Ronde van Romandië live op tv en livestream

Ronde van Romandië live op tv en livestream De Ronde van Romandië wordt jaarlijks verreden in het voorjaar. Romandië is het Franstalige deel van Zwitserland. De officiële naam van deze wedstrijd is de 'Tour de Romandie'. Deze Zwitserse rittenkoers is een onderdeel van de UCI World Tour. De Ronde van Romandië is live op tv te zien. Daarnaast kan men de etappes van deze Zwitserse wedstrijd ook online volgen via een livestream. Hoe is de geschiedenis van deze Zwitserse rittenkoers verlopen? Welke prominente coureurs hebben in de loop der jaren de 'Tour de Romandie' gewonnen?

Geschiedenis en erelijst

In 1947 werd de Ronde van Romandië voor het eerst verreden. Oorspronkelijk gold deze rittenkoers vooral als één van de belangrijke voorbereidingswedstrijden voor de Giro d'Italia. De recordhouder qua aantal zeges in deze koers is de Ier Stephen Roche. Hij zegevierde drie keer in de Ronde van Romandië: in 1983, in 1984 en in zijn wonderjaar 1987 (in dat laatste jaar won hij ook de Giro, de Tour en het wereldkampioenschap).

Hoe ziet voorafgaand aan de editie van 2022 de erelijst van deze Zwitserse rittenkoers eruit. Recente winnaars van de Ronde van Romandië zijn Roman Kreuziger (2009), Simon Spilak (2010), Cadel Evans (2011), Bradley Wiggins (2012), Chris Froome (2013 en 2014), Ilnur Zakarin (2015), Nairo Quintana (2016), Richie Porte (2017), Primoz Roglic (2018 en 2019) en Gerain Thomas (2021). Evans, Wiggins en Froome wonnen de Tour de France respectievelijk in 2011, 2012 en 2013. Hieruit blijkt duidelijk dat de Ronde van Romandië in de praktijk een goede test is, voor klassementsrenners die zich op de Tour de France focussen.

Nederlandse successen

Vijf keer werd de Ronde van Romandië door een Nederlander gewonnen. Wout Wagtmans was in 1952 de eerste Nederlandse eindwinnaar. Joop Zoetemelk won in 1974, Johan van der Velde in 1978, Gerard Veldscholten in 1988 en de voorlopig laatste Nederlandse winnaar was Thomas Dekker in 2007.

Belgische successen

Zes keer won een Belg de Ronde van Romandië. De eerste Belgische eindwinst werd meteen geboekt in de allereerste editie van deze koers: in 1947 won Désiré Keteleer het eindklassement. Willy Bocklandt won deze rittenkoers in 1963, Eddy Merckx zegevierde in 1968, Wilfried David won in 1973 en Claude Criquielion won in 1986.

Romandië

Romandië is het Franstalige deel van Zwitserland. Qua taal is dit gebied te beschouwen als een eenheid, maar staatkundig gezien is dat niet helemaal het geval (er is niet bijvoorbeeld een aparte deelregering voor Romandië). Romandië bestaat uit een aantal kantons die officieel Franstalig zijn, namelijk Vaud, Neuchâtel, Jura en Genève, maar daarnaast behoren ook delen van de tweetalige kantons Fribourg en Wallis bij Romandië, en tot slot hoort ook nog een deel van Bern bij dit gebied.

Romandië ligt in het westen van Zwitserland (tegen Frankrijk aan). In het Duits noemt men dit gebied Welschland of Welsche Schweiz, in het Frans noemt men het Romandie of Suisse Romande. De grens tussen Duitstalig en Franstalig Zwitserland ligt grotendeels bij de rivier de Saane. De grens tussen deze twee gebieden (en vooral ook het culturele verschil tussen de gebieden) noemt men vaak de 'Röstigraben' (oftewel de 'rösti-greppel')

Ruim 20 procent van de Zwitserse bevolking heeft Frans als hoofdtaal. Circa 63 procent heeft Duits als hoofdtaal. Het Italiaans is voor 6,5 procent van de Zwitsers de hoofdtaal. Daarnaast beschouwt nog circa een half procent van de Zwitsers het 'Reto-Romaans' als zijn hoofdtaal.

Parcours en rittenschema Ronde van Romandië

Hoe ziet globaal gezien het parcours van deze Zwitserse rittenkoers eruit? Doorgaans wordt er behoorlijk veel etappes door het middengebergte opgenomen in deze koers. Hierdoor is het een goede test voor coureurs die later in het jaar willen pieken naar de bergetappes in de Giro en de Tour.

Plek op de kalender

Deze Zwitserse rittenkoers wordt doorgaans kort na de voorjaarsklassieker verreden. Vaak staat de openingsrit twee dagen na Luik-Bastenaken-Luik op de kalender. De openingsrit van de Ronde van Romandië 2022 staat bijvoorbeeld gepland op 26 april 2022. De koers wordt relatief kort voor de Giro verreden. In het verleden was het voor veel renners daarom een laatste test voor die Italiaanse ronde. Later is echter de opbouw van veel toprenners naar zo'n grote ronde echter veranderd, waardoor velen deze Zwitserse ronde eigenlijk net te kort voor de Giro op de kalender vinden staan om erin te pieken. De Zwitserse ronde is daarom minder populair geworden bij klassementsrenners voor de Giro, maar juist populairder bij klassementsrenners voor de Tour.

Deelnemers: teams op de startlijst

Welke ploegen staan op de startlijst van de Ronde van Romandië? Alle ploegen uit de UCI World Tour staan automatisch op de deelnemerslijst van deze Zwitserse World Tour-wedstrijd. Daarnaast deelt de organisatie van deze Zwitserse etappekoers nog enkele wildcards uitgedeeld. Ook gaat één van die wildcards waarschijnlijk weer naar een Zwitserse nationale selectie.

Live op tv: Eurosport

De Tour de Romandie wordt grotendeels live op tv uitgezonden door Eurosport. Hun etappes zijn doorgaans in de namiddag live te bekijken. Vaak zijn de ritten live te zien op het hoofdnet Eurosport 1, maar indien er andere grote evenementen in deze periode plaatsvinden, dan kunnen de live-uitzendingen verhuizen naar de abonneezender Eurosport 2, of alleen per livestream te zien zijn. in

Romandië ook live op tv bij Sporza? Neen

Bij diverse voorgaande edities werd deze koers ook vaak live op tv uitgezonden door de VRT/Sporza (de Vlaamse publieke omroep). Bij edities van 2022, 2023 en 2024 is dat helaas echter niet het geval. Wegens bezuinigingen heeft Sporza op een gegeven moment besloten om deze koers niet meer live op tv uit te zenden.

Livestream Ronde van Romandië

Livestream Eurosport bij de Ronde van Romandië

De Ronde van Romandië is ook dagelijks live op het internet te volgen via een livestream van Eurosport. Via die livestream kan men bijvoorbeeld op een smartphone of laptop naar de etappes van de Ronde van Romandië kijken. De officiële livestream voor Nederland en België bevindt zich op de Eurosport Player. Op die app zijn alle etappes per livestream te bekijken. Men dient wel een betaald abonnement te hebben op die app, om die livestream van Eurosport te kunnen bekijken. Met een abonnement op de Eurosport Player kan men in het gehele seizoen ook via de livestream naar veel andere topkoersen kijken. Zo heeft Eurosport exclusief de officiële livestream van de Giro d'Italia voor Nederland en België. Op de Eurosport Player kan men niet alleen per livestream naar de koersen kijken, maar kan men per stream ook de uitzendingen terugkijken.

Livestream Sporza? Neen

Is de Ronde van Romandië via een livestream van Sporza te volgen? Neen. In de periodes toen Sporza de Ronde van Romandië nog live op tv uitzonden, hadden zij dikwijls eveneens een gratis livestream van deze koers. Anno 2022 heeft Sporza echter niet de uitzendrechten van de Ronde van Romandië en is deze koers dus ook niet op tv of per livestream bij hen te volgen. Ook bij de Ronde van Romandië 2023 en 2024 hebben zij in principe niet de live-uitzendrechten (live tv en livestream).

Livestream NOS? Neen

Ook de NOS heeft niet de live-uitzendrechten (live tv en livestream) van deze koers en ook bij hen is deze Zwitserse ronde dus niet per livestream te bekijken. Er is dus bijvoorbeeld ook geen livestream van die app te vinden op de NPO Start-app. Ook is er geen livestream te vinden op NLziet, aangezien Eurosport niet meedoet aan dit online live tv-platform.

Alternatief: livestream Ronde van Romandië via Go App (online live tv)

Het is ook mogelijk om de Ronde van Romandië grotendeels via een livestream op de Go App (online tv) te volgen. Dit is een dienst van VodafoneZiggo waarmee men online live tv kan kijken. Tot de tv-zenders die men per livestream op die app kan bekijken behoort de zender Eurosport 1. Deze streamingdienst is beschikbaar voor iedereen die digitale tv bij Ziggo heeft. Elke livestream op die app is in de hele EU te bekijken. Men kan op die app niet alleen per livestream naar de 'Tour de Romandie' kijken, maar achteraf kan men de uitzendingen van Eurosport ook een week terugkijken. Er is echter wel één duidelijk nadeel vergeleken met de livestream van de Eurosport Player. Op die app van Eurosport kan men namelijk elke rit bekijken per livestream Op de app van Ziggo kan men soms sommige etappes niet via de livestream bekijken, omdat men op die app per stream alleen maar kan bekijken wat ook op tv te zien is en die tijdrit wordt niet op televisie uitgezonden.

Livestream bij TV-app (online live tv bij KPN)

Klanten van KPN kunnen deze Zwitserse rittenkoers per livestream bekijken op de TV-app. Zij kunnen de live tv-uitzendingen van Eurosport daarop namelijk bekijken, indien zij een abonnement hebben op Interatieve Tv. Zo'n livestream is in de hele EU te gebruiken. De livestream van Eurosport 1 zit 'gratis' in hun basispakket. De livestream van Eurosport 2 is alleen voor mensen met een aanvullend abonnement.

Livestream Ronde van Romandië bij Discovery+

In Nederland is de Ronde van Romandië ook via een livestream van Discovery+ te bekijken.

Livestream Ronde van Romandië bij GCN

Deze wielerwedstrijd is te bekijken via een livestream van het Global Cycling Network. Zo'n livestream is te vinden op de GCN-app. Deze livestream is alleen voor betalende abonnees van deze dienst. Veel voorgaande edities van deze Zwitserse rittenkoers waren niet via een livestream bij hen te bekijken. Anno 2022 hebben zijn echter een samenwerkingsverband met Eurosport, waardoor ze dit in veel landen per livestream kunnen uitzenden. Behalve de Ronde van Romandië 2022 zijn in principe eveneens de edities van 2023 en 2024 via een livestream bij hen te bekijken.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Valencia, live op tv en livestreamRonde van Valencia, live op tv en livestreamDe Ronde van Valencia (Volta a la Comunitat Valenciana) is een Spaanse wielerkoers die jaarlijks wordt verreden. De Rond…
Ronde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamRonde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamDe Presidential Cycling Tour Of Turkey is een wielerwedstrijd die jaarlijks wordt verreden. Deze Turkse rittenkoers was…
Ronde van Catalonië - live op tv en livestreamRonde van Catalonië - live op tv en livestreamDe Ronde van Catalonië wordt verreden in het voorjaar. De Volta Ciclista a Catalunya heeft een lange en rijke geschieden…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…

Ronde van Zwitserland live op tv en livestreamRonde van Zwitserland live op tv en livestreamDe Ronde van Zwitserland wordt jaarlijks in juni verreden. Deze Zwitserse rittenkoers is een onderdeel van de UCI World…
Rennen met je bed. Een sport in opkomstDe dokter heeft het je al eerder gezegd; je moet gaan sporten. Goed voor de gezondheid, goed voor de sociale contacten e…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Talen_in_Zwitserland
  • http://www.tourderomandie.ch/
  • http://www.touretappe.nl
  • http://www.sporza.be
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 18-04-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.