Ronde van Romandië live op tv en livestream

Ronde van Romandië live op tv en livestream De Ronde van Romandië wordt jaarlijks verreden in het voorjaar. Romandië is het Franstalige deel van Zwitserland. De officiële naam van deze wedstrijd is de 'Tour de Romandie'. Deze Zwitserse rittenkoers is een onderdeel van de UCI World Tour. De Ronde van Romandië is live op tv te zien. Daarnaast kan men de etappes van deze Zwitserse wedstrijd ook online volgen via een livestream. In 2021 begint deze koers op dinsdag 27 april. De slotrit vindt plaats op zondag 2 mei 2021. Hoe is de geschiedenis van deze Zwitserse rittenkoers verlopen? Welke prominente coureurs hebben in de loop der jaren de 'Tour de Romandie' gewonnen?

Geschiedenis en erelijst

In 1947 werd de Ronde van Romandië voor het eerst verreden. Oorspronkelijk gold deze rittenkoers vooral als één van de belangrijke voorbereidingswedstrijden voor de Giro d'Italia. De recordhouder qua aantal zeges in deze koers is de Ier Stephen Roche. Hij zegevierde drie keer in de Ronde van Romandië: in 1983, in 1984 en in zijn wonderjaar 1987 (in dat laatste jaar won hij ook de Giro, de Tour en het wereldkampioenschap).

Hoe ziet voorafgaand aan de editie van 2021 de erelijst van deze Zwitserse rittenkoers eruit. Recente winnaars van de Ronde van Romandië zijn Roman Kreuziger (2009), Simon Spilak (2010), Cadel Evans (2011), Bradley Wiggins (2012), Chris Froome (2013 en 2014), Ilnur Zakarin (2015), Nairo Quintana (2016), Richie Porte (2017) en Primoz Roglic (2018 en 2019). Evans, Wiggins en Froome wonnen de Tour de France respectievelijk in 2011, 2012 en 2013. Hieruit blijkt duidelijk dat de Ronde van Romandië in de praktijk een goede test is, voor klassementsrenners die zich op de Tour de France focussen.

Nederlandse successen

Vijf keer werd de Ronde van Romandië door een Nederlander gewonnen. Wout Wagtmans was in 1952 de eerste Nederlandse eindwinnaar. Joop Zoetemelk won in 1974, Johan van der Velde in 1978, Gerard Veldscholten in 1988 en de voorlopig laatste Nederlandse winnaar was Thomas Dekker in 2007.

Belgische successen

Zes keer won een Belg de Ronde van Romandië. De eerste Belgische eindwinst werd meteen geboekt in de allereerste editie van deze koers: in 1947 won Désiré Keteleer het eindklassement. Willy Bocklandt won deze rittenkoers in 1963, Eddy Merckx zegevierde in 1968, Wilfried David won in 1973 en Claude Criquielion won in 1986.

Romandië

Romandië is het Franstalige deel van Zwitserland. Qua taal is dit gebied te beschouwen als een eenheid, maar staatkundig gezien is dat niet helemaal het geval (er is niet bijvoorbeeld een aparte deelregering voor Romandië). Romandië bestaat uit een aantal kantons die officieel Franstalig zijn, namelijk Vaud, Neuchâtel, Jura en Genève, maar daarnaast behoren ook delen van de tweetalige kantons Fribourg en Wallis bij Romandië, en tot slot hoort ook nog een deel van Bern bij dit gebied.

Romandië ligt in het westen van Zwitserland (tegen Frankrijk aan). In het Duits noemt men dit gebied Welschland of Welsche Schweiz, in het Frans noemt men het Romandie of Suisse Romande. De grens tussen Duitstalig en Franstalig Zwitserland ligt grotendeels bij de rivier de Saane. De grens tussen deze twee gebieden (en vooral ook het culturele verschil tussen de gebieden) noemt men vaak de 'Röstigraben' (oftewel de 'rösti-greppel')

Ruim 20 procent van de Zwitserse bevolking heeft Frans als hoofdtaal. Circa 63 procent heeft Duits als hoofdtaal. Het Italiaans is voor 6,5 procent van de Zwitsers de hoofdtaal. Daarnaast beschouwt nog circa een half procent van de Zwitsers het 'Reto-Romaans' als zijn hoofdtaal.

Parcours en rittenschema Ronde van Romandië

Hoe ziet globaal gezien het parcours van deze Zwitserse rittenkoers eruit? Doorgaans wordt er behoorlijk veel etappes door het middengebergte opgenomen in deze koers. Hierdoor is het een goede test voor coureurs die later in het jaar willen pieken naar de bergetappes in de Giro en de Tour. Ook in het parcours van de editie van 2021 zijn elke dag wel wat serieuze beklimmingen (met name middengebergte en heuvels) opgenomen. De zwaarste rit op papier is de rit van zaterdag 1 mei. De finisht bovenop een berg.

Parcours: Rittenschema Ronde van Romandië 2021

 • Di. 27 april 2021: Proloog in Oron 4 km
 • Wo. 28 apri 2021, rit 1: Aigle – Martigny 168 km
 • Do. 29 april 2021, rit 2: La Neuveville – Saint-Imier 164 km
 • Vr. 30 april 2021, rit 3: Estavayer – Estavayer 172 km
 • Za. 1 mei 2021, rit 4: Sion – Thyon 2000 162 km (koninginnenrit, bergop finish)
 • Zo. 2 mei 2021, rit 5: Fribourg 16 km (tijdrit)

Deelnemers: teams op de startlijst

Welke ploegen staan op de startlijst van de Ronde van Romandië? Alle ploegen uit de UCI World Tour staan automatisch op de deelnemerslijst van deze Zwitserse World Tour-wedstrijd. Daarnaast deelt de organisatie van deze Zwitserse etappekoers nog enkele wildcards uitgedeeld. Ook gaat één van die wildcards waarschijnlijk weer naar een Zwitserse nationale selectie.

Live op tv in 2021: Eurosport

De Tour de Romandie wordt grotendeels live op tv uitgezonden door Eurosport. Hun etappes zijn doorgaans in de namiddag live te bekijken. Vaak zijn de ritten live te zien op het hoofdnet Eurosport 1, maar indien er andere grote evenementen in deze periode plaatsvinden, dan kunnen de live-uitzendingen verhuizen naar de abonneezender Eurosport 2, of alleen per livestream te zien zijn. in In 2021 is bijvoorbeeld vanwege onder meer de MotoGP en het WK snooker de slotrit op 2 mei niet live op het hoofdnet te zien, maar wel live op de stream en op het tweede net (de abonneezender) van deze sportomroep. Hieronder vindt u het voorlopige uitzendschema van de Ronde van Romandië 2021. Vanwege het slechte weer begon de live-uitzending op vrijdag 30 april wat later dan oorspronkelijk gepland was.

Vroege uitzendingen: zaterdag 1 mei en zondag 2 mei

Op zaterdag 1 mei 2021 gaat de etappe vanwege de weersvoorspelling een aantal uren eerder van start dan oorspronkelijk gepland was. De wedstrijd is live op de stream van de Eurosport Player te zien vanaf circa 13u30. Vanaf 14u00 is de etappe ook op de abonneezender Eurosport 2 te bekijken. Vanwege de reeds geplande tv-uitzending van de MotoGP (in combinatie met de vervroegde start van de etappe in de wielerkoers) is die rit van 1 mei in principe niet live op het hoofdnet van de sportzender te zien, maar er is later op de middag wel een grote samenvatting te zien. Op zondag is de rit sowieso niet live op Eurosport 1 te zien (vanwege de MotoGP), maar wel live op de stream en het tweede net van die sportomroep.

Uitzendschema Ronde van Romandië 2021 bij Eurosport

 • Di. 27 april 2021: 15u30 live op Eurosport 1 (tv) en livestream
 • Wo. 28 april 2021: 15u29 live op Eurosport 1 en livestream
 • Do. 29 april 2021: 15u28 live op Eurosport 1 en livestream
 • Vr. 30 april 2021: 15u37 live op Eurosport 1 en livestream
 • Za. 1 mei 2021: 13u30 op livestream, om 14u00 op Eurosport 2, herhaling om ca. 16u00 op Eurosport 1
 • Zo. 2 mei 2021: 13u45 op livestream en live op Eurosport 2, herhaling om 17u00 op Eurosport 1

Romandië 2021 ook live op tv bij Sporza? Neen

Bij diverse voorgaande edities werd deze koers ook vaak live op tv uitgezonden door de VRT/Sporza (de Vlaamse publieke omroep). Anno 2021 is dat helaas echter niet het geval. Wegens bezuinigingen heeft Sporza op een gegeven moment besloten om deze koers niet meer live op tv uit te zenden.

Livestream Ronde van Romandië 2021

Livestream Eurosport bij de Ronde van Romandië 2021

De Ronde van Romandië is ook dagelijks live op het internet te volgen via een livestream van Eurosport. Via die livestream kan men bijvoorbeeld op een smartphone of laptop naar de etappes van de Ronde van Romandië 2021 kijken. De officiële livestream voor Nederland en België bevindt zich op de Eurosport Player. Op die app zijn alle etappes per livestream te bekijken. Men dient wel een betaald abonnement te hebben op die app, om die livestream van Eurosport te kunnen bekijken. Met een abonnement op de Eurosport Player kan men in het gehele seizoen ook via de livestream naar veel andere topkoersen kijken. Zo heeft Eurosport exclusief de officiële livestream van de Giro d'Italia voor Nederland en België. Op de Eurosport Player kan men niet alleen per livestream naar de koersen kijken, maar kan men per stream ook de uitzendingen terugkijken.

Livestream Sporza in 2021? Neen

Is de Ronde van Romandië 2021 via een livestream van Sporza te volgen? Neen. In de periodes toen Sporza de Ronde van Romandië nog live op tv uitzonden, hadden zij dikwijls eveneens een gratis livestream van deze koers. Anno 2021 heeft Sporza echter niet de uitzendrechten van de Ronde van Romandië en is deze koers dus ook niet op tv of per livestream bij hen te volgen. Ook in 2022 hebben zij in principe niet de live-uitzendrechten (live tv en livestream).

Livestream NOS? Neen

Ook de NOS heeft niet de live-uitzendrechten (live tv en livestream) van deze koers en ook bij hen is deze Zwitserse ronde dus niet per livestream te bekijken. Er is dus bijvoorbeeld ook geen livestream van die app te vinden op de NPO Start-app. Ook is er geen livestream te vinden op NLziet, aangezien Eurosport niet meedoet aan dit online live tv-platform.

Alternatief: livestream Ronde van Romandië 2021 via Go App (online live tv)

Het is ook mogelijk om de Ronde van Romandië 2021 grotendeels via een livestream op de Go App (online tv) te volgen. Dit is een dienst van VodafoneZiggo waarmee men online live tv kan kijken. Tot de tv-zenders die men per livestream anno 2021 op die app kan bekijken behoort de zender Eurosport 1. Deze streamingdienst is beschikbaar voor iedereen die digitale tv bij Ziggo heeft. Elke livestream op die app is in de hele EU te bekijken. Men kan op die app niet alleen per livestream naar de 'Tour de Romandie' kijken, maar achteraf kan men de uitzendingen van Eurosport ook een week terugkijken. Er is echter wel één duidelijk nadeel vergeleken met de livestream van de Eurosport Player. Op die app van Eurosport kan men namelijk elke rit bekijken per livestream Op de app van Ziggo kan men soms sommige etappes niet via de livestream bekijken, omdat men op die app per stream alleen maar kan bekijken wat ook op tv te zien is en die tijdrit wordt niet op televisie uitgezonden.

Livestream in 2021 bij iTV-app (online live tv)

Klanten van KPN kunnen deze Zwitserse rittenkoers per livestream bekijken op de iTV-app. Zij kunnen de live tv-uitzendingen van Eurosport daarop namelijk bekijken, indien zij een abonnement hebben op Interatieve Tv. Zo'n livestream is in de hele EU te gebruiken. De livestream van Eurosport 1 zit 'gratis' in hun basispakket. De livestream van Eurosport 2 is alleen voor mensen met een aanvullend abonnement.

Livestream Ronde van Romandië 2021 bij GCN

Deze wielerwedstrijd is in 2021 te bekijken via een livestream van het Global Cycling Network. Zo'n livestream is te vinden op de GCN-app. Deze livestream is alleen voor betalende abonnees van deze dienst. Veel voorgaande edities van deze Zwitserse rittenkoers waren niet via een livestream bij hen te bekijken. Anno 2021 hebben zijn echter een samenwerkingsverband met Eurosport, waardoor ze dit in veel landen per livestream kunnen uitzenden. Ook de Ronde van Romandië 2022 en in de principe eveneens de edities van 2023 en 2024 zijn via een livestream bij hen te ebekijken.

Lees verder

© 2015 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Openingsrit Giro d'Italia live op tv en livestreamOpeningsrit Giro d'Italia live op tv en livestreamDe eerste etappe van de Giro d'Italia is live op tv te bekijken. Ook kan men deze openingsrit op het internet via een li…
Ronde van Valencia, live op tv en livestreamRonde van Valencia, live op tv en livestreamDe Ronde van Valencia (Volta a la Comunitat Valenciana) is een Spaanse wielerkoers die jaarlijks wordt verreden. De Rond…
Ronde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamRonde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamDe Presidential Cycling Tour Of Turkey is een wielerwedstrijd die jaarlijks wordt verreden. Deze Turkse rittenkoers was…
Wielrennen: Olympische tijdrit 2021, live tv en livestreamWielrennen: Olympische tijdrit 2021, live tv en livestreamBij de Olympische Spelen van Tokio (Japan) worden op woensdag 28 juli 2021 de individuele tijdritten voor de heren en da…

Ronde van Zwitserland live op tv en livestreamRonde van Zwitserland live op tv en livestreamDe Ronde van Zwitserland wordt jaarlijks in juni verreden. Deze Zwitserse rittenkoers is een onderdeel van de UCI World…
Rennen met je bed. Een sport in opkomstDe dokter heeft het je al eerder gezegd; je moet gaan sporten. Goed voor de gezondheid, goed voor de sociale contacten e…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Talen_in_Zwitserland
 • http://www.tourderomandie.ch/
 • http://www.touretappe.nl
 • http://www.sporza.be
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 01-05-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!