InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Ronde van België 2019 - live op tv en livestream

Ronde van België 2019 - live op tv en livestream

Ronde van België 2019 - live op tv en livestream Op woensdag 12 juni 2019 gaat de Ronde van België 2019 van start. Op zondag 16 juni wordt de slotetappe verreden van de 'Baloise Belgium Tour'. Deze Belgische rittenkoers is een onderdeel van de UCI Europe Tour. De Ronde van België wordt live op tv en online per livestream uitgezonden. Hoe ziet het parcours van deze Belgische rittenkoers eruit? Welke prominente deelnemers staan bij de Ronde van België 2019 op de startlijst? Hoe is de geschiedenis van deze Belgische rittenkoers verlopen?

Geschiedenis Ronde van België

De Ronde van België is één van de oudste nog bestaande rittenkoersen ter wereld. De eerste editie van deze koers werd al in 1908 georganiseerd. Ter vergelijking: de oudste rittenkoers ter wereld is de Tour de France, die in 1903 voor het eerst plaatsvond. De Giro d'Italia, die eveneens tot de zeer oude rittenkoersen behoort, werd in 1909 (dus één jaar na de Ronde van België) voor het eerst gehouden. De Ronde van Spanje werd bijvoorbeeld pas in 1935 voor het eerst verreden.

In de begintijd was de Ronde van België een sterk bezette koers. De eerste editie werd in 1908 gewonnen door Lucien Petit-Breton, die toen de beste ronderenner ter wereld was. Andere grote namen die de Ronde van België in die oertijd wonnen, waren onder meer Paul Duboc (1909) en Odiel Defraeye (1912). Toch groeide de Ronde van België uiteindelijk niet uit tot een absolute topkoers (wat bijvoorbeeld Belgische eendagswedstrijden zoals de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik absoluut wel werden). Deels zal dit te maken hebben met de wielercultuur van België, waar men zich van oudsher meer focust op eendagswedstrijden dan op rittenkoersen.

In de jaren tachtig van de twintigste eeuw kwam de organisatie van de Ronde van België financieel en organisatorisch in de problemen. Diverse malen (in 1982, in 1983 en in 1987) kon deze koers daardoor niet doorgaan. Begin jaren negentig leek er zelfs definitief een einde te komen aan de Ronde van België. In de periode 1991-2001 werd deze rittenkoers niet verreden. Daarna besloten nieuwe organisatoren echter om de Ronde van België, met zijn rijke geschiedenis, toch weer nieuw leven in te blazen. Sinds 2002 wordt de Ronde van België weer ieder jaar gereden. De hoofdsponsor van het evenement is Baloise, vandaar dat de wedstrijd sindsdien als officiële naam heeft: 'Baloise Belgium Tour'.

Erelijst Ronde van België

Recordhouder qua aantal zeges in deze Belgische rittenkoers is de Duitser Tony Martin. Hij pakte, mede dankzij sterke prestaties in de tijdritten, drie keer de eindzege in de Ronde van België: in 2012, 2013 en 2014. Op de tweede plaats van de ranglijst van renners met de meeste zeges in de Ronde van België staan gezamenlijk negen renners die er allen twee keer in slaagden om deze koers te winnen. Hieronder zijn acht Belgen: Eddy Merckx, Stijn Devolder, Roger Swerts, Noël Foré, Louis Mottiat, Emile Masson, René Vermandel en Henri van Kerckhove. Ook één Nederlander slaagde er twee keer in om het algemeen klassement van de Ronde van België te winnen: Frans Maassen (in 1988 en 2000).

Nieuwe datum Ronde van België met ingang van 2019

Met ingang van het seizoen 2019 heeft de Baloise Belgium Tour een nieuwe plek gekregen op de wielerkalender. Voorheen werd deze wedstrijd doorgaans gehouden in mei, tijdens de Giro d'Italia. Voortaan wordt de koers gehouden in juni. Daarmee heeft de Ronde van België wel concurrentie van onder meer de Dauphiné en de Ronde van Zwitserland, maar bij de organisatie van Baloise Belgium Tour heeft men de hoop dat de nieuwe datum toch tot een sterkere startlijst leidt. De Dauphiné en de Ronde van Zwitserland zijn vooral favoriete koersen van klimmers; de Ronde van België hoopt in die periode vooral de sprinters en klassiekercoureurs op zijn startlijst te krijgen.

Parcours en rittenschema: Baloise Belgium Tour 2019

Hoe ziet het parcours van de Ronde van België eruit? De openingsetappe is een vlakke rit. De tweede etappe gaat over diverse bekend Vlaamse hellingen, waaronder de Muur van Geraardsbergen, de Eikenmolen, de Valkenberg en de Berendries. Ook twee befaamde kasseistroken zijn opgenomen in het parcours van deze tweede rit: de Lippenhovenstraat en de Paddestraat.

De derde etappe is een tijdrit in Grimbergen. Het parcours van die tijdrit heeft een lengte van circa 9,2 kilometer. De start is bij het gemeentehuis van Grimbergen. De finish is aan de Kerkstraat te Grimbergen. De vierde etappe gaat door de Ardennen. In die rit op zaterdag 15 juni zijn onder meer de volgende beklimmingen opgenomen in het parcours: La Redoute, de Rue de Lince, de Roche-aux-Faucons en de Rue de Fort. De slotrit op zondag 16 juni wordt verreden in Belgisch Limburg.

Parcours: Rittenschema Ronde van België 2019

 • Wo. 12 juni, rit 1: Sint-Niklaas – Knokke-Heist 184,3 km
 • Do. 13 juni, rit 2: Knokke-Heist – Zottegem (Vlaamse hellingen en kasseien) 180,8 km
 • Vr. 14 juni, rit 3: Grimbergen (tijdrit) 9,2 km
 • Za. 15 juni, rit 4: Seraing – Seraing (Ardennen) 151,5 km
 • Zo. 16 juni, rit 5: Tongeren – Beringen 158,4 km

Deelnemers Baloise Belgium Tour: startlijst met rugnummers

Welke prominente deelnemers staan op de startlijst met rugnummers van de Ronde van België 2019? Bekende deelnemers op de startlijst zijn onder meer Tim Wellens, Victor Campenaerts, Niki Terpstra, Pieter Weening, Lars Boom, Fabio Jakobsen, Remco Evenepoel, Bryan Coquard, Christophe Laporte, Alexander Kamp en Mads Pedersen. Op de deelnemerslijst staan vier World Tour Teams: Lotto Soudal, Deceuninck-QuickStep, Astana en Trek-Segafredo. Daarnaast staan er 12 ProContinentale Teams op de startlijst, waaronder topteams zoals Cofidis, Wanty Groupe Gobert en Total-Direct Energie. Ook staan er vijf Continentale Teams op de startlijst. Daaronder zitten diverse ploegen met veldrijders, zoals Lars van der Haar en Quinten Hermans. Naast alle World Tour Teams, ProContinentale Teams en Continentale Teams staat er ook een nationale selectie van België op de deelnemerslijst. Voor dat team staan onder meer de talentvolle jonge profs Jasper Philipsen en Nathan van Hooydonck op de startlijst.

Live op tv: Baloise Belgium Tour 2019 bij Sporza

Dagelijks voorafgaand aan de Dauphiné

De Baloise Belgium Tour 2019 wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Gezien de drukte in de wielerkalender in die periode wordt er met de uitzendtijden (en finishtijdstippen) rekening gehouden met een andere koers die ook in deze periode live op tv wordt uitgezonden: het Criterium du Dauphiné 2019. Zo'n constructie was in het verleden ook vaak het geval toen de Ronde van België nog tijdens de Giro werd verreden. De Baloise Belgium Tour finishte toen ook vaak met opzet zeer vroeg, om ervoor te zorgen dat wielerfans eerst live naar de Ronde van België konden kijken, om daarna de finale van de Giro-etappe te bekijken.

Anno 2019 beginnen de live-uitzendingen van de Baloise Belgium Tour op de Vlaamse zender VRT één doorgaans om circa 13u30. Ze duren telkens tot circa 15u30. Daarna is dagelijks de etappe van het Criterium du Dauphiné 2019 live op die zender te zien.

Uitzendschema Ronde van België 2019 live op Sporza (tijden onder voorbehoud)

 • Woensdag 12 juni, rit 1: 13u30 live op VRT één en livestream
 • Donderdag 13 juni, rit 2: 13u30 live op VRT één en livestream
 • Vrijdag 14 juni, rit 3: 13u30 live op VRT één en livestream
 • Zaterdag 15 juni, rit 4: 13u30 live op VRT één en livestream
 • Zondag 16 juni, rit 5: 13u30 live op VRT één en livestream

Eurosport? Alleen slotrit live op tv bij hen

Behalve het Vlaamse Sporza, hebben ook het Waalse RTBF en de Europese sportzender Eurosport de uitzendrechten (Iive tv en livestream) van de Ronde van België 2019. De enige etappe van de Baloise Belgium Tour die zij in 2019 live op tv uitzenden is de slotrit van zondag 16 juni. Hun live tv-uitzending van de slotrit begin op die zondagmiddag om 14u45. Eurosport zendt de etappes in 2019 de overige etappes niet live op tv uit. Wel zenden zij vaak in de namiddag (dikwijls na afloop van de etappe in het Criterium du Dauphiné) de finale van de etappe van de Ronde van België integraal uit. Bij Eurosport zijn de etappes van de Baloise Belgium Tour 2019 overigens wel live via de livestream te bekijken.

Livestream Ronde van België 2019

Livestream Sporza (VRT)

De Belgium Tour 2019 is ook live op het internet te volgen via een livestream Sporza (VRT). De livestream is geheel gratis. Met zo'n livestream kan men de Baloise Belgium Tour 2019 bekijken op een computer (of op een smarpthone). Deze livestream begint tegelijk met de live tv-uitzending. Dat houdt in dat de livestream doorgaans rond 13u30 begint. Helaas is deze livestream van de Baloise Belgium Tour 2019 wel geo-restricted. In de praktijk houdt dat in, dat men in België deze gratis livestream wel kan bekijken, maar dat hij in andere landen geblokkeerd is. Dat heeft te maken met de online-uitzendrechten, die Sporza officieel alleen voor België heeft. De livestream van de Ronde van België is van 12 tot en met 16 juni elke middag te vinden in de rubriek 'Nu Live' op de site van Sporza. Ook kan men de livestream van deze 'Baloise Belgium Tour' op elke wedstrijddag vinden in de rubriek 'Wielrennen'. Bovendien kan men deze livestream van deze Belgische rittenkoers van 12 tot en met 16 juni dagelijks vinden op de gratis Sporza-app.

Livestream Eurosport Player

De Ronde van België 2019 is ook via een livestream van Eurosport te volgen. Deze livestream van de Baloise Belgium Tour 2019 bevindt zich op de Eurosport Player. Dit is een bruikbaar alternatief voor kijkers vanuit Nederland, die de gratis livestream van Sporza niet mogen bekijken (vanwege de geo-restricties) en toch een legale stream willen gebruiken. Om die livestream van deze Ronde van België te kunnen bekijken, moet men wel een betaald abonnement op die app hebben. Hoewel Eurosport de etappes van deze Ronde van België niet live op tv uitzendt, zijn de ritten dus wel bij hen via een livestream online te volgen. De livestream van de Baloise Belgium Tour 2019 begint doorgaans om circa 13u20 op hun app. De Eurosport Player is een app waarop tijdens het hele jaar veel wielrennen per livestream te zien is. Zo heeft deze app exclusieve livestream voor de lage landen bij de Giro, is het de enige app waarop men in de lage landen legaal integraal (van start tot finish) alle etappes van de Tour live per stream kan bekijken en zijn ook alle topklassiekers er live op te zien. In de winter zijn echter ook alle wereldbekerwedstrijden veldrijden per livestream bij hen te zien. Men zendt daarnaast ook veel baanwielrennen op die app live uit via een stream.

Livestream via Go App

Men kan ook per livestream naar de Ronde van België kan kijken via de Go App (online tv). Met die applicatie van Ziggo kan men tv kijken via een livestream. Zo kan men dus ook per livestream naar de Ronde van België 2019 kijken. Op die app kan men dus geheel legaal toch vanuit Nederland naar de live-uitzendingen van Sporza bij deze Baloise Belgium tour kijken. Abonnees van digitale tv bij VodafoneZiggo kunnen deze app 'gratis' gebruiken. Men kan hierop niet alleen per livestream naar de live tv-uitzendingen van de Baloise Belgium Tour 2019 kijken, men kan hierop ook een week lang elke etappe op een stream terugkijken. Elke livestream op die app is in de hele EU te bekijken.

Livestream FloBikes: USA Only

Er wordt ook een livestream van de Baloise Belgium Tour 2019 geproduceerd door FloBikes. Hun livestream van deze Ronde van België is echter alleen te bekijken in de Verenigde Staten. In overige landen is hun livestream van de Baloise Belgium Tour 'geo-blocked'.

Livestream NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om de Ronde van België 2019 per livestream op de NLziet-app te bekijken? Neen, op deze populaire tv-app is geen livestream beschikbaar van deze Baloise Belgium Tour. De zenders waarop deze ronde wordt uitgezonden zijn immers niet per livestream op die app te bekijken.

Uitslagen Baloise Belgium Tour 2019

De openingsrit werd op woensdag 12 juni 2019 op indrukwekkende wijze gewonnen door de Nederlander Jan-Willem van Schip. Hij zat al vroeg in de etappe in de kopgroep. In de finale trok hij solo ten aanval. Uiteindelijk bleef hij met enkele seconden het sprintende peloton voor. Op donderdag 13 juni werd de etappe door de Vlaamse Ardennen op imponerende wijze gewonnen door het Vlaamse toptalent Remco Evenepoel. Hij kwam solo over de finish en pakte de leiderstrui. De tijdrit op vrijdag 14 juni werd gewonnen door Tim Wellens. Evenepoel behield de leiderstrui. De Ardennenetappe van zaterdag 15 juni werd gewonnen door Victor Campenaerts. Hij won de sprint van een kopgroep van drie man. Evenepoel finishte als derde en behield wederom de leiderstrui. De slotrit op zondag 16 juni eindigde in een massasprint, die gewonnen werd door Coquard. In het sprintende peloton vond een grote valpartij plaats, waarbij ook Evenepoel betrokken was. Aangezien dit echter in de slotfase gebeurde, had dit geen invloed op zijn klassement. Evenepoel won dus het eindklassement van deze Ronde van België.

Voorgaande editie: uitslagen Ronde van België 2018

De eerste etappe van de Ronde van België 2018 eindigde in een massasprint. Die werd gewonnen door de Duitser André Greipel. Op de tweede plaatste finishte de Italiaan Ricardo Minali. Ook de tweede etappe eindigde in een massasprint. Op de locatie 'De Wandelaar', aan de zeeboulevard van Knokke-Heist, won Greipel ook die tweede rit. Als tweede eindigde de Nederlander Wouter Wippert. Op vrijdag 25 mei sloeg de Fransman Christophe Laporte (Cofidis) een dubbelslag: hij won die dag de tijdrit en pakte ook de leiding in het algemeen klassement. Op zaterdag won Jelle Vanendert de dagzege en pakte Jens Keukeleire de leiderstrui. Op zondagmiddag won de Fransman Coquard in de stromende regen de slotrit. Hij zegevierde in een massasprint. Keukeleire pakte de eindzege in het algemeen klassement.

Lees verder

© 2016 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2019 - live op tv en livestreamDe 56e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op maandag 11 november 2019. Deze veldrit van Niel…
Primus Classic 2019, live op tv en livestreamPrimus Classic 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 21 september 2019 wordt de Primus Classic Impanis - van Petegem verreden. In het verleden heette deze wedstr…
BK wielrennen 2019, live op tv en livestreamBK wielrennen 2019, live op tv en livestreamOp zondag 30 juni 2019 wordt het Belgisch Kampioenschap wielrennen voor heren elite met contract (profs) en dames verred…
Ronde van Drenthe 2019, live op tv en livestreamRonde van Drenthe 2019, live op tv en livestreamDe stichting Ronde van Drenthe organiseert medio maart 2019 een reeks wielerevenementen. De twee grootste wedstrijden op…
Nokere Koerse 2019, live op tv en livestreamNokere Koerse 2019, live op tv en livestreamOp woensdag 20 maart 2019 wordt de 74 editie van Nokere Koerse - Danilith Classic verreden. Dit is wielerwedstrijd van c…
Bronnen en referenties
 • http://www.dewielersite.net/db2/wielersite/wedstrijdfiche.php?wedstrijdid=397
 • http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-beveren/-elk-jaar-groot-wielerevenement-a2177509/
 • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=164573&c=3
 • http://www.velowire.com/UCIwielerkalender/wedstrijd/2883/baloise-belgium-tour.html

Reageer op het artikel "Ronde van België 2019 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 16-06-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!