Ronde van Kroatië 2019, live op tv en livestream

Ronde van Kroatië 2019, live op tv en livestream Op dinsdag 1 oktober 2019 gaat de Tour of Croatia (Ronde van Kroatië) van start. De slotrit van deze wielerronde wordt verreden op zondag 6 oktober. Het is de veertiende editie van de Ronde van Kroatië. De Tour of Croatia 2019 wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de Ronde van Kroatië 2019 online per livestream bekijken.

Geschiedenis: Tour of Croatia

De eerste editie van de Ronde van Kroatië vond in 1994 plaats. Vanaf die eerste editie tot en met 2001 werd de Tour of Croatia elk jaar gehouden. In die periode werd deze rittenkoers meestal in september verreden. Na de editie van 2001 werd deze koers enige jaren niet meer gehouden. Pas in 2007 slaagde men er weer in om de Ronde van Kroatië te organiseren. Het was dat jaar een koers in categorie 2.2 in de UCI Europe Tour. De editie van 2007 was blijkbaar geen doorslaand succes, want daarna duurde het vele jaren voordat de wedstrijd weer werd verreden.

Pas in 2015 werd de Tour of Croatia weer gehouden. Het initiatief voor de wederopstanding van deze koers kwam van een nieuw organisatiecomité. De leiding is hierbij in handen van ex-wielrenner Vladimir Miholjevic. Hij had de Tour of Croatia in 1998 gewonnen. De vernieuwde Ronde van Kroatië is sinds 2015 een wedstrijd van categorie 2.1 in de UCI Europe Tour. De officiële internationale naam van de Ronde van Kroatië is de Tour of Croatia. De Kroatische naam van deze wielerwedstrijd is de Kroz Hrvatsku.

2019: andere datum voor de CRO Race (Tour of Croatia)

In 2019 zou deze ronde oorspronkelijk in het voorjaar verreden worden. Het was de bedoeling dat het, net als diverse voorgaande jaren, een voorbereidingswedstrijd zou zijn op de Giro d'Italia. Door organisatorische en juridische problemen kon de koers in het voorjaar niet doorgaan en werd daarom op de kalender verplaatst naar oktober. Als gevolg van die juridische problemen staat de wedstrijd op de UCI kalender van 2019 ook vermeld onder de tijdelijke naam 'CRO Race', maar in de praktijk gebruikt men de doorgaans de oude wedstrijdnaam (Kroz Hrastksu - Tour of Croatia) en het is de bedoeling dat men bij volgende edities weer die oude naam op de kalender aan gaat nemen.

Kroatië

De Republiek Kroatië werd op 25 juni 1991 uitgeroepen. In de voorafgaande periode was dit land een onderdeel van Joegoslavië. Anno 2016 heeft Kroatië circa 4,5 miljoen inwoners. Het is in theorie een zeer katholiek land: bijna 90 procent van de inwoners behoort tot de katholieke kerk. De heilige Jozef van Nazareth (Sint Jozef, de vader van Jezus Christus) is de patroonheilige van Kroatië. In de praktijk is Kroatië echter een redelijk seculier land. De officiële taal van het land is Kroatisch. In het Kroatisch is de naam van het land 'Hrvatska'. Sinds 1 april 2009 is Kroatië lid van de NAVO. Sinds 1 juli 2013 is het land lid van de Europese Unie. De hoofdstad van Kroatië is Zagreb.

Wielrennen in Kroatië

Vladimir Miholjevic

De grote man in de organisatie van de Tour of Croatia is Vladimir Miholjevic. Hij werd op 18 januari 1974 geboren in Zagreb. Vladimir Miholjevic was prof van 1997 tot en met 2012. In de beginjaren reed hij voor de kleine ploeg Krka-Telekom Slovenije. Later heeft hij echter jarenlang voor diverse grote Italiaanse ploegen gereden, waaronder Alessio, Liquigas en Acqua & Sapone. Vladimir Miholjevic was een behoorlijk goede klimmer, die meestal echter vooral veel werk in dienst van zijn kopmannen verzette. Tien keer ging hij van start in de Giro d'Italia. Zijn beste eindklassering was de 21e plek in 2008. Ook reed hij twee keer de Vuelta en één keer de Tour de France. Hij werd drie keer Kroatisch kampioen op de weg en één keer Kroatisch kampioen tijdrijden. Eén keer won hij de Ronde van Kroatië (1998). In 2007 maakte hij deel uit van het team van Liquigas dat de ploegentijdrit (toen de openingsrit) in de Giro d'Italia won.

Ook zijn jongere broer Hrvoje Miholjević (geboren op 8 juni 1979) was jarenlang profrenner, maar bij kleinere ploegen. Hij behaalde mooie klasseringen in diverse rittenkoersen. Zo werd hij twee keer tweede in het eindklassement van de Ronde van Servië en eindigde hij in 2001 als derde in het eindklassement van de Ronde van Kroatië. Ook won hij twee keer het nationaal kampioenschap van Kroatië: in 2001 en 2006.

Overige goede coureurs uit Kroatië

Welke andere goede wielrenners komen uit Kroatië? Eén van de beste coureurs uit dit land is Robert Kišerlovski (geboren op 9 augustus 1986). Hij werd twee maal tiende in de Giro d'Italia (in 2010 en 2014). Ook won hij in 2010 een etappe in de Giro. Een andere sterke Kroatische coureur is Kristijan Durasek (geboren op 26 juli 1987). Anno 2016 rijdt hij voor Lampre. Op zijn erelijst staan onder meer de eindzege in de Ronde van Turkije 2015 en een etappezege in de Ronde van Zwitserland 2015. Andere goede Kroatische coureurs zijn onder meer Massimo Demarin, Matija Kvasina, Bruno Maltar en Radoslav Rogina.

Erelijst Tour of Croatia

 • 1994 Veceslav Orel (Moldavië)
 • 1995 Iztok Melanšek (Slovenië)
 • 1996 Sandi Papež (Slovenië)
 • 1997 Andrej Mizoerov (Kazachstan)
 • 1998 Vladimir Miholjević (Kroatië)
 • 1999 Gregor Tekavec (Slovenië)
 • 2000 Martin Derganc (Slovenië)
 • 2001 Simone Mori (Italië)
 • 2007 Radoslav Rogina (Kroatië)
 • 2015 Maciej Paterski (Polen)
 • 2016 Matija Kvasina (Kroatië)
 • 2017 Vincenzo Nibali (Italië)
 • 2018 Kanstantsin Siutsou (Wit-Rusland)

Parcours: rittenschema Ronde van Kroatië 2019

Hieronder vindt u het etappeschema van de Tour of Croatia 2019. De zwaarste etappe is in theorie zonder twijfel de vijfde rit. Dit is een bergrit waarbij de finish bovenop een grote klim ligt.

Parcours: Tour of Croatia (Ronde van Kroatië) 2019

 • Di. 1 oktober, rit 1: Osijek - Lipik 210km
 • Wo. 2 oktober, rit 2: Slunj - Zadar 186km
 • Do. 3 oktober, rit 3: Okrug - Makarska (ingekort wegens weersomstandigheden)
 • Vr. 4 oktober, rit 4: Starigrad - Gorski Kotar 159km
 • Za. 5 oktober, rit 5: Rabac - Platak 142km (bergrit)
 • Zo. 6 oktober, rit 6: Sveta Nedelja - Zagreb 160km (heuvelop finish)

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Wie staan in 2019 op de deelnemerslijst van deze wedstrijd? Op de startlijst met rugnummers staan onder meer de World Tour Teams van Bahrain Merida, Astana, CCC en Mitchelton Scott. Ook staat op de deelnemerslijst het Nederlandse continentale team Metec. Prominente deelnemers op de startlijst zijn onder meer de Brit Adam Yates, de Fransman Pierre Rolland, de Sloveen Matej Mohoric, de Belgen Ben Hermans en Serge Pauwels, de Nederlander Laurens Ten Dam en de Spanjaard Ruben Plaza.

Ronde van Kroatië 2019 live op tv bij Eurosport en Ziggo Sport

De Tour of Croatia 2019 is in Nederland live op tv te zien bij zowel Eurosport als Ziggo Sport Totaal. Hieronder vindt u de uitzendschema's van deze tv-omroepen.

(*) Op donderdag 3 oktober 2019 zouden de live-uitzendingen van de derde etappe oorspronkelijk om 15u00 beginnen. Vanwege de slechte weersomstandigheden werd echter een groot deel van de etappe in Kroatië geneutraliseerd. De herstart is om circa 16u30 en daarom beginnen dan ook pas de live-uitzendingen.

Uitzendschema Ziggo Sport: live Tour of Croatia (Ronde van Kroatië) 2019

 • Di. 1 oktober: 15u00 live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Wo. 2 oktober: 15u00 live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Do. 3 oktober: ca. 16u23 (*) live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Vr. 4 oktober: 15u00 live op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Za. 5 oktober: 13u00 live op Ziggo Sport Extra en livestream
 • Zo. 6 oktober: 13u00 live op Ziggo Sport Extra en livestream

Uitzendschema Eurosport: live Tour of Croatia (Ronde van Kroatië) 2019

 • Di. 1 oktober: 15u00 live op Eurosport1 en livestream
 • Wo. 2 oktober: 15u00 live op Eurosport1 en livestream
 • Do. 3 oktober: ca. 16u23 (*) live op Eurosport1 en livestream
 • Vr. 4 oktober: 15u00 live op Eurosport1 en livestream
 • Za. 5 oktober: 13u00 live op Eurosport1 en livestream
 • Zo. 6 oktober: 13u00 live op Eurosport1 en livestream

Wielrennen live op tv

Welke overige wielerwedstrijden zijn er in het najaar nog live op tv (of online via een livestream) te zien? Er worden nog diverse Italiaanse najaarsklassiekers live uitgezonden, waaronder Ronde van Emila (Eurosport2 op 5 oktober), Milaan-Turijn (9 oktober) en natuurlijk de Ronde van Lombardije (12 oktober). Ook kan men live kijken naar het Waalse Eurometropole (5 oktober) en het Franse Parijs-Tours (13 oktober). Ook zijn er diverse veldritten live op tv te zien op diverse zenders, waaronder de Ethias Berencross Meulebeke (5 oktober) en de GP Cyclocross Pelt (Neerpelt) op 6 oktober.

Livestream Tour of Croatia 2019

Livestream Ziggo Sport Totaal

Er wordt bij de Tour of Croatia 2019 ook online een livestream beschikbaar gesteld door Ziggo Sport Totaal. Met zo'n livestream kan men de etappes van deze Kroatische rittenkoers bekijken op een smartphone of computer. De officiële livestream is te vinden op de Ziggo Sport Totaal Go App. Men dient een abonnement op die app te hebben om deze livestream van deze Tour of Croatia te kunnen bekijken. Wie geen abonnement heeft, kan per dag een livestream kopen via PPV (Pay Per View).

Livestream via Go App

Het is echter ook mogelijk om de etappes van deze rittenkoers te bekijken via de Go App (online tv). Via deze dienst kan men in de hele Europese Unie per livestream naar tv-zenders kijken op een smartphone, tablet, laptop of desktop computer. Dit is een livestream-service van VodafoneZiggo voor klanten van digitale tv bij hen. Via die dienst kan men per livestream dezelfde tv-zenders online bekijken als thuis op het tv-toestel, indien men een abonnement heeft op digitale televisie bij Ziggo. Klanten met een standaard tv-pakket van Ziggo kunnen dus op die app sowieso alle uitzendingen van Ziggo Sport 14 en Eurosport1 per livestream bekijken. Indien men daarnaast een aanvullend abonnement heeft voor het complete zenderpakket van Ziggo Sport Totaal, dan kan men op die app ook de tv-uitzendingen op Ziggo Sport Extra per livestream bekijken.

Livestream Eurosport

Er wordt ook een livestream van de Ronde van Kroatië 2019 verzorgd door Eurosport voor kijkers in Nederland en België. Die livestream bevindt zich op de Eurosport Player App. Om die livestream van deze Kroatische koers te bekijken, dient men een abonnement op die app te hebben. De livestream voor de Ronde van Kroatië begint op die app doorgaans tegelijkertijd met de live tv-uitzending. Eurosport presenteert zichzelf als 'The Home of Cycling'. Op de Eurosport Player App zijn in de loop van het seizoen heel veel wielerwedstrijden live per stream te bekijken.

Livestream iTV-app

Voor klanten van KPN is het mogelijk om deze Tour of Croatia via een livestream te volgen op de iTV-app. Daarmee kan men per livestream op een smartphone naar tv-zenders kijken. Als men een standaard zenderpakket voor digitale tv heeft bij KPN, dan kan men sowieso per livestream de uitzendingen van Eurosport1 bekijken. Wie daarnaast ook het zenderpakket van Ziggo Sport Totaal heeft, kan ook de uitzendingen van die omroep bij deze ronde per livestream op de iTV-app bekijken.

Uitslagen Tour of Croatia 2019

De openingsrit eindigde in een massasprint, die gewonnen werd door Marko Kump (Adria). Hij won nipt voor Gidich (Astana) en Grosu (DMP). De Nederlander Arvid de Kleijn finishte als zesde in die openingsrit. De tweede rit werd op woensdag 2 oktober gewonnen door de Roemeen Eduard-Michael Grosu, die in de finale ten aanval trok en solo zegevierend over de finish kwam. Na de finish vond er overigens nog een grote valpartij plaats, als gevolg van een official die de weg op kwam lopen en daarbij niet goed oplette. Op donderdag 3 oktober werd de derde etappe wegens extreme weersomstandigheden ingekort. Deze rit werd gewonnnen door de Aziatische kampioen Gidich (Kazachstan). Deze coureur van Astana won de sprint van de voorste groep. Op vrijdag 4 oktober werd de etappe gewonnen door Dusan Rajovic; hij zegevierde in de sprint van het uitgedunde peloton. Op zaterdag 5 oktober sloeg Adam Yates in de grote bergrit een dubbelslag: hij won solo de etappe en pakte ook de leiding in het algemeen klassement. Op zondag 6 oktober won de Italiaan Fedeli de slotrit. Adam Yates won het eindklassement.

Voorgaande editie: uitslagen Ronde van Kroatië 2018

De openingsrit eindigde in een massasprint. Die werd gewonnen door de Italiaan Niccolo Bonifazio, voor zijn landgenoot Guardini en de Roemeen Grosu. De tweede rit werd gewonnen door Grosu, voor Nizzolo. Grosu pakte die dag ook de leiderstrui. De derde rit was een bergetappe, die gewonnen werd door de Wit-Rus Siutsou, voor de Nederlander Pieter Weening. Siutsou pakte die dag ook de leiding in het algemeen klassement. De vierde etappe werd gewonnen door de Italiaan Tonelli; hij kwam solo over de finish met een voorsprong van 12 seconden op het peloton. Siutsou behield die dag de leiderstrui. De Italiaan Boaro won de vijfde etappe, Siutsou behield ook die dag de leiderstrui. De Italiaan Simion won solo de zesde en laatste etappe. Siutsou won het eindklassement, met een voorsprong van 11 seconden op de nummer twee, de Nederlander Pieter Weening.

Lees verder

© 2016 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Oman - Tour of Oman 2019Ronde van Oman - Tour of Oman 2019In 2019 wordt de tiende editie georganiseerd van de Tour of Oman. Op zaterdag 16 februari wordt de openingsetappe verred…
New York Marathon 2019 - live op tv en livestreamNew York Marathon 2019 - live op tv en livestreamOp zondag 3 november 2019 wordt de marathon van New York gehouden. Dit is de 49e editie van de TCS New York City Maratho…
Ronde van Romandië 2019, live op tv en livestreamRonde van Romandië 2019, live op tv en livestreamDe 73e editie van de Ronde van Romandië gaat van start op dinsdag 30 april 2019. Deze wielerkoers eindigt op zondag 5 me…
Ronde van Polen 2019 - live op tv en livestreamRonde van Polen 2019 - live op tv en livestreamDe Ronde van Polen 2019 gaat van start op zaterdag 3 augustus. De slotrit wordt verreden op vrijdag 9 augustus. Het is d…

Tips voor wielrenners voor een betere tijdritTips voor wielrenners voor een betere tijdritTijdrijden is een van de mooiste disciplines in het wielrennen, maar ook een van de zwaarste. In een tijdrit is de renne…
Inline-skating, de indeling van trainingsgroepenMet een nieuw inline-skateseizoen voor de deur is het voor verenigingen, teams en selecties weer tijd om na te denken ov…
Bronnen en referenties
 • http://www.tourofcroatia.com/en/stages
 • http://www.dewielersite.net/db2/wielersite/coureurfiche.php?coureurid=6042
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Kroati%C3%AB
 • http://tv.eurosport.nl/tvschedule.shtml
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kroati%C3%AB

Reageer op het artikel "Ronde van Kroatië 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 06-10-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!