InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Ronde van België 2019 - live op tv en livestream

Ronde van België 2019 - live op tv en livestream

Ronde van België 2019 - live op tv en livestream Op woensdag 12 juni 2019 gaat de Ronde van België 2019 van start. Op zondag 16 juni wordt de slotetappe verreden van de 'Baloise Belgium Tour'. Deze Belgische rittenkoers is een onderdeel van de UCI Europe Tour. De Ronde van België wordt live op tv en online per livestream uitgezonden. Hoe ziet het parcours van deze Belgische rittenkoers eruit? Welke prominente deelnemers staan bij de Ronde van België 2019 op de startlijst? Hoe is de geschiedenis van deze Belgische rittenkoers verlopen?

Geschiedenis Ronde van België

De Ronde van België is één van de oudste nog bestaande rittenkoersen ter wereld. De eerste editie van deze koers werd al in 1908 georganiseerd. Ter vergelijking: de oudste rittenkoers ter wereld is de Tour de France, die in 1903 voor het eerst plaatsvond. De Giro d'Italia, die eveneens tot de zeer oude rittenkoersen behoort, werd in 1909 (dus één jaar na de Ronde van België) voor het eerst gehouden. De Ronde van Spanje werd bijvoorbeeld pas in 1935 voor het eerst verreden.

In de begintijd was de Ronde van België een sterk bezette koers. De eerste editie werd in 1908 gewonnen door Lucien Petit-Breton, die toen de beste ronderenner ter wereld was. Andere grote namen die de Ronde van België in die oertijd wonnen, waren onder meer Paul Duboc (1909) en Odiel Defraeye (1912). Toch groeide de Ronde van België uiteindelijk niet uit tot een absolute topkoers (wat bijvoorbeeld Belgische eendagswedstrijden zoals de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik absoluut wel werden). Deels zal dit te maken hebben met de wielercultuur van België, waar men zich van oudsher meer focust op eendagswedstrijden dan op rittenkoersen.

In de jaren tachtig van de twintigste eeuw kwam de organisatie van de Ronde van België financieel en organisatorisch in de problemen. Diverse malen (in 1982, in 1983 en in 1987) kon deze koers daardoor niet doorgaan. Begin jaren negentig leek er zelfs definitief een einde te komen aan de Ronde van België. In de periode 1991-2001 werd deze rittenkoers niet verreden. Daarna besloten nieuwe organisatoren echter om de Ronde van België, met zijn rijke geschiedenis, toch weer nieuw leven in te blazen. Sinds 2002 wordt de Ronde van België weer ieder jaar gereden. De hoofdsponsor van het evenement is Baloise, vandaar dat de wedstrijd sindsdien als officiële naam heeft: 'Baloise Belgium Tour'.

Erelijst Ronde van België

Recordhouder qua aantal zeges in deze Belgische rittenkoers is de Duitser Tony Martin. Hij pakte, mede dankzij sterke prestaties in de tijdritten, drie keer de eindzege in de Ronde van België: in 2012, 2013 en 2014. Op de tweede plaats van de ranglijst van renners met de meeste zeges in de Ronde van België staan gezamenlijk negen renners die er allen twee keer in slaagden om deze koers te winnen. Hieronder zijn acht Belgen: Eddy Merckx, Stijn Devolder, Roger Swerts, Noël Foré, Louis Mottiat, Emile Masson, René Vermandel en Henri van Kerckhove. Ook één Nederlander slaagde er twee keer in om het algemeen klassement van de Ronde van België te winnen: Frans Maassen (in 1988 en 2000).

Nieuwe datum Ronde van België met ingang van 2019

Met ingang van het seizoen 2019 heeft de Baloise Belgium Tour een nieuwe plek gekregen op de wielerkalender. Voorheen werd deze wedstrijd doorgaans gehouden in mei, tijdens de Giro d'Italia. Voortaan wordt de koers gehouden in juni. Daarmee heeft de Ronde van België wel concurrentie van onder meer de Dauphiné en de Ronde van Zwitserland, maar bij de organisatie van Baloise Belgium Tour heeft men de hoop dat de nieuwe datum toch tot een sterkere startlijst leidt. De Dauphiné en de Ronde van Zwitserland zijn vooral favoriete koersen van klimmers; de Ronde van België hoopt in die periode vooral de sprinters en klassiekercoureurs op zijn startlijst te krijgen.

Parcours en rittenschema

Hoe ziet het parcours van de Ronde van België eruit? De openingsetappe is een vlakke rit. De tweede etappe gaat over diverse bekend Vlaamse hellingen, waaronder de Berendries. De derde etappe is een tijdrit in Grimbergen. Het parcours van die tijdrit heeft een lengte van circa 9,3 kilometer. De start is bij het gemeentehuis van Grimbergen. De finish is aan de Kerkstraat te Grimbergen. De vierde etappe gaat door de Ardennen. De slotrit wordt verreden in Belgisch Limburg.

Parcours: Rittenschema Ronde van België 2019

  • Wo. 12 juni, rit 1: Sint-Niklaas – Knokke-Heist
  • Do. 13 juni, rit 2: Knokke-Heist – Zottegem
  • Vr. 14 juni, rit 3: Grimbergen (tijdrit)
  • Za. 15 juni, rit 4: Seraing – Seraing (Ardennen)
  • Zo. 16 juni, rit 5: Tongeren – Beringen

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke teams staan in 2019 op de deelnemerslijst van de Ronde van België? Tot de teams die op de voorlopige startlijst staan, behoren onder meer Lotto-Soudal, Astana, Cofidis en Arkea-Samsic. Het Belgische Lotto-Soudal heeft aangekondigd van plan te zijn om met een sterke ploeg van start te gaan, met onder meer de sprinter Caleb Ewan, de aanvaller Tim Wellens en de tijdrijder Victor Campenaerts. Zodra de complete startlijst met rugnummers van de Ronde van België 2019 bekend is, wordt hier een link geplaatst naar die deelnemerslijst.

Live op tv: Sporza

De Baloise Belgium Tour 2019 wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Daarnaast zenden ook Eurosport en de RTBF deze koers live op tv uit. Zodra de uitzendschema's van deze omroepen voor de Baloise Belgium Tour bekend zijn, dan worden die hier gemeld. Gezien de drukte in de wielerkalender in die periode, wordt er waarschijnlijk met de uitzendtijden (en finishtijdstippen) rekening gehouden met andere koersen die ook in deze periode live op tv worden uitgezonden. Dat was ook vaak het geval toen de Ronde van België nog tijdens de Giro werd verreden. De Baloise Belgium Tour finishte toen vaak met opzet zeer vroeg, om ervoor te zorgen dat wielerfans eerst live naar de Ronde van België konden kijken, om daarna de finale van de Giro-etappe te bekijken.

Livestream Ronde van België 2019

Livestream Sporza (VRT)

De Belgium Tour 2019 is ook live op het internet te volgen via een livestream Sporza (VRT). De livestream is geheel gratis. Met zo'n livestream kan men de Baloise Belgium Tour 2019 bekijken op een computer (of op een smarpthone). Deze livestream begint tegelijk met de live tv-uitzending. Helaas is deze livestream van de Baloise Belgium Tour 2019 wel geo-restricted. In de praktijk houdt dat in, dat men in België deze gratis livestream wel kan bekijken, maar dat hij in andere landen geblokkeerd is. Dat heeft te maken met de online-uitzendrechten, die Sporza officieel alleen voor België heeft. De livestream van de Ronde van België is van 12 tot en met 16 juni elke middag te vinden in de rubriek 'Nu Live' op de site van Sporza.

Livestream Eurosport Player

Voor de kijkers in Nederland, voor wie de livestream van Sporza geblokkeerd (geoblocked) is, bestaat er bij deze Ronde van België een alternatief. Dat is namelijk de livestream van de Eurosport. Deze livestream van de Baloise Belgium Tour 2019 bevindt zich op de Eurosport Player. Om die livestream van deze Ronde van België te kunnen bekijken, moet men wel een abonnement op die app hebben.

Livestream via Go App

Een ander alternatief waarmee men per livestream naar de Ronde van België kan kijken is de Go App (online tv). Met die applicatie van Ziggo kan men tv kijken via een livestream. Zo kan men dus ook per livestream naar de Ronde van België 2019 kijken.

Voorgaande editie: uitslagen Ronde van België 2018

De eerste etappe van de Ronde van België 2018 eindigde in een massasprint. Die werd gewonnen door de Duitser André Greipel. Op de tweede plaatste finishte de Italiaan Ricardo Minali. Ook de tweede etappe eindigde in een massasprint. Op de locatie 'De Wandelaar', aan de zeeboulevard van Knokke-Heist, won Greipel ook die tweede rit. Als tweede eindigde de Nederlander Wouter Wippert. Op vrijdag 25 mei sloeg de Fransman Christophe Laporte (Cofidis) een dubbelslag: hij won die dag de tijdrit en pakte ook de leiding in het algemeen klassement. Op zaterdag won Jelle Vanendert de dagzege en pakte Jens Keukeleire de leiderstrui. Op zondagmiddag won de Fransman Coquard in de stromende regen de slotrit. Hij zegevierde in een massasprint. Keukeleire pakte de eindzege in het algemeen klassement.

Lees verder

© 2016 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Vlaanderen 2019 live op tv en livestreamRonde van Vlaanderen 2019 live op tv en livestreamOp zondag 7 april wordt de Ronde van Vlaanderen 2019 verreden. Dit is de 103e editie van deze Vlaamse voorjaarsklassieke…
Ronde van het Baskenland 2019 - live op tv en livestreamRonde van het Baskenland 2019 - live op tv en livestreamDe 59e editie van de Ronde van het Baskenland gaat op maandag 8 april 2019 van start. De wedstrijd eindigt op zaterdag 1…
Brabantse Pijl 2019 - live op tv en livestreamBrabantse Pijl 2019 - live op tv en livestreamDe 59e editie van de Brabantse Pijl wordt verreden op woensdag 17 april 2019. Deze koers wordt georganiseerd door Flande…
Giro d'Italia 2019 - deelnemers en startlijstGiro d'Italia 2019 - deelnemers en startlijstDe Giro d’Italia 2019 gaat van start op vrijdag 11 mei. Het is de 102e editie van deze Italiaanse wielerkoers. De laatst…
Nokere Koerse 2019, live op tv en livestreamNokere Koerse 2019, live op tv en livestreamOp woensdag 20 maart 2019 wordt de 74 editie van Nokere Koerse - Danilith Classic verreden. Dit is wielerwedstrijd van c…
Bronnen en referenties
  • http://www.dewielersite.net/db2/wielersite/wedstrijdfiche.php?wedstrijdid=397
  • http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-beveren/-elk-jaar-groot-wielerevenement-a2177509/
  • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=164573&c=3
  • http://www.velowire.com/UCIwielerkalender/wedstrijd/2883/baloise-belgium-tour.html

Reageer op het artikel "Ronde van België 2019 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 22-02-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!