Ronde van Kroatië live op tv en livestream

Ronde van Kroatië live op tv en livestream De Tour of Croatia (Ronde van Kroatië) is een wielerwedstrijd die jaarlijks wordt verreden. Deze koers is een onderdeel van de UCI Europe Tour. De Tour of Croatia wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de Ronde van Kroatië online per livestream bekijken. Hoe is de geschiedenis van de Ronde van Kroatië verlopen?

Geschiedenis: Tour of Croatia

De eerste editie van de Ronde van Kroatië vond in 1994 plaats. Vanaf die eerste editie tot en met 2001 werd de Tour of Croatia elk jaar gehouden. In die periode werd deze rittenkoers meestal in september verreden. Na de editie van 2001 werd deze koers enige jaren niet meer gehouden. Pas in 2007 slaagde men er weer in om de Ronde van Kroatië te organiseren. Het was dat jaar een koers in categorie 2.2 in de UCI Europe Tour. De editie van 2007 was blijkbaar geen doorslaand succes, want daarna duurde het vele jaren voordat de wedstrijd weer werd verreden.

Pas in 2015 werd de Tour of Croatia weer gehouden. Het initiatief voor de wederopstanding van deze koers kwam van een nieuw organisatiecomité. De leiding is hierbij in handen van ex-wielrenner Vladimir Miholjevic. Hij had de Tour of Croatia in 1998 gewonnen. De vernieuwde Ronde van Kroatië is sinds 2015 een wedstrijd van categorie 2.1 in de UCI Europe Tour. De officiële internationale naam van de Ronde van Kroatië is de Tour of Croatia. De Kroatische naam van deze wielerwedstrijd is de Kroz Hrvatsku.

Kroatië

De Republiek Kroatië werd op 25 juni 1991 uitgeroepen. In de voorafgaande periode was dit land een onderdeel van Joegoslavië. Anno 2020 heeft Kroatië circa 4,1 miljoen inwoners. Het is in theorie een zeer katholiek land: bijna 90 procent van de inwoners behoort tot de katholieke kerk. De heilige Jozef van Nazareth (Sint Jozef, de vader van Jezus Christus) is de patroonheilige van Kroatië. In de praktijk is Kroatië echter een redelijk seculier land. De officiële taal van het land is Kroatisch. In het Kroatisch is de naam van het land 'Hrvatska'. Sinds 1 april 2009 is het land lid van de NAVO. Sinds 1 juli 2013 is het land lid van de Europese Unie. De hoofdstad van is Zagreb.

Wielrennen in Kroatië

Vladimir Miholjevic

De grote man in de organisatie van de Tour of Croatia is Vladimir Miholjevic. Hij werd op 18 januari 1974 geboren in Zagreb. Vladimir Miholjevic was prof van 1997 tot en met 2012. In de beginjaren reed hij voor de kleine ploeg Krka-Telekom Slovenije. Later heeft hij echter jarenlang voor diverse grote Italiaanse ploegen gereden, waaronder Alessio, Liquigas en Acqua & Sapone. Vladimir Miholjevic was een behoorlijk goede klimmer, die meestal echter vooral veel werk in dienst van zijn kopmannen verzette. Tien keer ging hij van start in de Giro d'Italia. Zijn beste eindklassering was de 21e plek in 2008. Ook reed hij twee keer de Vuelta en één keer de Tour de France. Hij werd drie keer Kroatisch kampioen op de weg en één keer Kroatisch kampioen tijdrijden. Eén keer won hij de Ronde van Kroatië (1998). In 2007 maakte hij deel uit van het team van Liquigas dat de ploegentijdrit (toen de openingsrit) in de Giro d'Italia won.

Ook zijn jongere broer Hrvoje Miholjevic (geboren op 8 juni 1979) was jarenlang profrenner, maar bij kleinere ploegen. Hij behaalde mooie klasseringen in diverse rittenkoersen. Zo werd hij twee keer tweede in het eindklassement van de Ronde van Servië en eindigde hij in 2001 als derde in het eindklassement van de Ronde van Kroatië. Ook won hij twee keer het nationaal kampioenschap: in 2001 en 2006.

Overige goede coureurs uit Kroatië

Welke andere goede wielrenners komen uit Kroatië? Eén van de beste coureurs uit dit land is Robert Kišerlovski (geboren op 9 augustus 1986). Hij werd twee maal tiende in de Giro d'Italia (in 2010 en 2014). Ook won hij in 2010 een etappe in de Giro. Een andere sterke Kroatische coureur is Kristijan Durasek (geboren op 26 juli 1987). Op zijn erelijst staan onder meer de eindzege in de Ronde van Turkije 2015 en een etappezege in de Ronde van Zwitserland 2015. Andere goede Kroatische coureurs zijn onder meer Massimo Demarin, Matija Kvasina, Bruno Maltar en Radoslav Rogina.

Ronde van Kroatië live op tv bij Eurosport en Ziggo Sport

De Tour of Croatia is in Nederland live op tv te zien bij zowel Eurosport als Ziggo Sport Totaal. Een deel van hun live-uitzendingen is doorgaans op hun 'open net' te zien (Eurosport 1 en Ziggo Sport 14), maar vaak is een aantal etappes alleen te zien bij abonneezenders (zoals Eurosport 2 en Ziggo Sport Extra).

Livestream Tour of Croatia

Livestream Ziggo Sport Totaal

Er wordt bij de Tour of Croatia ook online een livestream beschikbaar gesteld door Ziggo Sport Totaal. Met zo'n livestream kan men de etappes van deze Kroatische rittenkoers bekijken op een smartphone of computer. De officiële livestream is te vinden op de Ziggo Sport Totaal Go App. Men dient een abonnement op die app te hebben om deze livestream van deze Tour of Croatia te kunnen bekijken. Wie geen abonnement heeft, kan per dag een livestream kopen via PPV (Pay Per View).

Livestream via Go App

Het is echter ook mogelijk om de etappes van deze rittenkoers te bekijken via de Go App (online tv). Via deze dienst kan men in de hele Europese Unie per livestream naar tv-zenders kijken op een smartphone, tablet, laptop of desktop computer. Dit is een livestream-service van VodafoneZiggo voor klanten van digitale tv bij hen. Via die dienst kan men per livestream dezelfde tv-zenders online bekijken als thuis op het tv-toestel, indien men een abonnement heeft op digitale televisie bij Ziggo. Klanten met een standaard tv-pakket van Ziggo kunnen dus op die app sowieso alle uitzendingen van Ziggo Sport 14 en Eurosport1 per livestream bekijken. Indien men daarnaast een aanvullend abonnement heeft voor het complete zenderpakket van Ziggo Sport Totaal, dan kan men op die app ook de tv-uitzendingen op Ziggo Sport Extra per livestream bekijken.

Livestream Eurosport

Er wordt ook een livestream van de Ronde van Kroatië verzorgd door Eurosport voor kijkers in Nederland en België. Die livestream bevindt zich op de Eurosport Player App. Om die livestream van deze Kroatische koers te bekijken, dient men een abonnement op die app te hebben. De livestream voor deze Oost-Europese koers begint op die app doorgaans tegelijkertijd met de live tv-uitzending. Eurosport presenteert zichzelf als 'The Home of Cycling'. Op de Eurosport Player App zijn in de loop van het seizoen heel veel wielerwedstrijden live per stream te bekijken.

Livestream iTV-app

Voor klanten van KPN is het mogelijk om deze Tour of Croatia via een livestream te volgen op de iTV-app. Daarmee kan men per livestream op een smartphone naar tv-zenders kijken. Als men een standaard zenderpakket voor digitale tv heeft bij KPN, dan kan men sowieso per livestream de uitzendingen van Eurosport1 bekijken. Wie daarnaast ook het zenderpakket van Ziggo Sport Totaal heeft, kan ook de uitzendingen van die omroep bij deze ronde per livestream op de iTV-app bekijken.

Livestream GCN

Deze koers wordt ook per livestream uitgezonden door GCN. Is dit een gratis livestream? Dit is bij deze wielerkoers niet een gratis livestream. Om hun livestream te kunnen ontvangen dient u een betaald abonnement bij hen te hebben. De livestream bevindt zich op de wedstrijddagen op hun GCN-app. De livestream begint doorgaans tegelijkertijd met de stream van Eurosport.

Corona: geen editie in 2020, wel Tour of Croatia 2021

In 2020 werd deze koers uiteindelijk afgelast vanwege het coronavirus. Er wordt echter wel weer een Ronde van Kroatië 2021 verreden.

Erelijst Tour of Croatia

Hoe ziet de erelijst eruit van deze koers? Hieronder vindt u een overzicht van de eindwinnaars van deze koers (voorafgaan aan de Ronde van Kroatië 2021).

Erelijst

 • 1994 Veceslav Orel (Moldavië)
 • 1995 Iztok Melanšek (Slovenië)
 • 1996 Sandi Papež (Slovenië)
 • 1997 Andrej Mizoerov (Kazachstan)
 • 1998 Vladimir Miholjevic (Kroatië)
 • 1999 Gregor Tekavec (Slovenië)
 • 2000 Martin Derganc (Slovenië)
 • 2001 Simone Mori (Italië)
 • 2007 Radoslav Rogina (Kroatië)
 • 2015 Maciej Paterski (Polen)
 • 2016 Matija Kvasina (Kroatië)
 • 2017 Vincenzo Nibali (Italië)
 • 2018 Kanstantsin Siutsou (Wit-Rusland)
 • 2019 Adam Yates (Engeland)

Lees verder

© 2016 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, daardoor is de inhoud van artikelen mogelijk niet op alle punten actueel.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamRonde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamDe Presidential Cycling Tour Of Turkey is een wielerwedstrijd die jaarlijks wordt verreden. Deze Turkse rittenkoers is e…
Tour de France: eerste etappe live tv en livestreamTour de France: eerste etappe live tv en livestreamDe openingsrit van de Tour de France wordt integraal (van start tot finish) live op tv uitgezonden. Daarnaast kan men de…
Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)De Giro Rosa is de Ronde van Italië voor vrouwen. Dit wordt beschouwd als de belangrijkste rittenkoers in het dameswielr…
Ronde van Zwitserland live op tv en livestreamRonde van Zwitserland live op tv en livestreamDe Ronde van Zwitserland wordt jaarlijks in juni verreden. Deze Zwitserse rittenkoers is een onderdeel van de UCI World…

Tips voor wielrenners voor een betere tijdritTips voor wielrenners voor een betere tijdritTijdrijden is een van de mooiste disciplines in het wielrennen, maar ook een van de zwaarste. In een tijdrit is de renne…
Inline-skating, de indeling van trainingsgroepenMet een nieuw inline-skateseizoen voor de deur is het voor verenigingen, teams en selecties weer tijd om na te denken ov…
Bronnen en referenties
 • http://www.tourofcroatia.com/en/stages
 • http://www.dewielersite.net/db2/wielersite/coureurfiche.php?coureurid=6042
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Kroati%C3%AB
 • http://tv.eurosport.nl/tvschedule.shtml
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kroati%C3%AB
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 02-12-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief en worden artikelen grotendeels niet meer geactualiseerd, daardoor is de inhoud van artikelen mogelijk niet op alle punten actueel. De mogelijkheid om te reageren is tevens uitgeschakeld.
Schrijf mee!