InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit Koksijde: Duinencross 2019, live op tv en livestream

Veldrit Koksijde: Duinencross 2019, live op tv en livestream

Veldrit Koksijde: Duinencross 2019, live op tv en livestream In de kustplaats Koksijde (België) wordt op zondag 24 november 2019 de Vlaamse Duinencross georganiseerd. Deze West-Vlaamse cyclocross is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijden 2019-2020. De Duinencross wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze befaamde veldrit online te bekijken via een livestream. Hoe is de geschiedenis van de Vlaamse Duinencross verlopen? Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van deze cyclocross in Koksijde? Hoe ziet het programma van de Vlaamse Duinencross 2019 eruit?

Geschiedenis: Duinencross Koksijde

Het duinengebied bij Koksijde is een locatie waar al vaak veldritgeschiedenis is geschreven. De Duinencross bestaat sinds 1969. In de beginjaren heersten de gebroeders De Vlaeminck op dit West-Vlaamse parcours. Roger de Vlaeminck pakte er de zege in 1969 en 1972. Zijn oudere broer Eric de Vlaeminck won er in 1971 en 1972.

In 1982 was de Nederlander Rein Groenendaal (de vader van Richard) de eerste niet-Belg die erin slaagde om op het zandparcours in Koksijde de zege te pakken. In 1987 won hij deze wedstrijd wederom. Zijn zoon Richard won ook twee keer de Duinencross: hij zegevierde in 1997 en 2001. Een andere Nederlander die de Duinencross won was Adrie van der Poel in 1996. Zijn zoon Mathieu van der Poel won deze veldrit in 2017. Behalve Belgen en Nederlanders, staan er ook twee Tsjechen op de erelijst van de Duinencross. Radomir Simunek sr. won in 1990 en Zdenek Stybar pakte de zege in Koksijde in 2009.

Veelwinnaars in Koksijde

Danny de Bie won de Duinencross vier keer: in 1988, 1989, 1991 en 1992. Erwin Vervecken was een fenomenale specialist op zandparcoursen zoals de omloop in duinen van Koksijde. Hij won de Duinencross vijf keer: 1993, 1995, 2000, 2004 en 2008. Toch is er één coureur die nog vaker in Koksijde won dan Vervecken en dat is de 'Kannibaal van Baal': Sven Nys. hij won zeven keer de Duinencross. Zijn eerste profzege in Koksijde pakte hij in 1999, vervolgens won hij deze wedstrijd ook in 2005, 2006, 2007, 2011, 2012 en 2015.

Duinencross Koksijde 2016 afgelast

Wegens zeer heftige weersomstandigheden (te harde wind) moest men in 2016 besluiten om alle wedstrijden van de Duinencross Koksijde 2016 af te lasten. De organisatie kon door dit weer niet de veiligheid van de deelnemers garanderen.

WK's in Koksijde

Het parcours van de Duinencross was twee keer het decor van het WK veldrijden. De eerste keer was in 1994. Op dat enerverende WK pakte de Belg Paul Herygers de wereldtitel, voor de Nederlander Richard Groenendaal. In 2012 werd er wederom een WK cyclocross verreden in Koksijde. De Belg Niels Albert pakte toen de wereldtitel, voor zijn landgenoten Rob Peeters en Kevin Pauwels.

Wereldbeker Veldrijden

De Duinencross Koksijde 2019 telt mee voor de Telenet UCI Wereldbeker Cyclocross 2019-2020. Het Belgische bedrijf Telenet is de hoofdsponsor van de World Cup. Alle wedstrijden zijn daarom ook live te zien bij Telenet op tv (Telenet Playtime en Play Sports) en via de livestream (Play Sports). Daarnaast worden de manches echter ook live op tv en online per livestream uitgezonden door diverse andere omroepen (meer over de live-uitzendingen: zie verderop).

Deze Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden ging in september 2019 van start met twee Amerikaanse veldritten (in Waterloo en Iowa City). In totaal bestaat de World Cup Cyclocross uit negen wedstridjen. De slotwedstrijd van de wereldbeker veldrijden 2019-2020 vindt plaats in het Nederlandse Hoogerheide: de Grote Prijs Adrie van der Poel.

Programma Vlaamse Duinencross Koksijde 2019 (24 november)

 • 10u00 Junioren
 • 11u20 Beloften (U23)
 • 13u30 Dames Elite
 • 15u00 Heren Elite (profs)

Locatie: parcours Duinencross 2019

Het parcours van de Duinencross bevindt zich bij de Militaire Basis Koksijde, aan de Robert Vandammestraat 100 te Koksijde. De afstand van deze omloop is 2890 meter. Het parcours gaat grotendeels door de duinen van Koksijde. Bij het militaire vliegveld van Koksijde is een grote parking ingericht voor het publiek.

Deelnemers: Belgische en Nederlandse selecties

Zowel bij de heren elite en bij de dames elite mogen alle renners en rensters die in de top 50 van de UCI wereldranglijst veldrijden staan, automatisch van start gaan in wedstrijden van de Telenet UCI Worldcup Cyclocross. Voor Nederland staan onder meer Lars van der Haar, Corné van Kessel, David van der Poel en diens broer Mathieu van der Poel op de deelnemerslijst bij de wedstrijd voor heren elite. Ook België gaat met een sterke selectie van start in Koksijde. Bij de heren zijn de speerpunten onder meer Toon Aerts, Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout. Bij de dames is Sanne Cant de kopvrouw van de Belgische selectie. T.z.t. vindt u hier de definitieve selecties van Nederland en België voor deze wereldbekerveldrit.

Deelnemers: startlijst heren elite (profs)

Welke renners staan op zondag 24 november allemaal op de deelnemerslijst van de wereldbekerwedstrijd voor heren elite (profs)? T.z.t. vindt u hier de startlijst met rugnummers van de Vlaamse Duinencross Koksijde 2019 voor de profs.

Live op tv: o.a. Sporza, Telenet en Eurosport

Duinencross Koksijde live bij Sporza

De Vlaamse Duinencross 2019 is één van de weinigei wereldbekercrossen die in het seizoen 2019-2020 live op tv worden uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Michel Wuyts is bij deze live tv-uitzending de commentator en Paul Herygers, die ooit wereldkampioen werd in Koksijde, is de co-commentator.

De live tv-uitzending van Sporza vindt plaats op de Vlaamse publieke zender één en begint op 24 november 2019 om circa 13u30 (na afloop van het één uur journaal). De start van de wedstrijd voor heren elite (profs) is bij deze Vlaamse Duinencross is om 15u00. Ook Telenet Play Sports zendt deze wedstrijd live op tv uit (Telenet is de hoofdsponsor van de UCI wereldbeker veldrijden).

Live bij Eurosport

Eurosport heeft eveneens de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze wereldbekercross. Zij zenden eveneens zowel de herenwedstrijd als de dameswedstrijd live uit op hun zender Eurosport 1. Hun live tv-uitzending begint op zondag 24 november 2019 om circa 13u30.

Door het Nederlandse NOS Studio Sport worden op zondag 25 november op de zender Nederland 1 (NPO1) eveneens beelden van de wereldbekercross van Koksijde op tv getoond. Het is afhankelijk van het overige sportaanbod (de overige live-evenementen van die middag) hoeveel de NOS van de Duinencross Koksijde toont. Veldrijden is voor hen geen topprioriteit tijdens de tv-uitzendingen van zondag 25 november. Bij de NOS is deze cross echter sowieso wel integraal online live via een stream te bekijken.

Veldrijden live op tv

Welke veldritten zijn in de periode na de Duinencross live op tv en online via een livestream te bekijken? Op 1 december wordt de Zilvermeercross in Mol live op tv en via een livestream uitgezonde. Op 7 december kan men live op tv en via een gratis livestream kijken naar de Cyclocross Essen.

Livestream veldrit Koksijde 2019

Livestream Sporza

Behalve op tv, is de wereldbekerwedstrijd van Koksijde ook live op het internet te volgen via diverse livestreams. Er wordt van de Duinencross Koksijde onder meer een livestream beschikbaar gesteld door Sporza (VRT). Dit is een gratis livestream; met zo'n stream kan men dus op een computer of smarthpone de Duinencross live volgen. Deze livestream van Sporza is echter wel geo-restricted. Alleen in België mag men officieel deze livestream van Sporza bij de Duinencross 2019 bekijken. De livestream van de veldrit in Koksijde is op de middag van zondag 24 november te vinden op de website van Sporza. Deze livestream van de Cyclocross Koksijde begint om circa 13u30

Geo-restricted livestream

Er is ook een livestream van deze wedstrijd te vinden bij het Nederlandse NOS. Die livestream is gratis, maar de NOS-stream van de Duinencross mag men alleen in Nederland bekijken. Voor kijkers uit andere landen is deze gratis livestream van de NOS voor de Duinencross 'geo-blocked' (geblokkeerd).

Er is ook een livestream te vinden op het Youtube Channel van de UCI met Engels commentaar. Dit is in principe een gratis livestream, maar deze stream is ook geo-restricted. In dit geval houdt dit in dat deze livestream officieel niet bekeken mag worden in de landen waar omroepen de uitzendrechten (live tv en stream) hebben gekocht, zoals Nederland en België.

Livestream Telenet Play Sports

Er is op de middag van 24 november 2019 ook een livestream te vinden op de website van Telenet Play Sports. Die livestream is alleen te bekijken door abonnees van Telenet Play Sports. Die livestream begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending.

Livestream Eurosport

Verder is er ook een livestream te vinden op de Eurosport Player App, maar die is alleen beschikbaar voor abonnees van die app.

Livestream: alternatief van Ziggo

Wie toch bijvoorbeeld een voorkeur heeft voor de live-uitzending van Sporza en die livestream buiten België wil bekijken, heeft een alternatief bij het Nederlandse bedrijf Ziggo. Bij hen kan men op de Ziggo Go App immers tv kijken via een livestream in alle EU-landen. Zo kan men op de middag van 24 november 2019 dus ook via een livestream op die app naar de uitzending van Sporza van de Duinencross Koksijde kijken.

Livestream iTV (KPN)

Klanten van KPN kunnnen deze cross per livestream bekijken op de iTV-app. Via die app kan men online tv kijken en dus kan men hierop ook per livestream naar de tv-uitzending van Sporza kijken. Net als op de Ziggo Go App is ook op de iTV-app de livestream in de hele EU te bekijken.

Voorgaande editie: uitslag Duinencross Koksijde 2018

 1. Mathieu van der Poel (Ned) 1u04'13"
 2. Wout van Aert (Bel) op 25"
 3. Toon Aerts (Bel) 48"
 4. Lars van der Haar (Ned) 1'45"
 5. Corné van Kessel (Ned) 2'18"
 6. Laurens Sweeck (Bel) 2'22"
 7. Daan Soete (Bel) 2'26"
 8. Michael Vanthourenhout (Bel) 2'37"
 9. Joris Nieuwenhuis (Ned) 2'40"
 10. Kevin Pauwels (Bel) 2'40"

Lees verder

© 2015 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2019 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2019 live tv en livestreamOp zaterdag 23 november 2019 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wa…
Veldrit Tabor 2019 (wereldbeker), live op tv en livestreamVeldrit Tabor 2019 (wereldbeker), live op tv en livestreamOp zaterdag 16 november 2019 vindt de veldrit van Tabor (Tsjechië) plaats. Deze cross is een onderdeel van de Telenet UC…
Cyclocross Gullegem 2019Cyclocross Gullegem 2019Op zaterdag 5 januari 2019 wordt de Cyclocross Gullegem verreden. ​Dit is de tweede editie van deze West-Vlaamse v…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamDe 56e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op maandag 11 november 2019. Deze veldrit van Niel…
Brussels Universities Cyclocross 2019, live tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross 2019, live tv en livestreamOp zondag 6 januari 2019 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de eerste editie van deze veldrit. D…
Bronnen en referenties
 • http://www.veloclubkoksijde.be/worldcup/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Duinencross
 • http://www.uci.ch/cyclo-cross/ucievents/2016-cyclo-cross-uci-cyclo-cross-world-cup/210701016/
 • http://www.veldritkrant.be/nieuws/2015-10-21/wat-brengen-telenet-en-sporza-van-het-veldrijden-op-de-buis

Reageer op het artikel "Veldrit Koksijde: Duinencross 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 16-10-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!