaats met het tennistoernooi Roland Garros.

NPO: Criterium du Dauphiné live in de weekends

De Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) heeft ook de uitzendrechten van het Criterium du Dauphiné. Zij besteden op de zender NPO1 (Nederland1) in het weekend tijdens hun middaguitzendingen live aandacht aan deze Franse rittenkoers. De doordeweekse etappes van het Criterium du Dauphiné zijn niet bij hen live op tv te zien.

Livestream Dauphiné

Livestream van Sporza

De Dauphiné is ook live op het internet te volgen via een livestream van Sporza. Met die livestream van Sporza kan men de Dauphiné live op een computer (of smartphone) bekijken. De livestream van Sporza is gratis. Deze Vlaamse livestream is op hun website officieel echter wel 'geo-restricted'. Dit houdt in dat men alleen in België de livestream van Sporza voor deze Dauphiné mag bekijken. Voor andere landen is de gratis livestream van het Critérium du Dauphiné bij Sporza 'geo-blocked' (geblokkeerd). De livestream van Sporza voor de Dauphiné bevindt zich tijdens deze rittenkoers elke middag tijdens deze koers in het menu 'Nu Live'. Eveneens is die livestream van deze wedstrijd te vinden in de rubriek 'wielrennen'. Ook kan men deze gratis livestream van het Criterium du Dauphiné vinden op de Sporza App. De gratis livestream van het Criterium du Dauphiné begint bij Sporza dagelijks tegelijk met de live tv-uitzending. In principe hebben zij een langjarig contract voor de uitzendrechten, zodat behalve het Criterium du Dauphiné 2022 ook de edities van 2023 en 2024 bij hen te zien zijn. Bij Sporza zijn ook veel andere wielerwedstrijden via een livestream te volgen. Helaas geldt bij de stream op hun site meestal dat die gratis livestream geo-restricted is en alleen in België bekeken mag worden. Belgen mogen de livestream op de Sporza-app daarentegen wel buiten België in andere EU-landen bekijken.

Livestream Eurosport

Er is ook een livestream van de Dauphiné beschikbaar van Eurosport. Deze officiële livestream van het Criterium du Dauphiné bevindt zich op elke wedstrijddag op de Eurosport Player App. Hun stream is op veel dagen al om circa 14u20 te zien (dus circa een half uur eerder dan de tv-uitzendingen en stream van Sporza). In het weekend begint de stream om circa 13u40. Om de livestream van Eurosport te bekijken dient men echter wel een betaald abonnement op die dienst te hebben. De livestream van het Critérium du Dauphiné begint bij Eurosport doorgaans tegelijkertijd met hun live tv-uitzending. De Eurosport Player biedt heel veel uitzendingen van wielerkoersen per livestream aan. Zo is dit het enige platform waarop tijdens de Tour de France legaal alle etappes integraal, van start tot finish, per livestream bekeken kunnen worden. Ook is de Eurosport Player het platform dat anno 2022 in de Giro exclusief de officiële Nederlandstalige livestream aanbood voor Nederland en Vlaanderen. Ook alle klassiekers zijn via een livestream bij Eurosport te bekijken. Eveneens biedt Eurosport bij veel veldritten en baanwielerwedstrijden een livestream aan.

Alternatief: livestream Criterium du Dauphiné via Go App

Men kan de Dauphiné ook via een livestream op de Go App (online tv) bekijken. Hiermee kan men online per livestream tv kijken en zo kan men bijvoorbeeld dus ook live per stream naar VRT één kijken. Wie in Nederland toch legaal de live-uitzendingen van Sporza wil zien, kan ze bekijken via een livestream op deze app. Daarnaast kan men op die app ook de live tv-uitzendingen van Eurosport1 per livestream bekijken. Deze streamingdienst is bedoeld voor klanten van Ziggo die online via een livestream naar tv willen kijken. Wie digitale tv heeft bij Ziggo, kan gratis gebruik maken van elke livestream op deze dienst. Men kan op die app niet alleen in Nederland, maar in de gehele EU per livestream naar tv kijken en dus de live-uitzendingen van het Criterium du Dauphiné bekijken. Via deze app kan men anno 2022 en 2023 niet alleen per livestream naar de live tv-uitzendingen van deze Franse etappekoers kijken bij Sporza en Eurosport1, men kan ook via een stream een week lang alle uitzendingen van etappes terugkijken.

Livestream Dauphiné op FloBikes? Neen

Is er ook een livestream van het Criterium du Dauphiné te vinden op de Noord-Amerikaanse streamingdienst FloBikes? Neen, er is geen livestream van deze Franse etappekoers beschikbaar op die dienst. Op FloBikes is in die periode wel een livestream beschikbaar van diverse andere wegkoersen. Die livestreams zijn echter alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. FloBikes is een onderdeel van FloSports, een Noord-Amerikaans platform dat veel sportevenementen online via een livestream uitzendt. FloBikes is in Europa met name populair geworden vanwege de veldritten die men per livestream uitzendt. Qua wegwedstrijden is hun aanbod qua uitzendingen via de livestream echter heel wat minder interessant voor Europese kijkers. Indien zij een livestream van een grote wegkoers hebben, dan is die vaak namelijk (in verband met uitzendrechtenkwesties) geo-restricted. Dikwijls mag men zo'n livestream van hen bij het wegwielrennen alleen in Canada en/of de Verenigde Staten bekijken.

Livestream Criterium du Dauphiné op TV-app van KPN

Klanten van Interactieve Tv bij KPN kunnen deze Franse rittenkoers in de zomers ook via een livestream bekijken op de iTV-app. Deze livestream-app is grotendeels vergelijkbaar met de Go App van VodafoneZiggo, maar dan voor klanten van KPN. Zij kunnen met die app in de hele EU per livestream naar tv kijken. Op die app kunnen ze dezelfde tv-zenders ontvangen per livestream, als ze thuis op hun televisietoestel kunnen bekijken. Zo kan men met die applicatie dus per livestream naar de uitzendingen van Sporza op VRT één kijken. Ook kan men op die applicatie per livestream naar de uitzendingen van Eurosport1 kijken. Voor welke apparaten is de iTV-app geschikt? Deze livestream-app is bedoeld voor mensen die op een smartphone of tablet willen streamen. Klanten van KPN die liever de livestream van deze Franse World Tour-wedstrijd willen bekijken op een desktop computer of laptop, kunnen inloggen op de site Interactieve Tv. Daarop vindt men, net als bij de iTv-app, van elke zender uit uw tv-pakket een livestream.

Livestream Dauphiné bij NPO

De Nederlandse publieke omroep bood in 2020 bij elke etappe van het Criterium du Dauphiné een gratis livestream aan op de website van de NOS (in de rubriek 'sport'). Ook was zo'n gratis stream op elke wedstrijddag van deze wielerkoers via de NOS-app te bekijken. Dit was mooi nieuws voor Nederlandse wielerfans. Bij veel voorgaande edities van het Criterium du Dauphiné was dit niet het geval. De gratis stream van de NOS is overigens officieel wel geo-restricted: men mocht deze livestream van het Criterium du Dauphiné 2020 alleen in Nederland bekijken. Bij latere edities bieden zij echter niet meer een gratis livestream van elke rit aan. Wel zijn bij de Dauphiné bij de etappes in het slotweekend via een gratis livestream te zien.

Livestream Dauphiné op NLziet?

Is het mogelijk om het Criterium du Dauphiné via een livestream op de NLziet-app te bekijken? De etappes in het slotweekend zijn ivia een livestream op die app te bekijken. Er is bij de doordeweekse etappes (van woensdag tot en met vrijdag) echter geen livestream van het Criterium du Dauphiné beschikbaar op die app. De omroepen die deze Franse rittenkoers doordeweeks ook live op tv uitzenden, Eurosport en Sporza, doen namelijk niet mee aan dit mediaplatform en zijn dus ook niet per livestream op die app te bekijken. Via dat streamingplatform kunnen abonnees alleen middels een livestream kijken naar zenders van de NPO, RTL Nederland en Talpa.

Livestream NPO Start

Is het mogelijk om de etappes van deze wielerwedstrijd middels een livestream van NPO Start te bekijken? Zij bieden alleen een livestream aan van de live tv-uitzendingen in het slotweekend. Dit is echter wel een gratis livestream. Die livestream is op hun site overigens alleen in Nederland te bekijken. Met behulp van hun app is de livestream echter ook in andere EU-landen te ontvangen.

Livestream Dauphiné 2022 bij Discovery+

In Nederland is het Criterium du Dauphiné ook bij Discovery+ via een livestream te volgen. Op die app kunnen abonnees de stream zien van de live tv-uitzending van Eurosport. Voor Belgische kijkers is deze stream niet beschikbaar.

Livestream Criterium du Dauphiné via GCN

Het is ook mogelijk om de etappes van het Criterium du Dauphiné te volgen via een livestream van het Global Cycling Network. Hun livestream is echter alleen live te bekijken door betalende abonnees van de GCN Pass. De live-uitzending van GCN beginnen bij deze wedstrijd doorgaans tegelijkertijd met die van Eurosport. Zij werken namelijk samen met Eurosport. De livestream bevindt zich op de GCN-app.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acht van Chaam: het beroemdste criterium van NederlandAcht van Chaam: het beroemdste criterium van NederlandDe Acht van Chaam is het bekendste wielercriterium van Nederland. Traditioneel wordt dit Noord-Brabantse criterium jaarl…
Daags na de Tour: Ronde van Boxmeer via livestreamDaags na de Tour: Ronde van Boxmeer via livestreamOp de eerste maandag na de Tour de France wordt er in de Brabantse plaats Boxmeer jaarlijks een profwielercriterium verr…
Ronde van Valencia, live op tv en livestreamRonde van Valencia, live op tv en livestreamDe Ronde van Valencia (Volta a la Comunitat Valenciana) is een Spaanse wielerkoers die jaarlijks wordt verreden. De Rond…
Kasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Zonnebeke wordt jaarlijks de Kasteelcross verreden. Deze veldrit is live te zien op tv. Ook wo…

Biografie Isabelle BeernaertToen ze in 2009 vanuit ons buurland België naar Nederland kwam was ze direct geliefd bij het publiek. Ze zorgt in So You…
Voorkom en verhelp overtraining of burn-out bij hardlopenVoorkom en verhelp overtraining of burn-out bij hardlopenWanneer je een tijd aan hardlopen doet en er plezier aan beleeft, heb je het idee dat je de hele wereld aankunt. Je voel…
Bronnen en referenties
  • http://www.letour.fr/criterium-du-dauphine/
  • http://www.velowire.com/UCIwielerkalender/wedstrijd/2401/criterium-du-dauphine.html
  • http://fr.wikipedia.org/wiki/Crit%C3%A9rium_du_Dauphin%C3%A9
  • http://www.wielerflits.nl/nieuws/134565/aso-deelt-wildcards-uit-voor-parijs-nice-en-dauphine.html
  • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=163702&c=3
  • http://www.wielerflits.nl/nieuws/152154/criterium-du-dauphine-begint-met-korte-klimtijdrit.html
  • http://www.nu.nl/wielrennen/4239458/criterium-du-dauphine-kent-steile-klim-als-proloog.html
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 20-05-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.